Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
sto veli bibblijata koj ee ediniot vistinski bog ,,, ke citiram eden citat matej 4-10 kade veli;
На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!’”
samiot isus veli deka treba da mu se poklonuvas i da mu sluzis samo na ediniot gospod a ne veli mene da mi se poklonuvate i jas sum toj bog .
taka da priATELCE PAGA VO VODAA toa sto isus go izednacuvate so bogaa i go narekuvate bog.
А ова да не го прочита:
Јован: 10:30 Јас и Татко Ми едно сме.”
Јован:17:11 И не Сум повеќе во светот, а тие се во светот, Јас идам при Тебе. Свети Татко, запази ги во Твое име оние, кои Ми ги даде, за да бидат едно, како што Сме и Ние.

Или можеби ова:(Јован 14,8-11)
Јован 14,8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
Јован 14, 9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
Јован 14, 10 Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
Јован 14, 11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.

Немој да читаш само површно...Читај убаво, детално и тогаш ке ги најдеш одговорите на твоите дилеми.:toe:

П.С. Во вода паѓаат само вашите негирања, ништо друго. Повеќе од 2000 години оваа вера им одолева на вашите негаторски забелешки, обиди за „пронаоѓање на контрадикторности во Светото Писмо “... Тоа не е случајно, не е ниту изненадувачки...напротив и тоа е најавено.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
А ова да не го прочита:
Јован: 10:30 Јас и Татко Ми едно сме.”
Јован:17:11 И не Сум повеќе во светот, а тие се во светот, Јас идам при Тебе. Свети Татко, запази ги во Твое име оние, кои Ми ги даде, за да бидат едно, како што Сме и Ние.

Или можеби ова:(Јован 14,8-11)
Јован 14,8 Филип Му рече: „Господи, покажи ни Го Таткото, и доста ние.”
Јован 14, 9 Исус му рече: „Толку време Сум со вас и не Ме позна, Филипе? Кој Ме видел Мене, Го видел и Таткото; тогаш како велиш ти: ‘Покажи ни Го Таткото!’
Јован 14, 10 Не веруваш ли дека Јас Сум во Таткото и дека Таткото е во Мене? Зборовите што ви ги кажувам, не ги зборувам од Себе; Таткото, Кој е во Мене, Тој ги прави делата.
Јован 14, 11 Верувајте Ми дека Јас Сум во Таткото и Таткото во Мене; ако пак не - верувајте заради самите дела.

Немој да читаш само површно...Читај убаво, детално и тогаш ке ги најдеш одговорите на твоите дилеми.:toe:

П.С. Во вода паѓаат само вашите негирања, ништо друго.
sega spored tebee isus e bog ,i spored hristijnadtvoto voopsto, togas bbilijata vo nekoi citati zboruvaa poinaku veli deka bog e samo eden,
Обратете се кон Мене за да се спасите, сите краишта на земјата, зашто Јас Сум Бог и нема друг, Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.
11 Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене,,,,,paga vo vo voda tvrdenjeto deka isus e bog zs eden e bog a ne trojca.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
sega spored tebee isus e bog ,i spored hristijnadtvoto voopsto, togas bbilijata vo nekoi citati zboruvaa poinaku veli deka bog e samo eden,
Обратете се кон Мене за да се спасите, сите краишта на земјата, зашто Јас Сум Бог и нема друг, Пред Мене ниеден бог не беше направен и не ќе биде после Мене.
11 Јас, Јас Сум Господ, нема Спасител освен Мене,,,,,paga vo vo voda tvrdenjeto deka isus e bog zs eden e bog a ne trojca.
Троедин Бог или Едносуштна Троица, ако повеќе го разбираш. Но тоа треба да сакаш да го разбереш, да веруваш, а не да настапуваш од сосема друг агол.

Еве ти неколку Библиски докази за еднаквоста на Отецот и Синот:
ИСУС (Бог Синот)
E
ЈАХВЕ (Бог Таткото)
Јован 1:3, "Се стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него. "Отк. 1:16-17, "зашто во Него е создадено се што е во небесата и на земјата, видливо и невидливо, било престоли, или господства, или началства, или власти, се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се во Него има свое сплотување"
Создател
Исаија 48:13, "Мојата рака ја основа земјата, Мојата десница ги оптегна небесата"
Исаија 40:28, "Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта.."
Битие 2:4, "Тоа се раѓањата на небото и земјата, кога беа создавани. Во денот кога Господ, Бог, ги правеше земјата и небото"
Отк. 1:17, "Јас сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете , Жив Сум во сите векови"
Отк. 2:8, "Ова го зборува Првиот и Последниот, Кој умре и оживе"
Отк. 22:13, "Јас Сум Алфа и Омега, и ете, доаѓам скоро, и наградата Моја е со Мене, за да му дадам секому според неговото дело! Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот."
Првиот и Последниот;
Алфа и Омега
Исаија 44:6, "..Јас Сум Првиот и Јас Сум Последниот, нема Бог освен Мене"
Исаија 48:12, "Чуј Ме, Јакове, Израеле, кого го повикав: Јас Сум истиот, Јас Сум Првиот, Јас Сум и Последниот."
Јован 8:24, "Зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови." Јован 8:58, "Вистина, вистина ви велам: уште пред да биде Авраам ЈАС СУМ"
Види Излез 3:14
Јован 13:19, "Отсега ви зборувам пред да се збудне, за да поверувате кога ќе се случи -дека ЈАС СУМ. "
Јован 18:6 "А кога им рече: ЈАС СУМ, се тргнаа назад и паднаа на земјата. "
ЈАС СУМ "ego eimi"
Излез 3:14, "ЈАС СУМ КОЈ СУМ, му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: Кажи им вака на Израелците: ЈАС СУМ ме испрати пре вас."
Исаија 43:10, "..за да знаете и верувате и да видите дека ЈАС СУМ.."
Исаија 43:12,13, "Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! "Види Второзаконие 32:39
2 Тим. 4:1, "Те заколнувам пред Бога и пред Исуса Христа, Кој е готов да им суди на живите и на мртвите, со Неговото јавување и Неговото Царство. "
2 Кор. 5:10, "зашто сите ние треба да се појавиме пред Христовиот Суд.. "
Судија
Јоил 4:12, "Станете народи, дојдете во долината Јософат, зашто таму ќе седнам да им судам на сите околни народи"
Псалм 50:6 "Небесата ја објавуваат Неговата праведност: Тој е Бог Судија! "
Псалм 75:7 "Бог е Кој суди"
Матеј 2:2, "...Каде е Тој кој се родил, Царот на Јудејците? "
Лука 23:3, "А Пилат го праша, велејќи: Ти ли си Јудејски Цар? А Тој во одговор му рече: Ти велиш."ВидиЈован 19:21
Цар
Еремија 10:10, "А Господ е вистински Бог, Тој е жив Бог и вечен Цар."
Исаија 44:6, "Вака зборува Израелевиот Цар и Неговиот Искупител, Господ над воинствата.." Види Псалм 47
Јован 1:6-9 "Се јави човек, испратен од Бога, по име Јован. Тој дојде за сведоштво, за да сведочи за Светлината... "
Јован 8:12,"Исус пак прозбори натаму, велејќи: Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи нема да оди во темнина.. "
Јован 12:46, "Јас, Светлината, дојдов во светот..."
Светлина
Псалм 27:1, "Господ ми е светлина и спасение, од кого да се плашам?"
Исаија 60:19 ,"Сонцето веќе не ќе ти биде светлина дење, туку Господ ќе биде твоја вечна светлина... "
1 Јован 1:5, "Бог е светлина и во Него нема никаква темнина"
1 Кор. 10:4 "...зашто пиеа од духовната Карпа, која ги следеше, а таа Карпа беше Христос." Види 1 Петар 2:4-8
Карпа
Второзаконие 32:4, "Тој е Карпа, делото Му е совршено, зашто се прави Неговите патишта "Види исто 2 Самоил 22:32 и Исаија 17:10.
Јован 4:42, "...зошто самите чувме и знаеме дека Тој навистина е Христос, Спасителот на светот."
1 Јован 4:14, "И ние видовме и сведочиме дека Бог Таткото Го испрати Синот како Спасител на светот"
Спасител
Исаија 43:3, "Зашто Јас Сум Господ, твојот Бог, Израелевиот Светец, твој Спасител"
Исаија 45:21, "Нема друг Бог освен Мене; праведен Бог и Спасител, нема освен Мене."
Јован 10:11, "Јас Сум Добриот Пастир. Добриот Пастир го дава животот за овците."
Евр. 13:20, "..Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,"Види исто иЈован 10:14,16; 1 Пет. 2:25
Пастир
Псалм 23:1, "Господ е мојот Пастир. Ништо не ќе ми недостига."
Исаија 40:11, "Како пастир го пасе Своето стадо..."
Михеј 5:2, "А ти Витлееме Ефратов, најмалиот меѓу Јудините кнезови, од тебе ќе ми излезе Оној Кој ќе владее со Израел; Неговото потекло е од дамнини, од вечни времиња. "
Вечен
Римјаните 16:26, "..а сега се јави преку пророчките списи и по заповед на Вечниот Бог им беше соопштена на сите народи,"
Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)

За посликовито кликни ОВДЕ.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Троедин Бог или Едносуштна Троица, ако повеќе го разбираш. Но тоа треба да сакаш да го разбереш, да веруваш, а не да настапуваш од сосема друг агол.

Еве ти неколку Библиски докази за еднаквоста на Отецот и Синот:
ИСУС (Бог Синот)
E
ЈАХВЕ (Бог Таткото)
Јован 1:3, "Се стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него. "Отк. 1:16-17, "зашто во Него е создадено се што е во небесата и на земјата, видливо и невидливо, било престоли, или господства, или началства, или власти, се е создадено преку Него и за Него. И Тој е пред се и се во Него има свое сплотување"
Создател
Исаија 48:13, "Мојата рака ја основа земјата, Мојата десница ги оптегна небесата"
Исаија 40:28, "Зар не знаеш? Зар не си чул? Господ е вечен Бог, Творец на земните краишта.."
Битие 2:4, "Тоа се раѓањата на небото и земјата, кога беа создавани. Во денот кога Господ, Бог, ги правеше земјата и небото"
Отк. 1:17, "Јас сум Првиот и Последниот и Живиот, и умрев, и ете , Жив Сум во сите векови"
Отк. 2:8, "Ова го зборува Првиот и Последниот, Кој умре и оживе"
Отк. 22:13, "Јас Сум Алфа и Омега, и ете, доаѓам скоро, и наградата Моја е со Мене, за да му дадам секому според неговото дело! Првиот и Последниот, Почетокот и Свршетокот."
Првиот и Последниот;
Алфа и Омега
Исаија 44:6, "..Јас Сум Првиот и Јас Сум Последниот, нема Бог освен Мене"
Исаија 48:12, "Чуј Ме, Јакове, Израеле, кого го повикав: Јас Сум истиот, Јас Сум Првиот, Јас Сум и Последниот."
Јован 8:24, "Зашто ако не поверувате дека ЈАС СУМ, ќе умрете во своите гревови." Јован 8:58, "Вистина, вистина ви велам: уште пред да биде Авраам ЈАС СУМ"
Види Излез 3:14
Јован 13:19, "Отсега ви зборувам пред да се збудне, за да поверувате кога ќе се случи -дека ЈАС СУМ. "
Јован 18:6 "А кога им рече: ЈАС СУМ, се тргнаа назад и паднаа на земјата. "
ЈАС СУМ "ego eimi"
Излез 3:14, "ЈАС СУМ КОЈ СУМ, му рече Бог на Мојсеј. Потоа продолжи: Кажи им вака на Израелците: ЈАС СУМ ме испрати пре вас."
Исаија 43:10, "..за да знаете и верувате и да видите дека ЈАС СУМ.."
Исаија 43:12,13, "Вие сте Ми сведоци, словото е Господово, а Јас Сум Бог, од вечноста - ЈАС СУМ! "Види Второзаконие 32:39
2 Тим. 4:1, "Те заколнувам пред Бога и пред Исуса Христа, Кој е готов да им суди на живите и на мртвите, со Неговото јавување и Неговото Царство. "
2 Кор. 5:10, "зашто сите ние треба да се појавиме пред Христовиот Суд.. "
Судија
Јоил 4:12, "Станете народи, дојдете во долината Јософат, зашто таму ќе седнам да им судам на сите околни народи"
Псалм 50:6 "Небесата ја објавуваат Неговата праведност: Тој е Бог Судија! "
Псалм 75:7 "Бог е Кој суди"
Матеј 2:2, "...Каде е Тој кој се родил, Царот на Јудејците? "
Лука 23:3, "А Пилат го праша, велејќи: Ти ли си Јудејски Цар? А Тој во одговор му рече: Ти велиш."ВидиЈован 19:21
Цар
Еремија 10:10, "А Господ е вистински Бог, Тој е жив Бог и вечен Цар."
Исаија 44:6, "Вака зборува Израелевиот Цар и Неговиот Искупител, Господ над воинствата.." Види Псалм 47
Јован 1:6-9 "Се јави човек, испратен од Бога, по име Јован. Тој дојде за сведоштво, за да сведочи за Светлината... "
Јован 8:12,"Исус пак прозбори натаму, велејќи: Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи нема да оди во темнина.. "
Јован 12:46, "Јас, Светлината, дојдов во светот..."
Светлина
Псалм 27:1, "Господ ми е светлина и спасение, од кого да се плашам?"
Исаија 60:19 ,"Сонцето веќе не ќе ти биде светлина дење, туку Господ ќе биде твоја вечна светлина... "
1 Јован 1:5, "Бог е светлина и во Него нема никаква темнина"
1 Кор. 10:4 "...зашто пиеа од духовната Карпа, која ги следеше, а таа Карпа беше Христос." Види 1 Петар 2:4-8
Карпа
Второзаконие 32:4, "Тој е Карпа, делото Му е совршено, зашто се прави Неговите патишта "Види исто 2 Самоил 22:32 и Исаија 17:10.
Јован 4:42, "...зошто самите чувме и знаеме дека Тој навистина е Христос, Спасителот на светот."
1 Јован 4:14, "И ние видовме и сведочиме дека Бог Таткото Го испрати Синот како Спасител на светот"
Спасител
Исаија 43:3, "Зашто Јас Сум Господ, твојот Бог, Израелевиот Светец, твој Спасител"
Исаија 45:21, "Нема друг Бог освен Мене; праведен Бог и Спасител, нема освен Мене."
Јован 10:11, "Јас Сум Добриот Пастир. Добриот Пастир го дава животот за овците."
Евр. 13:20, "..Го изведе од мртвите Великиот Пастир на овците, нашиот Господ Исус,"Види исто иЈован 10:14,16; 1 Пет. 2:25
Пастир
Псалм 23:1, "Господ е мојот Пастир. Ништо не ќе ми недостига."
Исаија 40:11, "Како пастир го пасе Своето стадо..."
Михеј 5:2, "А ти Витлееме Ефратов, најмалиот меѓу Јудините кнезови, од тебе ќе ми излезе Оној Кој ќе владее со Израел; Неговото потекло е од дамнини, од вечни времиња. "
Вечен
Римјаните 16:26, "..а сега се јави преку пророчките списи и по заповед на Вечниот Бог им беше соопштена на сите народи,"
Јас и Таткото сме едно. (Јован 10:30)

За посликовито кликни ОВДЕ.

А во Стариот Завет го има ова ?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
mene mie nesvatlivoo toaa sto isus go smatrate bog ramnopraven na bogaa kakov e toj bog koga spored luka 23-4-6 izvikal;
Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” И кога го рече - издивна, ovie zborovi ja demnatriraa negovata bogolokost bidiiki ako toj bil bog ne bi baral pomos od drug bog vistinskiot bog e cist od nedostatoci kako sto se nemoknosta zamor, molba pomos ,,,
Околу деветтиот час Исус извика со силен глас и рече: „Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил,
А Исус извика пак со силен глас и го испушти духот,

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
mene mie nesvatlivoo toaa sto isus go smatrate bog ramnopraven na bogaa kakov e toj bog koga spored luka 23-4-6 izvikal;
Тогаш Исус извика со силен глас: „Татко, Го предавам Својот дух во Твои раце.” И кога го рече - издивна, ovie zborovi ja demnatriraa negovata bogolokost bidiiki ako toj bil bog ne bi baral pomos od drug bog vistinskiot bog e cist od nedostatoci kako sto se nemoknosta zamor, molba pomos ,,,
Околу деветтиот час Исус извика со силен глас и рече: „Или! Или! Лама Савахтани!? - тоа значи: „Боже Мој, Боже Мој! Зошто си Ме оставил,
А Исус извика пак со силен глас и го испушти духот,
Тоа е само цитат од Псалмот 22 (во некои Библии е 21):
ЕВЕ ГО ТУКА.

Ти сигурно имаш сретнато многупати дека Исус Синот уште и се нарекува Слово (Божјо). Е сега за неговата (Исусовата, на Словото) Божествена природа нема поголем доказ во Библијата од овој:

(Јован 1, 1-3)
1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог. 2 Тоа беше во почетокот во Бога.
3 Сè стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него.

А во Стариот Завет го има ова ?
Зарем не гледаш колку цитати тука се од Стариот Завет ?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Тоа е само цитат од Псалмот 22 (во некои Библии е 21):
ЕВЕ ГО ТУКА.

Ти сигурно имаш сретнато многупати дека Исус Синот уште и се нарекува Слово (Божјо). Е сега за неговата (Исусовата, на Словото) Божествена природа нема поголем доказ во Библијата од овој:

(Јован 1, 1-3)
1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог. 2 Тоа беше во почетокот во Бога.
3 Сè стана преку Него, и ништо, што стана, не стана без Него.

Зарем не гледаш колку цитати тука се од Стариот Завет ?

А може да знам зошто Стариот Завет е изменат во Библија ?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
А може да знам зошто Стариот Завет е изменат во Библија ?
Не ти го разбирам прашањето. Зошто Стариот Завет е изменет во Библија ? Биди поконкретен/на со прашањето, па ако можам ќе ти одговорам.

П.С. Веќе е доцна, ќе си легнам, ама ти постави го прашањето, па нејсе и утре е ден, ако го знам ќе ти одговорам, ОК ?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Не ти го разбирам прашањето. Зошто Стариот Завет е изменет во Библија ? Биди поконкретен/на со прашањето, па ако можам ќе ти одговорам.
Ај нишо остави недоразбирање некое беше.

А Ова за Библијата имам слушнато дека била менувана повеќе пати, така да повеќе не се знае што е вистина што лага. ;)

Г

Господ

Гостин
Зошто мислиш дека само Христијанството било менувано?
Секоја религија мора да еволуира ако сака да не ја загуби трката со другите религии низ времето.
И ви објаснив како христијаните го сфаќаат Бог.
Тој не е тројца во еден туку еден во три лица,три форми да речеме.
Исто ко што H2O може да заземе форма на мраз,вода и пареа.

Scorer

Set Your Spirit Free
Член од
30 март 2010
Мислења
63
Поени од реакции
4
nek mi kazit nekoj koga pocvet postite pls

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Ај нишо остави недоразбирање некое беше.

А Ова за Библијата имам слушнато дека била менувана повеќе пати, така да повеќе не се знае што е вистина што лага. ;)
Постојат повеќе преводи на Библијата, така да може да има разлика во преводите, ама тоа се нијанси и ситници, суштината е иста. Нема лага.

nek mi kazit nekoj koga pocvet postite pls
Ама си поранил, утре на полноќ ќе завршат.:toe:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Сакам да прашам зошто вапцувате јајца за Велигден ?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Сакам да прашам зошто вапцувате јајца за Велигден ?
Значењето на црвеното јајце

Велигденското јајце е старо колку и христијанството и црквата го прифатила во својата традиција и практика како симбол на Христовото воскресение. Првите христијани и современици на апостолите почнале да бојадисуваат јајца и да ги подаруваат на Велигден, поздравувајќи се со радосниот поздрав „Христос воскресе!“ На тоа отпоздравувале „Вистина воскресе!“ Така поздравувајќи се, првиот ја соопштува веста за Христовото воскресение, додека вториот ја потврдува. Оваа практика и до ден-денес е запазена во Светото послание, па верниците со овој поздрав се поздравуваат се до Христово вознесение, Спасовден. Црвената боја има симболика на победа. Нејзиното значење на овој голем христијански празник е дека Господ Исус Христос со своето воскресение ја победил смртта. Црвената боја ги претставува божјата сила и моќ, а воено ја симболизира и Христовата крв што ја пролеал тој на крстот за спасение на сите луѓе на земјава.

Марија Магдалена прва почнала да вапсува јајца

Според Светото предание, се смета дека Марија Магдалена, една од жените-мировници, прва почнала да вапсува црвени јајца за Велигден.
Се вели дека Марија Магдалена, наскоро по Христовото вознесение (Спасовден), го напуштила Ерусалим и тргнала по светот да го проповеда Евангелието. Во Рим таа побарала да појде и кај римскиот император Тивериј, за да му раскаже на царот за Господ Исус Христос. На средбата, таа на царот најпрвин му подарила едно црвено јајце и го поздравила со зборовите „Христос воскресе“. Потоа му раскажала за се што учел Христос, за неговите добри дела и за чуда што ги правел за луѓето.
Следејќи го нејзиниот пример, првите христијани почнале да си подаруваат црвени јајца на Велигден и притоа да се поздравуваат „Христос воскресе - Вистина воскресе!“

PrincezZ

Death It's Only The Begin
Член од
25 март 2010
Мислења
123
Поени од реакции
9
Јас сакам да прашам дали е вистина дека всушност го распнале Јуда а не Исус.??
Кога Јуда го предал, Бог го земал на Исус кај него со душа со тело не дозволил да биде измачуван... А на Јуда како казна за неговото предавство му дал изглед на Исус и му го земал гласот... Затоа кога му викале да се одбрани он не одговарал бидејќи немал глас... Ако е тоа така дали крстењето е во чест на Јуда. ?? Така испаѓа...

Нека одговараат и Муслиманите ако знаат... Прашањето е за сите...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom