Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Баш сепер изгледат. Поздрав за убавото дело.
Нека бидат вовеки тамо.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.444

Во споредба со минатото, доста слични се новите скулптури и во градба и во поставеност.
Не сум знаел дека и порано имало таму скулптури... Од кого биле и што се случило со нив?
Патем, темата е префрлена во Архитектура. Незнам од кај ви текна во Свет и дијаспора да ја ставите...

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Не сум знаел дека и порано имало таму скулптури... Од кого биле и што се случило со нив?
Од српските кралеви (Александар и Петар мислам). Бугарите ваљда ги кренале во воздух.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Мора да ги сочуваме ,се плашам дека некои некултурни стоки веднаш ќе ги ишкртаат секакви има :(
Aj аирлијаа нека е :) И под хитно мора да се постави чуварска служба од градот и да работи 24/7... има многу удрени во оваа држава што ќе ги боли ова, почни од лудаци, пијаници, па до соросоиди, борци за човекови(педерски) права и распеани скопјани :)
Македонија вечна !!!

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
Преубави споменици, дај боже вечно да ни стојат....

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
конечно, одлично изгледаат.

но зошто е Гоце на коњ во одело качен, кај му се пушката и гуната ??? најверојатно Гоце го претставува идеолошко политичлкиот а Груев воениот дел на Востанието но сепак визуелно боље ке изгледаше
:pos: Некој да се замислел околу било што, па макар тоа да е смислата и поентата на нивното поставување од уметнички аспект, тие воопшто немаше да се најдат таму.

Гоце во одело сепак носи тајна порака... Во внатрешниот џеб од палтото, стои сметката колку пари се украдени од проектот. А тоа е така, зашто во друга облека нема џебови, може да испадне сметката па некој да ја види... :wink:

Он топик, сеа совршено ни одговараат со целата усрана композиција на антички, комуниситчки и модернистички згради на плоштадот. Да живее најкичерајскиот плоштад на Светот. :eek:lee:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Бев, ги видов. Не ми побудија никакво патриотско чувство. Не гледам ни како може две парчиња бронза да го тоа сторат. Ваљда оти не можат.
Патриот си ако ја знаеш биографијата на Делчев. На патриот не му се потребни камења. Естетски не ми се ни забележливи.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Почнувам да мислам дека во Македонија живеат најпаметните луѓе на свет и истите тие можат да ти дадат совет за се и сешто, само кога ќе ги прашаш како во пракса би го спровеле тоа што го мислат не знаат ни да бекнат а камоли да успеат да го решат проблемот.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Во емсијата на васко ефтов - во центар - се кажа дека за подигање на една склуптура се спомна никола карев ќе коштало 850.000 илјади евра, додека за иста таква склуптура со исти димензии и на исто место леена за скендер бег се платени 80 илјади евра.

Епа сега видете ја разликата на патритои и бизнисмени :helou:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Јас незнам кога Македонците ќе научат дека со склуптури и песни не се докажува или брани индентитет.

Како и да е 50% од проектот ми е ОК, но на погрешно време и место е.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Јас незнам кога Македонците ќе научат дека со склуптури и песни не се докажува или брани индентитет.

Како и да е 50% од проектот ми е ОК, но на погрешно време и место е.
Ај биди љубезен и кажи му на народот ( пошто он незнае ) кога ќе е правото време и место за поставување споменици за луѓе кои со петни жили се бореле за држава како што сега ние ја имаме ( а мислам дека они у тоа време многу повеќе ја заслужувале него ние денес )... Ја еве стварно незнам,кога, дали за 20, 50, или 100 години ќе биде правото време...или треба да ја изгубиме државата па тогаш ќе е правиот тајминг...објасни ми please :se_ molam

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Бев, ги видов. Не ми побудија никакво патриотско чувство. Не гледам ни како може две парчиња бронза да го тоа сторат. Ваљда оти не можат.
Патриот си ако ја знаеш биографијата на Делчев. На патриот не му се потребни камења. Естетски не ми се ни забележливи.
E можат, ама не бронзата и не каменот,не неговата форма и неговиот визуелен изглед ,туку душата и пораката на таа бронза и тој камен...

Прво и оснопвно да се мачам цел ден да го јавам овој коњ на плоштад :uvo: :uvo: :uvo: ауууууууууууу божее...
А да не се мачи цурава и да дојде мене да ме јава цел ден... поубаво ќе и биде :tapp:

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Гоце во одело сепак носи тајна порака... Во внатрешниот џеб од палтото, стои сметката колку пари се украдени од проектот. А тоа е така, зашто во друга облека нема џебови, може да испадне сметката па некој да ја види... :wink:

Он топик, сеа совршено ни одговараат со целата усрана композиција на антички, комуниситчки и модернистички згради на плоштадот. Да живее најкичерајскиот плоштад на Светот. :eek:lee:

Поставувањето на веќе подготвените постаменти високи околу три и пол метри траело цели шест часа. Револуционерот Гоце Делчев е претставен како учител. Даме Груев, пак, е облечен во револуционерна облека и има пушка-манлихера

мене лично Гоце не ми се допага чисто од неговата природна дебелобуцкаста физиономија која не е сокриена во делото барем со наметка која изгледа доста подраматично и похеросјки кај Даме, коњот и оделото некако не одат заедно

Градот твој кичерајски беше и е едно сивило од комикичерај и ке останеше така уште долго време доколку еве барем центарот ради политика (можеби и желба кој знае) не се придвижеше од мртва точка. иако има поединци како тебе и онаа теткицана на А1 која ке го јавала коњот по цел ден сепак вие сте малцинство, и нели си имате право на свое мислење, но растурена кука никој не сака па затоа да го дочекаме крајот кој делото ке го краси. - се украле пари??? па да со секој тендер секаде е така

на крајот не можам да се изначудам ШТО ПЛЕМЕ ке бевме кога поставувањето на најсветлите Македонски ликови е кичерај невкусно или немодерно..

Kajgana Shop

На врв Bottom