Зошто "ГРБОТ" не се смени?

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Ја би го сакал лавот како грб. За мене тој не е партиски грб иако има партии кој го употребуваат. Но ако тоа не е можно би сакал барем петокраката од сегашниот да се избрише. Поарен ми е сегашниот без петокрака него некојси нов кој нема никаква врска со Македонија, мислам посебно на знамињата на Косово и БиХ кој немаат никаква врска со тие држави и се само компромис. За државни симболи не смее да има компрмис.
Или пак за да ги задоволиме евро-атланските интегративни процеси, предлагам да се обои жолта! :pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Трн, секако, но нели под услов сите партии кои го користат да се откажат од него како свој грб, за да стане национален.
Не смее да има “условување“ на вакви работи. Грбот е национален симбол.
Нема никаква логика на македонските партии да им се забранува користење на македонски симболи.

Мал дел од примери на Лавот како национален симбол на Македонија низ историјата:
http://forum.kajgana.com/album.php?albumid=105

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Не смее да има “условување“ на вакви работи. Грбот е национален симбол.
Нема никаква логика на македонските партии да им се забранува користење на македонски симболи.
Има, кога партиите кои ги користат се чукаат в гради со тој симбол и ги обвинуваат тие кои не го користат. Башка, го претставуваат како нивен изворен симбол.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Има, кога партиите кои ги користат се чукаат в гради со тој симбол и ги обвинуваат тие кои не го користат. Башка, го претставуваат како нивен изворен симбол.
Fantom, едно е да се спротивставуваш партии да користат национални симболи, друго е да трескаш глупости. Немој да го правиш второто.

Секогаш постоеле политички партии секаде во светот кои во својот емблем имаат национален симбол.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Ne zaboravajte deka vo slucaj da se menuva grbot na R.Makedonija ke mora vo obzir da zemete i resenia koi ke vklucuvaat crni orelcinja bidejki spored ramkovniot so si go potpisavme i tie zalnite siptarcinja se narod koj ucestvuva vo site odluki i resenia.

Ne e slucajno sto grbot ne e smenet samo sto nikoj za toa ne misli i site mislat deka ednostavno bilo grb da se smeni!

Fantom

Chikara
Член од
4 јуни 2006
Мислења
11.453
Поени од реакции
812
Fantom, едно е да се спротивставуваш партии да користат национални симболи, друго е да трескаш глупости. Немој да го правиш второто.
:)))))))))))))))

Јасно, терајте со пропагандата, не ви се мешам појќе во политика. :back:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
:)))))))))))))))

Јасно, терајте со пропагандата, не ви се мешам појќе во политика. :back:
А со кој симбол треба да се чукаат?

Со ружи и српови?

Нема зашто да ни сметаш, примени си ја обратната логика.

Ти го сметаш лавот за свој симбол?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Искрено не да боде,....... очите ми ги извади посебно таа петокраката и тие ружите одоздола ме потцека ко титови пионери да сме а не Македонски синови
Јас мислам дека треба да ни се врати стариот грб прав Македонски
дури и во ју деновите некој успеал да протне нешто во грбот, исто како кај знамето, тогаш и сега,

Осумкракото сонце во изгрев -половина сонце, половина слобода, половина македонија

Пирин планина -
Вардар кој на крајот се влева
во морето Егејско

сето тоа заокружено со плодовите македонски.

овој грб иако прекрасен пример како Македонците во вакво и такво време секогаш го вметнуваат своето, исто како и денешното знаме се донесени под присила и како такви треба да се сменат

Делија

Борец за ПРАВДА
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.196
Поени од реакции
35
Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:
Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:

Член од
17 јануари 2009
Мислења
28
Поени од реакции
0
Denesniot grb e nacionalen sram.Petokraka.....boze pomogni ni.

Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:
Gnaso edna srbomanska goni se,nikoj makedonec ne go bara tvoeto mislenje.

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Како бре може овој грбот со лавот да биде ВМРО-вски, кога лавот како грб на Македонија потекнува од 16-17 век, а ВМРО-ДПМНЕ од 1990..... бог да чува:nesvest::tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom