Kако да поврзиме два компјутери во МРЕЖА (LAN)

Zombie

...resistance is futile...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
388
Поени од реакции
46
А може подетално да објасните на Xp како да поврзам со WiFi два лап-топ-а?
На виста ми успеа...ама на Xp неможам...секако пробав и не иде...
Фала однапред...

vac 13

партизановец
Член од
21 мај 2008
Мислења
5.426
Поени од реакции
530
дај видете што пишав у темата помош околу интернтето тоа и да ми објасните плс
:smir:

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.467
Поени од реакции
250
Прво ти треба кросовер кабел. Ако немаш, прашај во било која продавница за компјутери да ти направат, инаку познат и како pc to pc cable. 20 или 30 денари по метар, максимум. Ако имаш дома modem to pc cable пробај и со него, но најголем дел од картите не го препознаваат, бидејќи разликата е во поврзувањето на жиците внатре.

Направи шеринг на фолдер и дај му ги сите дозволи. Поврзи ги двете лан карти со кабелот и сетирај им ги ајпи адресите на мануелно и напиши си сам. Едната нека завршува на .1 а другата на .2, класите нека бидат идентични. Пример 192.168.1.1 и 192.168.1.2

Рестартирај ги компјутерите и види дали ќе ја препознаваат мрежата, откако ќе рестартираш, отвори некој прозорец од Мај компјутер прозорците и во адрес барот каде ги дава оние адреси од Мај документс и слично, напиши ја ајпи адресата од другиот компјутер и треба да ти го даде фолдерот кој е шеруван.

Ќе го полниш лаптопот а? Кажи шо ќе направиш.
Го направив истово, ги поврзав со кабел, но пак не може да разменувам фајлови меѓу компјутерите.

Кога ги поврзав со кабел не се губи црвенио (Х) од local area conection.

Пробав и со друг кросовер кабел пак исто, решение за ова има.

Член од
30 јули 2008
Мислења
4.320
Поени од реакции
2.846
Го направив истово, ги поврзав со кабел, но пак не може да разменувам фајлови меѓу компјутерите.

Кога ги поврзав со кабел не се губи црвенио (Х) од local area conection.

Пробав и со друг кросовер кабел пак исто, решение за ова има.
A i Workgroup треба да ти е исто. Оди десен клик на My computer во computer name го иамш името на workgroup најчесто MSHOME, види дали ти е исто на двата комп. Ако не е исто оди на change и смени го да е исто.

П.С. Направи share на фајловите или фолдерите што сакаш да ги префрлаш?

Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.467
Поени од реакции
250
A i Workgroup треба да ти е исто. Оди десен клик на My computer во computer name го иамш името на workgroup најчесто MSHOME, види дали ти е исто на двата комп. Ако не е исто оди на change и смени го да е исто.

П.С. Направи share на фајловите или фолдерите што сакаш да ги префрлаш?
Исто ми е на двата компјутери, и направив share на фолдерите.

само не реагираат мрежните кога ќе ги поврзам со кабелот, си стои црвениот Х local area conection

Член од
6 април 2009
Мислења
6.147
Поени од реакции
2.988
Бевме поврзани исто вака со еден мој другар, кој живее на 40 - 50 метри од мене. Исто така како што има Андроник објаснето и беше успешно. Но, после 2 - 3 месеци што бевме поврзани, ми прегоре мрежната картичка и ми рекоа дека е од тоа. И од тогаш повеќе не пробавме. Но, сега пред неколку дена ни дојде пак таа идеја и решивме да пробаме, но овој пат неќеше.

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Имам два компјутери, и два принтери. Ми треба следново: сакам од едниот компјутер да принтам на другиот принтер кој е поврзан со другиот компјутер. Значи на секој компјутер има по еден принтер. Дали ова е можно?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Имам два компјутери, и два принтери. Ми треба следново: сакам од едниот компјутер да принтам на другиот принтер кој е поврзан со другиот компјутер. Значи на секој компјутер има по еден принтер. Дали ова е можно?
Идеш во Printers and Faxes и ги шеруваш принтерите низ мрежа. После тоа на кој сакаш компјутер идеш Add new printer и си бираш од мрежа да ти ги излиста. Полесно здравје.

Член од
16 декември 2012
Мислења
98
Поени од реакции
12
edniot e windows 7 drugiot windows 8...shto treba da se sredi vo home group...ali malku podetalno ako znae nekoj...step by step shto se vika ili osven vo home group kaj na drugo mesto...windows 8 koristi wireles usb i e povrzan bezicno so ruterot..ednash imav povrzano so drugiot pc i vo Netfork mi go davashe drugiot pc i mozev da si prefrlam stvari od nego ama poslem format na dvata pc tikvi neznam kako povtorno da se ostvari toa

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom