Типот што си ја силувал ќерката и ја остави трудна добар е? Тој во Австрија што 20 години во подрум чуваше цела фамилија добар е? Која ситуација влијаеше на него да биде себичен и лош, тоа што има ќерка?А од каде пак тоа дека е злобен?ЈАс мислам дека секој човек е добар и дека секој го содржи тоа во себе,можеби во некој ситуации е себичен,но за лош?Не сум баш сигурна.....
Типот што си ја силувал ќерката и ја остави трудна добар е? Тој во Австрија што 20 години во подрум чуваше цела фамилија добар е? Која ситуација влијаеше на него да биде себичен и лош, тоа што има ќерка?
Се согласувам дека средината во која живееме и нормално нашиот живот влијаат врз изградбата на личноста. Тоа веќе фаќа домени на социологијата, имаше мислам 3 варијабли кои влијаат како на пример опкружувањето и уште нешто, меѓутоа и гените беа спомнати. Сепак мислам дека има доволно примери за луѓе кои имале нормално детство па пак станале крадци, насилници и слично.А од кај знајш дека не е?Сите сме изложени на различни влијанија од страна на другите луѓе,тоа што некој ни го правел,на крај влијае на нас...Од кај знаеш што него му правеле,па што е таква личност,односно што е изграден како таква личност?Длабоко во себе секој е добар само треба да се пронајде,затоа што секој човек кога ќе се роди,не е предодреден да биде добар или лош,туку општеството и окружувањето го прави таков......
Се согласувам дека средината во која живееме и нормално нашиот живот влијаат врз изградбата на личноста. Тоа веќе фаќа домени на социологијата, имаше мислам 3 варијабли кои влијаат како на пример опкружувањето и уште нешто, меѓутоа и гените беа спомнати. Сепак мислам дека има доволно примери за луѓе кои имале нормално детство па пак станале крадци, насилници и слично.
Едноставно не можам да прифатам дека чисто опкружувањето влијае врз нашата личност.
Не викам дека окружувањето е се,но сепак представува една насока која не води низ животот,јас не викам дека е единствена причина за да сме тоа што сме,тука има многу работи кои не водат по животниот пат,но никој не може да рече дека тие на некој начин не ја формираат нашата личност.....
Значи јас само сакав да потенцирам дека некои луѓе во себе носат и лошо, кое можеби и нема да се покаже поради друго влијанија, но да се верува дека секој е добар ми е премногу утописки.ЈАс мислам дека секој човек е добар и дека секој го содржи тоа во себе,можеби во некој ситуации е себичен,но за лош?Не сум баш сигурна.....
Значи јас само сакав да потенцирам дека некои луѓе во себе носат и лошо, кое можеби и нема да се покаже поради друго влијанија, но да се верува дека секој е добар ми е премногу утописки.
Како и да е се сложивме дека и гените и средината имаат влијание.:smir: