Срѓан Керим - заеднички кандидат

Член од
17 јули 2008
Мислења
436
Поени од реакции
273
Sto mislite za predlogot na sdsm za zaednicki precedatelski kandidat da bide Srgan Kerim

Ova e nesto novo na makedonskata politicka scena
Jas mislam deka e dobar predlogot
Ма како добар,расипано од нивна страна,собирање полтички поени пред избори, демек еве ние сме за национално единство...:tapp:
Како не читате меѓу редови,не ми е јасно...

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Ма како добар,расипано од нивна страна,собирање полтички поени пред избори, демек еве ние сме за национално единство...:tapp:
Како не читате меѓу редови,не ми е јасно...
Дури и да биде политички блеф, ако овие другиве го прифатат, ќе се добие тој резултат, нели?
Па.. не ме интересира со кои намери го почнале муабетот, ако биде резултатот поволен тогаш е добар потег.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
Еве нешто плус за Срѓан Керим, значи сите ние знаеме колку добар дипломат е, а факт е тоа што низ годините на неговата политичка и дипломатска кариера Керим ја има претставувано државата низ Европа и светот. Сепак, треба да се погледне неговот ЦВ во кратки црти....
CURRICULUM VITAE

Mr. SRGJAN KERIM, Ph.D.,

General Manager of the WAZ Media Group for South-Eastern Europe
General Manager of “Media Print Macedonia”
Born on 12 December, 1948, in Skopje
Speaks English, German, French, Italian, etc
Married, father of three children
Education:
1967-1971: Graduated from the Faculty of Economics in Belgrade
1982: Won Ph.D. title in economic science
Career:

2006
Honorable President of the Macedonian – German Economic Association

2004
Chairman of the Board of “Politika Newspapers and magazines”, Belgrade

2003
General Manager of “Media Print Macedonia” (Member of the WAZ Media Group) and General Manager for South-Eastern Europe of the WAZ Media Group

2003-2006
President of the Macedonian – German Economic Association

2001-2003
Ambassador of the Republic of Macedonia in the United Nations-New York

2000-2001
Minister of Foreign Affairs of the Republic of Macedonia

1999-2000
Special Envoy of the Coordinator of the Stability Pact for South-Eastern Europe;

1995-2000
Ambassador of the Republic of Macedonia to Switzerland

1995-2000
Ambassador of the Republic of Macedonia to Liechtenstein.

1994-2000
Ambassador of the Republic of Macedonia to the Federal Republic of Germany.

1992-1994
Vice-President of the "Copechim-France", Paris.

1989-1991
Vice-Minister and Spokesman at the Federal Ministry of Foreign Affairs of the Federal Republic of Yugoslavia.

1986-1989
Minister of Foreign Economic Relations at the Government of the Republic of Macedonia.

1976-1978
Member of the Presidency of the Youth Federation of Yugoslavia and President of the Foreign Policy Committee.

1972-1991
Assistant and professor at the International Economic Relations Desk at the Faculty of Economics in Belgrade; Visiting professor at the University in Hamburg, Germany and at the University in New York, USA.
Scientific work:
- Author of 9 books in the field of international politics, international economy and youth issues, as well as of more than 100 scientific works published in several countries such as: Germany, France Greece, Austria and former Yugoslavia.

- Upon assuming the office of Ambassador of the Republic of Macedonia, he has delivered more than 60 lectures in the country of accreditation and in Austria, on Balkan issues in the context of international politics and economy.

Some of his works have been published in magazines and books such as:

- "Economic Development of Macedonia since 1991" - published in "Цsterreichische Osthefte" of the Austrian Institute for Eastern and South-Eastern Europe in Vienna.

- "Strategies for Integration of the Republic of Macedonia in EU and NATO"- publication project of the Defense University in Munich -Institute for International Politics and Human Rights (Lang or Nomos Publishing Ltd.)

Што значи, според ваквите информации, според мене, а гледам и дека имам истомисленици, човекот треба да биде назначен за шеф на дипломатијата, или за економијата во Македонија, со оглед на неговите способности, а не за шеф на Државата. Сеуште не е официјализирана неговата кандидатура, но допрва ќе видиме.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
...
Што значи, според ваквите информации, според мене, а гледам и дека имам истомисленици, човекот треба да биде назначен за шеф на дипломатијата, или за економијата во Македонија, со оглед на неговите способности, а не за шеф на Државата. Сеуште не е официјализирана неговата кандидатура, но допрва ќе видиме.
ОК де, ај сега ти најди ми човек што според биографијата ќе треба да биде назначен за шеф на Државата
толку ли не гледаш дека такви човеци со такви биографии едноставно немаме

убаво ја напиша/симна биографијата, сега спореди ја со биографиите на сите потенцијални кандидати и кажи ми чија повеќе одговара за шеф на Државата

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Јанко Бачев

"....Керим е пред се човек со контроверзна кариера. Почнува како асистент на Економскиот факултет во Белград, но при стекнувањето на докторатот се открива дека е препис на стручен труд на професор Љубиша Адамовиќ поради што за него повеќе нема место на факултетот. За да му ја спасат докторската титула, тогашните влијателни комунистички кадри од Македонија во Белград (Глигоров, Грличков - другарчиња на татко му Хасан) прават нагодба со деканатот на факултетот да му го остават докторатот (Комисија предложила да му се поништи докторатот), но, да им го тргнат од пред очи плагијаторот Керим и затоа го враќаат во Скопје и го вдомуваат во тогашниот извршен совет на СРМ. Во втората половина на 1980-тите години во владата на Анте Марковиќ, каде што министер за надворешни работи е Будимир Лончар, Керим го земаат назад во Белград по т.н. национален клуч, а не по знаење, односно се земаат по осум лица од секоја република во Сојузниот секретаријат за надворешни работи (ССНР) а меѓу осумте од Македонија е и Керим, кој станува портпарол во ССНР. Значи, неговото претставување како дипломат од кариера со триесетгодишен дипломатски стаж е вистинска гротеска и обична лага. Тој за првпат оди за амбасадор во Германија, дури во 1994 кога Глигоров му дава таква шанса.
Инаку, Керим признава дека во дипломатијата најмногу учел од Лончар, кој пак е докажан човек на сојузната УДБА и дилетант во дипломатијата. Лончар своевремено работел на најчувствителното разузнавачко место -шифрант во Амбасадата на СФРЈ во САД, а познат е и по т.н. образовна афера кога ќе се открие дека лажел дека е со високо образование. Може да се претпостави како сосема извесно што ги поврзува учителот Лончар и ученикот Керим. Инаку, не е на одмет да споменам дека во СФРЈ без исклучок, секој амбасадор потпишуваше изјава за соработка со тајната полиција, која во ССНР беше вградена во т.н СИД, но за ова подетално во нашите продолженија. Инаку, да кажам дека за оние што сакаат да ги видат како изгледаат овие изјави, слободно можат дојдат во НДМ.
Не помалку важно е да се напомене дека по осамостојувањето на Македонија, Керим не се враќа на повикот на владата да помогне. Од 103 Македонци во тогашниот ССНР, во Македонија се враќаат само 23. Истовремено, Керим преку кругови во „Генекс“ (во поранешна СФРЈ фирма на сојузната УДБА за преземање разузнавачки задачи во странство) се вдомува во Париз во фирмата „Копешим“ на босанскиот србин Борис Вукобрат, доверлив човек на Слободан Милошевиќ. Вукобрат во тоа време ја турка идејата на Милошевиќ за обнова на Југославија по некаков кантонален принцип од триесетина кантони. Која ли иронија - Керим кој се залагал за спасување на еден анахрон систем што го сруши современиот цивилизиран свет, сега како македонски кандидат ќе ја претставува светската организација!
Малку е познато дека во 2001 година Керим во заднина учествува во менаџирањето на Рамковниот договор, кој е трауматичен за македонската национална свест. Додека ние, припадниците на македонските безбедносни сили ја браневме државата, тој како македонски амбасадор во ООН ужива во апартман во најпрестижната њујоршка авенија со платена кирија од 14.000 американски долари. Доколку евентуално биде избран во ООН, овојпат да се надеваме дека ќе живее во поскромен стан. (Со заштедата од неговата кирија македонската влада може, на пример, да почне да размислува да отвори амбасада во Шпанија, која по Словенија ќе претседава со ЕУ, кога и Македонија се надева да ги почне преговорите за членство во ЕУ).
Керим, како наш дипломатски претставник во ООН ќе ја „преспие“ војната непреземајќи ништо во тие судбоносни моменти за државата, како на пример, да ги анимира Македонците на континентот каде што амбасадоруваше, нешто што, како што се виде од аспект на т.н. албанско лоби во странство, имаше свое значење во војната. Во еден момент „изненадно дезертира“, односно ќе се полакоми за поголема плата и ќе премине во компанијата ВАЦ, притоа оставајќи ја Македонија на цедило во најзначајниот дипломатски и политички центар - ООН. Правилата налагаат ако веќе се решил да се повлекува, да даде најава најмалку три месеци порано, за да може државата соодветно да реагира за назначување нов дипломатски претставник. Дотолку повеќе што, во случајов се работи за ООН каде што Македонија бие тешка битка за повеќе суштински прашања (име, недефинирани граници и слично).
Воден од финансиски и други интереси на своите странски ментори, Керим на најподмолен можен начин ја погазува исклучителната доверба што Македонија му ја укажала во 2001 како амбасадор во ООН и со тоа длабоко го повреди нејзиниот углед и достоинство. Значи, и со овој антимакедонски чин на класично велепредавство, овој човек покажува колку е опасен по интересите на Македонија. Башка фактот што можеби истото ќе го направи и сега како претседател на ООН. Во оваа насока, разузнавачката практика кажува дека со тоа што амбасадор се вдомува во приватна странска компанија, извесно е дека во себе содржи и разузнавачки елемент.
Нејсе. Керим прво беше инсталиран за претставник на фамозниот Пакт за стабилност, а потоа за менаџер на ВАЦ. Парите што беа наменети за развој на македонското новинарство експресно завршија со откупување три македонски весници од страна на ВАЦ. За ова, неговиот ментор од Пактот е под сериозна истрага на моќна прекуокеанска разузнавачка структура за перење пари. Затоа европарламентарката Дорис Пак изјави дека ВАЦ всушност има задача да оствари специфични политички цели во Македонија!
Со оглед на просторот, во најредуцирана форма да посочам и за некои од финансиските трансакции врзани за неговото амбасадорување во Германија. Случајот со купување станови за персоналот во амбасадата во Германија и земениот кредит од Керим од Дресднер банка АГ филиале Бон во износ од 1.300.000 германски марки, при што од седум стана два никогаш не се вселени. Или кога врз основа на полномошно бр. 19-1860 од 12.7.1995, издадено од претседателот на тогашната македонска влада со неограничен лимит и износ, Керим зема од истата банка „само“ 8.000.000 германски марки (број на партија 02 6796 757 02). Отплатата на кредитот ја гарантира Народна банка на Република Македонија, во висина од 10.000.000 германски марки на сметка број 08 081 232. Споменатите трансакции се незаконски, бидејќи нема законски одредби ниту владина одлука. Во согласност со законот, задолжување на државата во странство се врши врз основа на предлог на Министерството за финансии до владата, која доколку го прифати предлогот донесува одлука со која предлага на Собранието донесување Закон за конкретно задолжување во странство. Врз основа на закон, а во име на владата, министерот за финансии ги склучува договорите за кредитно задолжување, а во овој случај Керим како амбасадор склучува договор и се задолжува врз основа на лично и приватно полномошно на тогашниот премиер.
За ова е „исчезната“ целокупната документација и во МНР до ден денес нема отчет. Своевремено извесен Тодор Карапетров од позиција на генерален секретар во МНР храбро ќе се нафати да ги расветли овие коруптивни случаи на злоупотреба на милионските суми, но како што е обичај во Македонија, набргу ќе биде пасивизиран и деградиран со што криминалот е забошотен.
За жал, нетранспаретноста на постапката за номинирање на Керим отвора основано сомнение дека со помош од надвор е купена кандидатурата за остварување стратегиски интерес на една западноевропска земја во ООН, а што за последица, како што споменав, ќе го доведе во прашање и американско-македонското пријателство. Во оваа насока, институциите на системот и македонската јавност мора да имаат навремен одговор кој и зошто му ја купи кандидатурата на Керим во ООН, со која преку Македонија ќе се пере валканата меѓународна политика. Оттаму е штетно за Македонија да влезе со кандидатура со оваа личност. Затоа НДМ поднесе предлог до најрелевантното место - Собранието на итна седница да расправа по ова прашање и да донесе заклучок со кој ќе ја задолжи Владата на РМ во регуларна и транспарентна постапка да предложи и да избере друг кандидат за претседател на 62. Генерално собрание на Организацијата на Обединетите нации. "

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
СЛЕПЦИ ПАРТИСКИ, Грујо мене ќе ме поддржи за кандидат, гласајте за мене, да ви се плукнам у тоа слепилото партиско и вашата "љубов" кон Македонија

јас немам намера да ја ставам Македонија во заложништво на патриотски, политички и било какви профитери, само споредете ги биографиите на Керим и Иванов, него ај да не се нервирам, далтонисти едни
Хе хе - баткааа - јас ти кажав како ќе гласам - а тебе тоа те нервира, па прибегнуваш да ме навредуваш и ме нарекуваш „слепец“. Без разлика што мислиме спротивно - јас тебе не те навредувам.

50 пати напишав дека Груевски ја заработи мојата доверба - а не дека сум партиски заслепен, а тебе те нервира тоа што јас сум решил да му верувам на Груевски. Немој да ме вреѓаш!

Кога некој друг политичар ќе ја заработи мојата доверба - ќе гласам за негов кандидат или за негова партија. И како што одат работите - гледам дека Грујо нема да се прелаже да го кандидира Керим, а тоа ми дава уште една причина повеќе да имам доверба во Груевски.

Поздрав, (и воздржи се од навреди, ако сакаш да сме форумски пријателчиња, иако со различни политички видувања).

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
леле леле леле пропаганда невидена
даме, ова не се однесува за тебе, јас и ти ќе си бидеме пријателчиња, извини за импулсивната реакција, која баш и не беше толку насочена кон тебе, само ти ми се најде пред носот

ова се однесува за оние што прават copy-paste и праќаат огромни пораки

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
После девет страни, сеуште никаде никој не напиша да одговори: Што тоа има направено Керим за Македонија??

Јас знам што има направено против, ама да ја видам добрата страна...

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.431
Поени од реакции
16.748
Ова некако ко глуп предлог ми изгледа. Ако имаат таква намера нека го предложат во парламент, нека го изгласаат и крај. Што има потреба да се организираат претседателски избори и така и така никој друг нема да добие освен Керим-заедничкиот кандидат.
Доколку се решат на таа карта да имаат заеднички кандидат.

ZIKS

Ај за убо да е.
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.582
Поени од реакции
39
После девет страни, сеуште никаде никој не напиша да одговори: Што тоа има направено Керим за Македонија??
Едино нешто што има направено за државава, е само МАКЕДОНСКО име кое стои зад неговото, ништо друго, се било во негов интерес и интерес на неговите поблиски.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Едино нешто што има направено за државава, е само МАКЕДОНСКО име кое стои зад неговото, ништо друго, се било во негов интерес и интерес на неговите поблиски.
Па и тоа е наштимано....Вистинското име му е Серџан, односно, Серѓан.

CharlesBukowski

coito ergo sum
Член од
5 декември 2008
Мислења
107
Поени од реакции
2

Доби поддршка дури од јапонија 2001-та, Џорџ Робертсон и Солана во нашево собрание ги нарекоа УЧК терористи (кога сите ги нарекуваа бунтовници), по што следеше Арачиново со познатата изјава на Љубе „за 24 часа ќе го завземеме“ - Кур мој го заземаа, заземаа 2 реда куќи (и немој некој да ми рекол не го завземаа дека имало американци и англичани внатре, зошто нашата „способна“ тогашна влада имаше на располагање своја ДБК која појма немаше што има внатре)
Додека е во копешим има издејствувано на Македонија да и се даде еден танкер нафта , на жими мајка (до ден денешен не е платен), мислам дека е 1992, не знам точно (кога се чекаше по 4 дена на бензинските)

Што направил Иванов?

Па и тоа е наштимано....Вистинското име му е Серџан, односно, Серѓан.
Во турската азбука има знак за гласот ` т.е. `рт на турски е irt само и-то е без точка горе , односно, Sircan (на и-то да нема точка)

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.574
Поени од реакции
295
Sto mislite za predlogot na sdsm za zaednicki precedatelski kandidat da bide Srgan Kerim

Ova e nesto novo na makedonskata politicka scena
Jas mislam deka e dobar predlogot
Na SDSM mozhe ne im odgovara tolku Kerim ama im odgovara poradi toa shto Kerim od site kandidati najmalku mozhe da se kontrolira kako partiski poslushnik,a na DPMNE ne im odgovara pretsedatel shto nema da igra po svirkata na Grujo.

Член од
22 април 2005
Мислења
2.492
Поени од реакции
1.120
најбитно е изборите да поминат мирно. и едните и другите да се помират дека ова се само избори како и секои други на кои се бира претседател. не ми смета и имер имери да победи ако после објавување на резултатите излезат сите заедно да му честитаат и посакаат успешен мандат.

збориме за некое си искуство, демек срѓан ќе не лета со авион а претходно има 1000 летови, а ѓорѓе уште нема положено за кола.

не оти има некои ингенренции кај нас претседателот. англиска кралица. ќе се поздравува со гости, ќе шета малку, ќе се појавува овде-онде и тоа е.. и врховен командат на армијата. какво искуство е потребно за ова?

најбтино ми е да е патриот, човек доблесен кој ќе ги почитува сите граѓани. повеќе од ова нема потреба..

Kajgana Shop

На врв Bottom