Зошто "ГРБОТ" не се смени?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Ја би го сакал лавот како грб. За мене тој не е партиски грб иако има партии кој го употребуваат. Но ако тоа не е можно би сакал барем петокраката од сегашниот да се избрише. Поарен ми е сегашниот без петокрака него некојси нов кој нема никаква врска со Македонија, мислам посебно на знамињата на Косово и БиХ кој немаат никаква врска со тие држави и се само компромис. За државни симболи не смее да има компрмис.

Или пак за да ги задоволиме евро-атланските интегративни процеси, предлагам да се обои жолта! :pos2:

Трн, секако, но нели под услов сите партии кои го користат да се откажат од него како свој грб, за да стане национален.

Не смее да има “условување“ на вакви работи. Грбот е национален симбол.
Нема никаква логика на македонските партии да им се забранува користење на македонски симболи.

Мал дел од примери на Лавот како национален симбол на Македонија низ историјата:
http://forum.kajgana.com/album.php?albumid=105

Не смее да има “условување“ на вакви работи. Грбот е национален симбол.
Нема никаква логика на македонските партии да им се забранува користење на македонски симболи.

Има, кога партиите кои ги користат се чукаат в гради со тој симбол и ги обвинуваат тие кои не го користат. Башка, го претставуваат како нивен изворен симбол.

Има, кога партиите кои ги користат се чукаат в гради со тој симбол и ги обвинуваат тие кои не го користат. Башка, го претставуваат како нивен изворен симбол.

Fantom, едно е да се спротивставуваш партии да користат национални симболи, друго е да трескаш глупости. Немој да го правиш второто.

Секогаш постоеле политички партии секаде во светот кои во својот емблем имаат национален симбол.

Ne zaboravajte deka vo slucaj da se menuva grbot na R.Makedonija ke mora vo obzir da zemete i resenia koi ke vklucuvaat crni orelcinja bidejki spored ramkovniot so si go potpisavme i tie zalnite siptarcinja se narod koj ucestvuva vo site odluki i resenia.

Ne e slucajno sto grbot ne e smenet samo sto nikoj za toa ne misli i site mislat deka ednostavno bilo grb da se smeni!

Fantom, едно е да се спротивставуваш партии да користат национални симболи, друго е да трескаш глупости. Немој да го правиш второто.

:)))))))))))))))

Јасно, терајте со пропагандата, не ви се мешам појќе во политика. :back:

:)))))))))))))))

Јасно, терајте со пропагандата, не ви се мешам појќе во политика. :back:

А со кој симбол треба да се чукаат?

Со ружи и српови?

Нема зашто да ни сметаш, примени си ја обратната логика.

Ти го сметаш лавот за свој симбол?

Искрено не да боде,....... очите ми ги извади посебно таа петокраката и тие ружите одоздола ме потцека ко титови пионери да сме а не Македонски синови
grb.gif
Јас мислам дека треба да ни се врати стариот грб прав Македонски

дури и во ју деновите некој успеал да протне нешто во грбот, исто како кај знамето, тогаш и сега,

Осумкракото сонце во изгрев -половина сонце, половина слобода, половина македонија

Пирин планина -
Вардар кој на крајот се влева
во морето Егејско

сето тоа заокружено со плодовите македонски.

овој грб иако прекрасен пример како Македонците во вакво и такво време секогаш го вметнуваат своето, исто како и денешното знаме се донесени под присила и како такви треба да се сменат

Не дека овој е сјаен,ама далеку подобар е од лавот...Лично за мене тоа не симболизира ништо македонско :smir:

Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:

Denesniot grb e nacionalen sram.Petokraka.....boze pomogni ni.

Во право си дечко, така е... За мене лавот симболизира нешто Бугарско... :toe: Јас така го гледам... :toe:
А незнам зошто ви боде очи нашиов грб Македонски...??? Што му фали ...??? Што и фали на ПЕТОКРАКАТА...??? :kesa:

Gnaso edna srbomanska goni se,nikoj makedonec ne go bara tvoeto mislenje.

Како бре може овој грбот со лавот да биде ВМРО-вски, кога лавот како грб на Македонија потекнува од 16-17 век, а ВМРО-ДПМНЕ од 1990..... бог да чува:nesvest::tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom