Фискализација (кога) на НОТАРИТЕ ?

• Креатор на темата Креатор на темата lav
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА е ЗАДОЛЖИТЕЛАН и за НОТАРИТЕ ?

• Да

Гласови: 26 78,8%
  • Не

Гласови: 3 9,1%
  • Не е моја работа

Гласови: 4 12,1%

• Вкупно гласачи
    33
да струмикс, ама ти колку што знам од другиот форум си иден правник или правник, не знам точно
ама не сите знаат да си состават правен документ
мене друга ми беше поентата

пардон, одговарав на мистичен а го замешав струмикс, добро можда и мистичен е иден или сегашен правник, а и не мора да се биде правник, само сакам да кажам многу луѓе не знаат да го направат тоа

Ако те разбрав..ти бараш нешто како „едношалтерска правна услуга„ добиена само со посета кај Нотарот..
:toe:

да струмикс, ама ти колку што знам од другиот форум си иден правник или правник, не знам точно
ама не сите знаат да си состават правен документ
мене друга ми беше поентата
Види, јас реагирав на изнесена невистина дека мора документот да ти го подготви адвокат и дека не можеш сам на компјутер да си го клецнеш ако знаеш како. Тоа не е точно, никој не ти бара договор подготвен од адвокат.

А ако незнаеш како сам, тоа е веќе друга работа.

и јас можам сам да си го преведам документот, ама судскиот преведувач ми зема пари само за печатот, јас му носам преведен документ, на кој тој не наоѓа никаква замерка, само удира печат и зема исто толку пари како кога и сам би го превел
Затоа постои професија овластен судски преведувач. И затоа нотарот го заверува тоа што овластен судски преведувач го превел, а не некое другарче од маало кое знае англиски.

Но, не е тоа темата. Нотарите како даночни обврзници. Продолжете...

Ако те разбрав..ти бараш нешто како „едношалтерска правна услуга„ добиена само со посета кај Нотарот..

токму така, или кај адвокатот, сеедно

Toa e негов пропуст.

Па улогата на нотарот која е? Ништо повеќе од утврдување на вистинитост на идентитет на оној кој заверува нешто.

За кој пропуст може кривично да одговара.

Па токму тоа велам, идентитетот може да го утврди и адвокатот. Знам дека сега со законот за нотаријат не е овластен, но порано можеше нели. Поентата ми е нема никаква потреба од нотари.

А она што го кажа за професијата овластен судски преведувач, се согласувам, само сакав да кажам колку јас испаднав глуп и наивен, требаше да го оставам тој да го преведе, а не јас да губам време, или да си го земев преводот и да му речам ај сега ти преведи го пак.

Па токму тоа велам, идентитетот може да го утврди и адвокатот. Знам дека сега со законот за нотаријат не е овластен, но порано можеше нели. Поентата ми е нема никаква потреба од нотари.

А она што го кажа за професијата овластен судски преведувач, се согласувам, само сакав да кажам колку јас испаднав глуп и наивен, требаше да го оставам тој да го преведе, а не јас да губам време, или да си го земев преводот и да му речам ај сега ти преведи го пак.

Па мојата сугестија за ова е:
Нотарот да користи услуги на други експерти за проблемот..и услугата да биде еднократно и на едно место наплатена..и секако оданочена...
Како и сите кои работат со готови пари..а кои на друг начин не се евидентираат.
пс
Плаќајте ДДВ..оти сите имаме полза од тоа...

Може, ама може и татко ти. Па и ти. Сите тројца во пакет. Што барал он со твоја лична карта да заверува твој документ, а и ти што си го праќал него?

Не е точно.

Досега ниту еден договор не ми го правел адвокат, сите сами сум ги составил.

Dojdi vo Strumica i sam sostavi si pa ke vidis dali ke ti go zaverat?Toa go zboram od iskustvo a ne od Radio Mileva,gi prasav site notari vo Strumica i site mi go rekoa istoto,kaj tebe kako e ne znam a ne znam dali toa e zakonski ili e samo dogovoreno molzenje na narodot?

Може, ама може и татко ти. Па и ти. Сите тројца во пакет. Што барал он со твоја лична карта да заверува твој документ, а и ти што си го праќал него?

а зашто сите тројца,
ако ние сме направиле кривично дело, пред да го направиме требале да бидеме предупредени од нотарот

татко ми отишол зашто јас не сум бил во можност.
да му рекол нотарот, слушај вака не смее, прати го син ти лично, мора тој да е тука, јас сигурно ќе сум отидел друг ден.
ама на нотарот повеќе му одговарало да си ги земе парите, отколку да почитува закони и да не предупреди во каква опасна територија влегуваме, туку без никаков приговор го направил тоа.

и не гледам зашто јас тука би одговарал, јас не сум правник да ги знам тие работи и сум се обратил до правно лице кое треба да ги знае тие работи, а тоа правно лице свесно ме вмешало во кривично дело, така ли е?

Dojdi vo Strumica i sam sostavi si pa ke vidis dali ke ti go zaverat?Toa go zboram od iskustvo a ne od Radio Mileva,gi prasav site notari vo Strumica i site mi go rekoa istoto,kaj tebe kako e ne znam a ne znam dali toa e zakonski ili e samo dogovoreno molzenje na narodot?
Тогаш, ве онадат во мозок.

а зашто сите тројца,
ако ние сме направиле кривично дело, пред да го направиме требале да бидеме предупредени од нотарот
татко ми отишол зашто јас не сум бил во можност.
да му рекол нотарот, слушај вака не смее, прати го син ти лично, мора тој да е тука, јас сигурно ќе сум отидел друг ден.
ама на нотарот повеќе му одговарало да си ги земе парите, отколку да почитува закони и да не предупреди во каква опасна територија влегуваме, туку без никаков приговор го направил тоа.
и не гледам зашто јас тука би одговарал, јас не сум правник да ги знам тие работи и сум се обратил до правно лице кое треба да ги знае тие работи, а тоа правно лице свесно ме вмешало во кривично дело, така ли е?

Основна задача на нотарот е прво да “ѕирне“ во џебот на оној што дошол да му биде завршена некоја правна услуга,а за другото лесно е ќе најдат “мунасип“.:helou:

Кај нас може. :) (нас = Скопје)

Скоро ми понудија таква опција и цена соодветно на опцијата. Ако сама го подготвам документот и они само ми го заверат цената беше упола поефтина него они да ми го подготват.

Да, ПДД е со стапка од 10%.
А кажи ми која основица се зема за тие 10%?
Дали реалната или претпоставената? Јас тврдам претпоставената.

Не се, а би морале да бидат врз основ на услуга.
Јас тврдам дека би требало да си апсолутно сигурен во тоа што го зборуваш.

Да знаеш колкави се казните за пропустите што би ги направил еден нотар а не дај боже намерна манипулација или измама немаше да си толку сигурен. За обична грешка на пример нецелосно евидентирање на сите податоци за странките казните се астрономски.

Минимална казна што може да му биде изречена на нотар е 160 000 денар (нешто над 2500 евра). И тоа за прекршок за каков што напишав погоре. Секако дека контрола може да прогледа низ прсти ако е мал пропустот , ама ако се повторил неколку пати дефинитивно ќе го казнат. За тоа се одговорни луѓе од нотарска комора. А контрола на вкупните приходи кај нотарите можат во секој момент да извршат инспектори од Министерство за финансии, и нема некој нотар кај кој нема направено таква контрола. За поголеми грешки и пропусти може и кривично да се одговара. Не е тоа продавница кадешто на секој 20-ти муштерија му се издава фискална каса.

Инаку ти реплицирав тебе, бидејќи веројатно си малку покомпетентен од другите да зборуваш на правни прашања.

Postapka za sostavuvawe na notarski akt

^len 43
Pri sostavuvaweto na notarskiot akt, notarot mora da ispita dali strankite se sposobni i ovlasteni za prezemawe na rabotite, da im ja objasni celta i posledicite i da se uveri vo nivnata vistinska i seriozna volja. Notarot, izjavite na u~esnicite celosno, jasno i odredeno }e gi sostavi pismeno i potoa sam }e im gi pro~ita na strankite i so neposredni pra{awa }e se uveri dali sodr`inata na notarskiot akt odgovara na voljata na strankite. Prilozite sekoga{ se ~itaat, osven ako strankite ne se odre~at od toa pravo i izjavat deka se zapoznati so nivnata sodr`ina, a toa mora da se utvrdi vo notarskiot akt.

^len 43
Pri sostavuvaweto na notarskiot akt, notarot mora da ispita dali strankite se sposobni i ovlasteni za prezemawe na rabotite, da im ja objasni celta i posledicite i da se uveri vo nivnata vistinska i seriozna volja. Notarot, izjavite na u~esnicite celosno, jasno i odredeno }e gi sostavi pismeno i potoa sam }e im gi pro~ita na strankite i so neposredni pra{awa }e se uveri dali sodr`inata na notarskiot akt odgovara na voljata na strankite. Prilozite sekoga{ se ~itaat, osven ako strankite ne se odre~at od toa pravo i izjavat deka se zapoznati so nivnata sodr`ina, a toa mora da se utvrdi vo notarskiot akt.

Па така 90% од муштериите ќе им избегаат кога ќе ги слушнат првите реченици од овој закон.:toe:

^len 43

Se e toa vo red ama aj kazi im go toa na Strumickite krvnici(notari)! Ako jas ne sum sposoben da si sostavam eden tekst za dogovor pomegju mene i nekoja stranka togas toj dogovor moze da mi go napise i bilo koj od forumot sto ja poznava taa problematika.Treba i taka da odam na notar pa tvojata informacija ke mi koristi mnogu,ako nekoja od tie puflite notarki me prati kaj advokat koga ke i ja tresnam edna po lejkata nema da znae na kaj da fati.Ne znam samo da go prijavam toa dali nekoj ke reagira na ovoj banditizam?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom