СрбоЛегенда
Сами против свих
- Член од
- 24 декември 2008
- Мислења
- 2.694
- Поени од реакции
- 123
Зошто сме толку пасивна религија? Зошто дозволува Христијанството да биде газено од сите??
Ајде донекаде те разбирам за потопите кога велиш дека е крива природата,ама за геноцидите...:raz:Природата се разбира. И никогаш не сум рекол дека сум атеист.
За геноцидите се криви луѓето.Ајде донекаде те разбирам за потопите кога велиш дека е крива природата,ама за геноцидите...:raz:
Мило ми е што не си атеист.
Имам едно прашање:
-Зошто капата на свештениците ( архиепископи,владици итн ) се вика МИТРА?
Затоа што веќе сите се сомневаат во него. Тоа што уствари сите се сомневаат највеќе е црквата.Зошто сме толку пасивна религија? Зошто дозволува Христијанството да биде газено од сите??
А што треба да правиме? Крстоносни војни? Она што Христос го забрани, тоа ли да го правиме?Зошто сме толку пасивна религија? Зошто дозволува Христијанството да биде газено од сите??
Каде можам да најдам записи од современиците за исус да прочитам нешто за него?
Бидејќи освем во библијата неможам да најдам ништо за него во друго дело ,од некој негов современик?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_books_about_Jesus#ModernВе молам за одговор на прашањава!
некој линк од некое дело на современик/ци на исус освем библијата ,каде тој/ тие пишуваат за исус и чудата кои ги правел??
Евангелијата(4) се пишувани од современици на Исус.
Можеш од нив слободно да црпиш инфо
Плиниј роден по смрта на ИсусИзвини,не ја пратев дискусијата во целост..
Постојат и други извори кои опишуваат разни настани(чуда на Исус,поучувања негови)ама се апла сумњиви,првенствено поради период на пишување- 2-3 века отпосле (и тие се евангелија ама различни од овие погоре).
Современици на Исус..барај на нетов вака:
Pliny the Younger,Letters 10:96
Flavius Josephus Antiquities 18:3
Julius Africanus (Extant Writings,18)
Tacitus (Annals 15.44)
Теориите на заговор ми се посебно интересни..Плиниј роден по смрта на Исус
Флавиј, нема ништо напишано за Исус, а делот во “Старините е накнадно уфрлен од христијаните
Јулиј Африканецот е роден по смртта на Исус
Тацит е роден по смтртта на Исус
Соверменик единствено беше Флавиј, а делот кој би требало да го опишува Исуса сигурно не е излезено од раката на Флавиј туку многу подоцна е уфрлен.