Нови вработувања на Албанци во администрацијата

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
rymz,

Не се љути и не се нервирај, али ич не сте самокритични. Или незнаеш што се случува или се праиш слеп при очи. Не ми сметаш, немам ништо против тебе, ама што е работата се плашиш да кажеш нешто што е вистина, а не иде во прилог на твојот народ? Со секое преќутување ти го дозволовуваш тоа што ве прави сите негативни, значи и ти имаш одговорност за тоа.

Точно е тоа дека постојат луѓе од сите заедници што не плаќаат струја, ама индикативно е зошто кај етнички чисти Албански средини е присутно тоа повеќе и масовно... Сарај, Липоково, Велешта, Арачиново таму ЕВН нема пристап..... Тоа збори нешто, дали само Албанците имаат привилегија да не ја плаќаат струјата. Дај погледни еднаш реално. Тоа не е еднаквост тоа е привилегија.

Што се однесува до вработувањата, на таа тема џабе се праи муабет, таму како прво не важат човечките принципи, па нема што да ги бараме етничките....

Од моите браќа, 25%....викаш 20% се криминалци. Луѓе кои што кога сакаа да учат, твоите 75% ги убиваа. Кога требаше да се интегрираат албанците во македонското општество после осамостојувањето, македонците ги игнорираа. Нешто кога игнорираш, а постои...лошо е.
Нели тоа го решивме во минатото ?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Јас не сум самокритичен??? Ти дали се читаш што пишуваш?

Да, во дижонска не се плаќа струја. Си има органи, нека им наплатат. Им одговара таква ситуација, таква и ја оставаат. Друг проблем е што дижонска нема видено денар инвестиции од ЕВН. И тоа треба да се признае. Нели...да бидеме самокритични?
Кој може со сигурност да ми гарантира дека во Источна Македонија 100% се плаќа струја? По села каде што нема живо пиле, каде што сета младина гледа само шанса да бега некаде надвор дека приходите им се едвај 5000 денари?? Самокритичност?
Вработувањата самокритичност? Знаеш дека е така, па сега ај џабе се прави муабет??

Што сме решиле во минатото? Ништо не е решено чоече. Уште се правиме наудрени и едните и другите. Со сила будала се праиме. Тој степен на необразовани луѓе (албанци И македонци) е проблемот што сеуште се расправаме за тоа што некој се вработил и на кој начин се вработил.

Дај да учиме? Не може. Епа добро...тогаш ќе продавам дрога, јебига, морам да јадам. Еј...педер, криминалец, не ја сакаш државата.

Буквално тој муабет се врти. Албанците криминогени сите...а кога ќе посочиш со прст ЗАШТО е тоа така...тоа сме го решиле во минатото...

Лицемерие :)

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ајде вака, дека се правиш на тошо, па ме влечеш за јазик.

Моите браќа, се само 25%. Небитна бројка. Небитен фактор. Твоите 75%, мнозинство (како милувате да се викате) ја упропастија државата, ја продадоа. Да не почнам да набројувам со примери. Ги знаеш.

Од моите браќа, 25%....викаш 20% се криминалци. Луѓе кои што кога сакаа да учат, твоите 75% ги убиваа. Кога требаше да се интегрираат албанците во македонското општество после осамостојувањето, македонците ги игнорираа. Нешто кога игнорираш, а постои...лошо е.

Од моите 25%, викаш повеќе работат за доброто на Косово и Албанија. Можеби. Но...моите 25% работат за доброто на албанскиот народ. Твоите 75% го предадоа сопствениот народ. Почнаа бугарски пасоши да зимаат. Бугари се потпишуваат. Пљукаат на крвта на твоите претци, малтретирани од бугарска рака.

Моите 25% само сакаат шанса, да живеат во оваа земја. Твоите 75% сеуште ги третираат моите како вонземјани. Колку и да се најде некој исклучок, твоите 75% секогаш генерализираат, и тие исклучоците ги угнетуваат, обвинуваат, и напаѓаат. Тие исклучоците згаснуваат со тек на време. Така да, бројот на исклучоците никогаш не може да расте. Секогаш опаѓа. Причините се баш таквите како тебе. Кои што наместо да покажат со прст кон тоа што навистина е, еднаш да кажеш мамето да им го ебам на криминалците, секогаш викаат мамето да им го ебам на албанците. Дрскоста иде до таму што после се правдаат имам јас албанци другари. Иди на тој другарот твој и кажу му во лице, мамето албанско криминалистичко. Ама не...другарот твој не бил криминалец. Па од кај тогаш знаеш другите (сите) албанци какви се? Си се фатил за политичката тајфа, 4-5 албански семејства кои го контролираат подземјето и по автоматизам сите се такви??

Случајот со ЕВН погоре, не за џабе го спомнав. Арачиново, Дижонска, Гази Баба и Серава се проблематичните места со неплатени сметки. Тие се тие населби. Во тие населби не живеат само албанци, колку и да не ти се верува. Во тие населби има и македонци кои што не плаќаат. Ама ...опцуј по албанецот, дека македонецот нели...секогаш плаќа данок. Ма немој...

Случајот со партиските вработувања. Со години наназад партиски се вработувале македонците во нашата ни драга администрација. Со години. Почнувајќи од времето на Југославија. Кај мене на работа 20 души се во роднинска врска Македонци.... 10 албанци дали сме на број или не во никаква роднинска врска.

Кога македонците вработуваат по партиска линија, тоа тебе ти е нормално. Македонци вработиле. Кадарни се луѓето. Како тие џандарите што имале досие претходно, а работеле како полицајци. Еден кадар што да ти расправам.
Кога албанците почнаа да вработуваат по ист систем, одеднаш тоа не чини. Тоа било необразуван кадар.

Лицемерие немој те молам. Администрација е поим за партиско вработување. Без разлика на националност. Тоа да. Го прифаќам и се сложувам. Се друго...е мачкање очи и одбивање да се прифати реалноста дека и албанците почнаа да го прават истото што и македонците го правеа досега. Системот ни е таков. Системот кој што твоите 75% го владеат.
Ти стварно сега неможеш или свесно не сакаш да разбереш што зборувам. Не сакам да озимам многу простор , вака :
Ако албанското малцинство работи за доброто на „својот народ“, кој народ е бе тој во Македонија, треба да работи за доброто на својот дом, ако веќе вистина го сакате како таков, моите го продале името и отишле да вадат бугарски пасоши, тоа за леб е или за политика, албанците со што се отидени во швајцарија и тн...со македонските пасоши? Јас реков секоја често на добрите албанци и другите националности, и циганите кои просат по Скопје не ги сакам, ни го гнасат угледот, ама циганите како народ не ми сметаат, исто како што не ми сметаат ни албанците ниту вашата вера и тн...немам воопшто против, ама кога ќе почнете вистински да ја сакате МАКЕДОНИЈА, и да придонесувате за добра иднина, а не да лобирате со грците и бугарите , е тогаш батка ќе ве сакам како што ги сакам сите Македонци! А Македонските криминалци заслужуваат исто како и секој еден криминалец на белиов свет, а албанските што заслужуваат, амнестија заради националноста а? Ајде биди реален!

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Ти стварно сега неможеш или свесно не сакаш да разбереш што зборувам. Не сакам да озимам многу простор , вака :
Ако албанското малцинство работи за доброто на „својот народ“, кој народ е бе тој во Македонија, треба да работи за доброто на својот дом, ако веќе вистина го сакате како таков, моите го продале името и отишле да вадат бугарски пасоши, тоа за леб е или за политика, албанците со што се отидени во швајцарија и тн...со македонските пасоши? Јас реков секоја често на добрите албанци и другите националности, и циганите кои просат по Скопје не ги сакам, ни го гнасат угледот, ама циганите како народ не ми сметаат, исто како што не ми сметаат ни албанците ниту вашата вера и тн...немам воопшто против, ама кога ќе почнете вистински да ја сакате МАКЕДОНИЈА, и да придонесувате за добра иднина, а не да лобирате со грците и бугарите , е тогаш батка ќе ве сакам како што ги сакам сите Македонци! А Македонските криминалци заслужуваат исто како и секој еден криминалец на белиов свет, а албанските што заслужуваат, амнестија заради националноста а? Ајде биди реален!
Албанците лобираат со грците? Друже...грците на нас повеќе ни дужат :):)

Следиш малце што се случува во Јужна Албанија со грците или?
Албанците во Албанија дозволуваат македонското сонце да се вее. Не им прија вентилаторот таму. Грците реагираат. После албанците лобираат?? Стварно не си арен у глаата :):) ама ај, ќе те оставам да веруваш во тоа.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Јас не сум самокритичен??? Ти дали се читаш што пишуваш?

Да, во дижонска не се плаќа струја. Си има органи, нека им наплатат. Им одговара таква ситуација, таква и ја оставаат. Друг проблем е што дижонска нема видено денар инвестиции од ЕВН. И тоа треба да се признае. Нели...да бидеме самокритични?
Кој може со сигурност да ми гарантира дека во Источна Македонија 100% се плаќа струја? По села каде што нема живо пиле, каде што сета младина гледа само шанса да бега некаде надвор дека приходите им се едвај 5000 денари?? Самокритичност?
Вработувањата самокритичност? Знаеш дека е така, па сега ај џабе се прави муабет??

Што сме решиле во минатото? Ништо не е решено чоече. Уште се правиме наудрени и едните и другите. Со сила будала се праиме. Тој степен на необразовани луѓе (албанци И македонци) е проблемот што сеуште се расправаме за тоа што некој се вработил и на кој начин се вработил.

Дај да учиме? Не може. Епа добро...тогаш ќе продавам дрога, јебига, морам да јадам. Еј...педер, криминалец, не ја сакаш државата.

Буквално тој муабет се врти. Албанците криминогени сите...а кога ќе посочиш со прст ЗАШТО е тоа така...тоа сме го решиле во минатото...

Лицемерие :)
Па јас знам дека е така и тоа го реков и за тоа реков дека е џабе да се збори на таа тема. Не се проблем тука етничките квоти, тука се проблем партиските вработувања и крај на муабетот.

Што се однесува до другиот проблем, во право си има проблеми и на двете страни кај тие што не ја гледаат вистинската ситуација, но дали со продавање на дрога сме ја решиле ситуацијата или уништуваме деца? Една работа ќе ти кажам, криминалот е интернационален кај криминалците нема нација.

А тоа дали се Албанците кримиализирана нација, тоа јас не го тврдам, тоа се тврди во Европски рамки. Но тоа не е затоа што Албанците се раѓаат да бидат криминалци или дека поголемиот дел од нив се. Тоа е така затоа што Албанскиот народ преќутува, што од страв, што од корист и дозволува така да се гледа на работите. Но во право си дека и ние сме криви за таа ситуација.

Но точно е и тоа дека кога општеството ќе те отфрли ти веќе ги губиш етичките норми на тоа општество. Кога викам дека ние тоа го пребродивме, не викам дека немаме проблеми. Ние проблемите ги имаме. Вие не треба да дозволите, тие што на претходната ситуација профитираа, сеуште да ве влечат за нос. Тоа важи и за нас, но повеќе за вас.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Па јас знам дека е така и тоа го реков и за тоа реков дека е џабе да се збори на таа тема. Не се проблем тука етничките квоти, тука се проблем партиските вработувања и крај на муабетот.

Што се однесува до другиот проблем, во право си има проблеми и на двете страни кај тие што не ја гледаат вистинската ситуација, но дали со продавање на дрога сме ја решиле ситуацијата или уништуваме деца? Една работа ќе ти кажам, криминалот е интернационален кај криминалците нема нација.

А тоа дали се Албанците кримиализирана нација, тоа јас не го тврдам, тоа се тврди во Европски рамки. Но тоа не е затоа што Албанците се раѓаат да бидат криминалци или дека поголемиот дел од нив се. Тоа е така затоа што Албанскиот народ преќутува, што од страв, што од корист и дозволува така да се гледа на работите. Но во право си дека и ние сме криви за таа ситуација.

Но точно е и тоа дека кога општеството ќе те отфрли ти веќе ги губиш етичките норми на тоа општество. Кога викам дека ние тоа го пребродивме, не викам дека немаме проблеми. Ние проблемите ги имаме. Вие не треба да дозволите, тие што на претходната ситуација профитираа, сеуште да ве влечат за нос. Тоа важи и за нас, но повеќе за вас.
Eте, прочитај се себеси уште еднаш. За на следниот пост каде планираш да генерализираш кога се спомнуваат албанците, прочитај се себеси, замисли се, па напиши нешто вака паметно.
До вчера албанци албанци албанци...сеге еурека...и вие сте биле криви. Па знам дека и вие сте криви, тоа тропам ја одамна.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Eте, прочитај се себеси уште еднаш. За на следниот пост каде планираш да генерализираш кога се спомнуваат албанците, прочитај се себеси, замисли се, па напиши нешто вака паметно.
До вчера албанци албанци албанци...сеге еурека...и вие сте биле криви. Па знам дека и вие сте криви, тоа тропам ја одамна.
Чоек, кога и да сум ги напаѓал Албанците нигде не сум се перел од кривицата. Зарем критиката упатена кон Албанците, без да ја спомнам кривицата на другата страна е тенденциозна? Не зборам за кривицата, таа ја има насекаде, збориме за последиците.

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Чоек, кога и да сум ги напаѓал Албанците нигде не сум се перел од кривицата. Зарем критиката упатена кон Албанците, без да ја спомнам кривицата на другата страна е тенденциозна? Не зборам за кривицата, таа ја има насекаде, збориме за последиците.

Последиците се поделба. Јасни се последиците. Него...каде е лекот е прашањето.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Последиците се поделба. Јасни се последиците. Него...каде е лекот е прашањето.
Помалце ксенофобија кај нас, повеќе самокритика кај вас.
Но и обратно....

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Албанците лобираат со грците? Друже...грците на нас повеќе ни дужат :):)

Следиш малце што се случува во Јужна Албанија со грците или?
Албанците во Албанија дозволуваат македонското сонце да се вее. Не им прија вентилаторот таму. Грците реагираат. После албанците лобираат?? Стварно не си арен у глаата :):) ама ај, ќе те оставам да веруваш во тоа.
тоа сонце се вее само благодарејки на чичко буш, иди види сихурими кој притисоци ги прави, види дали секаде се вее тоа знаме, дали имаат школи струјиа и вода...

СТЕ НАШЛЕ ПА СТЕ ЗАШЛЕ...кратко кажано...иди братко по германии и швајцарии дали ке дивееш како тука што дивееш.

P

Princ

Гостин
За да делиш колачи , треба и да учествуваш рамноправно во правењето на колачот, а не некој друг ќе го направи па сите ќе јадеме! Не оди така батка.
Врти-сучи, пак дојдовме до дел од првиот пост со кој е отворена темава, кој вели: со правичната застапеност на сите етнички заедници во државните институции и јавните претпријатија , заедниците се изедначуваат и во одговорноста за иднината на државата.
Зашто буниш тогаш? Правата и обврските се меѓусебно тесно поврзани. Сакаме да учествуваме во правењето на колачот (да не ти плескам сега уплатници кон УЈП, имам своја фирма) и сакаме да учествуваме рамноправно во неговото јадење. Со 25%, грубо речено.

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Сите најубави работни места во Македонија ги држат Срби, Власи, Албанци, Егејци.
Македонецот го нема никаде,
само за амалската работа, џабе скокаме и се удираме во гради по форумов, размислете и ќе видите дека е така, Македонецот го нема никаде на главните позиции. Ако сакаме нешто да се смени треба да се докажеме на дело, а не да скокаме и да пцуеме и да се мразиме по форумов.
Њузфлеш, Егејците се Македонци. :uvo:

osa

>>>>>>
Член од
20 јануари 2009
Мислења
816
Поени од реакции
184
баш ме интересира една работа
зошто се избришани неколку постови од синоќа?
дали е ова цензура?
и дали се согласуваат другите
членови да биде вака?

Член од
23 јануари 2005
Мислења
899
Поени од реакции
22
хехе :)
и хитлер* ги контролираше сите телевизии, весници, радио станици итн.
и хитлер* правеше цензура. тоа што денес се случува во Македонија и целиот свет е исто на национа социјалистите во германија на чело со диктаторот хитлер*.

* наместо хитлер, замени го зборот со николчо груевски

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
ако веќе мора да се запази правична застапеност во администрацијата, како што е договорено со рамковниот, тогаш го одбрале погрешниот пат.

место и понатаму да се пумпа ионака напумпаната администрација, сега со албанци, нека се растерети со отпуштања на македонци, и тоа мислам оние што се “технолошки вишок“ во неа, па нека си се снаоѓаат со своите знаења и квалификации на пазарот на трудот, нека си отворат приватни бизниси, нека си конкурираат во веќе отворени приватни мали, средни и големи претпријатија. ако се способни ќе се снајдат, ако не нека се пријават во министерство за труд и социјална политика (втроиот дел) и нека побараат социјална помош.

која држава може да издржи ваков терет. волкава администрација би била проблем и на економски многу појаки држави од македонија.

Kajgana Shop

На врв Bottom