“Нуклеарна политика на Балканот“

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
-Кога ја прочитав веста, немаше сомневање дека ја знам локацијата, тоа не ќе да е така случајно.Се надевам дека имаме некои права, како комшии да издејствуваме,секако и со помош на Македонците во Егејска Македонија, да си ја преместат централата во грција, па нив нека ги зрачи.

Ти очигледно не ги знаеш опасностите од никлеарна централа и сигурносните периметри ан една нуклеарна централа.

Нема да трпи никој. Нуклеарна енергија ти е многу почиста од онаа на јаглен. Не загадува. И во последните 60 години имаше само една хаварија во Русија во централа за која сите викаа дека е во критична состовјба. Од Чернобил до денес се имаат променето многу работи и технолошки и во се друго.
Видеово преставува се што е возможно со технологијата. Вакви тестови се има правено и при длабок притисок под вода, и при горенеје на екстремни температури.

Нема да трпи никој. Нуклеарна енергија ти е многу почиста од онаа на јаглен. Не загадува. И во последните 60 години имаше само една хаварија во Русија во централа за која сите викаа дека е во критична состовјба. Од Чернобил до денес се имаат променето многу работи и технолошки и во се друго.
Видеово преставува се што е возможно со технологијата. Вакви тестови се има правено и при длабок притисок под вода, и при горенеје на екстремни температури.

Procitaj go ovoj tekst i dadi mislenje?Ako ne razbiras Germanski eve ti na kratko del:
Nach Einschätzungen von Umweltorganisationen ist Belene eines der gefährlichsten
Atomkraftwerke, die derzeit in Europa geplant werden.

Po procenka na ekoloskite organizacii Belene e edna od najopasnite atomski centrali vo Evropa koja vo momentot e planirana.

Kako za ilustracija eve ti edna slikicka kako izgledaat zrtvite od Cernobil?!

chernobyl-cancerous-999805-sw.jpg

Pa i nie malce da se rasprasame so rusive a i so slovenija slovencite ke ni obucat kadar(ne e opravdanie NEMA KADAR)za da ne se gradi..inaku nie ke trpime ako i grcija izgradi nuklearka(barem jas taka mislam):helou:

Вие изгледа не ја разбирате вистинската заднина за изборот на локацијата.

Општо познато и на Грците им е фактот дека Лерин е еден од најсилните македонски центри во егејска Македонија.

Централата е изговор за поголема концентрација на Грчка војска,а воедно и присилување на македонците да го напуштаат тој регион.

koga sme kaj posledicite mislam deka odnma posle cernobil vo radius od 30 kilometri pratija vojnici bez nikakva NHB zastita...da ja iskopaat zemjata mislam 30-50cm i da ja premestat oti nisto zivo nema da raga...no DEN DENES ima nekolku preziveani a mozete da pretpostavite koi bolesti gi imaat

Procitaj go ovoj tekst i dadi mislenje?Ako ne razbiras Germanski eve ti na kratko del:
Nach Einschätzungen von Umweltorganisationen ist Belene eines der gefährlichsten

Po procenka na ekoloskite organizacii Belene e edna od najopasnite atomski centrali vo Evropa koja vo momentot e planirana.

Да ама ко за почеток тука не станува збор за белене туку за нов проект за нуклеарна централа во близина на лерин, кој би се направил паралелно со белене. Со други зборови џабе јачите демек да не се прави нуклеарка кај нас демек штетно ќе било, кога од таа гледна точка веќе нема да бидеме под опасност од козлодуј туку од белене и од евентуалната кај лерин, со други зборови од безбедносна гледна точка нема да прави никаква разлика дали ние ќе изградиме нуклеарна во мариово или грците кај лерин или бугарите белене.
Едноставно има потреба од повеќе електрична енергија и единствениот начин да се дојде до неа во моментов е преку нуклеарни централи, и не почнувајте со обновиливите извори, тие во истиов момент целосно да бидат искористени кај нас , пак нема да бидат доволни за целата потреба на државава.

Naseto mislenje nikoj nema i da go prifati,sekoj si go gleda svojot interes a site znaeme deka na Balkanot ima golem nedostatok od eletricna energija,atomskite centrali se najeftini izvori na energija i nekoj dobro ke se ofajdi.E sega koj gi znae podobro politickite slucuvanja jasno mu e deka ovaa centrala vo Lerinsko ke bide Amerikanska investicija a Amerite k.r gi bilo za bilo koj tuku samo za dzebot svoj taka da ponatamu ostavam na vasata imaginacija a znam deka ja imate i ja iskoristuvate...

Kako za ilustracija eve ti edna slikicka kako izgledaat zrtvite od Cernobil?!

chernobyl-cancerous-999805-sw.jpg

Реакторот во чернобил е изграден во 50десетите години. Од тогаш има поминато 60 години и е испадната многу нова технологија. Кој и да изгради нуклеарна централа мора да посетува редовни комисии и чим се примети истрошеност на системот мора да се заторат. Тоа се случи пред некоја година во бугарија. Русија која во тие години го управување чернобил и покрај илјадниците предупредубвања го држеше овој реактор во живот и фала богу се случи тоа что се случува во такви случаи хаварија.
Денеска има над 1000 нуклеарни централи во цел свет, а нов нуклеарен реактор се гради секој 17 дена и се предвидува до 2015 таа бројка да дојде до секој 8ми ден.
Што се однесува до студии може да се најдат секакви во зависност кој ги прави. Затоа е најдобро да се читаат оние подготвени од независни организации и од универзитети.
Речиси сите студии се едногласни дека нуклеарната енергија е побезбедна од енергијата која се добива со јаглен и единствена реална забелечка е дека некој не крои план за како че се справуваме со нуклеарниот отпад пд 10 000 години. Само да биде појасно справување со нуклеарниот отпад е испланирано за во наредните 100 години и тоа е сосема безбедно и нема опасност кон животната околина.

Реакторот во чернобил е изграден во 50десетите години. Од тогаш има поминато 60 години и е испадната многу нова технологија. Кој и да изгради нуклеарна централа мора да посетува редовни комисии и чим се примети истрошеност на системот мора да се заторат. Тоа се случи пред некоја година во бугарија. Русија која во тие години го управување чернобил и покрај илјадниците предупредубвања го држеше овој реактор во живот и фала богу се случи тоа что се случува во такви случаи хаварија.
Денеска има над 1000 нуклеарни централи во цел свет, а нов нуклеарен реактор се гради секој 17 дена и се предвидува до 2015 таа бројка да дојде до секој 8ми ден.
Што се однесува до студии може да се најдат секакви во зависност кој ги прави. Затоа е најдобро да се читаат оние подготвени од независни организации и од универзитети.
Речиси сите студии се едногласни дека нуклеарната енергија е побезбедна од енергијата која се добива со јаглен и единствена реална забелечка е дека некој не крои план за како че се справуваме со нуклеарниот отпад пд 10 000 години. Само да биде појасно справување со нуклеарниот отпад е испланирано за во наредните 100 години и тоа е сосема безбедно и нема опасност кон животната околина.

Znaci nie ke preziveeme a nasite deca neka se trujat? Najmnogu od toj nuklearen otpad se skladira ovde na Balkanot,nie sme prvite na udar pa kakva saka tehnologija neka ima,perpetum mobile ne postoi i nisto ne e vecno na ovoj svet...

Znaci nie ke preziveeme a nasite deca neka se trujat? Najmnogu od toj nuklearen otpad se skladira ovde na Balkanot,nie sme prvite na udar pa kakva saka tehnologija neka ima,perpetum mobile ne postoi i nisto ne e vecno na ovoj svet...

Не знам од каде ти е информацијата дека најмногу отпад се складира на балканот но е апсолутно неточна. Балканот е еден од најчистите територии од нуклеарен отпад во европа. А нуклеарниот отпад се складира на предодредени локации и воопшто не мора да биде кај нас. Се разбира за тоа се плаќа. Многу повеќе забелешки има за транспортот отколку за складирањето на отпадот за кој веќе никој не може да тврди дека не е безбеден.
Што се однесува до тоа дека Грција ќе гради Нуклеарна централа во Лерин тоа е невозможно. Денес сите нуклеарните централи се градат секогаш во близина на големи количества на вода, како езера или големи реки. Лерин нема ни едното од двете. Грција никогаш нема да добие дозвола од европската комисија за да изгради нуклеарна централа таму така да најверојатно се работи само за заплашување.

Не знам од каде ти е информацијата дека најмногу отпад се складира на балканот но е апсолутно неточна. Балканот е еден од најчистите територии од нуклеарен отпад во европа. А нуклеарниот отпад се складира на предодредени локации и воопшто не мора да биде кај нас. Се разбира за тоа се плаќа. Многу повеќе забелешки има за транспортот отколку за складирањето на отпадот за кој веќе никој не може да тврди дека не е безбеден.
Што се однесува до тоа дека Грција ќе гради Нуклеарна централа во Лерин тоа е невозможно. Денес сите нуклеарните централи се градат секогаш во близина на големи количества на вода, како езера или големи реки. Лерин нема ни едното од двете. Грција никогаш нема да добие дозвола од европската комисија за да изгради нуклеарна централа таму така да најверојатно се работи само за заплашување.

Па најчист е, бидејќи немаше размислувања како твоите , кои ја сметаат нуклеарната енергија како безбедна и неопасна. Каква сака нека е технологијата, резултатот на крај е негативен.

Ти очигледно не ги знаеш опасностите од никлеарна централа и сигурносните периметри ан една нуклеарна централа.

Искрено не ги знам, а без разлика кои се, сепак сметам што подалеку толку подобро. :toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom