Фискализација (кога) на НОТАРИТЕ ?

• Креатор на темата Креатор на темата lav
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ФИСКАЛИЗАЦИЈАТА е ЗАДОЛЖИТЕЛАН и за НОТАРИТЕ ?

• Да

Гласови: 26 78,8%
  • Не

Гласови: 3 9,1%
  • Не е моја работа

Гласови: 4 12,1%

• Вкупно гласачи
    33
Лаве, стварно, wtf збориш бе ти?
И ја реков, ако им перне на паметот - фискални, фискални ќе си стават и нема да се бунат сигурен сум.

Да прашам нешто во контект на нотарите и професиите :)
Порано за да станиш нотар требаше да си правник и да имаш исуство од 6 год - па имаш право да полагаш нотарски испит.
како е сега ситуацијата, можда не е доцна да менјаме професии :)

И јас се приклучувам кон поборниците за што поскора фискализација на нотарите...бидејќи досега мислам дека имавме доволно афери каде нотарите и нивната леплива рака биле во главна улога!
Немислам дека фискализацијата ќе ги реши овие “далавери“ но сепак повисок степен на контрола е добредојден (а и законски потребен)!

E јас знам. И не треба да ги воздигнуваш до толку. Вистина оди работата ама не до толку.:toe:

Гледам во Прилеп дека е баш така,на почеток едвај имаа пари да отворат канцеларии и да ги опремат,а сега имаат по два-три дуќани кој ги издаваат со кирија и куќи вредни по 200-300 000 евра,или мислиш дека сите играат по кладилници па се збогатија преку ноќ?

Да прашам нешто во контект на нотарите и професиите :)
Порано за да станиш нотар требаше да си правник и да имаш исуство од 6 год - па имаш право да полагаш нотарски испит.
како е сега ситуацијата, можда не е доцна да менјаме професии :)

И јас се приклучувам кон поборниците за што поскора фискализација на нотарите...бидејќи досега мислам дека имавме доволно афери каде нотарите и нивната леплива рака биле во главна улога!
Немислам дека фискализацијата ќе ги реши овие “далавери“ но сепак повисок степен на контрола е добредојден (а и законски потребен)!

Море прво фискализација за продавачите на кило компири,а нотарите и не мора да се фискализираат,доволно ќе биде да им се национализира 50% од стекнатиот имот.Всушност и онака нивноиот број е ограничен по општините,па треба да чекаш некој да умре за да го завземеш неговото монополизирано место иако си имаш положено нотарски испит.Инаку реалноста говори дека нотар под 200 евра дневно не ни ја отвора нотарската канцеларија.:toe:

Гледам во Прилеп дека е баш така,на почеток едвај имаа пари да отворат канцеларии и да ги опремат,а сега имаат по два-три дуќани кој ги издаваат со кирија и куќи вредни по 200-300 000 евра,или мислиш дека сите играат по кладилници па се збогатија преку ноќ?

Море прво фискализација за продавачите на кило компири,а нотарите и не мора да се фискализираат,доволно ќе биде да им се национализира 50% од стекнатиот имот.Всушност и онака нивноиот број е ограничен по општините,па треба да чекаш некој да умре за да го завземеш неговото монополизирано место иако си имаш положено нотарски испит.Инаку реалноста говори дека нотар под 200 евра дневно не ни ја отвора нотарската канцеларија.:toe:

Па нека каже сега некој ...дека (во) Македонија (за некои) нема иднина..и перспектива???
:uvo:

Па нека каже сега некој ...дека (во) Македонија (за некои) нема иднина..и перспектива???
:uvo:

Тоа е така штом се има приватен монопол создаден со “блентави“ државни законски акти.Зошто бројот на нотарите би бил ограничен од државата,а интернет клубовите на пример дури и се стимулираат со државни пари (во последно време и со оваа власт) за да се отворат во што поголем број?
Можеби владата помисли дека сопствениците на интернет клубови станаа премногу богати па им створи нелојална конкуренција,а за нотарите тоа не сака да го согледа,иако голем број дипломирани правници ја чекаа својата шанса и во демонополизација на овој бизнис?Дали се тоа приватни интереси во кој владите таргетираат една сосем безначајна дејност,за да ја остават монополизирана друга,која е исклучително доходовна за оние кој ја работат,останува само да нагаѓаме.:toe:

Струмикс , ако така гласи законот (велиш за плаќање во готовина или платежна картичка) тогаш О.К.

Инаку зошто мислиш дека си плаќаат данок од рака или како што ти велиш паушално. Ако се разбираш нешто во право, не знам зошто би кажал такво нешто затоа што не е точно. Не е тоа како кога одиш кај адвокат да ти земе пари колку што тој ќе процени.

УЈП ги води нотарите како самостојни вршители на дејност, и како такви, тие не плаќаат данок според остварен доход, туку според претпоставен на ниво на дејност, кој ретко кога соодветствува со реалниот доход на еден нотар.

Ne e bas od oko,plugot sakaat podlaboko da go pustat,da ne si fatis rabota so niv?!

Ти зборам од искуство во април ми скрои костум од 10 000 денари за прекарување на имот (мамето мамино да му го ...) :toe:

УЈП ги води нотарите како самостојни вршители на дејност, и како такви, тие не плаќаат данок според остварен доход, туку според претпоставен на ниво на дејност, кој ретко кога соодветствува со реалниот доход на еден нотар.

За такви ли јавни „прални“ зборуваше покојниот премиер Кљусев кога викаше дека немора дома секој да има „прална“ :pos2:

Аконто напишаново..некој сега ми дошепна..па тамо е едно од последните уточишта на сите (досега) недоискажани односно неафирмирани во работата правници..и дека таму си нашле ухлебие многу членови на партии..а кои ете во последно време никако да си најдат тон соодветен со своето избирачко тело..та да се вратат на државни јасли...
:toe:

nema be sto da ti se dosepnuva..."tvoive" VMRO-vcicki, go digaat notarijatot vo NEBESNI,NEDOFATLIVI VISINI...toj be treba da stane SUD NAD SUDOVITE , negoviot zbor , pa posle Bozjiot..ili tuka negde...
Sekade vo svet NOTARITE samo zapisuvaat deka dokumentot koj e pred niv potpisan E ORIGINAL.....nasive ke ti praakjaat za 6 meseci i "reketari' na vrata...:) za drugoto da ne zborime......uste edna mafija vo mafijasticna Makedonija...:)

Не е точно. На нотарската награда им наплаќаат данок (и тоа од 10% мислам, сеа со рамниов данок).
Знам по нешто, и се спремам на оваа професија.:zlo:

Не е точно. На нотарската награда им наплаќаат данок (и тоа од 10% мислам, сеа со рамниов данок).
Знам по нешто, и се спремам на оваа професија.:zlo:

Ако е така ..според кажувањето на погорниот колега..за тебе ..наскоро ЗБОГУМ сиромаштијо...
:pipi:

:wink:хехе
Лаве ја и сеа сум далеку од сиромаштијата, ама вистина ако успеам.. тогаш више сум на едно сасвим друго ниво.

Види...за да има дискусија дали треба или не да се фискализираат, треба прво да знаеме дали се ДДВ обврзници.

Се или не се? И одговорот е прост.

Нотарите треба први да се фискализираат, кога веќе земаат најмногу пари за ништо што се вика. Пред неколку месеци требаше да заверам една диплома и за работа од 10 минути ми земаа едно мало богатство.

Do 01.01.2009 trebase site notari da bidat fiskalizirani. Tie sto nemaat kasa go prekrsuvaat zakonot i po sekoja logika bi trebalo da bidat kazneti pri prvata proverka ili prijava od gragjani. Dodeka paragon blokot nema nikakva vaznost dokolku liceto nema nabaveno fiskalna kasa ili istata mu e vo funkcija

а која е логиката судски превод од некој јазик преведен од овластен судски преведувач со печат од судот на чие подрачје работи (со решение издадено од министерство за правда) и со тој печат тврди дека правилно го извршил преводот од странскиот јазик на македонски и дека преводот е верен на оригиналот да треба да биде заверено кај нотар??

посликовито, давам на судски преведувач да ми преведе документ од француски на македонски, тој го преведува, става печат (објаснив погоре каков), одам во институцијата која го бара преводот, и тие ми викаат, додека не ти биде заверен кај нотар, преводот не ти е правно валиден

јас одам кај нотар, го прашувам дали разбирате француски, тој вика - не, потоа го прашувам а дали може да го заверите овој превод од француски, тој вика да, и нормално удира само печат и ми зема одредена сума, која со оглед на 2 минути потрошеното време воопшто не одговара на вложениот труд.
Нагласувам не се работи за копија на документ, туку за превод на оригинален документ со оригинален печат од судски преведувач.
И на крај го прашувам како може вие да тврдите со вашиот печат нешто, што воопшто не го разбирате (бидејќи самиот рече дека не разбирал француски). Одговорот нормално "законот е таков".
што да кажам, освен паразитизам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom