Владата прави терен за забрана на абортусот

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Гледам дека не можам да се разберам со вас (а не сте во право воопшто) ама сепак ќе пробам само уште овој пост на темава да го напишам

Нема право неправо , имаш само различни гледишта на еден ист проблем . И сите се точни и никое не е потполно точно!

:nesum:

А, од морална точка, абортусот е чин на краен егоизам, кукавичлук, и конечно е убиство. Тоа нека фино се потенцира постојано.
Крајната одлука пак, нека биде оставена на моралот на поединецот.

А не мислиш дека е себично за самото дете до го родиш , и после да не му обезбедиш соодветни услови за живот, што во најголем број од случаевите е така. И што да ми гладува, да нема се што му е потребно за нормален живот да заврши средно и ајт у фабрика, радничка класа!
Јас сакам деца, ама само кога ќе си изградам сопствен и самостоен живот, кога ќе имам свој дом и постојана работа кога ќе ги имам сите неопходни услови да му обезбедам нормале нживот.Потенцирам НОРМАЛЕН, а не луксузен!
Уште посебично е да г ородиш и да г одадеш во дом,зашто многу добро знаеме каков е третманот на децата во домовите!

Не е само да ги направиш,треба и да ги нахраниш.

Имаш чиста 10ка за постот. со неколку зборови ја долови и мојата поента!

Правниче, пример имаш самостоен живот, имаш дом и постојана работа, секси жена.... И оп детенце, во совршен момент, прекрасно, мало, убаво, паметно.
Совршен живот.
Расте детето, почнува да оди, престанува да моча у пелени... и оп бизнисот пропаѓа, жена ти ја фаќаш со комшијата, куќата ја губиш...
Прашањето ми е: дали ќе го задавиш малото?

Мене не ми е јасно кои критериуми ќе се заоструваат, ако се знае дека во Македонија абортус може да се изврши само под пет точки, како што прочитав поназад во еден текст.

1. Жената може да изврши абортус само ако и' е загрозен животот.
2. Ако и' е загрозено физичкото здравје.
3. Ако и' е загрозено психичкото здравје.
4. Ако детето е зачнато со силување или инцест.
5. Ако плодот е со абнормалности.

По овие пет правни основи абортусот се дозволува во сите земји на Европската унија.

Значи ако може некој од подржувачите на заострување на критериумите да ми објасни, кои тоа критериуми од горенаведените 5 ќе се заоструваат ?

проблемот кај нас е што абортусот се сфаќа како контрацепција и искрено се надевам дека во тој случај ќе го забранат...нема и ку*рац до крај и дупе во рај... и :toe:. или памет во глава. Сигурен секс и планирана бременист. Не разбирам што е толку тешко тоа...

Правниче, пример имаш самостоен живот, имаш дом и постојана работа, секси жена.... И оп детенце, во совршен момент, прекрасно, мало, убаво, паметно.
Совршен живот.
Расте детето, почнува да оди, престанува да моча у пелени... и оп бизнисот пропаѓа, жена ти ја фаќаш со комшијата, куќата ја губиш...
Прашањето ми е: дали ќе го задавиш малото?

јасно е дека срања се дешаваат , али шансите за оваа твоја прикаска се 50-50 , а шансите сега со мои 22 год , без мој дом без работа и со започнати постдипломски да успеам да го израснам во здрав исовесен човек и ѓраанин се никакви. Па немам ни зрелост, ни капацитет ни ништо што сметам дека е потребно за да одгледаш дете!!!!
И башка многу ти е лоша компарацијава на ситуацииве, си немаат врска!!!!1

Добро бе ме чита мене некој :)

Мене не ми е јасно кои критериуми ќе се заоструваат, ако се знае дека во Македонија абортус може да се изврши само под пет точки, како што прочитав поназад во еден текст.

1. Жената може да изврши абортус само ако и' е загрозен животот.
2. Ако и' е загрозено физичкото здравје.
3. Ако и' е загрозено психичкото здравје.
4. Ако детето е зачнато со силување или инцест.
5. Ако плодот е со абнормалности.

По овие пет правни основи абортусот се дозволува во сите земји на Европската унија.

Значи ако може некој од подржувачите на заострување на критериумите да ми објасни, кои тоа критериуми од горенаведените 5 ќе се заоструваат ?

Правниче ти како поупатен, точно е ова погоре или не?

Edit:

Добро е ме чита :)

проблемот кај нас е што абортусот се сфаќа како контрацепција и искрено се надевам дека во тој случај ќе го забранат...нема и ку*рац до крај и дупе во рај... и :toe:. или памет во глава. Сигурен секс и планирана бременист. Не разбирам што е толку тешко тоа...
Значи доколку постојат јасно дефинирани правила по овој основ, нели е подобро да се оди на почитување на критеримите, наместо нивно заострување.

И пак прашувам :)

Кои од горенаведените критериуми ќе се заоструваат ?

Добро бе ме чита мене некој :)
Како тогаш најголемиот број од абортуси се изведува без никакво прашање од страна на докторите околу мотивите за истиот?
Како нема комисија, или друго тело, кое би одредувало дали потенцијалната пациентка исполнува барем еден од условите?

Тврдам дека и на државната клиника, и на приватните, е доволно само да ја платиш интервенцијата. Ништо повеќе.

Правниче ти како поупатен, точно е ова погоре или не?

Не су мс игурен ама мислам дека ова се однесува на бременост по првте два месеца, инаку во првите два месеца е дозволен абортусот без никаков услов !

Од искуство, имав другарка која на 20 год остана трудна а кутрата жива сиромаштија , смотана и самата си реши да абортира. немаше услови никакви!
А пак една друга другарка реши да го роди ,ама настана компликации имаше неправилен развој на детето(без рака, без желудник) и тогаш се направи абортус исто така ама со претходна согласност на двајца доктори гинеколози и согласностна мајката. Вториов случај ти е класика од тие петте точки- имаше голема опасност по здравјето и животот на мајката , а мн мали беа шансите детето да се роди, а и да серодеше ќе беше со тешки деформитети!

да напоменам во привот случај абортусот беше извршен во првот месец од бременоста, а во вториот случај во 7 месец одбременост!

Не су мс игурен ама мислам дека ова се однесува на бременост по првте два месеца, инаку во првите два месеца е дозволен абортусот без никаков услов !
Колку што сум запознаена, и по првите два месеца е доволно да потипшеш согласност дека на свој ризик го извршуваш абортусот, односно дека си свесна за можните последици и ги ослободуваш докторите од одговорност за истите.

Кои од горенаведените критериуми ќе се заоструваат ?

нема кој од комисијата за здравство да ти одговори....

ама работата е што кај нас тие критериуми не се уште критериум :toe:
кај нас книшка и плаво картонче во џеб и правец на клиника .... или во која било гинеколошка ординација со околку 4000 денари... бреее потешко на забар одиме...

Од искуство, имав другарка која на 20 год остана трудна а кутрата жива сиромаштија , смотана и самата си реши да абортира. немаше услови никакви!
А пак една друга другарка реши да го роди ,ама настана компликации имаше неправилен развој на детето(без рака, без желудник) и тогаш се направи абортус исто така ама со претходна согласност на двајца доктори гинеколози и согласностна мајката. Вториов случај ти е класика од тие петте точки- имаше голема опасност по здравјето и животот на мајката , а мн мали беа шансите детето да се роди, а и да серодеше ќе беше со тешки деформитети!

Како тогаш најголемиот број од абортуси се изведува без никакво прашање од страна на докторите околу мотивите за истиот?
Како нема комисија, или друго тело, кое би одредувало дали потенцијалната пациентка исполнува барем еден од условите?

Тврдам дека и на државната клиника, и на приватните, е доволно само да ја платиш интервенцијата. Ништо повеќе.
нема кој од комисијата за здравство да ти одговори....

ама работата е што кај нас тие критериуми не се уште критериум :toe:
кај нас книшка и плаво картонче во џеб и правец на клиника .... или во која било гинеколошка ординација со околку 4000 денари... бреее потешко на забар одиме...

Значи треба да се изнајде начин за почитување на овие критериуми, а не на нивно заострување или укинување, така ?

Колку што сум запознаена, и по првите два месеца е доволно да потипшеш согласност дека на свој ризик го извршуваш абортусот, односно дека си свесна за можните последици и ги ослободуваш докторите од одговорност за истите.

Мислам, ама само мислам дека е потребна согласност , зашто постојат и опасности по животот и здравјето на жената ! зашто постои и опасност од трајна неспсобност зараѓање...блаблба...мислам дека за ова најдобро некој доктор да пише!

Не су мс игурен ама мислам дека ова се однесува на бременост по првте два месеца, инаку во првите два месеца е дозволен абортусот без никаков ус

дозволон е абортус без проблем во првите 12 недели, а после 16 недела треба конзилиум да ти го одобри...зборам за абортус од без памет. а не со причина. да де.. и нормално со потпис за согласност и на своја одговорност

Значи треба да се изнајде начин за почитување на овие критериуми, а не на нивно заострување или укинување, така ?
Самиот факт дека не сме запознаени со постењето на вакви критеруми, укажува на тоа дека реално, како и да не постојат.

Значи, треба заострување во нивната примена. И тоа, истите да не се однесуваат само на бременост после 12 недели, туку на бременост од самото нејзино откривање.

Така да, како почетен чекор, кој малку би ја подигнал свесноста и би натерал цурите два пати да размислат пред да рашират нозе за абортус, дефинитивно би бил корисен (мислам на заострување на критериумите кои ги наведе).

Јас се согласувам, да. + поефтини кондоми, + поефтини апчиња за контрацепција (затоа што најдобрите се 450 ден, за 21 ден, што испаѓа многу скапо за една година на пример) + поефтини спирали... и ете ти...

Нишо посебно... ќе скокне проценто на орален секс у Македонија... шо и не е толку лошо.
Да живее владата !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom