Слобода на говорот

Член од
28 јули 2008
Мислења
32
Поени од реакции
1
hehe odlicen tekst, samo da gi sledime nastanite sto ke se slucuva posle ovaa. Bravo za hrabrosta na deckoto ama .....
tekst : UTRINSKI
Avtor : Nikola Gelevski

ps : dobri se i komentarite :vozbud:

"
Што би станало од општеството кога сите би почнале да се фалат на начин на кој го прават тоа Груевски и целиот гротескен естаблишмент околу своето кралче Сонце!?
Фалбаџиството на Никола Груевски ги преминува сите граници на пристојноста и добриот вкус. Постојат десетици причини зошто арогантното фалбаџиство на актуелниот македонски премиер е неумесно и вулгарно. Најмалата причина е прекршувањето на темелната човечка доблест: скромноста. Најстрашното, пак, во самобендисаноста на првиот министер е злоупотребата на врвната функција.

Што би станало од општеството кога сите би почнале себеси да се фалат на истиот начин на кој го прават тоа Груевски и неговата приватна (т.е. партиска, при што и партијата е приватна) влада!? Груевски (што е типично за сосема незрели - интелектуално, морално и емотивно - јавни работници) се однесува како светот да почнува од него. За бришење на гадно извалканите вмровски чевли не служат само последните 18 години, туку последните 70 години на јасно профилираната македонска самосвест. Дали стварно се' во овие 18 години беше чиста катастрофа, како што секојдневно не' убедуваат главно голобрадите агитпроповски болшевици на Партијата (т.е. Фамилијата)!? Белки некој нешто работел и овие 18 години, а богами и овие 70 години! (на пример, создавал народноослободително движење, се борел против фашизмот, направил држава и 50 години макотрпно ја градел почнувајќи речиси од нула)



Наспроти насекаде раструбената способност на Груевски за една година да потроши речиси три милијарди евра (патем купувајќи многу, многу љубов од своите поданици), нели е поважна способноста да се создадат тие три милијарди евра!? И кој ги создал и ги создавал сите македонски буџети изминатите 18 години и изминатите 63 години, колку што постои македонската држава? Нели се тие луѓе (а тоа сме сите ние, граѓаните на оваа земја) неспоредливо поважни, токму како градители на минатото и иднината, од еден самозаљубен политички манипулатор!?

Повторувам: што би станало од општеството кога сите би почнале себеси да се фалат на истиот начин на кој го прават тоа Груевски и целиот гротескен естаблишмент што гравитира околу своето кралче Сонце!? Еве, да се задржиме само на овие 18 години, и тоа само на политичките аспекти, да го занемариме трудот на цели генерации кои ја создале оваа каква-таква држава: зарем не треба да се маваат по гради до помодрување и левите и десните кои во периодот 1989-1993 ги удрија темелите на независна Македонија? Зарем не треба да чекорат со круни на главите (како што денес необјасниво чекори Груевски, а богами и добар дел од неговата свита) Киро Глигоров, Стојан Андов и Бранко Црвенковски, кои го водеа кревкиот државен брод низ реално многу тешкиот период 1993-1998?! И баш ме интересира: колкав бил државниот буџет во тие шест години кои ги прогласува за мрак и пропаст мизерната пропаганда на Груевски? (замислете го тој фронтменски капацитет: Неделко, Латас, Томиќ и Јади бурек! Чудесновишно! Зајакнато со Рамковски, Ѕинго, Стојменов... Чудесновишно - немам друг збор!) Колку даночни пари потрошил монструозниот Бранко Црвенковски во тие шест години? И колку народни пари потрошил и допрва ќе потроши Груевски во своите шест години владеење!?



Деструктивниот политички нарцизам на Груевски зачудува и зашто самиот играл и се' уште игра мошне значајна улога во невеселото скорешно македонско минато. Да потсетам: од „катастрофалните“ 18 години кои ни ги исцицаа душите, ВМРО беше на власт - осум години. Лично Груевски седум години извршува највисоки можни политички функции и веќе сега е еден од функционерите со најголем стаж во самостојна Македонија. За само три години ВМРО ќе го престигне СДСМ по бројот на години на владеење. И што ќе велиме 2011? Дека изминатите 20 години сосема не' уништи Никола Груевски со својата партија на термити и скакулци кои како мушмула ја исцицаа акумулацијата на македонската економија доведувајќи ја (доведувајќи го општеството) до ниво на зомби!? Целава оваа лудачка напаленост во однос на злотворите од минатото на Груевски ќе му се врати врз неговата сопствена глава. Јавноста и историјата нема да го заобиколат неговиот огромен придонес за македонската запустеност и запуштеност.

Во случајот со нашата влада, таа ќе беше на висина на својата историска задача само ако беше поскромна и поотворена за реално да го обедини запуштеното општество; а не да му фрла националистички отрови и пуфки од кои се трудат да се ослободат дури и најзабеганите европски режими, од проста причина што кавгаџиството (кое Груевски го сее на големо) е тотално назадна и политичка и менаџерска стратегија.



Најпосле, кај е натпреварувачкиот дух кај владејачката партија? Каков е тој (да речеме, боксерски) натпревар, пред кој противникот е маван до бесвест (лидерите на опозицијата со кривични пријави, а сите опозициони гласови изложени на закани)? Притоа, дотаму оди фанатично неспортскиот карактер на власта, се купуваат и судиите и публиката. Но - тоа не е се'! Низ оние десетици милиони евра наменети за себерекламирање доктор Франкенштајн додава скриен челик во ракавиците на својот пулен! Па, каква е тоа борба, до бога!? Имате 30 отсто гласови, стварно!? Каков прекрасен успех! Колку возљубена народна власт!

За среќа, точно е она што папагалски го повторуваат и Груевски и неговите дворјани: историјата навистина ќе ни пресуди, на сите нас, и на нашите дедовци и нам самите. За жал, пак, додека дојдат вистинските историски оценки, нашите животи отидоа јабана, згмечени во страсните пеливански клинчови на таа сурија селски борци...

(Авторот е издавач)"



http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=E78A7906E2C2CB4BBDAE636CAF4ABB4C
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.294
Поени од реакции
81.485
"...Дали стварно се' во овие 18 години беше чиста катастрофа, како што секојдневно не' убедуваат главно голобрадите агитпроповски болшевици ..."

Не бе, лажат. Супер беше. Леле, златен Бранко, златен Бучко, златен Бузле и остали гомна, каде сте сега? (да не спасувате уште 18 години)

 

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ајмо, глобална мастурбацијана делото на храбриот пишувач :vozbud:
 
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
предлагам времето во Македонија да се смета пред грујо и за време на грујо опишано во историјата како ПОРТОКАЛОВА МАГЛА.... само се надевам дека нашите деца и внуци сето тоа нема да го учат некаде во странство ,а на сите оние на кој им е убаво им пожелувам тоа што повеке да им трае,(не важи за партиски војници и буџетари)
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Предлагам партиски војничиња да смалат доживљај, и да не ставаат капаче пишувајќи секаква глупост. Избори се ближат, колку ли нови јузери ќе се отворат, колку ли бљувотини ќе се отворат.
 

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
предлагам времето во Македонија да се смета пред грујо и за време на грујо опишано во историјата како ПОРТОКАЛОВА МАГЛА.... само се надевам дека нашите деца и внуци сето тоа нема да го учат некаде во странство ,а на сите оние на кој им е убаво им пожелувам тоа што повеке да им трае,(не важи за партиски војници и буџетари)
za prvoto si donekade vo pravo, no malce i gresis, bidejki vremeto nekoi veke go smetaat pred grujo i za grujo (mesijata)

za opisuvanjeto kako portokalova magla, koja mene licno mi go mati vidot, ke pocekame malce na ucitelkata na zivotot t.e. istorijata da go opise, posto aktuelnive nasi istoricari ne se kompetentni za toa od 2 pricini

ednata zatoa sto toa ne e minato tuku e segasnost,
a vtoro zatoa sto vo bliska idnina segasnosta ke bide blisko minato, a tie ke se "proglasat" za nekompetentni od 2 potpricini (ili ke bidat kupeni so povisoki plati od parite na ne-portokolovite danocni obvznici - baska tuka bonusi od portokalovite pari ili pak ke bidat navistina nekompetentni)

a vremeto togas ke se meri pred grujo i po grujo

a za ova potpolno se soglasuvam so tebe i se pridruzuvam na zelbite:"а на сите оние на кој им е убаво им пожелувам тоа што повеке да им трае,(не важи за партиски војници и буџетари)"

mala ispravka: za буџетари ako se misli na партиски буџетари, vo nacelo se pridruzuvam na zelbata, bidejki seuste za srekja ima буџетари koi ne se партиски, a pak za srekja ima i партиски буџетари, koi sovesno si ja vrsat rabotata
 
Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
ООо Коља пак се лути што не го играат. Да беше некој друг ќе поверував во напишаноо, но Коља... пф.... ветер и магла...
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Предлагам партиски војничиња да смалат доживљај, и да не ставаат капаче пишувајќи секаква глупост. Избори се ближат, колку ли нови јузери ќе се отворат, колку ли бљувотини ќе се отворат.
А јас па предлагам да го прочиташ текстот, доколку имаш коментар да искоментираш, а доколку не, да ја прескокнеш темата и да кулираш.

И да не береш глајле за новите јузери бидејќи тоа е најмалку твој проблем.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
1307 веќе го напиша она што мислев јас да го потенцирам.

А тебе да не те здоболе она „отворање јузери во предизборно време“? :)
 

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
цитат: зарем не треба да се маваат по гради до помодрување и левите и десните кои во периодот 1989-1993 ги удрија темелите на независна Македонија?
Еве уште еден скопец, од оние со килав Y хромозом. Пази молиме те, скопецов и “левите“ ги вбројува во втемелувачите на идејата за независна Македонија! Уау гад дем, кољо, па тебе хитлер да те имаше швабите уште немаше да дознаат дека ја изгубиле војната јеботе килави Y хромозом да те јебе!
цитат: Зарем не треба да чекорат со круни на главите (како што денес необјасниво чекори Груевски, а богами и добар дел од неговата свита) Киро Глигоров, Стојан Андов и Бранко Црвенковски, кои го водеа кревкиот државен брод низ реално многу тешкиот период 1993-1998?!
Некој некаде прашуваше кој тоа ја створи олигархијата во Македонија? Па еве кољо се потрудил да одговори. Да може КГ, СА и особено БЦ да бидат горди. Горди на бандитската приватизација која доведе до тоталното разграбување на Македонија.
Ми се гади од вакви ликови како скопецов. Овие кретеноиди се замислуваат некаква левица, некаква авангарда, некакви борци антидржавни и антикорпоративни. Сепак тоа ни малку не им пречи да собираат финансии токму од истите тие корпорации против кои наводно се борат. А, всушност нивната огорченост првенствено доаѓа од себемразењето. Оти кој со онаков стас, лик и глас како кољово
не би се мразел себе си? :pos2:
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Ако споредиш владеење на ВРМО вс СДСМ тогаш овие од ВМРО малку се фалат.

Но ако кажеме дали на народот навистина му е толку арно, не му е .

Дали има поарно од ВМРО во овој момент, нема.

Зошто?
Шекеринска бе за градоначалник.
Па п. ли му лепа материјна, кога човек губи, се повлекува, не го бива, само кај СДСМ тој се трансформира во разни функции.

Како беше во времето на комунизмот ?
Министерот поради проневера е казнет и ставен за директор на рудниците за бакар.

Авторот е домаќин.
 

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Колумната е крајно ``недемократска`` се надевам дека и овој ќе го лупнат на суТ и тоа кај оној истиот судија што му пресуди на фрле и што им го укина притворот на оние кои правеа нереди на ``демократските`` избори во Македонија. Или сите ќе се научат на ``демократија`` или се повеќе ``хуманитарци`` ке се појавуваат на грбот на ``независното`` судство :tv:
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.562
Поени од реакции
281
Pak vie od dpBne po staro,povtorno im gi pripishuvate godinite od Kljusev, Ljubcho, i Grujo na SDSM.Bozhe sachuvaj ste,kako programirani ste,shto e bitno dali e tochno bitno kje si povtoruvate i veruvate vo toa.

доколку имаш коментар да искоментираш
Abre kakov komentar,komunjarite ne vredi da se komentiraat pa zatoa Trn nema vreme za gubenje za takvite.

Колумната е крајно ``недемократска``
Ajde de,a onie od Latas gomnarii podemokratski da ne se sluchajno?

Ако споредиш владеење на ВРМО вс СДСМ тогаш овие од ВМРО малку се фалат.
SDSM i VMRO nemozes da gi sporedish ama zatoa pak mozesh da gi sporedish vladite na Kljusev so inflacija od 700%,od Ljubcho so voen konflikt i segashnata so nabieni silum reklamni vladini spotovi so drzhavni pari,taka da sporeduvaj raboti shto mozhe da se sporeduvaat.
 

badluckguy

Оган под ѕвездите
Член од
8 октомври 2007
Мислења
2.925
Поени од реакции
131
предлагам времето во Македонија да се смета пред грујо и за време на грујо опишано во историјата како ПОРТОКАЛОВА МАГЛА.... само се надевам дека нашите деца и внуци сето тоа нема да го учат некаде во странство ,а на сите оние на кој им е убаво им пожелувам тоа што повеке да им трае,(не важи за партиски војници и буџетари)
Кај си бе чушки бееееее.:)
Те немаше нешто.:)
Се спремаш за избори а?:helou:


Он.
Серат печурките на СДС во еден весник, серат од спротивниот табор во друг...а ние?...па кој не ебе нас у ствари.:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom