Зошто "ГРБОТ" не се смени?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Веќе 18 години ме боде во очи нашиот грб...
На толку симболи и обележја која ни ги оставила историјата, останавме едниствена ЕКС Ју држава со петокрака...
Иако за време на владеењето на СДСМ од јасни причини не очекував многу, очекувам оваа влада да го покрене оваа прашање...
И навистина несваќам зошто оваа прашање досега не било разгледувано па дури ни на ниво на шпекулации???

SG1402.JPG

Веќе 18 години ме боде во очи нашиот грб...
На толку симболи и обележја која ни ги оставила историјата, останавме едниствена ЕКС Ју држава со петокрака...
Иако за време на владеењето на СДСМ од јасни причини не очекував многу, очекувам оваа влада да го покрене оваа прашање...
И навистина несваќам зошто оваа прашање досега не било разгледувано па дури ни на ниво на шпекулации???
Во право си,искрено и мене ми боде очи, досега никаква иницијатива за промена..жално.
Просто ми е срам кога ќе видам какви грбови имаат другите:kesa:

Трн, секако, но нели под услов сите партии кои го користат да се откажат од него како свој грб, за да стане национален.

Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:

Грбот нема да се менува се до денот кога надлежниот орган не одлучи за таа работа, но на надлежниот орган му е поважно да создава експрес закони и да забранува буквално СЕ'. До негде можеби по некоја лоша логика, со експрес законите собира пари за да може да се плати на дизајнерот кој ќе го освои конкурсот (Сашо Бајраков:))

Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:
Патлиџанот ОК ти е?

Лавот е единствено решение. Крајно игнорантство е, да се тврди дека тоа е ВМРО-ски "знак".

Лично мое мислење е дека грбот нема да се менува. И македонскиот симбол Лавот нема во блиска иднина да биде грб на Македонската држава.
Не прашувајте зошто!!!
:toe:

Грбот ќе биде ваков на пример...
Grb%20lav.gif

А на ВМРО-ДПМНЕ е ваков...
Macedonian-Lion-flag.gif

Има забуна?

Од аспект на хералдиката, сеганиот грб, воопшто и не е грб, додека пак црвениот штит со златниот лав, се сретнува во многу хематографии од средниот век, како на пример Жефаровичовата...
Инаку, за поставување на црвениот штит, нема шанси. Нема да ни дадат од малцинството :)

да да ама на некого не му одговара тоа симболот на македонштината,е сега некој ќе каже да па тој е вмровски но не е така тој е наш на сите македонци па ако не ајде да потикнеме референдум ова да биде грбот на државата а вмро нека си го смени својот грб што да не

А има закон дека партија не смее да користи државен симбол? Ако нема тогаш зошто се крева толкава врева? Змчи ДПА може да користи Албански а ВМРО-ДПМНЕ не смее да користи Македонски... ЛоЛ:pos2: Мислам дефинитивно кај нас нешто не е во ред...
Еве друг предлог: Нека СДС додаде лав на својот грб? Сега сме сите арни. ЛоЛ
Безполезна дискусија.

Искрено не да боде,....... очите ми ги извади посебно таа петокраката и тие ружите одоздола ме потцека ко титови пионери да сме а не Македонски синови
grb.gif
Јас мислам дека треба да ни се врати стариот грб прав Македонски
2814434.jpg

Ја би го сакал лавот како грб. За мене тој не е партиски грб иако има партии кој го употребуваат. Но ако тоа не е можно би сакал барем петокраката од сегашниот да се избрише. Поарен ми е сегашниот без петокрака него некојси нов кој нема никаква врска со Македонија, мислам посебно на знамињата на Косово и БиХ кој немаат никаква врска со тие држави и се само компромис. За државни симболи не смее да има компрмис.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom