Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.009
Поени од реакции
83.391
дегутантни сте веке со тој стереотип
Хитлер човекот кој сакал да збрише за навек цели нации не бил муслиман исто како што не бил и Труман кој уништи генетски код на еден цел народ во Хирошима и Нагасаки исто како и Милошевич и Ратко Младич и Мусолини и Гебелс и сите најголеми мнонструми на човештвото не биле муслимани и престанете со таа реторика муслиманите вака муслиманите онака.
муслиманите не се они кои ги затвараат кериките 20 години у подрум и ги силуваат. Фрицел не е муслиман Бети исто како што не се муслимани поповите и свештениците кои се обвинети сега за педофилија во Ватикан ама испран ви е мозокот да имате исламофобија и тоа е тоа.
Тоа за исламофобијата дали е оправдана или не, ќе дискутираме нема проблем, али ако ти го кажеш на форумов ова:
ам за да го свати некој тоа треба да разликува еднина од множина ама кретен е кретен
...
психологијата ни вели дека оние кои веруваат дека 1+1+1=1 се кретени и следсвено на тоа верувањето нивно е кретенизам
Више тука не ти се обраќам тебе, туку на редарствениците. Нека видат дали во контекст на дискусијата ова го оценуваат како навреда врз цела религија.
Ако не, О.К. ќе има многу за кажување...

Јас ти посочив индиректно многу работи кои се кретенски а кои немаат допирна точка со Исламот, а ти ми прогласуваш за кретенска цела религија само заради тоа што не ја разбираш (или не сакаш да ја разбереш) и тие што веруваат ги нарекуваш кретени.
Можеби секој си има свое мислење, ОК. Но форумот функционира по правила. Мене лично ме интересираат тие. затоа им се обраќам на редарствениците.

И доста со тој Хитлер, земите прочитајте некоја книга за религијата на третиот рајх и плановите на Хитлер за христијанството. Ако немаш ја ќе ти дадам.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
како прво мора Fire малку историја да прочита,за да му се разјаснат некои работи,во тоа време немало грци.Значи како може една нација која во тоа време не постоела да верува во повеќе богови:tapp:

За тебе:изгледа ти веруваш во стоеден бог па сакаш и на нас да ни го наметнеш тоа твоје мислење(верување)...како можеш да кажеш дека ние самите се лажеме,кога во сето тоа ти си најголемата лага...!!!Ние веруваме во еден Бог и во еден Син Божји Исус!!!

да не бил таткото твој и тебе ќе те немало,сепак останал еден татко а не пет....по твоје и ти не му си потребен на својот татко,што му требало да те има:toe:
-Fire сака да ти објасни дека верувате во многубогство исто како старите грци ама.......... шупелка е шупелка вие пак ке си се лажете со тоа троеден стоеден бог.- Ова како прво го напиша тој ~~~~~ и сака да каже дека сте исти како старите грци, а не дали постоеле во тоа време или не.

Бог Отецот има и Син и Свет Дух, оти разумни/словесни битија, можат да битисуваат само во заедница!

Мала дигресија: погледни ги случаите со тешките затвореници, кои, добивајќи казна во самица на подолг временски период, по излегувањето од самицата, практично се луѓе кои се симнати од умот: луѓе кои спобудалуваат, оти во самицата, во физички изолирани услови, нема кој да ги дружи.

На крај на краиштата, Бог Самиот, без принуда, ни се објавиво во три лика: Отец, Син и Свет Дух, така да нема потреба од фантазирање дека Бог е еден, двајца или педесетмина истовремено. Плус, ако Отецот промислил дека треба да има еден а не три сина, тогаш Отецот смета дека е тоа доволно. Плус, ако заедницата има три лика, тогаш другите два лика сведочат за вистините од третиот лик. Плус, само во заедница, ликовите можат да остварат личносни релации. И тн...

Оттаму, јасна е заблудата дека Бог е еден, како математичка единица. Што, „у ставри„, прави таквиот бог? Се досадува?

Aко Бог сакал да има син сигурно немал да го испраѓа на земја да се измачува, туку ќе имал сила како неговата и воопшто немал да се измачува.
Зошто на Синот Божји да го измачуваат едни обични луѓе?
Зарем тоа ќе го дозволи Бог на синот негов да го измачуваат луѓе ?

Кој ќе ти суди тебе од тие два Бога ?
Богот или Синот Божји ?

Ова мене ми изгледа како верување во многу Богови.

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Но комент стварно. За мене Бог е еден и единствен и според мене нема никаков син. -Зошто да има син ? :toe:
El Bekare
[FONT=&quot]87. I veke na Musa Nie Kniga mu dadovme i po nego niza pejgamberi isprativme... I na Isa, sinot na Merjem, jasnotii mu dadovme i so Duhot svet go poddrzavme. I sekogas koga pejgamber vi doagase so ona sto ne vi se dopagase - se naduvavte. Nekoi pejgamberi, togas, za lazni gi smetavte a nekoi, pak, gi ubivavte.

Ali Imran
[/FONT]
[FONT=&quot]45. I koga melekite rekoa: “O Merjem, Allah, navistina, ti donesuva radosnica; od Nego zbor: imeto mu e Mesih, sin na Merjem, ke bide viden i na ovoj svet i na Ahiret i eden e megju bliskite na Allah. [/FONT]
[FONT=&quot]52. I bidejki Isa go useti neveruvaweto nivno, rece: “Koi ke mi bidat poddrznici kon Allah?” Ucenicite rekoa: “Nie ke bideme poddrznici Allahovi, vo Allah veruvame, a ti bidi svedok deka ke bideme, navistina, Poslusni![/FONT]
[FONT=&quot]55. Koga Allah rece: “O Isa, navistina, ke te zemam i ke te vozdignam kon Mene, i ke te ocistam od onie koi ne veruvaat i ke opredelam onie koi te sledat da bidat nad onie koi ne veruvaat, na Denot suden. Potoa Mene ke mi se vratite pa ke vi presudam za ona za sto stanavte delenici!”[/FONT]
[FONT=&quot]En Nisa[/FONT]
[FONT=&quot]157. i zaradi izjavata nivna: “Da, nie, navistina, go ubivme Hrista,” Isa, sinot na Merjem, Allahoviot pejgamber. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pricini. A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, vo somnenevanje se: nisto ne znaeja za nego, samo se somnevaa... Ne go ubija sigurno[/FONT]
[FONT=&quot]171. O sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata vasa, i za Allah samo vistina zboruvajte! Mesih, Isa sinot na Merjem, e pejgamber Allahov, Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego. E pa, veruvajte vo Allah i vo pejgamberite Negovi, i ne zboruvajte “trojca” . Prestanete, toa e podobro za vas! Allah, navistina, e eden Bog. Neka e slaven On! Zarem On da ima dete? Se sto e na nebesata i na Zemjata e - Allahovo! A Allah, sekako, e Dovolen Zakrilnik![/FONT]
El Maida
[FONT=&quot]110. Koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, seti se na blagodatot Moj kon tebe i kon tvojata majka, koga te poddrzav so Duhot svet! I koga razgovarase so lugeto v krosni i kako zrel maz. I koga te pouciv i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevrat i so Inxil. I koga zamesi glina vo oblik na ptica, so odobrenieto Moe, pa duvna vo toa i stana ete, so odobrenieto Moe, ptica; i ozdravi slep i leprozen, so odobrenieto Moe, i koga gi o`ivi mrtvite so odobrenieto Moe; i koga gi odbiv od tebe sinovite Izrailovi togas koga im gi donese jasnotiite od koi onie koi ne veruvaa, povikaa: “Ova e samo volsebnistvo, jasno!”[/FONT]
[FONT=&quot]112. Koga apostolite rekoa: “O Isa, sine Merjemin, moze li Gospodarot tvoj da ni spusti sofra od nebo?” Rece: “Plasete se od Allah ako ste vernici!”[/FONT]
[FONT=&quot]114. Isa, sinot na Merjem, rece: “O Allahu moj, Gospodare nas spusti ni sofra od nebo, da ni bide praznik i za prvite od nas i za poslednite od nas, i znamenija od Tebe. Snabdi ne. A Ti si od snabduvacite Najdobriot![/FONT]
[FONT=&quot]116. I koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: “Prifatete ne, mene i majka mi pokraj Allah, za dve bozestva!” Isa rece: “Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona za sto nemam pravo. Ako ova go zboruvav - pa, Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo dusata Tvoja. Ti si, navistina, Znalec na tajnite!”[/FONT]
Merjem
[FONT=&quot] 34. Ete, toa e Isa sinot na Merjem, Zborot na vistinata, vrz kogo onie laga frlaat. [/FONT]
Es Saff
[FONT=&quot]6. I koga Isa, sinot na Merjem, rece: “O sinovi Izrailovi, jas sum vi, navistina, Allahov pejgamber, da go potvrdam od Tevrat ona sto e megu moive race, i da donesam radosnica za pejgamberot sto ke dojde po mene, cie ime ke mu bide Ahmed. I bidejki im dojde so jasnotii, rekoa: “Ova e volsebnistvo jasno!”[/FONT]
[FONT=&quot]14. O vernici, bidete poddrznici Allahovi kako, koga im rece sinot na Merjem na Drugarite: “Koj ke bide zaradi Allah poddrznik Moj?” Rekoa: “Nie sme poddrznici na Allah.” I, ete, taka poveruva edna druzina megu sinovite Izrailovi, a edna druzina, pak, ne poveruva. I: onie koi veruvaa Nie gi potpomognavme protiv neprijatelite nivni i, ete, stanaa pobednici![/FONT]

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.009
Поени од реакции
83.391
ам за да го свати некој тоа треба да разликува еднина од множина ама кретен е кретен

...

психологијата ни вели дека оние кои веруваат дека 1+1+1=1 се кретени и следсвено на тоа верувањето нивно е кретенизам

Ох, заборавив дека секоја година баш во очи на Велигден - најголемиот христијански празник, како случајно, се појавуваат провокации и навреди од некои кои себе си се нарекуваат Муслимани.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
El Bekare
[FONT=&quot]87. I veke na Musa Nie Kniga mu dadovme i po nego niza pejgamberi isprativme... I na Isa, sinot na Merjem, jasnotii mu dadovme i so Duhot svet go poddrzavme. I sekogas koga pejgamber vi doagase so ona sto ne vi se dopagase - se naduvavte. Nekoi pejgamberi, togas, za lazni gi smetavte a nekoi, pak, gi ubivavte.

Ali Imran
[/FONT]
[FONT=&quot]45. I koga melekite rekoa: “O Merjem, Allah, navistina, ti donesuva radosnica; od Nego zbor: imeto mu e Mesih, sin na Merjem, ke bide viden i na ovoj svet i na Ahiret i eden e megju bliskite na Allah. [/FONT]
[FONT=&quot]52. I bidejki Isa go useti neveruvaweto nivno, rece: “Koi ke mi bidat poddrznici kon Allah?” Ucenicite rekoa: “Nie ke bideme poddrznici Allahovi, vo Allah veruvame, a ti bidi svedok deka ke bideme, navistina, Poslusni![/FONT]
[FONT=&quot]55. Koga Allah rece: “O Isa, navistina, ke te zemam i ke te vozdignam kon Mene, i ke te ocistam od onie koi ne veruvaat i ke opredelam onie koi te sledat da bidat nad onie koi ne veruvaat, na Denot suden. Potoa Mene ke mi se vratite pa ke vi presudam za ona za sto stanavte delenici!”[/FONT]
[FONT=&quot]En Nisa[/FONT]
[FONT=&quot]157. i zaradi izjavata nivna: “Da, nie, navistina, go ubivme Hrista,” Isa, sinot na Merjem, Allahoviot pejgamber. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pricini. A onie koi, navistina, ne se soglasija vo toa, vo somnenevanje se: nisto ne znaeja za nego, samo se somnevaa... Ne go ubija sigurno[/FONT]
[FONT=&quot]171. O sledbenici na Knigata, ne preteruvajte vo verata vasa, i za Allah samo vistina zboruvajte! Mesih, Isa sinot na Merjem, e pejgamber Allahov, Zborot Negov, koj On go frli vo Merjem, Duh od Nego. E pa, veruvajte vo Allah i vo pejgamberite Negovi, i ne zboruvajte “trojca” . Prestanete, toa e podobro za vas! Allah, navistina, e eden Bog. Neka e slaven On! Zarem On da ima dete? Se sto e na nebesata i na Zemjata e - Allahovo! A Allah, sekako, e Dovolen Zakrilnik![/FONT]
El Maida
[FONT=&quot]110. Koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, seti se na blagodatot Moj kon tebe i kon tvojata majka, koga te poddrzav so Duhot svet! I koga razgovarase so lugeto v krosni i kako zrel maz. I koga te pouciv i so Knigata, i so Mudrosta, i so Tevrat i so Inxil. I koga zamesi glina vo oblik na ptica, so odobrenieto Moe, pa duvna vo toa i stana ete, so odobrenieto Moe, ptica; i ozdravi slep i leprozen, so odobrenieto Moe, i koga gi o`ivi mrtvite so odobrenieto Moe; i koga gi odbiv od tebe sinovite Izrailovi togas koga im gi donese jasnotiite od koi onie koi ne veruvaa, povikaa: “Ova e samo volsebnistvo, jasno!”[/FONT]
[FONT=&quot]112. Koga apostolite rekoa: “O Isa, sine Merjemin, moze li Gospodarot tvoj da ni spusti sofra od nebo?” Rece: “Plasete se od Allah ako ste vernici!”[/FONT]
[FONT=&quot]114. Isa, sinot na Merjem, rece: “O Allahu moj, Gospodare nas spusti ni sofra od nebo, da ni bide praznik i za prvite od nas i za poslednite od nas, i znamenija od Tebe. Snabdi ne. A Ti si od snabduvacite Najdobriot![/FONT]
[FONT=&quot]116. I koga Allah rece: “O Isa, sine Merjemin, im zboruvase li na lugeto: “Prifatete ne, mene i majka mi pokraj Allah, za dve bozestva!” Isa rece: “Slaven bidi! Ne mi dolikuva da zboruvam za ona za sto nemam pravo. Ako ova go zboruvav - pa, Ti bi go znael toa. Ti go znaes ona sto e vo dusava moja, a jas ne go znam ona sto e vo dusata Tvoja. Ti si, navistina, Znalec na tajnite!”[/FONT]
Merjem
[FONT=&quot] 34. Ete, toa e Isa sinot na Merjem, Zborot na vistinata, vrz kogo onie laga frlaat. [/FONT]
Es Saff
[FONT=&quot]6. I koga Isa, sinot na Merjem, rece: “O sinovi Izrailovi, jas sum vi, navistina, Allahov pejgamber, da go potvrdam od Tevrat ona sto e megu moive race, i da donesam radosnica za pejgamberot sto ke dojde po mene, cie ime ke mu bide Ahmed. I bidejki im dojde so jasnotii, rekoa: “Ova e volsebnistvo jasno!”[/FONT]
[FONT=&quot]14. O vernici, bidete poddrznici Allahovi kako, koga im rece sinot na Merjem na Drugarite: “Koj ke bide zaradi Allah poddrznik Moj?” Rekoa: “Nie sme poddrznici na Allah.” I, ete, taka poveruva edna druzina megu sinovite Izrailovi, a edna druzina, pak, ne poveruva. I: onie koi veruvaa Nie gi potpomognavme protiv neprijatelite nivni i, ete, stanaa pobednici![/FONT]

Па јас си знам убаво дека Иса а.с е Аллахов пратеник и глуп да си пак ќе сфатиш.

Не може Исус да биде Бог бидејќи беше човек и не може Исус да биде син Божји зошто беше човек, а луѓето се создадени од земја со ова вие алудирате на тоа дека и Бог е создаден од земја и се меша Бог со човек. Ако ова не можете да го сфатите ви препорачувам да си ја преиспитате интелигенцијата.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.009
Поени од реакции
83.391
Па јас си знам убаво дека Иса а.с е Аллахов пратеник и глуп да си пак ќе сфатиш.

Не може Исус да биде Бог бидејќи беше човек и не може Исус да биде син Божји зошто беше човек, а луѓето се создадени од земја со ова вие алудирате на тоа дека и Бог е создаден од земја и се меша Бог со човек. Ако ова не можете да го сфатите ви препорачувам да си ја преиспитате интелигенцијата.
Надвор од Христијанството: еврејскиот мистицизам многу постар од Христијанството и Исламот, покажува на повеќе места, дека Исус Христос е Господ Бог.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Надвор од Христијанството: еврејскиот мистицизам многу постар од Христијанството и Исламот, покажува на повеќе места, дека Исус Христос е Господ Бог.

Евреите колку што знам јас не го признаваат Исус ни како пратеник, а не пак како Бог.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.009
Поени од реакции
83.391
Евреите колку што знам јас не го признаваат Исус ни како пратеник, а не пак како Бог.
Еврејскиот мистицизам, е една работа, а ставот на Евреите друга работа.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.500
Џабе се препукувате, христијанството е копија на египетските божества, имено Хорус=Исус, Изида=Марија, и двете биле девици кога родиле, постоеле 12 апостоли(зодијак) итн. - ДОКАЖАНО. Прочепкајте историја и ќе се уверите...:toe:

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Es Saff
:toe::toe::toe:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.009
Поени од реакции
83.391
Es Saff
:toe::toe::toe:
Кога велам ставот на Евреите, мислам на тоа што го пишува за Господ во некои нивни книги, кои во приличлно навредлив манир зборуваат за Бога.

Џабе се препукувате, христијанството е копија на египетските божества, имено Хорус=Исус, Изида=Марија, и двете биле девици кога родиле, постоеле 12 апостоли(зодијак) итн. - ДОКАЖАНО. Прочепкајте историја и ќе се уверите...:toe:
Сето тоа (Изида & staff) е најава, посочување, патоказ за она што треба да дојде, што треба да биде, а тоа е инкарнацијата на Бог во човечко тело.
Кетер само на едно место се пресликува (по Средниот Столб, во центарот на Дрвото), а тоа е Тифарет. Тоа е една точка, во која се среќаваат правата на времето и правата на просторот. Тие всушност го создаваат крстот, кој има само една централна точка, таму е нашиот Господ Бог Исус Христос, ги откупува нашите гревови.

Има и може многу уште да се збори за ова, ама нема со кого.

The_LiGhT'

Stop DISCRIMINATION
Член од
29 април 2009
Мислења
587
Поени од реакции
123
Сето тоа (Изида & staff) е најава, посочување, патоказ за она што треба да дојде, што треба да биде, а тоа е инкарнацијата на Бог во човечко тело.
Кетер само на едно место се пресликува (по Средниот Столб, во центарот на Дрвото), а тоа е Тифарет. Тоа е една точка, во која се среќаваат правата на времето и правата на просторот. Тие всушност го создаваат крстот, кој има само една централна точка, таму е нашиот Господ Бог Исус Христос, ги откупува нашите гревови.

Pa neli e sin bozji, taka rece Miki1...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.927
Поени од реакции
12.500
Кога велам ставот на Евреите, мислам на тоа што го пишува за Господ во некои нивни книги, кои во приличлно навредлив манир зборуваат за Бога.

Ме изненадуваш со Дрвото на Животот, јас мислам дека христијанството е пресликано во Даат, заглавило во бездната, поради злоупотреба на светото знаење, намерно или ненамерно, искривена слика за Бог. Во Даат сето интелектуално знаење губи секаква смисла, се распрснува(колку што сум запознаен, а не сум многу).:helou:

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Evreite ne go priznavaat ni Isus ni Hristijanstvoto nitu bilo sto vo vrska so nego za niv toj e obicen prevarant manipulator eretik

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
sto veli bibblijata koj ee ediniot vistinski bog ,,, ke citiram eden citat matej 4-10 kade veli;
На Господа, твојот Бог, ќе Му се поклонуваш и ќе Му служиш само Нему!’”
samiot isus veli deka treba da mu se poklonuvas i da mu sluzis samo na ediniot gospod a ne veli mene da mi se poklonuvate i jas sum toj bog .
taka da priATELCE PAGA VO VODAA toa sto isus go izednacuvate so bogaa i go narekuvate bog.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom