Владата прави терен за забрана на абортусот

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе одиме кога ќе имаме несакана бременост,која е плод на претходно користени контрацептивни средства кој не се 100% ефикасни и можат да доведат до непланирана бременост,силување,оштетување на плодот или лични здраствени проблеми.
Контрацептивните средства (кондомот пример) се со 99% ефикасност. Тоа е многу висок процент на ефикасност. Еве по лаички објаснето, на 100 партии, еднаш нека сврши на друго место ебаго :icon_lol:
Останатите точки веќе се покриени со постоечкиот закон и ќе си останат такви. Значи кога плодот е резултат на силување, да се заштити животот на мајката, плодот има тешки недостатоци (ко глава на пример... а само срцето му работи па така е заштитен од спонтан абортус.. нешто у тој стил).

Праша во еден пост порано дали планира владата да ги легализира хомосексуализмот и проституцијата... на едно слично прашање (го немаше делот со хомосексуализмот) Гордана, онаа од МВР, одговори:
Во идеологијата на демохристијанските партии, односно партиите десно од центарот, легализацијата на проституција не е дел од политичката агенда
Со други зборови, жалам.

Ќе одиме кога ќе имаме несакана бременост,која е плод на претходно користени контрацептивни средства кој не се 100% ефикасни и можат да доведат до непланирана бременост,силување,оштетување на плодот или лични здраствени проблеми.

Сега го чекаме законот за забрана на дишење,многу сме ја претерале со воздухов:)

Хмм...средства како апчињата Јасмина кои што резултираа со смрт на младо чупе?? :)

Кондом рајмз, ќеса. Или избегнувај секс. Или биди спремен на се. Во секој случај, абортусот не е контрацепција и мора да се свати така.
Иако лично убиството го гледам како убиство, а не врз кого е извршено. Којзнае колку Јасмини се убиени во абортуси.

Ја затоа го почитувам законов. Мојана 3 едвај ми роди, и нејќе повеќе. Сеа ќе и кажам дека нема абортус. Ќе терам до накај 7..

Не можам 10ка, многу ми се фаќа. Ако терам едно или две деца во туѓина може и 10 ќе направам. :)
e ova go izlaza....citajcite sto kitis muda uste si mrsuko koj zensko da mu kaze dobar den trca u wc:toe:

Кондом рајмз, ќеса. Или избегнувај секс. Или биди спремен на се. Во секој случај, абортусот не е контрацепција и мора да се свати така.
Иако лично убиството го гледам како убиство, а не врз кого е извршено. Којзнае колку Јасмини се убиени во абортуси.

Глеј...јас си кажав :) начинот на кој што се донесува овој закон повеќе од тебе го подржувам. Најискрено.

Од морална гледна точка пак ова е фашизам. Не се согласуваш знам, ама па за контролирано раѓање постои нешто што се вика култура. Тоа ниеден закон не може да не научи.

Сите млади кецаат во задно седиште на Водно или во Градски Парк. Кај нас младите не живеат сами од 18 години. Немаат пари бе чоек за кондоми. Што се однесува до кондомите, не се секогаш ефикасни, знаеш и самиот. Контрацептивните апчиња се исто толку штетни. Така да, подобро би било кога би постоело контрола на абортусот. Согласност од родители, советувања дрн дрн јариња.

Ми спомнуваш срцето работело ова не работело. Даунов синдром друже. Сите органи работат. Постојат еден тон такви болести кои што може да се појават кај бебињата. Искрено од мое мислење подобро да "убијам" клетка, отколку да родам нешто кое што нема да живее повеќе од 18 години (во најдобра рака). Можни последеци од одредени сценарија се многу потрагични од самиот абортус.

Поентата е да се знае дека имаш ОДГОВОРНОСТ.
Превземаш чин кој, пред се, е нешто преку кое се продолжува врстата.
Затоа или заштити се или стисни зуби и сноси последици.
А, не да се понашаме ко да е некоја банална интервенција.

После ебење, нема каење:toe:

Ама убаво ти вика rymz наместо да зборите на форумов одете правете деца,што чекате.Што се фаќате за други,гледајте си пред себе.Ама македонче уста толкава за другите,а дома нема ни жена,а камоли деца,па уште и бара забрана за абортус.

istoto vazi iza tebe ....drz mi go kopileto da se nasmeam na kopiljkata

Amnaesiac ... има нешто во твојот заклучок!

ПОСВОЈУВАЊЕТО би можело да биде една од можните алтернативи на абортусот, бидејќи има мал милион луѓе што со години, да не кажам децении чекаат за да посвојат дете, а за да биде уште потажно, некој абортира со леснитија, како заб да вади!!! :uvo:

Од морална гледна точка пак ова е фашизам. Не се согласуваш знам, ама па за контролирано раѓање постои нешто што се вика култура. Тоа ниеден закон не може да не научи.
Фашизам...Одеднаш, се е фашизам.
Дали се фашистички и државите на САД у кои е забранет абортус?

Види, и ја сум против целосна забрана на абортус.
Пре нека се отежни ептен процесот до конечното извршување на интервенцијата, и нека напоредно интензивно се работи на подигање на свесноста за заштита.

А, од морална точка, абортусот е чин на краен егоизам, кукавичлук, и конечно е убиство. Тоа нека фино се потенцира постојано.
Крајната одлука пак, нека биде оставена на моралот на поединецот.

.......i nie sme deca od majka rodeni , i nie imame pravo da zivejme......

od ``nalej, nalej`` )))))))))))))))

Amnaesiac ... има нешто во твојот заклучок!

ПОСВОЈУВАЊЕТО би можело да биде една од можните алтернативи на абортусот, бидејќи има мал милион луѓе што со години, да не кажам децении чекаат за да посвојат дете, а за да биде уште потажно, некој абортира со леснитија, како заб да вади!!! :uvo:

не знам, конфузен сум, збрлавев
можеби тоа што го предлагаш би било најбезболно решение

ама па феминистките си ја тераат водата на своја воденица, борците за човекови права се pro-choice, заговарачите за забрана на абортус се pro-life, сите се про-, никој не е анти-

не знам, ме заболе глава

Гледам дека не можам да се разберам со вас (а не сте во право воопшто) ама сепак ќе пробам само уште овој пост на темава да го напишам
контролирано раѓање постои нешто што се вика култура.
Јас во законов гледам одбрана на немоќни луѓе (да, луѓе). Освен тоа, абортусот е тежок грев. И по нашата, и по нивната религија.
Имаме луѓе што 20 години се трудат да имаат дете и никако не можат.
И имаме едни што останале трудни веќе првиот пат.
Сепак Божја волја е тоа и никој не смее да ја ускрати.
не се секогаш ефикасни, знаеш и самиот.
99% се ефикасни, и самиот знам. А тоа е многу голем процент на ефикасност. Секако поголем од процентот на Цацко, у вија облак или има или нема вода, највероватно.
Контрацептивните апчиња се исто толку штетни.
Многу помалку штетни од целосно и неповратно одзимање на живот. Мислиш дека стап ме боли што некоја што синоќа се пердашела со унпрофорци денес ќе ја боли глава сабајлечки? Ма нееее.
Постојат еден тон такви болести кои што може да се појават кај бебињата.
Ама вака како што си почнал да ги расчистуваш болестите со убиство и мене ќе требало да ме нема. Го сакаш тоа? :nesum:

на македонската нација и треба нешто како Lebensborn во наши услови..т.е. центри за репродукција на Македонци ..ако веке потребата не може да биде задоволена од основната клетка семејството.

Мајките тамо народни херои , старател државата....))))))))))))))))))))))))))))))))))))

lebensborn2.jpg

лудо е а???? ама па гарант дава резултати!

pro-choice VS pro-life
Што е поважно ИЗБОРОТ или ЖИВОТ???
Моето право на избор завршува онаму до каде не почнувам да загрозувам нечие друго право! А ПРАВОТО НА ЖИВОТ е едно од основните човекови права!
(ако веќе дискусијата ја сведуваме на ПРАВО...без верските (не убивај), моралните и медицинските аспекти на темава!

А, од морална точка, абортусот е чин на краен егоизам, кукавичлук, и конечно е убиство. Тоа нека фино се потенцира постојано.
Крајната одлука пак, нека биде оставена на моралот на поединецот.[/quote]

Мислиш ли дека таа одлука е многу лесна?Или дека е мнооогу лесно да родиш и после да го дадеш детето во дом?!И двете одлуки ке те јадат цел живот!Работата е да не дојде до тоа воопшто.Мислам дека не треба да се оди со заострување на овој закон туку во друга насока.Превенција и едукација,а не сеа ке се враќаме во среден век.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom