Турскиот премиер го напушти форумот во Давос

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Se izvinuvam za offtopikot

„Тајмс“: Папата Бенедикт XVI ги навреди Евреите

Папата Бенедикт XVI ги навреди Евреите со својата одлука да ја укине претходно донесената екскомуникација на еден католички бискуп затоа што го негираше холокаустот и стрдањата на еврејското население во гасните комори, во последната светска војна, пишува „Тајмс“.
Како што јави дописникот на МИА од Лондон, одлуката на Папата да го забрани исклучувањето од црквата на бискупот Ричард Вилијамсон, веќе предизвика остра реакција во Израел, во еврејската заедница во Германија, како и меѓу католиците ширум светот, нанесувајќи и штета на католичката црква и принудувајќи го Ватикан да се извинува и да ја поправа направената грешка.
Католичкиот поглавар израснал во нацистичка Германија и затоа би требало да биде свесен за можните последици.
Освен тоа тој е интелигентен човек, образуван и уште од времето додека беше само кардинал Рајцингер, подготвен секоја јавна изјава и реакција добро да ја одмерува, за да таа не биде недвосмислена и непромислена, пишува лондонскиот весник, забележувајќи дека откако е избран за папа, Бенедикт XVI „премногу често греши“, па еднаш ги навреди муслиманите, потоа припадниците на Англиканската црква и хомосексуалците, а сега и Евреите.
Тоа може да го поттикне сомневањето дека меѓу христијаните и понатаму владее антисемитизмот, предизвикувајќи папата да изгледа „глупаво и неискрено“, уништувајќи го притоа влијанието на Ватикан на Блискиот Исток и тоа сега кога таму одново има воен судир, заклучува „Тајмс“.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=103725

Cel svet e protiv Izrael,duri i papata pocna da se protiva tajno i prikrieno,samo edino makedoncite se za Izrael,cudna rabota a plus i se protivate na turcite,da vi kazam realno mnogu ste d-v-o-l-i-c-n-i pred nekolku dena koga turski voeni avioni letaja nad grcka teritorija site bevte za Turcija,a sega gledam nesto drugo pisuvate,a ne samo na ovoj forum tuku i na drugite makedonski forumi plukate sve sto e Tursko,i site ste Izrael.. Uste ova da kazam ako ste site protiv turcite togas zosto ne se protivavte na makedonskata vlada koga se potpisija bezbednosen i strateski dogovor so Turcija, ednostavno Zs ne baravte so Izrael vakov dogovor da se potpisite.. Ubo sto i vladata na Gruevski ne misli vaka kako narodot,da mislese vaka sega Makedonija ke bese GrckoSrpskoBugarskoAlbansko a makedonska nacija nemase da postoi.. Zaradi toa ke ve zamolam da mislite mnogu dlaboko pred da pisete anti turski postovi..

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ако дојде време од Турчин да зависи мојата земја тогаш тури и пепел, мислам дека имате искуство во пеплосување на македонска земја.

Средете си ги ти проблемите со Курдите па ела тука соли ми памет.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Ако дојде време од Турчин да зависи мојата земја тогаш тури и пепел, мислам дека имате искуство во пеплосување на македонска земја.

Средете си ги ти проблемите со Курдите па ела тука соли ми памет.

So kurdite veke e zavrsna rabotata,a uste malku i ovdeka ke gi sredime rabotite:smir:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Колку сателити ви даваат информации за движење на курдите ?

Дај бре човече не ми глуми Југославија, 3 армија во Европа.
Сум бил, сум видел и знам.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
2
Russia

3

China
4

India
5

Germany
6

France
7

Japan

8
Turkey

http://www.globalfirepower.com/

Turcija osma voena sila vo svetot

Turkey Military Strength

PERSONNEL
Total Population: 71,892,808 [2008]
Population Available: 39,645,893 [2008]
Fit for Military Service: 33,444,999 [2008]
Reaching Military Age Annually: 1,298,979 [2008]
Active Paramilitary Units: 150,000 [2007]
ARMY
Total Land-Based Weapons: 6,672
Tanks: 4,205 [2007]
Armored Personnel Carriers: 830 [2007]
Towed Artillery: 685 [2007]
Self-Propelled Guns: 868 [2007]
Multiple Rocket Launch Systems: 84 [2007]
Mortars: 5,813 [2007]
Anti-Tank Guided Weapons: 1,283 [2007]
Anti-Aircraft Weapons: 1,664 [2007]
NAVY
Merchant Marine Strength: 602 [2008]
Major Ports and Harbors: 6
Submarines: 13 [2007]
Frigates: 24 [2007]
Patrol & Coastal Craft: 28 [2007]
Mine Warfare Craft: 24 [2007]
Amphibious Craft: 8 [2007]
AIR FORCE
Total Aircraft: 1,199 [2007]
Helicopters: 336 [2007]
Serviceable Airports: 117 [2007]
FINANCES (USD)
Defense Budget: $10,900,000,000 [2007]
Foreign Exch. & Gold: $76,510,000,000 [2007]
Purchasing Power: $853,900,000,000 [2007]
OIL
Oil Production: 45,460 bbl/day [2005]
Oil Consumption: 660,800 bbl/day [2005]
Proven Oil Reserves: 300,000,000 bbl [2006]
LOGISTICAL
Labor Force: 23,530,000 [2007]
Roadways: 426,906 km
Railways: 8,697 km
GEOGRAPHICAL
Waterways: 1,200 km
Coastline: 7,200 km
Square Land Area: 780,580 km

http://www.globalfirepower.com/count...ntry_id=Turkey

:pos2: offf leleleee se uste zivees so jugonostalgijata:pos2:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
1. Најскап бензин во Европа и Азија.
2. Не е нуклеарна сила
3. Нема домашно производство на софистицирано оружје.
4. Нема софистицирана воена опрема, сателити, интерконтинентални рактеи итн
5. Нехомогено население
6. Можен внатрешен судар на исламскиот фундаментализам и секуларизмот

Член од
18 февруари 2008
Мислења
2.201
Поени од реакции
86
3. Нема домашно производство на софистицирано оружје.
4. Нема софистицирана воена опрема, сателити, интерконтинентални рактеи итн
Ај провери си ги ама ептен убаво изворите.Колку ли само не си во право.Ептен си во аут.

2 Армија во НАТО.Во состојба да распореди 120 000 војници за 24 саати во било кој дел од Турција.Едни од најценетите специјални сили во светот.И да не продолжувам......

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Не сум експерт, само сум учествувал во еден таков филм на непобедлива армија.

Ми текнува далечната 1990/91 година, регрут во ракетните единици на ЈНА во Словенија.
САД ја почнува заливската војна и бара дозвола за прелет над Југославија.
Југославија не ја дава таа дозвола но сепак американците ја прелетуваат.
Добиваме узбуна, ги поставуваме ракетите за одбрана на татковината.
Боеви ракети на лансирни рампи кои се од советско производство симнати од брод прилагодени за копно, 1964 година производство.
Американците летаат на 10000м, нашиве ракети ни до пола не стигаат.
Која фарса човече.

Еве Хеидрих кажи ми ја ти турската програма за војна на ѕвездите.
Или колкав е нуклеарниот потенцијал на Турција.
Или авион од турско производство.
Може и подморница.
Нека биде и лансирна рампа.
Било што.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Cel svet e protiv Izrael,duri i papata pocna da se protiva tajno i prikrieno,samo edino makedoncite se za Izrael,cudna rabota a plus i se protivate na turcite,da vi kazam realno mnogu ste d-v-o-l-i-c-n-i pred nekolku dena koga turski voeni avioni letaja nad grcka teritorija site bevte za Turcija,a sega gledam nesto drugo pisuvate,a ne samo na ovoj forum tuku i na drugite makedonski forumi plukate sve sto e Tursko,i site ste Izrael.. Uste ova da kazam ako ste site protiv turcite togas zosto ne se protivavte na makedonskata vlada koga se potpisija bezbednosen i strateski dogovor so Turcija, ednostavno Zs ne baravte so Izrael vakov dogovor da se potpisite.. Ubo sto i vladata na Gruevski ne misli vaka kako narodot,da mislese vaka sega Makedonija ke bese GrckoSrpskoBugarskoAlbansko a makedonska nacija nemase da postoi.. Zaradi toa ke ve zamolam da mislite mnogu dlaboko pred da pisete anti turski postovi..
Сепак мислам дека грешиш...Македонскиот народ не ја мрази Турција...Турција ја мразат и истовремено се дволични србоманите и бугарофилие, тие се тие што „глумат„ Македонци....упс...па така е во целата историја наназад...Поради НИВ Македонија не може да тргне напред заште работат против. Инаку кој Македонец би бил против најголемиот подджувач на татковината.

Иначе форумов не е никакво мерило...случајно се погодиле србоманиве да го тупат, и не ја признаваат очигледната вистина.:smir:

K

kaiser soze

Гостин
Сепак мислам дека грешиш...Македонскиот народ не ја мрази Турција...Турција ја мразат и истовремено се дволични србоманите и бугарофилие, тие се тие што „глумат„ Македонци....упс...па така е во целата историја наназад...Поради НИВ Македонија не може да тргне напред заште работат против. Инаку кој Македонец би бил против најголемиот подджувач на татковината.

Иначе форумов не е никакво мерило...случајно се погодиле србоманиве да го тупат, и не ја признаваат очигледната вистина.:smir:
Колку си само во заблуда со постов.Тие што критикуваат нечие мислење и потег,а и политичко однесување со твојот пријател веднаш ги етикетираш во србомани,бугарофили....Ако ја критикувам политиката на Груевски и неговото однесување може ќе ме наречеш гркофил или нешто слично.Имам пријатели турци кои се против Ердоган,па што се тие тогаш?
Меѓудругото еве еден коментар на турчин пишан на BBC,во врска со настанот.Којзнае може е припадник на МОСАД чим го напишал ова a?

This has been another clear example of Erdogan's hypocrisy. It was only last year when Erdogan was welcoming Omar al-Bashir, Sudan's president to Istanbul who has been accused of genocide, crimes against humanity and war crimes in Darfur. If you disagree with killing of innocent people it should be on all grounds, not only for certain groups.
Engin Turan, London, UK

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Колку си само во заблуда со постов.Тие што критикуваат нечие мислење и потег,а и политичко однесување со твојот пријател веднаш ги етикетираш во србомани,бугарофили....Ако ја критикувам политиката на Груевски и неговото однесување може ќе ме наречеш гркофил или нешто слично.Имам пријатели турци кои се против Ердоган,па што се тие тогаш?
Меѓудругото еве еден коментар на турчин пишан на BBC,во врска со настанот.Којзнае може е припадник на МОСАД чим го напишал ова a?

This has been another clear example of Erdogan's hypocrisy. It was only last year when Erdogan was welcoming Omar al-Bashir, Sudan's president to Istanbul who has been accused of genocide, crimes against humanity and war crimes in Darfur. If you disagree with killing of innocent people it should be on all grounds, not only for certain groups.
Engin Turan, London, UK

Како прво ја не застанувам на страната и на партијата на Ердоган во Турција, туку сакам да кажам дека треба да се цени тоа што Турција е најголем пријател на Македонија, а не да се плука.

Како второ нормално дека во Турција ќе има луѓе што не го сакаат премиерот, не е тој избран од 100% гласачи.

K

kaiser soze

Гостин
Како прво ја не застанувам на страната и на партијата на Ердоган во Турција, туку сакам да кажам дека треба да се цени тоа што Турција е најголем пријател на Македонија, а не да се плука.

Како второ нормално дека во Турција ќе има луѓе што не го сакаат премиерот, не е тој избран од 100% гласачи.
Како прво никој не ни го оспорил тоа,а два-три поста на форумов против Ердоган не ја менуваат сликата дека Турција ни е меѓу најдобрите пријатели на државен план.Ако на форумов се изречат и напишат стотици антиамериканси постови,треба САД да ги прекинат дипломатските односи со нас :tapp:.Но, напротив критиката и дискусиите се секогаш добредојдени.
Како второ секојдневно читам коментари на светските медиуми од турци кои го критикуваат премиерот,па очигледно има и многу противници на неговата политика.Впрочем Ердоган не е Турција како целина нели?

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Мајката... бреее... Турчинов бил загрижен за погинати цивили... А ДАЛИ СЕ ЗАГРИЖИЛ ШТО НЕГОВАТА ВОЈСКА КОГА УБИВА КУРДИ ЦИВИЛИ...??? Ги толче од сите страни, па дури влага и во Ирак и таму ги убива... Дали некој ќе му каже за тоа...??? А овде се загрижил за палестинските цивили... хехехехехе како не бе... Само така му одговара... А убаво му рече Перес, што би правела Турција кога Истамбул би бил гранатиран секојдневно...
Море само така, давам потполна подршка на ИЗРАЕЛ...

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Не сум експерт, само сум учествувал во еден таков филм на непобедлива армија.

Ми текнува далечната 1990/91 година, регрут во ракетните единици на ЈНА во Словенија.
САД ја почнува заливската војна и бара дозвола за прелет над Југославија.
Југославија не ја дава таа дозвола но сепак американците ја прелетуваат.
Добиваме узбуна, ги поставуваме ракетите за одбрана на татковината.
Боеви ракети на лансирни рампи кои се од советско производство симнати од брод прилагодени за копно, 1964 година производство.
Американците летаат на 10000м, нашиве ракети ни до пола не стигаат.
Која фарса човече.

Еве Хеидрих кажи ми ја ти турската програма за војна на ѕвездите.
Или колкав е нуклеарниот потенцијал на Турција.
Или авион од турско производство.
Може и подморница.
Нека биде и лансирна рампа.
Било што.

Turkish Aerospace Industries
http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Aerospace_Industries
Одете на линкот и видете само кои авиони и кои други оружја се произведуваат тука со сите современи модификации.

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Fakt e deka Turcija e megju svetskite ekonomski i voeni sili. Nekade pri vrvot. Temata e licemerieto na Erdogan, i nepotrebnoto pridavanje na znachenje na vakvi eftini politichki potezi.

Kajgana Shop

На врв Bottom