Amazon (официјална тема)

• Креатор на темата Гоццццце
  • Време на започнување

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Фино лепо си напишав име презиме, адреса и земја. Никаде не напишав Грција! Прв пат порачувам од интернет и појма немам што е ова.

Како што рече Обливион, верувам дека пратката одела преку Грција. Таму некој изиграва паметњакович...

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
Имам неколку дена слободно време, па ќе почнам на mturk, долго време не сум правел ништо. Знаете ли некој сличен онлајн сервис?

JeepMkd

Scratch model builder
Член од
25 јуни 2008
Мислења
1.576
Поени од реакции
468
Колку ти фати сето ова? Цена + Достава + Царина? плус 18%ддв ? или ?
Табличката беше $7.49 + shipping за на крај да излезе околу $15. Тие 15 долари ги платив преку mturk, а ми стигна дома до врата без да платам ниту денар.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Фино лепо си напишав име презиме, адреса и земја. Никаде не напишав Грција! Прв пат порачувам од интернет и појма немам што е ова.

Како што рече Обливион, верувам дека пратката одела преку Грција. Таму некој изиграва паметњакович...
Ова со Македонија Грција верувај дека е тешка провокација како што ме провоцираа мене 3-4 пати пред 4 год истово мене ми се случи име презиме се напишано адреса и пишува Скопје, Македонија, Бугарија и исто прецртано напишано ФИРОМ и кога им пишав меил што е проблемот 3 пратки со исти грешки ми рекоа ааа па Македонија зар не е област во Бугарија? :uvo: а вие сте ФИРОМ и од тогаш очи не ми видоа КРЕТЕНИЗАМ

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
На 8 август нарачав екстерен хард диск од Electronica Direct, и иако некој тука рече дека не доставувале до МКД, го испратија, и вчера ми стаса пакетот, а у пошта ми наплатија само 216 денари.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
На 8 август нарачав екстерен хард диск од Electronica Direct, и иако некој тука рече дека не доставувале до МКД, го испратија, и вчера ми стаса пакетот, а у пошта ми наплатија само 216 денари.
Поштенски такси и лежарина :) тоа ти наплатле што е вообичаено и плус дека е малку потежок ти зеле 216 ден. И само ако можеш да ми кажеш колку ти наплатија птт при порачка баш ме заинтересира глеам има добри работи :)

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
Поштенски такси и лежарина :) тоа ти наплатите што е вообичаено бидејки ја надминува границата на тежина.
Што и да е, јас очекував дека барем и 5% ддв ќе треба да платам, или евентуално да го тупат за царина и слично, вака премногу едноставно испадна, дури и ме чуди :)

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Што и да е, јас очекував дека барем и 5% ддв ќе треба да платам, или евентуално да го тупат за царина и слично, вака премногу едноставно испадна, дури и ме чуди :)
хехе нема царина за техничка стока веке било је то некад :vozbud:

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
хехе нема царина за техничка стока веке било је то некад :vozbud:
Шо збориш, сериозен си за ова? Што се подразбира под техничка стока? Знам за компјутерски компоненти дека се ослободени, ама од искуство на други, некад знаеле да пресметаат царина и во тој случај.

Инаку, ме праша, транспортот кај Electronica Direct е прилично скап, платив некои 70 долари за пат, хардот е 130, вкупно 200 долари, ама со пари од mturk, ама подобра опција, што доставува до Македонија, со поефтин пат, и сето тоа да оди преку пошта, а не преку Федекс, не успеав да најдам.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Шо збориш, сериозен си за ова? Што се подразбира под техничка стока? Знам за компјутерски компоненти дека се ослободени, ама од искуство на други, некад знаеле да пресметаат царина и во тој случај.

Инаку, ме праша, транспортот кај Electronica Direct е прилично скап, платив некои 70 долари за пат, хардот е 130, вкупно 200 долари, ама со пари од mturk, ама подобра опција, што доставува до Македонија, со поефтин пат, и сето тоа да оди преку пошта, а не преку Федекс, не успеав да најдам.
Па техничка стока хмм еве ке ти кажам ја што имам порачано па можеби ке пронајдеш нешто исто или приближно: 2 лаптопа, никон д90, 3 тастатури, 2 мауси, 1 кукиште, 1 монитор 19", 1 скенер 1 мини џубокс и разни електрични гаџети за по дома, а што го спомна федекс глеј да го избегнуваш бидејки или ке те изгорат за достава или ке ти речат да си најдеш шпедитер за да можеш да си го земеш производот од шпедиција а нормално шпедитерот нема да ти го земе на лепе очи нормално ке ти бара %. а за mturk алал да ви е на сите што праите пари на тоа ја напраив едвај 15$ и ми пукна филм :vozbud: за се што ти наведов немам ништо платено царина ни денар само редовни поштенски такси и што е најтрагично царина ми земаа за патики а не за техничка роба :pos2:

ErT

Console Dude
Член од
17 ноември 2007
Мислења
2.208
Поени од реакции
265
Па техничка стока хмм еве ке ти кажам ја што имам порачано па можеби ке пронајдеш нешто исто или приближно: 2 лаптопа, никон д90, 3 тастатури, 2 мауси, 1 кукиште, 1 монитор 19", 1 скенер 1 мини џубокс и разни електрични гаџети за по дома, а што го спомна федекс глеј да го избегнуваш бидејки или ке те изгорат за достава или ке ти речат да си најдеш шпедитер за да можеш да си го земеш производот од шпедиција а нормално шпедитерот нема да ти го земе на лепе очи нормално ке ти бара %. а за mturk алал да ви е на сите што праите пари на тоа ја напраив едвај 15$ и ми пукна филм :vozbud: за се што ти наведов немам ништо платено царина ни денар само редовни царински такси и што е најтрагично царина ми земаа за патики а не за техничка роба :pos2:
Ако разбрав убаво, нема царина на фото-опрема :O?? И од која продавница земаш фото-опрема преку амазон?

Едит: Еј само што пробав, навистина праќале апарати во македонија, а викаш царина немаше??

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Ако разбрав убаво, нема царина на фото-опрема :O?? И од која продавница земаш фото-опрема преку амазон?

Едит: Еј само што пробав, навистина праќале апарати во македонија, а викаш царина немаше??
Немаше царина само платив 2950 денари затоа што тежеше 2,5 кила + беше ставен во голем пакет со дрвени летвички мноооогу морска пена и сунгер и што не го земав одма после ден и пол лежарина, а апаратот го земав од www.bhphotovideo.com

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Пред 5-6 месеци ми одговорија дека не праќаат, ама во јули повторно прашав и одговорија дека праќаат. Си имал среќа што не ти побарале ддв, ако им текне, понекогаш бараат и 18% ддв за компјутерски делови. Можна варијанта е да немало фактура и да не ја знаат вредноста на производот, па да претпостават дека е под 45 евра.

Немаше царина само платив 2950 денари затоа што тежеше 2,5 кила + беше ставен во голем пакет со дрвени летвички мноооогу морска пена и сунгер и што не го земав одма после ден и пол лежарина, а апаратот го земав од www.bhphotovideo.com
Па тие 2950 денари сигурно не се ништо, зависно од производите најверојатно наплатиле само ддв (на компјутерски делови е 5%), a можно е на некој производ и царина да наплатиле, ама тие ја даваат само вкупната сума така да не се знае. Нема врска колку тежи со даночните и царинските давачки, ден и пол лежарина отприлика е 50+ денари, така да тоа е не многу значително во тие 2950 денари.

PsychoalieN

Омлет мастеР
Член од
12 јули 2009
Мислења
1.703
Поени од реакции
1.411
Пред 5-6 месеци ми одговорија дека не праќаат, ама во јули повторно прашав и одговорија дека праќаат. Си имал среќа што не ти побарале ддв, ако им текне, понекогаш бараат и 18% ддв за компјутерски делови. Можна варијанта е да немало фактура и да не ја знаат вредноста на производот, па да претпостават дека е под 45 евра.

Па тие 2950 денари сигурно не се ништо, зависно од производите најверојатно наплатиле само ддв (на компјутерски делови е 5%), a можно е на некој производ и царина да наплатиле, ама тие ја даваат само вкупната сума така да не се знае. Нема врска колку тежи со даночните и царинските давачки, ден и пол лежарина отприлика е 50+ денари, така да тоа е не многу значително во тие 2950 денари.
2950 ден ги дадов на шалтер и тој ми даде примопредаја на кој пишуваше тежина и лежарина и кога го прашав зошто е волку голема сумата ми кажа дека за стока од висок ризик се плака дупло + не е осигурана а додека царината се уплака на општа уплатница со назнака за царински давачки или на посебна фактура издадена од таму. Се секавам така беше и за лаптопот исто платив 1800 ден и пак добив одговор заради тежината :toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom