Турскиот премиер го напушти форумот во Давос

• Креатор на темата Креатор на темата firewall
  • Време на започнување Време на започнување
Само предизборен маркетинг на Ердоган и ништо друго.Земјата полека ја губи економската моќ,луѓе губат работни места,странските инвестиции се намалија половично,па сега ќе добива предизборни поени на вакви потези пандан на тие на Гадафи.А заборавил дека Израел е еден од најголемите партнери на Турција на секаков план,а и продолжена рака на САД.Со ваков премиер кој работи само на својата популарност се влегува во меѓународна изолација и ништо друго.Првин со Сад,сега со Израел што е следното.

Јака муда ова,вие убивате луѓе а тој самиот седи врз рид од черепи :toe:

Ердоган дочекан со овации по скандалот во Давос

Турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган беше пречекан како херој во Истанбул, откако демонстративно го напушти Светскиот економски форум во Давос поради расправија со израелскиот претседател Шимон Перес.
Илјадници Турци со турски и палестински знамиња скандираа антиизраелски слогани на аеродромот „Ататурк“ во Истанбул, јавија светските медиуми. Некои носеле транспаренти на кои пишувало „Добредојде, освојувачу на Давос !“ и „Луѓе во светот, погледнете го нашиот премиер!“.
„За мене Давос е минато“, изјави Ердоган, симнувајќи се од сцената на форумот во Давос.
„Тие не ми дозволија да зборувам“, истакна тој подоцна пред новинарите.
Генералниот секретар на Арапската лига Амр Муса се ракуваше со Ердоган честитајќи му, додека тој си заминуваше од салата, одминувајќи ги Перес и генералниот секретар на ОН Бан Ки Мун.
Скандалот се случи за време на дискусијата за мировниот процес на Блискиот исток, за кој Бан Ки Мун бара исто да биде „вратен на дневен ред“. Тој ги повика учесниците на форумот да донираат помош за населението во Појасот Газа.
За време на дебатата Ердоган ја критикуваше непропорционалната употреба на сила од страна на Израел за време на тринеделната воена офанзива во Газа и побара исламистичкото движење Хамас, кое реално ја контролира палестинската енклава, да биде вклучено во политичкиот процес за решавање на конфликтот.
erdogan-peres.jpg
„Вие убивате луѓе“, му рече Ердоган на Перес
Перес и Ердоган констатираа дека инцидентот во Давос нема да влијае врз односите меѓу Израел и Турција
Претседателот на Израел Шимон Перес и турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган разговарале изутринава телефонски, по вербалниот дуел на Светскиот економски форум во Давос во врска со неодамнешната израелска офанзива врз Појасот Газа, при што констатирале дека тој инцидент нема да влијае врз односите меѓу двете земји.
„Мошне ми е жал за тоа што се случи и пријателите понекогаш може да имаат меѓусебни несогласувања“, му рекол Перес на Ердоган, јави израелското радио.
Перес напоменал дека секогаш длабоко ја почитувал Република Турција и Ердоган како премиер. Тој додал дека себе си се смета за пријател на Турција и на Ердоган.

A1

Абе цело секуларно опшество им го држат евреи.
Тиа ја направија отоманската империја тие и ќе ја срушат по потреба.

Sto zboruvas ti bree alloooo koga ne znaes za Turcija nesto ne ogovaraj za dzabe,sekularizmot vo Turcija e sozdadeno uste od vremeto na Ataturk,i mnogu cvrsti temeli ima za toa,a vie od mrzanata ne zanete sto zboruvate i samo lupate gluposti, a sto se odnesuva za evreite,evreite toa ubo go znaat deka Turcija da ne bese nitu eden evrein ne ke bese ziv,za vremeto na Hitler everite beja spaseni od Turcija,prvin istazuvajte preku sajtovite pa togas treskajte za sekularizmot i za evreite.

Само предизборен маркетинг на Ердоган и ништо друго.Земјата полека ја губи економската моќ,луѓе губат работни места,странските инвестиции се намалија половично,па сега ќе добива предизборни поени на вакви потези пандан на тие на Гадафи.А заборавил дека Израел е еден од најголемите партнери на Турција на секаков план,а и продолжена рака на САД.Со ваков премиер кој работи само на својата популарност се влегува во меѓународна изолација и ништо друго.Првин со Сад,сега со Израел што е следното.

Covece ne treskaj zeleni,na turcia ne im treba stranski investicii znaes deka investitorite se molat na turcite da investirat vo Turcija, a dali znaes deka 45% ekonomijata na Izrael e povrzano na turski investicii,zaradi toa evreite sega mu se lizat na turcite samo da ne se rasipa odnosite megu Turcija i Izrael,zaradi toa Perez kako pizda mu se javi na Erdogan i mu se izvini,, bas sega preska na BBC WORLD vidov deka 60% graganite na Izrael ne sakat odnosite da se vlosuva so Turcija samo zaradi toa sto investiciite ke se povlecat od Izrael a vo edno nema da im se dozvoli izraelcite da investirat vo Turcija. Roskajte malce na internet sajtovi,dosta samo od srpskite i makedosnkite sajtovi zemate informacii..

Turcija ne e MAkedonija,albanija Bugarija ili Grcija:helou:

Turcija e megu 20 te vodecki ekonomii
Turcija e osma sila vo svetot so voenata sila i tehnologija dodeka Izrael e 28 sila

Сударот помеѓу секуларното опшество и исламот во Турција е неминовен.
Што повеќе Турција станува муслиманска држава толку повеќе ќе се приближува до муслиманските арапски земји на штета на Израел и Европа.
Тоа е опаснот и за Европа и за нас Славјаните на Балканот.
А неминовност е да падне секуларизмот во Турција, прашање на години е.

И Турција си има свои слаби точки не ми ја прави веле сила зошто не е .
Со 20 милиони Курди со добра обука и тактика во секој момент може да се дестабилизира од внатре.
Само да не решат големите.

Ха ха ха ама изјава имаа после дека ништо не се менува во меѓусебните односи баш се добри. Турција треба да се позанимава повеќе сега со педериве Израел нека си брка работа

HITCH, ако ти кажам дека Турција и Грција се од иста страна ќе ми веруваш ?

Кога беше граѓанската војна во Грција 1948, знаеш каков воен пакт е потпишан под покровителство на американците.
Југославија - Турција - Грција.

За време Илинден знаеш кој ровареше по селата во Беломорска а кој од страна стража чуваше.
Турците околу селата, Грците убиваат и силуваат внатре.

Ако сакаш да ти дадам слика како ГЕРМАНОС ги благословува со кандилце турските топови ?

Те молам, главен таргет се славјаните и така и ќе остане за век и веков додека не снема.

Така беше за Константинопол, така беше за Беломорска, така беше за Косово, Украина а во иднина и за Русија.

Covece ne treskaj zeleni,na turcia ne im treba stranski investicii znaes deka investitorite se molat na turcite da investirat vo Turcija, a dali znaes deka 45% ekonomijata na Izrael e povrzano na turski investicii,zaradi toa evreite sega mu se lizat na turcite samo da ne se rasipa odnosite megu Turcija i Izrael,zaradi toa Perez kako pizda mu se javi na Erdogan i mu se izvini,, bas sega preska na BBC WORLD vidov deka 60% graganite na Izrael ne sakat odnosite da se vlosuva so Turcija samo zaradi toa sto investiciite ke se povlecat od Izrael a vo edno nema da im se dozvoli izraelcite da investirat vo Turcija. Roskajte malce na internet sajtovi,dosta samo od srpskite i makedosnkite sajtovi zemate informacii..

Turcija ne e MAkedonija,albanija Bugarija ili Grcija:helou:

Turcija e megu 20 te vodecki ekonomii
Turcija e osma sila vo svetot so voenata sila i tehnologija dodeka Izrael e 28 sila
Човече абе ти не трескај глупости,прочитај неколку страни наназад мој пост во врска со странските инвестиции,и тоа не изваден од српски и македонски весници како што ти милуваш да кажеш,туку од светски релевантни весници како Тајмс,Гардијан,а во исто време и преведен за да можат аналфабетите како тебе да го разберат.
Што се однесува до односите Турција-Израел тие се одлични,како на економски,така и на воен план.Но далеку од тоа дека имаат толку инвестиции во Израел,имаат потпишано договор за слободна трговија во 1996г. и во главно Турција извезува нејзини стоки таму.Инвестициите во Израел се воглавно од евреи кои живеат во дијаспората,а чиј капитал е огромен.Еве ти читај малку за израелската економија и кој се инвестирал и ја пофалил http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel Се разбира од несрпски сајт.
БТВ да не го прислушкуваше ли разговорот на Ердоган со Шимон Перес или си му телефонска секретарка па го слушна Перес како плачи по телефон?:tapp:

kolku samo dobro go napravi toa cestitam na turcinot i ke go citiram

vasiot ton e mnogu visok gospodine pres ne sum jas vodac na nekoja organzacija sepak jas sum premier na turcija a vie treba da go najdete nacinot na koj ke razgovarate so mene

jas nemam nisto protiv izrael no ona sto vie go pravite e ubivanje na luge jas sum protiv toa iiii.go prekinuva razgovorot stanuva si odi a na aerodrom go docekuvaat iljadnici luge

HITCH, ако ти кажам дека Турција и Грција се од иста страна ќе ми веруваш ?

Кога беше граѓанската војна во Грција 1948, знаеш каков воен пакт е потпишан под покровителство на американците.
Југославија - Турција - Грција.

За време Илинден знаеш кој ровареше по селата во Беломорска а кој од страна стража чуваше.
Турците околу селата, Грците убиваат и силуваат внатре.

Ако сакаш да ти дадам слика како ГЕРМАНОС ги благословува со кандилце турските топови ?

Те молам, главен таргет се славјаните и така и ќе остане за век и веков додека не снема.

Така беше за Константинопол, така беше за Беломорска, така беше за Косово, Украина а во иднина и за Русија.

ostavi go minatoto nastrana gledaj sega sto trcite se nasite najgolemi prijateli oni znaat koi sme nie i sto sme a nie sme pirej

Ердоган е предводник на муслиманска партија и неговата реакција беше неминовна, а зошто не би помислиле дека сето ова не беше еден трик изведен од двајцата Ердоган и Перз. Можеби поените ги добија и двајцата секој во својата средина. И волкот сит и овците на број. Губитници сигурно се Палестинците, Курдите и др.

Човече абе ти не трескај глупости,прочитај неколку страни наназад мој пост во врска со странските инвестиции,и тоа не изваден од српски и македонски весници како што ти милуваш да кажеш,туку од светски релевантни весници како Тајмс,Гардијан,а во исто време и преведен за да можат аналфабетите како тебе да го разберат.
Што се однесува до односите Турција-Израел тие се одлични,како на економски,така и на воен план.Но далеку од тоа дека имаат толку инвестиции во Израел,имаат потпишано договор за слободна трговија во 1996г. и во главно Турција извезува нејзини стоки таму.Инвестициите во Израел се воглавно од евреи кои живеат во дијаспората,а чиј капитал е огромен.Еве ти читај малку за израелската економија и кој се инвестирал и ја пофалил http://en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Israel Се разбира од несрпски сајт.
БТВ да не го прислушкуваше ли разговорот на Ердоган со Шимон Перес или си му телефонска секретарка па го слушна Перес како плачи по телефон?:tapp:

Разговорот помеѓу Ердоган и Перес (оној разговор кој се оствари по телефон после завршувањето на форумот меѓу нив) е снимен и беше поделен со јавноста денес, тоа го стори Ердоган.
Инаку, големиот бес на Турција поради израелските напади во Газа ги загрижи израелските челници на воена индустрија поради потпишаните договори со турската странка. Висината на потпишаните договори е околу 2 милјарди долари, а неодамна е потпишан нов договор од 141 милиони американски долари. Доколку дојде до прекин на дипломатските односи помеѓу Турција и Израел, тоа значи откажување и на овие договори.

Транскрипција од тоа што се случи на форумот:

"Господине, перез, од мене сте постар, но сепак гласот ви излегува доста високо, знам дека причината што разговарате на висок тон е тоа што, тоа е одговор на психологијата на виновник.
мојот глас нема да излегува толку високо (на истиот начин како вас), така да оваа така да го знаете!!!!!!!

за.. убивањето... вие убивањето, многу убаво го знаете...

многу добро знам како пукавте и убивавте децата, покрај морските обали!!!!

Во вашата држава, две личности кои биле ваши премиери знам дека ми рекоа важни зборови, и тоа: "кога би влегол во палестина со тенк (врз тенкот) би се осеќал доста среќно, би чувствувал посебна среќа"

значи сте имале премиери кои велат дека доколку качени на тенк влезат во пaлестина, тоа им дава чусвство на среќа ....а мене ми давате бројки...!!!
за нивните имиња, можам да ги кажам, можеби има заинтересирани!! (вие ги знаете)

го осудувам тие што ракоплескаат на ваквaта неправда,
да се стане па да им се ракоплеска на тие што се убивале луге,..деца.. е исто човечка кривица. (одговорност како да биле меѓу тие кои убивале.)

видете овде (една) вистината не можеме да ја отфрлиме!!
Јас туку имам многу прибелешки, ама за да одговорам на сите немам можност, меѓутоа јас тука само два збора ќе ви кажам..
Е: извинете
Х: господине премиер, не можеме да почнеме со дебата,
Е: прво
Х: ве молам, немаме време
Е: извинете(ве молам), не ме прекинувајте
Х:со извинување навистина, треба луѓето да ги носиме на вечера
Е: Талмудот кажува во 6 та заповед , немој да убиваш !!! тука имаме убивање !!!
Второ
Видете, тука и оваа е интересно, Гилат Ацомони(евреј): Израел не е само варварсто и залимство, туку многу повеќе од тоа.!!
Покрај тоа професор на оксфордскиот универзитет(за меѓународни односи) кој служел во израелската војска, Авишалам, за англискиот весник тхе гурадијан, оваа го кажал....
Х: г - не премиере..

Тука е повторно прекинуван
Е: исто и на вас многу ви благодарам ,после оваа, со оваа за мене давос е завршил, уште еднаш тука(во давос) не доаѓам. Тоа така да го знаете!!!
Вие не ми дозволувате да се изкажам, некој зборува 25 минути, а јас 12 минути. Така неможе!!!

па станува и го напушта форумот...

Го почитувам тоа што го направи Ердоган. Бидејќи многу добро го сослуша Перес, а кога дојде ред тој да зборува на секое беше прекинуван, сметам дека секоја земја учесничка треба да има еднаков третман без никакви привилегии, можеби потегот му беше и малце популистички но сепак браво, камо и во Македонија да имаа ваква храброст функционерите. Поздрав :helou:

Ердоган е предводник на муслиманска партија и неговата реакција беше неминовна, а зошто не би помислиле дека сето ова не беше еден трик изведен од двајцата Ердоган и Перз. Можеби поените ги добија и двајцата секој во својата средина. И волкот сит и овците на број. Губитници сигурно се Палестинците, Курдите и др.

Па мислам дека си во право:raz:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom