“Нуклеарна политика на Балканот“

• Креатор на темата Креатор на темата ABC
  • Време на започнување Време на започнување
Па најчист е, бидејќи немаше размислувања како твоите , кои ја сметаат нуклеарната енергија како безбедна и неопасна. Каква сака нека е технологијата, резултатот на крај е негативен.:
Резултатот е негативен од секоја фабрика која работи па не гледам некој да се откаже од технологиите дома. А моите резмислувања ги делат и најголемиот дел од академската јавност.
Прогресот на нуклеарната енергина никој не мзхе да го запре и цела европа сега има нуклеарна програма за електрична енергија. и таму каде нема има планови за развој.

Ako se napravi taa nuklearna centrala, ABC , razmisli koj ke trpi.

Ќе трпиме ние доколку не направиме своја сопствена.:toe:

Naseto mislenje nikoj nema i da go prifati,sekoj si go gleda svojot interes a site znaeme deka na Balkanot ima golem nedostatok od eletricna energija,atomskite centrali se najeftini izvori na energija i nekoj dobro ke se ofajdi.E sega koj gi znae podobro politickite slucuvanja jasno mu e deka ovaa centrala vo Lerinsko ke bide Amerikanska investicija a Amerite k.r gi bilo za bilo koj tuku samo za dzebot svoj taka da ponatamu ostavam na vasata imaginacija a znam deka ja imate i ja iskoristuvate...

Арева е Француска фирма со Хазарски капитал,повеќе соработуваат со Руските одколку со Американските Хазари.

Не знам од каде ти е информацијата дека најмногу отпад се складира на балканот но е апсолутно неточна. Балканот е еден од најчистите територии од нуклеарен отпад во европа. А нуклеарниот отпад се складира на предодредени локации и воопшто не мора да биде кај нас. Се разбира за тоа се плаќа. Многу повеќе забелешки има за транспортот отколку за складирањето на отпадот за кој веќе никој не може да тврди дека не е безбеден.
Што се однесува до тоа дека Грција ќе гради Нуклеарна централа во Лерин тоа е невозможно. Денес сите нуклеарните централи се градат секогаш во близина на големи количества на вода, како езера или големи реки. Лерин нема ни едното од двете. Грција никогаш нема да добие дозвола од европската комисија за да изгради нуклеарна централа таму така да најверојатно се работи само за заплашување.

Би рекол дека не е само заплашување,туку паметно обезбедување на окупираната територија,инаку водата со најновата технологија е 4 пати помалку потребна од порано.

Резултатот е негативен од секоја фабрика која работи па не гледам некој да се откаже од технологиите дома. А моите резмислувања ги делат и најголемиот дел од академската јавност.
Прогресот на нуклеарната енергина никој не мзхе да го запре и цела европа сега има нуклеарна програма за електрична енергија. и таму каде нема има планови за развој.

Токму затоа кај нас и МАНУ ќе се ангажира во следните 50тина години да изработи студија за Македонска нуклеарка,доколку јас сам не успеам за тоа време да изградам една со сопствени залагања и мала помош од властите,колку за одобренија и ситни трошоци.Иако да бидам искреен оваа влада некако слабо се интересира за проектов.Можеби повеќе интерес ќе пројави некоја друга влада,и на друго место.:smir:

imam i prethodno postirano 60milioni sprema 1 se sansite za nesreka...ODI DOKAZI MU NA NARODOT.....REK bitola e golem proizvoditel..kolku on ja ostetil okolinata znaeme MNOGU
(ama mora da raboti poradi toa sto recisi cela el.energija e od taa centrala)
poentata mi e lugeto ne mozat ili nekat da razberat deka nuklearnata energija e recisi bezopasna...a za otpadot mislam deka Najmnogu ima skladirano vo Afrika ne balkanot...

imam i prethodno postirano 60milioni sprema 1 se sansite za nesreka...ODI DOKAZI MU NA NARODOT.....REK bitola e golem proizvoditel..kolku on ja ostetil okolinata znaeme MNOGU
(ama mora da raboti poradi toa sto recisi cela el.energija e od taa centrala)
poentata mi e lugeto ne mozat ili nekat da razberat deka nuklearnata energija e recisi bezopasna...a za otpadot mislam deka Najmnogu ima skladirano vo Afrika ne balkanot...

Отпад и онака најмногу се “складираше“ во Србија и Косово кога НАТО и практично го истураше заедно со познатите “осиромашени бомби“.Добро сега,фрлија и по некој контењер кај нас,колку да не го враќаат во базите,ама тоа беше само мал дел.Деновиве тоа се прави и во појасот Газа,но кого тоа го интересира,важно е да се обезбеди народот,нели?:toe:

Apsolutno se soglasuvam(pa neli institutot vinca vo srbija imase nesto)
a osiromaseniot uranium ili potocno posledicite sto gi trpime od nego(isekoja atomska bomba) se narekuvaat fallout
i iznesuva 10% od vkupnata energija koja se osloboduva ..znaci eksplozijata dava 50% 40% thermalna(preku gamma,infrared i X zraci koi go zagrevaat vozduhot)
a ostatokot znaci fallout-ot e toa sto posle eksplozijata ke se prosiri sopomos na vetar,voda i sl..ako zememe bpredvid deka mnooogu bombi bea frleni so osiromasen uranium i na kosovo i na srbija FALLOUT-OT ne faka definitivno:helou:

a osiromaseniot uranium ili potocno posledicite sto gi trpime od nego(isekoja atomska bomba) se narekuvaat fallout
i iznesuva 10% od vkupnata energija koja se osloboduva ..znaci eksplozijata dava 50% 40% thermalna(preku gamma,infrared i X zraci koi go zagrevaat vozduhot)
a ostatokot znaci fallout-ot e toa sto posle eksplozijata ke se prosiri sopomos na vetar,voda i sl..ako zememe bpredvid deka mnooogu bombi bea frleni so osiromasen uranium i na kosovo i na srbija FALLOUT-OT ne faka definitivno:helou:

Абе станавме “Бубашваби“ ебаго,немаме никакво гајле од радијација,и повеќе штета ни предизвикува чадот од РЕК-Битола или од ТЕЦ-Осломеј.:toe:

Напишано од RAYTHEON23
a ostatokot znaci fallout-ot e toa sto posle eksplozijata ke se prosiri sopomos na vetar,voda i sl..ako zememe bpredvid deka mnooogu bombi bea frleni so osiromasen uranium i na kosovo i na srbija FALLOUT-OT ne faka definitivno​

Не ми е јасно каква врска има ова со градењето на нуклеарна централа?

da ima vrska treba na lugeto da im bide jasno kako e i kako moze da bide iako napomenav recisi i nema sansi za katastrofa a vo vrska so gradenjeto sum Definitivno DA
oti zarem nie da ostaneme energetski zavisni:helou:

Ako ja izgradat nuklearnata vo Lerin, nie ke go izgubime Lerin kako grad so povekje od 50% makedonsko naselenie.

Pokraj nuklearkata ke vlezi i policija i vojska i ponatamu ke se preselat dovolno prosfigi da go preplovat (citaj: heleniziraat) Lerinskiot kraj.

Ako ja izgradat nuklearnata vo Lerin, nie ke go izgubime Lerin kako grad so povekje od 50% makedonsko naselenie.

Pokraj nuklearkata ke vlezi i policija i vojska i ponatamu ke se preselat dovolno prosfigi da go preplovat (citaj: heleniziraat) Lerinskiot kraj.

Токму затоа единствениот одговор треба да биде Македонска нуклеарка во Мариово каде се најидеалните услови за изградба.Има руда,идеален природно заштитен простор кој е и најмалку населен во Европа,но и сеизмички безбеден,доволно вода за ладење и релативна близина на патна и веќе создадена мрежно-електрична инфраструктура за транспорт на електрична енергија.
Како резултат на тоа ќе имаме и засилена заштита на и онака празната Македонска територија Мариово која во спротивно може да стане лесен плен на Грчките се погласни територијални претензии на Балканот.:toe:

Енергија на страна,недајбоже некој од балканциве да земе нуклеарна бомба одма ја мава на некој комшија :vozbud:

Енергија на страна,недајбоже некој од балканциве да земе нуклеарна бомба одма ја мава на некој комшија :vozbud:

Затоа и не зема,за да не подпадне во искушение.:smir:

Токму затоа единствениот одговор треба да биде Македонска нуклеарка во Мариово каде се најидеалните услови за изградба.Има руда,идеален природно заштитен простор кој е и најмалку населен во Европа,но и сеизмички безбеден,доволно вода за ладење и релативна близина на патна и веќе создадена мрежно-електрична инфраструктура за транспорт на електрична енергија.
Како резултат на тоа ќе имаме и засилена заштита на и онака празната Македонска територија Мариово која во спротивно може да стане лесен плен на Грчките се погласни територијални претензии на Балканот.:toe:

Tocno taka a po sto spored CIA turcija ke ima atomsko oruzje(za 10god)...nisto cudno i Grcive da sakaat..no temava mi bese za mariovo kako lokacija koja gi ispolnuva kriteriumite a i na nas ke ni dade prisustvo na vojska i protiv vazdusna(ono sto ostana):helou:

Вие изгледа не ја разбирате вистинската заднина за изборот на локацијата.

Општо познато и на Грците им е фактот дека Лерин е еден од најсилните македонски центри во егејска Македонија.

Централата е изговор за поголема концентрација на Грчка војска,а воедно и присилување на македонците да го напуштаат тој регион.

Е ова би го постирал и јас,ако претходно не прочитав.

ma i da go napustat pak ke bidat vo egejska makedonija jabe im e a i ne veruvam deka ke gradat najverojatno ke odat na gas i obnovlivi resursi ova e nivna matenica izgleda:helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom