Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Омер, а дали сметаш дека мене лично, ептен ми е гајле што ти признаваш или не?

Дај врати се на муабетот: поставуваш прашања-добиваш одговори! И сега?

Патем кажано, Бог-Бог на љубовта, има дадено принципи/правила на живеење, а не кулинарски рецепти, на кои им недостасува уште „..једна жлица вегете...„. Токму ради тоа непостоење рецепти, истиот Тој Бог вели: „...А посеаните зрна на добра земја се оние, што го слушаат словото и го примаат и д донесуваат плод: едни триесет, други шеесет, а други сто...„. (Марко, 4.20). Да бевме сите, како поседицни, скроени по ист модел/калап, за сите ќе важеа исти рецепти, небаре се софтвер за комјпутери.
 

debi7777

Night games. One night, no worries
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Во мајката којашто верува на Единиот БОГ живее Духот Светол, Кој на надприроден начин го осветува плодот во нејзината утроба. После пораѓањето детето добива на челото - со прст од страна на верен човек или жена - една вертикална и една хоризонтална линија, притоа изговарајќи ја спасителната Молитва на неговото уше се дувнува во неговото носе, во името на Единиот БОГ (Отецот на Животот), Неговото Вечно СЛОВО и СВЕТОЛ ДУХ!

Како што гледаш - побратиме - бебињата се во сигурни БОЖЈИ раце, дури и ако поради наследниот грв тие се слепи или глуви!
Brate, spored ova samo bebinjata sto ke umrat na verni majki ke se spasat... No, sto e, spored tebe, so drugite bebinja, koi se ragaat primer od ateist majka? Sto zar tie ke zavrsat v pekol samo zatoa sto se rodeni od majaka nevernik?
 

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
Еве јас отворено велам:

НЕ ГО ПРИЗНАВАМ ТВОЈОТ БОГ ЗА БОГ (Исус), од причина што вие ЛАЖЕТЕ и му припишувате нешто што НИКОГАШ НЕ ГО РЕКОЛ ЗА СЕБЕ!
Добро тогаш кажи ми што значат овие зборови..што тоа вели Исус за себе?!
Авраам, вашиот татко, се радуваше да го види Мојот ден, и го виде и се зарадува.” Јудејците Му рекоа: „Уште немаш педесет години, и Авраама си го видел?”
Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам: Јас Сум, пред да се родил Авраам.”
И ова ми е некако чудно за пророк..кој ветува спасение преку самиот себе..
Исус му рече: „Јас Сум Патот, и Вистината, и Животот. Никој не доаѓа при Татко Ми, освен преку Мене.
А ова..тој бил лебот...кој давал живот на светот...чудно
Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам, Мојсеј не ви даде леб од небото; а Мојот Татко ви дава вистински леб од небото. Зашто Божјиот леб е Оној, Кој слегува од небото и му дава живот на светот.”
Тогаш Му рекоа: „Господи, давај ни го секогаш тој леб.”
Исус им рече: „Јас Сум Лебот на животот; кој доаѓа при Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни.
 

debi7777

Night games. One night, no worries
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Исус самиот рече дека не е дојден да ги смени законите и заветите стари. И предупреди никој да не се обиде ни една буква да смени. Јудеите си веруваат ви тие закони. И ни една буква не сменија.

Исус бил обрежан како завет кон бога исто како што тоа го прават денес Јудеите. Христијаните го отфрлија обрежувањето како нешто што не требало. Не морало. А нивниот “бог“ Исус бил обрежан. Разбирам, болно е .. има малце крв... треба некое врема да помина, али ни толку да не се сакало да се помачи за вера и бога.

Zosto se fativte za 10-te zapovedi? Pa vo Stariot Zavet ima mnoogu zapovedi? Zosto da ne se drzat site tie zapovedi?
Np, narode, na kogo im bea dadeni tie zapovedi? Na EVREITE, ne na drugite narodi. Na ovaa tema se raspravale i prvite ucenici. Eve vi go tekstot:
Dela apostolski 15:1-29:
1 А некои дојдоа од Јудеја, и ги учеа браќата: „Ако не се обрежете според Мојсеевиот обичај, не можете да се спасите.”
2 А кога Павле и Варнава се впуштија во не мала расправа со нив, определија Павле и Варнава и уште некои од нив, да се искачат во Ерусалим, при апостолите и старешините заради тоа прашање.
3 И така, испратени од црквата, поминаа низ Феникија и Самарија, раскажувајќи за обратувањето на народите, и правејќи им голема радост на сите браќа.
4 Кога стигнаа во Ерусалим, беа примени од црквата, од апостолите и старешините; и раскажаа сè што направил Бог со нив.
5 Тогаш станаа некои од фарисејската следба, кои поверуваа, и рекоа, дека треба да бидат обрезани и да им се нареди да го пазат Мојсеевиот Закон.
6 Апостолите и старешините се собраа да ја разгледаат таа работа
7 и бидејќи настана големо расправање, Петар стана и им рече: „Мажи, браќа! Вие знаете дека Бог веќе од првите денови ме избра меѓу вас, за да го чујат народите од мојата уста словото на Евангелието и да поверуваат.
8 И Бог, Кој ги познава срцата, посведочи на нив, кога им Го даде Светиот Дух, како и нам.
9 И не постави никакви разлики меѓу нас и нив, зашто преку вера ги очисти нивните срца.
10 Зошто сега Го искушувате Бога, ставајќи им на вратот на учениците јарем, кого ни нашите татковци ни ние не можевме да го носиме?
11 Но ние веруваме дека ќе се спасиме исто како и тие, преку благодатта на Господа Исуса.”
12 Тогаш замолкна целото множество и ги слушаа Варнава и Павла, кои раскажуваа колку чуда и знаци направи Бог, преку нив, меѓу народите.
13 Кога тие свршија да зборуваат, проговори Јаков и рече: „Мажи браќа, послушајте ме!
14 Симон ви кажа како Бог, најпрво, се погрижи да си земе луѓе од народите за Своето име.
15 И со тоа се слагаат пророчките зборови, како што е напишано:
16 ’После ова ќе се вратам и пак ќе го изградам Давидовиот дом, кој падна; и пак ќе ги изградам неговите урнатини, и пак ќе го подигнам;
17 за да Го побараат Господа другите луѓе и сите народи, кои се наречуваат со Моето име, говори Господ, Кој ги прави овие работи.
18 Познати Му се на Бога сите Негови дела од вечноста.’
19 Затоа сум на мнение дека не треба да ги вознемируваме оние, кои од многубошците Му се обраќаат на Бога;
20 туку да им се напише да се воздржуваат од она, што е онечистено од идолите, од блудство, од удавено и од крв.
21 Зашто Мојсеј има проповедници, од дамни времиња, во секој град: го читаат во синагогите, секоја сабота.”
22 Тогаш апостолите и старешините, со целата црква, одлучија да изберат меѓу себе некои луѓе и да ги испратат со Павла и Варнава во Антиохија: Јуда, наречен Варсава, и Сила, водечки луѓе меѓу браќата,
23 и по нив го испратија ова писмо: „Апостолите и старешините, ваши браќа, ги поздравуваат браќата од народите во Антиохија, Сирија и Киликија!
24 Бидејќи чувме дека некои од нас, на кои ништо не им заповедавме ве збуниле со зборови и ги смутиле вашите души,
25 одлучивме еднодушно да избереме мажи и да ги пратиме при вас, со нашите возљубени Павле и Варнава,
26 со луѓето, кои ги предадоа своите души за нашиот Господ Исус Христос.
27 И така, ви ги испраќаме Јуда и Сила, кои ќе ви го соопштат и усно истово.
28 Имено, Светиот Дух и ние одлучивме да не ставаме на вас никакво друго бреме, освен овие потребни работи:
29 да се воздржувате од жртвуваното на идолите, од крв, и од удавено и од блудство; ако се пазите од тоа, добро ќе направите. Бидете здрави!”


PA NE STAVAJTE SI NI VIE NEPOTREBNO BREME!

Let3, она што го проповедал Исус го демантирал Павле, и денес сакале или неќеле да признаат христијаните, вистината е таа: дека тие повеќе го следат на Павле отколку на Исус.

Зарем има логика еден Исус, толку време да го проповеда христијанството а никаде самиот да не спомне недвосмислено дека е Бог и никаде самиот да не го спомне Тројството?

Ова е темелот на христијанството кој е заснован од незнам кој, но од Исус сигурно не!

Затоа постои и тест, предизвик за секој христијански апологет, тест кој е спомнат во Кур'анот, тест кој го испробал и Мухаммед а.с. врз христијанските свештеници.

Тој тест гласи:

- Ако сте убедени во она што го проповедате дека е вистина, ајде тогаш заеднички да го повикаме Божјото Проклетство да го снајде на оној КОЈ ШТО ЛАЖЕ?

Нема шанси да го прифатат ова! А од друга страна ако ја говорат вистината, не треба пак да се плашат од ништо.

Чекај сега, филозофско верглање од нивна страна за овој предизвик. :)

Isus moze ne zboruvase direktno za trojstvoto, ama go pokaza koga se krsti: Isus bese vo vodata, Glasot na Tatkoto se javi od Neboto, koj rece :"Ova e mojot Vozljuben Sin, Nego slusajte go" i Svetiot Duh se simna kako gulab.
No, Isus zboruva za Tatkoto, a Go najavuva doaganjeto na Svetiot Duh, a Toj Sinot bese koj zboruva, kakvo Trojstvo ne pokaza?
A testot sodrzi kletva...A Bog ne poucuva da ne se kolnime vo nisto, tuku :"Vaseto "da" da bide "da", vaseto "ne" da bide "ne" ", se poveke od toa e od lukaviot.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Омер, а дали сметаш дека мене лично, ептен ми е гајле што ти признаваш или не?

Дај врати се на муабетот: поставуваш прашања-добиваш одговори! И сега?

Патем кажано, Бог-Бог на љубовта, има дадено принципи/правила на живеење, а не кулинарски рецепти, на кои им недостасува уште „..једна жлица вегете...„. Токму ради тоа непостоење рецепти, истиот Тој Бог вели: „...А посеаните зрна на добра земја се оние, што го слушаат словото и го примаат и д донесуваат плод: едни триесет, други шеесет, а други сто...„. (Марко, 4.20). Да бевме сите, како поседицни, скроени по ист модел/калап, за сите ќе важеа исти рецепти, небаре се софтвер за комјпутери.

Човече не си ни свесен колку си контрадикторен самиот на себе. Демек сега Богот на Љубовта дал правила и принципи на живеење, а првин негираше. Море не правила и принципи и кулинарски рецепти, туку и уште многу други работи...

Значи ништо од отворениот предизвик, прпа...........:pos2:
 

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Zosto se fativte za 10-te zapovedi? Pa vo Stariot Zavet ima mnoogu zapovedi? Zosto da ne se drzat site tie zapovedi?
Деби, абе дека се главните заповеди. Дека се десетте божји заповеди! Дека се почеток и крај, нели? Нека се држат сите како што викаш, само што е тоа малце немогуче, сфаќаш?

Тоа и му е поентата на колега, ако го разбирам добро...

Во библијата има работи кои не можат да одат една со друга, а викате дека е све од господ, а господ не праи грешки, нели?

Ако вика не убивај - јеби га, не убивај. Ама ако вика убиј го тој што работи во сабота, остај што си збунет, него и у небрано си стаен.

Ако си верник, ама вистински, земај тоа анџарот и у сабота сабајле прво у продавничка симни се, преколи ја продавачката, на автобуска заколи тоа луѓето што чекат автобус за на работа и иди до трговски - таму имаш многу должност кон бога. Само не знам како ќе куртулиш од 8-мицата.

...и така, за да не останат збунети христијаните, си викаат: „абе може мислел вака дедо боже, а може мислел така... Овдека конкретно, и катаљон цитати да извадиш - џабе ти е, кога имаш едно нешто вакво на кое никако не можеш да му го фатиш крајот.... а од господ била библијата и све се тоа негови ствари... go figure...
 
O

Omer el Faruk

Гостин
Омер, а дали сметаш дека мене лично, ептен ми е гајле што ти признаваш или не?

Дај врати се на муабетот: поставуваш прашања-добиваш одговори! И сега?
Pitanje: :vozbud:

- Koga se stanuva polnoleten spored hristijanstvoto?
 

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
DBack во библијата не е се така црно и бело има и нијанси.
Законите не секој може да ги разбере, а и намерно се дадени така за да бидат разберени од посебна класа на луѓе.
Уште една работа човекот е творба и не може многу многу да се чатали со својата "правда" и "мудрост".
Не велам ни дека не треба да размислува логички со своја глава (во доменот на неговите можности) и да изиграва робот само за да добие одобрување од Бог што е друга крајност.

Замисли да постои Бог (а постои) кој дозволува да постојат луѓе што му се инаетат и го отфрлаат.
Што мислиш како Тој би се осеќал да знае дека неговите деца го отфрлаат.
Исто ко тебе утре децата да ти кажат ти не си ми татко,те мразам,презирам и избегаат од дома.
На најзлобен начин ти враќаат на сета добрина што си им ја пружил, си се погрижил да живеат во чист и удобен дом си се грижел да има топол оброк на масата си им покажувал математика пред да прават тестирање си ги носел на лекар кога биле болни си внимавал некој на школо или надвор да не ги задева или удри.
Си направил се што е во рамките на твоите можности да станат луѓе да бидат онакви какви што сметаш дека треба да бидат и на сета таа добрина они те отфрлаат.
Сега можеш отприлика да разбереш како се осеќа Бог кога го отфрлате и негирате.

Од разговорот со многу атеисти на крај како заклучок знаеш што ми рекле?
Дури и да постои Бог неќам да се замарам со него и неговите закони попрво би бил уништен отколку да бидам нешто што не сум, да бидам пријател со личност која не е слична на мене (тоа исто е ко да сакаш турбофолкер или металец да се дружи и биде пријател со човек кој слуша класична музика едноставно невозможно е бидејќи функционираат на различни фреквенции, како вода и зејтин се)
Што донекаде е точно, како што реков секој има слободна волја и не секој може да биде пријател со Бог или да го разбере како личност.

Интересна работа што сум ја приметил е таа што атеисти ни во еден момент не се обиделе да негираат друг бог освен христијанскиот инстиктивно знаат дека ако постои бог мора да е христијанскиот и знаат дека се осудени на смрт ако го признаат.
Ако христијанскиот бог не постоеше и е имагинарна личност од рангот на Дедо Мраз не гледам причина зошто некој од петни жили би се обидувал да го негира неговото постоење.
Живееме во секуларно демократско општество во кое секој веруваа во што сака нема присила,ќутек или палење на клада ако не се согласувате со Библијата.
Значи на никој начин не ви се загорезни правата и слободите од страна на догматски настроените "верници", на никој начин не сте оштетени.
Така да ова ваше инатење и плукање по се она е свето е мавање во ѕид со глава и бесполезно трошење на времето и енергијата.

Сакате да го обликувате и кормиларите светот во насока на оној кој отпадна, не за долго :)
 

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Исус е само син на Јехова.
Тој е првата Божја креација се останато е створено преку него-ангелите,херувимите,серафимите.

Тројството е догматска доктрина превземена од паганските религии вметната во такозваната христијанска теолгија со цел правење на христијанството попристапно за тогашните конвертирани пагани, не за џабе еден куп симболи и религиозни практики присутни во денешните мејнстрим "христијански огранизации" водат потекло од древниот Вавилон.
 

debi7777

Night games. One night, no worries
Член од
12 септември 2009
Мислења
411
Поени од реакции
8
Исус е само син на Јехова.
Тој е првата Божја креација се останато е створено преку него-ангелите,херувимите,серафимите.

Тројството е догматска доктрина превземена од паганските религии вметната во такозваната христијанска теолгија со цел правење на христијанството попристапно за тогашните конвертирани пагани, не за џабе еден куп симболи и религиозни практики присутни во денешните мејнстрим "христијански огранизации" водат потекло од древниот Вавилон.
:(
Samo sto se izraduvav od prethodniot post , mislev uste edn brat hristijanin. Koga vidi seg zbunet sum... Ne znam vo sto veruvas? Koja si vsusnost denominacija , da recam?
 

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
977
Исус е само син на Јехова.
Тој е првата Божја креација се останато е створено преку него-ангелите,херувимите,серафимите.

...
Преку Словото БОЖЈЕ е сѐ создадено што ѐ!
Преку Духот БОЖЈИ е сѐ оживеано што живее !

Словото БОЖЈЕ е СОВРШЕНА МИЛОСТ, Единствен СПАСИТЕЛЕН ПАТ - што ја повржува творевината со Творецот - Единствен СПАСИТЕЛЕН МОСТ!

Кажими еден мост што повржува две различни страни (една творечка и една творевина) на која страна - пред сѐ - припаѓа?

Шалом!

п.с. Крстот Христов не е само вертикала туку и хоризонтала!
 

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.397
Pitanje: :vozbud:

- Koga se stanuva polnoleten spored hristijanstvoto?
Важи веќе кажаното одговор: нема таков рецепт во православието. Ако разгледуваш случај до случај, некој пораснува побрзо, некој подоцна, а во тешко болни случани, некои не пораснуваат никогаш...

Световните закони во САД ја наведуваат 21-та год од животот, во МК тоа е 18-тата година.
 

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
977
Brate, spored ova samo bebinjata sto ke umrat na verni majki ke se spasat... No, sto e, spored tebe, so drugite bebinja, koi se ragaat primer od ateist majka? Sto zar tie ke zavrsat v pekol samo zatoa sto se rodeni od majaka nevernik?
Противењето кон Единствениот БОГ , Неговата Животопријатна Прамудост, Неговиот Прасветол Дух, Кој го созадава и одржува секое живо битие е грев! Голем грев!
Сите луѓе треба таа СОВРШЕНА ВИСТИНА да ја имаат пред очи секогаш, дури и тогаш кога легнуваат со други во кревет, бидејќи последиците од таквите постапки ќе мораат да ги сносат самите а за жал и нивните дечиња!

Нема поголема среќа од таа да се сознае и да се следи СОВРШЕНАТА ВИСТИНА, Која е Љубов. СОВРШЕНА ЉУБОВ!

Шалом!
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom