Политиката околу спорот за името: стратегија, незнаење или терање инает ?

• Креатор на темата Креатор на темата realen_07
  • Време на започнување Време на започнување
Realen, конгресмените не се базираат на никакви аргументи и не гласаат поради нивното чувство на праведност туку поради сопствените интереси - финансиски.

Грчкото лоби само за кампањата на Обама потроши околу 4 милијарди долари, а за возврат очекува поддршка на таквите про-грчки резолуции.

Па место да се фрлаа пари на реклами, можеше Македонија да го направи истото, па макар и да се задолжи од некаде толкава голема сума на пари, се со цел да добие поголема поддршка од Обама и неговата багра и да не си го играат ку*рот со нас како ќе им прдне...

Во врска со дијаспората, можам да кажам дека и тие како и ние овде се поделени...
Така да искази на некој одредени групи неможат да се земат како релевантни, се разбира дека СДСМ е спремен и дијаспората да ја злоупотреби во остварување на лични цели...

Цццц...

Немам коментар на ова твоја констатција.
Нека судат оние кои ќе те прочитат.

Niedna politicka garnitura dosega sto e bila na vlast ne e bila direktna vo pregovorite so Grcija.Segasnava politicka garnitura mora jasno,direktno da ja objavi strategijata barem vo narednite 10 godini najmalku.Gi komplicirame rabotite za mnogu ednostavna rabota

sto imame ....

fakt 1 :deneska Bakojani uste ednas od Belgrad go objavi stavot na Grcija ...cist i jasen kako solza --> edno ime za sekakva upotreba ,duri i pojasni deka zad ovoj stav ima silno nacionalno nadpartisko edinstvo vo Grcija

fakt 2 : ...bez kompromis so Grcija NEMA NATO ,NEMA EU

fakt 3 : vo statutot na sekoja seriozna politicka partija stoi integracija vo NATO i EU

Momentalnata garnitura na vlast se drzi do dvojnata formula koja e daleku od kompromis so Grcija. I taka dobivame besmislena situacija .Sakame vo NATO I EU mnogu ama nejkeme ni da popustime so imeto.

I namesto da ja drzime status quo situacijata treba da se deluva i napravi nesto .

Sekoj odgovoren politicar vo ovaa situacija treba da izleze i veke da ne trgne od ovaa status quo situacija .

imame poveke solucii:

prekinuvanje na pregovorite i otkazuvanje od integracijata vo NATO i EU (druga tema e toa kakvi posledici ke ima od ovaa odluka)

celosno popustanje i dogovaranje na edno ime za sevkupna upotreba so Grcija i stavanje na referendum i so ogled kako ke pomine referndumot odime na integracija vo NATO i EU ili otkazuvanje od taa integracija i baranje na nova solucija (neutralnost, nevrzani itn itn)

znaci treba da pod itno da deluvame aktivno bidejki vistinata e toa ..ako nemame kompromis so Grcija nema NATO nema EU i gotovo . Ovaa status quo situacija najmnogu ni steti nas a najmnogu i odgovara na Grcija.
Се правиме слепи при очи.Грција е таа која ја држи ситуацијата статус-кво.Да беше до името досега проблемот ќе беше решен.Еве јас не сумњам дека еден ден и Груески под јак притисок ќе попушти и еве нека биде Северна Македонија.Но тогаш ќе се јави некој друг проблем можеби нешто околу идентитетот не знам ама нема да остане само името проблем.Сее толку видливо:Грците не не сакаат и не не признаваат за живи.

Се правиме слепи при очи.Грција е таа која ја држи ситуацијата статус-кво.Да беше до името досега проблемот ќе беше решен.Еве јас не сумњам дека еден ден и Груески под јак притисок ќе попушти и еве нека биде Северна Македонија.Но тогаш ќе се јави некој друг проблем можеби нешто околу идентитетот не знам ама нема да остане само името проблем.Сее толку видливо:Грците не не сакаат и не не признаваат за живи.
pa zosto sakame togas da vlezeme vo klub na drzavi kade sto nivna clenka ni e smrten neprijatel ?

Реален прилично добро ги знам состојбите во македонската дијаспора и како што кај нас има СДСМ-овци и ВМРО-вци има и во дијаспората, така да изјавите треба да се земат со резерва и никако како официјаен став на ДИЈАСПОРАТА затоа што и таму мислењета се разидуват...
Се согласувам дека нашата дипломатија треба да биде многу поактивна и за тоа сум апелирал, мегутоа се друго е дневна политика...
Инаку имав пред некое време контакти со Македонци од Канада, кои несакат ни да помислат на промена на ИДЕНТИТЕТОТ и ИМЕТО...

pa zosto sakame togas da vlezeme vo klub na drzavi kade sto nivna clenka ni e smrten neprijatel ?

Појма немам.Веројатно работава е:Кај сите турци таму и Асан.Е кога сме кај Турциве,тие во Грците имаат уште поопасен непријател па се стремат и тие кон ЕУ.Тоа не би требало да е мерило пошто Грците со никој не се пријатели.

Се правиме слепи при очи.Грција е таа која ја држи ситуацијата статус-кво.Да беше до името досега проблемот ќе беше решен.
Од кој ќе беше решен, и дали ти подржуваш такво решение ?
Еве јас не сумњам дека еден ден и Груески под јак притисок ќе попушти и еве нека биде Северна Македонија.
Но тогаш ќе се јави некој друг проблем можеби нешто околу идентитетот не знам ама нема да остане само името проблем.
Значи твоите ставови се 100% идентични како и на Бранко Црвенковски.
Сее толку видливо:Грците не не сакаат и не не признаваат за живи.
Мене и не ми е потребно грк да ме признава.
Реален прилично добро ги знам состојбите во македонската дијаспора и како што кај нас има СДСМ-овци и ВМРО-вци има и во дијаспората, така да изјавите треба да се земат со резерва и никако како официјаен став на ДИЈАСПОРАТА затоа што и таму мислењета се разидуват...
Штом ги знаеш состојбите, дали во Америка постои поголема Македонска лоби група од ОМД ?
Се согласувам дека нашата дипломатија треба да биде многу поактивна и за тоа сум апелирал, мегутоа се друго е дневна политика...
Токму ова е и дел од суштината на темава.
Инаку имав пред некое време контакти со Македонци од Канада, кои несакат ни да помислат на промена на ИДЕНТИТЕТОТ и ИМЕТО...
А каде ти прочита дека ОМД прифаќаат некаква промена на името ?

Од Обединетата македонска дијаспора велат дека најавената посета на Бакојани не е за изненадување. Очекуваат таа да присуствува на свечениот банкет што секоја година на крајот од март го организира американскиот претседател во чест на грчкиот ден на независноста. На прослава се покануваат по околу 250 највлијателни Грци во Америка. Македонците велат дека до тогаш имаат време да се подготват за лобирање, но порачуваат да се внимава со провокациите од македонска страна. Како пример ја даваат антимакедонската резолуција која Грците се обидуваат да ја протнат во Конгресот од 94-тата година. Она што загрижува е што со текот на времето таа добива се поголем број на поддржувачи.

Повеќето конгресмени ја поддржаа таа резолуција поради тоа што се преименува аеродромот “Александар Македонски“.
Мислам, аргументите беа на страна на Грците и ги искористија многу добро, така што треба малку и претпазливи да бидеме со такви потези. Нели имаше и пред Букурешт Премиерот постави цвеќе на гробот на Гоце Делчев и на тој гроб имало мапа на Голема Македонија. Тоа многу го искористија Грците во Америка и добија повеќе поддршка од сенаторите и конгресмените поради тоа„ , изјави Методија Колоски, претседател на Обединетата македонска дијаспора.
Мето нека научи дека не еАлександар Македонски туку Александар велики!

Друго, не евистина дека се намалува поддршката.

Трето, резолуцијата паѓа во вода секои две години, бидејќи нема над 212 потписници за да биде ставена на комитет за гласање, па потоа во конгресот.

Четврто, како со грчката провокација да изгради споменик и паметник на Alexandros Megas во Ирак?

Петто, Колоски нека се потсети дека Керим нема да биде претседател (додуша од негови пари живее па...)!

Шесто, ОМД нека остават битката за името да се бие во дипломатијата, а тие нека се погрижат, како ОМД за дијаспората наша во Пустец, Егејска, Пиринска и Врање. Во окупираните територии, место да дрват и паламудат.

Итн.

Шесто, ОМД нека остават битката за името да се бие во дипломатијата, а тие нека се погрижат, како ОМД за дијаспората наша во Пустец, Егејска, Пиринска и Врање. Во окупираните територии, место да дрват и паламудат.Итн.
Која дипломатија ?

Мене и не ми е потребно грк да ме признава.

Фала Богу, ја погоди работата.

Значи за да се постигне компромис, за кој толку сесрдно се залага папата, а следствено на тоа и интегрирање во ЕУ и НАТО, треба на овој или оној начин грците да не признаат. А поради бидејќи што на нив и тоа им е поентата и главната цел, а името е само рачка, тие НИКОГАШ нема тоа да го сторат.

И секаков друг муабет за политика и стратегија околу спорот со името кое што циганиве го имаат со нас, не држи вода зашто целта е сосема друга, на сите нам многу добро позната уште од Загоричани, ако не и пред тоа.

Чисто се сомневам дека постои полоша дипломатија од сегашнава.

Од Денкота М. полоша здравје, нит имала нит ќе има на белиов свет. Замисли министер за надворешни работи на било која земја во моменти кога таа се осамостојува, да изјави дека неговата земја ќе стане независна ама само преку него мртов??!!,...мислам...човече...и око да не му трепне, нит оставка нит бутур...пу јазк.

Фала Богу, ја погоди работата.

Значи за да се постигне компромис, за кој толку сесрдно се залага папата, а следствено на тоа и интегрирање во ЕУ и НАТО, треба на овој или оној начин грците да не признаат. А поради бидејќи што на нив и тоа им е поентата и главната цел, а името е само рачка, тие НИКОГАШ нема тоа да го сторат.
Ете прашање и до тебе.
Дали ти би подржал решение во кое само фиром би се заменило со договореното име, и во кое јазикот и националноста би останале Македонски ?

Чисто се сомневам дека постои полоша дипломатија од сегашнава.

Никогаш не вели никогаш, како и имај на ум дека за жал не си во право.

Некој го спомена Денко?!!

Инаку, да, овие сегашни велепосланици се ужасни.
Особено "професионалните" кадри кои СДС и Б.Ц. им ги протури на Милошов и другите крелци во кабинетот на Гвујо.
Пијандруи и чпијони.

Ете прашање и до тебе.
Дали ти би подржал решение во кое само фиром би се заменило со договореното име, и во кое јазикот и националноста би останале Македонски ?

Не! Евентуално двојната формула.

Од кој ќе беше решен, и дали ти подржуваш такво решение ?
Значи твоите ставови се 100% идентични како и на Бранко Црвенковски.
Мене и не ми е потребно грк да ме признава.Штом ги знаеш состојбите, дали во Америка постои поголема Македонска лоби група од ОМД ?
Токму ова е и дел од суштината на темава.
А каде ти прочита дека ОМД прифаќаат некаква промена на името ?
Слушај кога јаболкото е труло и од внатре тоа секако ќе падне.Дали ме сфаќаш.Не ги подржувам ставовите на Б:Ц.иако можеби изгледаат идентични.Јас нормално свесен сум дека и поголеми и пожилави држави потклекнале на меѓународните притисоци но ние пак сме уникатни по нашите поделби и внатре и надвор во дијаспората.Имаше право соговорникот твој кога рече дека и во дијаспората има поделби.Но јас исто ги подржувам предлозите еднаш за секогаш да се напушти политиката на попустливост и да се тера своја политика.Бранко не ми го спомнувај а не ми ги спомнувај нити неговите ставови.Најлошото што може некој на својот народ да му го направи е да ја убие во него гордоста.А лицето кое го спомнуваш токму тоа го направи.И најголемата причина заради која ќе попушти Груески е токму во внатрешните поделби,кои ги диригира Б.Ц.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom