Почеток на животот на земјата

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
Маркус една молба до тебе!! те замолувам кога бришеш мислења бриши пиши прави како сакаш!! Но истите критериуми да важат за сите членови а не твојте другарчиња и пријателчиња дасиги фафоризираш! Сепак те разбирам во некоја рака но биди подостоинствен,и помалку пристрасност
Немо...за ова..
Ако знам дека одредена група јаде гомна илјадници години и притоа секој збор што ке го изусти е лага е исто како на крадец дамуги довериш парите на чување бидејки таа група освен што јаде гомна 2000 години не дала ниеден опиплив доказ за тоа дека е вистина и сега морам на еден гомнојадец да му верувам дека гуштерот се исправил и поклонил пред господ само поради тоа дека тој вели дека е така, епа слушај сега јас го видов исус и исус ми рече целиот имот дамиго препишеш мене женати даја имам на располагање 24 часа и ти да бидеш мој роб!! е сега немој случајно дасисе посомневал во ова што го велам но ова е вистина бидејки исус ми рече дека така ми докажува дека постои и сега ти како верник мораш да го послушаш јасно ! ? и немој сега вака или така туку едноставно дека велам јас така мора да сториш плус тоа имам и сведок еден поп со кој се знам од дете тој ке ти посведочи повеќе докази нети требаат!
треба да бидеш баниран..ни повеќе ни помалку...ама ајде само ти го избришав мислењето..ама гледам сум згрешил..Овде не важат моите критиериуми не важат туку оние на Кајгана..а за навреда на член се знае што следува..
Не фаворизирам никого..напротив со Мики имаме многу различни гледишта..ама тоа не значи дека треба да се спуштам на ниво кое ти го презентираше...од вакви постови никој нема фајде..најмалку ти...избегнувај ваков вид на дискусија а за модерирањето не се сеќирај има кој да мисли.

Цитат (избришан?)

„..Ако знам дека одредена група јаде гомна илјадници години и притоа секој збор што ке го изусти е лага е исто како на крадец дамуги довериш парите на чување бидејки таа група освен што јаде гомна 2000 години не дала ниеден опиплив доказ за тоа дека е вистина и сега морам на еден гомнојадец да му верувам дека гуштерот се исправил и поклонил пред господ само поради тоа дека тој вели дека е така, епа слушај сега јас го видов исус и исус ми рече целиот имот дамиго препишеш мене женати даја имам на располагање 24 часа и ти да бидеш мој роб!! е сега немој случајно дасисе посомневал во ова што го велам но ова е вистина бидејки исус ми рече дека така ми докажува дека постои и сега ти како верник мораш да го послушаш јасно ! ? и немој сега вака или така туку едноставно дека велам јас така мора да сториш плус тоа имам и сведок еден поп со кој се знам од дете тој ке ти посведочи повеќе докази нети требаат!...„

Коментар:
Веќе се посомневав и не верувам...

Цитат (избришан?)

„..Ако знам дека одредена група јаде гомна илјадници години и притоа секој збор што ке го изусти е лага е исто како на крадец дамуги довериш парите на чување бидејки таа група освен што јаде гомна 2000 години не дала ниеден опиплив доказ за тоа дека е вистина и сега морам на еден гомнојадец да му верувам дека гуштерот се исправил и поклонил пред господ само поради тоа дека тој вели дека е така, епа слушај сега јас го видов исус и исус ми рече целиот имот дамиго препишеш мене женати даја имам на располагање 24 часа и ти да бидеш мој роб!! е сега немој случајно дасисе посомневал во ова што го велам но ова е вистина бидејки исус ми рече дека така ми докажува дека постои и сега ти како верник мораш да го послушаш јасно ! ? и немој сега вака или така туку едноставно дека велам јас така мора да сториш плус тоа имам и сведок еден поп со кој се знам од дете тој ке ти посведочи повеќе докази нети требаат!...„

Коментар:
Веќе се посомневав и не верувам...

Ама кој ти даде тебе право да се сомневаш, во божјиот збор нели словото негово мора да биде и се што, е кажано од негова страна е апсолутна вистина и ти како најголем, верник мораш да веруваш! Плус тоа имам и жив сведок! мислам типов може лично дати посведочи плус тоае и свештено лице, нели безгрешен па он неби оажел за такво нешто! За разлика од оние твој сведоци кој се мртви,илјадници години и ти сепак привакаш дека тоа шо го релкле е вистина „

Ама мислам дека постов не ти е вреден за коментар...

Ама мислам дека постов не ти е вреден за коментар...

Среброљупци и развратници за ова ливисе потребни повеѓе верници а ??
па нормално дека, ке бараш повеѓе верници ни овде несте нешто поарни од другине секти којшто опстојуваат само за материјална заработка
ВЕРУВАЊЕТО ВО БОГА НЕ Е БЕСПЛАТНО

Господ по висока цена

Во еден ист ден бев кум на крштенката на мојот пријател, го венчав со сопругата и на крајот го крстевме детето, пресметките покажаа дека треба да платиме околу десет илјади денари

Во еден ист ден бев кум на крштенката на мојот пријател, го венчав со сопругата и на крајот го крстевме детето. Пресметките покажаа дека во црквата треба да платиме нешто помалку од десет илјади денари. Тоа беше прескапо за нас, раскажува анонимен граѓанин по своето искуство со желбата да ги исполни овие обреди во една од црквите на МПЦ.

Обредите биле извршени благодарение на свештениците, кои зеле помалку пари, толку колку што луѓето можеле да издвојат.

Цените на црковните услуги што јавно се истакнуваат на црковните храмови, со својата висина се' повеќе ги оддалечуваат луѓето да ги исполнуваат црковните обреди. МПЦ пред неколку месеци реши да ги зголеми цените за венчавки, крштенки, погреби, осветувања... За свештеничка служба за венчавка во црква треба да се плати 2.600 денари, за крштенка 1.800, а за погреб - 1.900.

- По крштенките гледаме дека луѓето веќе не се во можност да ги прават како порано. Се' повеќе луѓе се решаваат тоа да го направат тогаш кога има масовно крштавање на реката Треска во Скопје. Така им е поевтино, бидејќи плаќаат по 500 денари за документот за крштавањето - вели свештеник од црквата „Свети Димитрија“ во Скопје.

Владиците на МПЦ го бранат постоењето на ценовниците по црквите со образложение дека „од нешто мора да се живее“. Тие велат дека нивните цени се зголемиле дури по десет години, откако тоа се случило со многу други цени.

- Тогаш кога државата ќе ни ги врати сите имоти, ќе можеме да размислуваме за поинаков пристап. Како црква имаме проблем бидејќи ни се намалува бројот на обредите. Жално е да кажам, но сега најмногу се прават погреби. Ако порано правевме по стотина венчавки и дваесетина погреби, сега е сосема обратно - вели владиката преспанско-пелагониски Петар.

Парите што се прибираат во црквите се користат за платите на свештениците, за плаќање комуналии, како и за финансирање на заедничките институции на МПЦ. Средното богословско училиште и Теолошкиот факултет на МПЦ западнаа во тешка финансиска криза откако епархиите не им ги уплаќаат задолжителните средства што ги добиваат како приходи од црквите и манастирите.

Верниците предлагаат МПЦ воопшто да не определува цени, туку надоместокот да се остави на слободната волја на луѓето што сакаат да извршат некој обред. Со тоа ќе се одбегне ситуација со која произлегува дека добри христијани се луѓе што имаат пари, а лоши тие што немаат.

- Во еден период се обидовме и со тоа, но по правило ни се случуваше луѓето што се во очигледно слаба материјална состојба, да оставаат повеќе пари од оние што се побогати - велат во црквата „Свети Димитрија“.

Дневник

Мој цитат:

„...Она кое посебно ми оди на нерви кога се во прашање тарифите по храмовите е следното: сите оние на кои им пречи плаќањето, би ги запрашал една работа: во Црквата, најголем дел од требите се наплаќаат ЕДНАШ во живото и тоа Ви се чини скапо!??? Ај проверете се самите себе и пресметајте, колку глупости ги плаќате ЦЕЛ свој живот и воопшто не се жалите за тоа!???...„

Ова е мојот коментар кон твојот пост.

Оф топик. Нема за крштевка или слава, но има 50 евра за рутер. Нема за венчавка од 2600, но има за свадба 1000 евра. Нема за крштевка 1800, но има за гоштевање 5-10 илјади... Несфатливо.

Он топик. Доколку некој навистина докаже со факти дека постанокот е според научните теории, секоја чест. Но факти, не јутуб и зајгејст филмови. Колку што гледам досега ништо не е докажано.

Цените на црковните услуги што јавно се истакнуваат на црковните храмови, со својата висина се' повеќе ги оддалечуваат луѓето да ги исполнуваат црковните обреди. МПЦ пред неколку месеци реши да ги зголеми цените за венчавки, крштенки, погреби, осветувања... За свештеничка служба за венчавка во црква треба да се плати 2.600 денари, за крштенка 1.800, а за погреб - 1.900.
Грешка сум бил во една друга тема, значи ценовници сепак се поставени.

Мој цитат:

„...Она кое посебно ми оди на нерви кога се во прашање тарифите по храмовите е следното: сите оние на кои им пречи плаќањето, би ги запрашал една работа: во Црквата, најголем дел од требите се наплаќаат ЕДНАШ во живото и тоа Ви се чини скапо!??? Ај проверете се самите себе и пресметајте, колку глупости ги плаќате ЦЕЛ свој живот и воопшто не се жалите за тоа!???...„

Ова е мојот коментар кон твојот пост.

Попе зошто не признаеш дека сте, исклучиво високо профитабилна установа, и кога веке сте ставиле ценовници зошто не издавате фискални сметки ?? и не плаќате данок како и сите останати фирми кој остваруваат профит!? Друго шокевисе пари ?? Нели се што работите работите од љубов кон бога ! а море Апашишта едни продавате ветер и магла на народов, башка тоа и му одредувате цена на сето тоа!1 Зошто освен попството не работите и некоја друга работа ?? А попштината давибиде на доброволна база, тоест извини јако школо имате завршено со стрикни и егзактни науки и со тоа го правите светов, победно место упс извини подобро место за живот, Зошто не живеете како пустиници?? па така да го пропагирате христијанството или било која друга религија!!?? Нели треба скромно да живеете бар така пропагирате вие и доследни да бидете на исус и да живеете исто како него. Абе попе браниш религија и бараш верници а уствари се што гледате вонив се муштерии, Возите мерцедеси и најскапи џипови се во името на бога, а ако некој ви побара само корка леб ке го испаратите со господ датие напомош, и толку шонесе фатиш за џебот некогаш ти да му дадеш на некој јадник, а не и последните пари дамуги земаш за, празни зборови во кој и ти неверуваш

Оф топик. Нема за крштевка или слава, но има 50 евра за рутер. Нема за венчавка од 2600, но има за свадба 1000 евра. Нема за крштевка 1800, но има за гоштевање 5-10 илјади... Несфатливо.

Он топик. Доколку некој навистина докаже со факти дека постанокот е според научните теории, секоја чест. Но факти, не јутуб и зајгејст филмови. Колку што гледам досега ништо не е докажано.

Грешка сум бил во една друга тема, значи ценовници сепак се поставени.

ДА да ама таму нети вели ако негоземеш рутеров правиш, грев и ке гориш во пеколот, нети вели ако неправиш свадба ке те казни невидливиот старец којшто се гледа , и ако ти одговара ѓе правиш ако не нема тоест ако имаш ако немаш здравје а овој ваму кобожем го шири христијанството тисе заканува со непостоечки сили и ти вели мораш ако не отиде во пеколот, и господ кете казни

Сеуште важи мојот претходен пост. Не се „замарај„ и не се занимавај со категории од кои немаш ни азбучно познавање, разбираш...

Сеуште важи мојот претходен пост. Не се „замарај„ и не се занимавај со категории од кои немаш ни азбучно познавање, разбираш...

Абе Ајдук еден што ги крадеш луѓево продавајки му“а за бубрези сигурно дека стоиш на твојот пост бидејки само тоа го имате зборот кој ви вреди помалку од лаењето на едно кутре, измамници

Кога би крадел, би ја прекршил Божјата заподед, која вели: „Не кради!„. Пошто од твоите постви е очигледно дека за тебе не важат Божјите заповеди, освен твоите, терај си понатаму...

Кога би крадел, би ја прекршил Божјата заподед, која вели: „Не кради!„. Пошто од твоите постви е очигледно дека за тебе не важат Божјите заповеди, освен твоите, терај си понатаму...

Една добра мисла имал свјатиот отац Афгустин

"кога лажеш ...лажи за се ..тоталка

ама лажи побожно.."..........е на ова се сведува целата рисјанска "вера"

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom