Не треба бе! Читај го цел текст ќе видиш.Aaa ne treba, ne... :nenene:
Зашто коа се регистрирал исто ко мене на мозилата не користел кирилица. Е сеа коа веќе се стаил на кајгана почнал кирилица да ставаЗа Kralot Marko:
Зошто името ти е на латиница?
За наводници и апострови имаш шифт+2= „ шифт+3= “ шифт+6= ‘Шо вика ЈОВАН да врајтуваш кирилица закон е...Кај мене малку се разликува тасататурата(Црна е):pos2:
Него кај ставаш Наводници или апострови?
Јас праам на кратко промена на ЕN па така се снаоѓам
ПогледниШо вика ЈОВАН да врајтуваш кирилица закон е...Кај мене малку се разликува тасататурата(Црна е):pos2:
Него кај ставаш Наводници или апострови?
Јас праам на кратко промена на ЕN па така се снаоѓам
Интервенирав кај администраторите за мојот пропуст за името но никој не ми одговори..
Зашто коа се регистрирал исто ко мене на мозилата не користел кирилица. Е сеа коа веќе се стаил на кајгана почнал кирилица да става
За Влатко и логото негов проблем, за песната мислам дека се вклопува во темата. За пишувањето не си во право, прво литературниот македонски јазик познава кирилско писмо и како таков има вистинско значење. На крај сепак мислам дека редно е да се покаже малку почит кон сопственото кирилско писмо кое нам ни е најблиску. Муабетите од твојот тип посебно овде на форумот не држат. Текстови напишани на латиница многу ретко ги читам, посебно ако се долги и не ги читам. Со тебе полемизирам затоа што го ценам твоето внимание да се вклучиш со сопствена дискусија на мојава тема. Но мислам дека пишувањето на кирилица на форумов е подобро и се разбира должност бидејки форумов е еден јавен сервис, а со тоа и во службена употреба треба да биде македонскиот јазик и неговото кирилско писмо. Сепак одлуката на секој останува индивидуална :smir:a edno prasanje, sto si go stavil toj vlatko stefanovski, toj prvin neka si go smeni logoto na leb i sol da go napravi na kirilica pa posle prikazni da kazuva, znaci po komercijalist covek od nego nema.
a inace za temata, mislam deka se dodeka se pisuva literaturno moze i latinski, ima nekoi koi pisuvaat kirilica pa poveke koristat tugi zborcinja kratenki i sl.
Јас понекогаш пишувам латиница, ама поретко. Тоа е кога сум на лап топ-от и тој нема македонска подршка...Браво за темата, барем некој ќе ја прочита од тие што пишуваат на латиница и ќе му дојди во главата паметот. Најголемо богатство ни е писмото, кирилицата. Јас секогаш пишувам на кирилица, кога е можно мислам за да се разберам
Поздрав и се надевам дека ова ќе придонесе за поголема употреба насекаде :salut:
Инсталирање на Македонска поддршка
Кликнете на копчето Start (долу лево на екранот) и застанете со стрелката на Settings за да на десно Ви се отвори панелче со список на команди. (Слика 4) Најгоре, на тоа панелче, се наоѓа Control Panel. Кликнете на Control Panel.
Слика 4
Ќе ви со отвори прозор со содржината на Control Panel (Слика 5). Два пати кликнете на Regional and Language Options.
Слика 5
Ќе се отвори прозорот на Regional and Language Options (Слика 6). Во горниот дел кликнете на TAB - Languages.
Слика 6
Ќе ви се смени горниот дел како на Слика 7.
Слика7
Кликнете на ккопчето Details и ќе го добиете прозорецот Text Services and Input Languages, како на Слика 8.
Слика 8
Со кликнување на копчето Add ќе се отвори прозорец како на Слика 9. Сега кликнете на стрелката на десната страна од полето Input language, и ќе се покаже паѓачка листа во која ќе ја пронајдете FYRO Macedonian.
Слика 9
Кликнете еднаш на FYRO Macedonian, па приtиснете go копчето OK. Како што гледате се враќате на претходниот прозор (Text Services and Input Languages) (слика 10), но сега во сегментот Installed services се наоѓа и FYRO Macedonian. Со кликнување на копчето OK или (ова е сеедно) на копчето Apply, па на копчето OK, постапката е завршена.
Слика 10
Но, за да ви се појави симболот EN на долниот десен дел на екранот, треба да притиснете на копчето Language Bar. Ќе се отвори помошно прозорче Language Bar Settings (Слика 11). Во помошното прозорче Language Bar Settings, треба да ги штиклирате опциите како што е прикажано на Слика 11. Кога ќе го направите тоа, кликнете на копчето OK.
Слика 11
Сега сте повторно во прозорецот Text Services and Input Languages. Како што споменав погоре, со кликнување на копчето OK или пак прво на копчето Apply па на копчето OK, постапката е завршена. Сега треба да се затвори и прозорот Regional and Language Options, со кликнување на OK. И на крај го затвораме и прозорецот на Control Panel. Значи како ги отваравме прозорците, така и ги затвараме.
После оваа процедура, во долниот десен агол ќе биде појавен симболот EN, од каде може да се избира потребната азбука. Или како што пртходно е кажано, може да се користи скратената наредба Alt+Shift на левиот дел на тастатурата, за премин од една во друга азбука.
Помош од: http://www.vestel.com.mk/unicode/
Нема врска тоа што си на лап-топ Во секој windows си ја има македонската подршка, кирилицата.Јас понекогаш пишувам латиница, ама поретко. Тоа е кога сум на лап топ-от и тој нема македонска подршка...
Конечно стана вистински македонски крал. (Го направи името македонско).Интервенирав кај администраторите за мојот пропуст за името но никој не ми одговори.
Убаво е човек кога со својот сопствен пример застане зад нешто што сака другите да го прават. Уште поубаво е кога ги почитува сугестиите на другите и ги поправи своите недостатоци. Само така и тој и сите можат да бидат убедени дека почитувањето на туѓото мслење води кон поправање на сопствените недостатоци.:helou:Конечно стана вистински македонски крал. (Го направи името македонско).
Кажи ми на кој начин ги вадиш овие слики (мислам на сликите за вклучување на македонската азбука). И јас би сакал од компјутерот да симнувам такви работи, но ете не знам.