Дали титулата на човекот влијае врз вашето мислење за него?

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Сигурна си? Да да, министерот туку така, преку врски се бутнал до таа позиција, а продавачката...па да, од што била многу паметна останала во продавницата. :helou:

А од кај знајш дека таа ќе остане на таа позиција...Сега сум продавачка,утре можеби директорка...И тоа ќе ти го смени однесувањето спрема мене?....Почитта треба да се има кон сите(исклучок нека бидат оние што ти згрешиле и што не залужуваат),затоа сме и луѓе....

Член од
27 ноември 2007
Мислења
619
Поени од реакции
45
Апсолутно. Но оставам простор тоа да се смени доколку и покрај титулата тој човек не ја заслужил мојата почит. А и сега има пуно , сезнајковци, шо се дрзнуваат да контрираат без почит за некого или за некоја професија. Зборам за типчиња шо не излегле од дома и перцепцијата за надворешниот свет е од шака луѓе кои повеќе или помалку имаат социјален живот и сите јавни дешавки или пак политички, ги перцепира од Еднооки. Коа ќе размислам подобро таа демократија, да се чуе гласот на секого, е едно од најголемите срања шо му се десиле на човештвото. Ова може да звучи арогантно меѓутоа неможе секоја шуша да знае се на светот. А богами сезнајковци у нашава Македонија ги има со лопата да ги ринеш.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
На титули од типот на дипломиран инжињер,дипломиран економист,магистар доктор,политиколог им одавам исклучително почитување.
Зошто?
Па тие луѓе за да ги добиат титулите мораат да имаат завршено факултет, а да завршиш факултет мора да си исклучителна личност.
Високо образована личност колку тоа гордо звучи.
Јас немам завршено факултет и за тоа многу ми е криво бидејќи јас кога бев џак немав услови пошто бевме десет деца селанчиња од село, струјата еднофазна ни беше послаба од свеќа плус немаше пари за школување.
Мака ми е кога децата мои кога ги прашала учителката какво образование имаат вашите родители они рекле "Наставнички нашите родители се прости луѓе со средно се само".
Затоа денес на син ми му викам синко учи да завршиш факултет да станеш нешто во животот да бидеш директор со машна не обичен работник како мене.
Болдираното на кратко е ВОЛ, во основа ако те бива и без факултет ќе се снајдеш и ќе можеш повеќе да заработуваш и да успееш и да бидеш многу поелоквентен и ефикасен од некој со факултет, факултет не значи дека тој со завршен факултет по дифолт ќе има подобар живот од некој без факултет, акал и работливост се во прашање.
Нешто слично како кај спортистите, 10% талнет и 90% тренинг.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Непреведен дел:
This post is a duplicate of a post that you have posted in the last five minutes.
Si sakal eden ist post da go postiras 2 pati vo poslednite 5 minuti
Жалам за офтопик. Мастеркард момент.

*тишина 1 минута*

хахахахахахахахахахахахах
Your signature contains too many lines and must be shortened. You may only have up to 7 line(s). Long text may have been implicitly wrapped, causing it to be counted as multiple lines.

кога го менев потписот ова ми излезе
И? Поголем од 7 реда ти беше?
ненапишано од сите членови на кајгана
*
штама*
мојата поента прикажана преку конкретен пример.
иста грешка/лапсуз направија админ на кој никој жив не му писна,и обичен член кој беше изруган во неколку теми.
ова ми беше целата поента.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Дали тоа што на некои членови под никот им пишува „Модератор“ или “Администратор“ влијае врз вашето мислење за тој човек?
Дали тие членови имаат поголем авторитет врз вас отколку другите членови на форумов?
Што мислите дека би се случило,ако се направи експеримент админите да се регистрираат со други никови и да се однесуваат исто како кога се администратори,да пишуваат слични мислења?
Дали членовите би се однесувале исто спрема тие членови(не знаејќи кои се всушност) со почит или сепак би ги заругале заради нивните различни ставови?
Тоа е околу виртуелниот свет.
Што се однесува до реалноста:
Дали би се однесувале исто доколку некој човек мислите дека е (пример)обичен продавач,и доколку дознаете дека истиот тој е (пример) министер?

Значи дали титулата на човекот било во виртуалниот или во реалниот свет влијае врз вас,вашето однесување и вашето мислење за тој човек?

На прв поглед, за луѓето кои не ги познавам, да, можам да речам дека е веројатно паметен човек заради високата титула на пример, што воопшто не мора да значи дека сум во право, туку ете, би можела само да искоментирам. Но, од друга страна, во никој случај нема да го кажам спротивното за како што велиш-обичен продавач на пример. Ако за некој таков продавач сум имала убаво или ниско мислење, и да дознам дека е министер или којзнае што, моето мислење во никој случај нема да се промени, затоа што луѓето не ги ценам според нивното место во општеството или материјалниот статус, туку поради нивните морални и човечки вредности. Ако некој со некоја своја постапка ме разочарал, и не го заслужил моето почитување, истото сигурно нема да го придобие повторно само ако завземе некоја повисока позиција, или ако дознам дека веќе е на таа позиција. А за на форум, мене сите членови ми се исти, без разлика дали под никот им пишува модератор или администратор. Ако не се согласувам со нивното мислење, тоа ќе си го кажам без разлика дали се администратори или 'обични' членови, односно дали имаат некои привилегии или не. на крајот на краиштата, овде сме за да си го кажеме СВОЕТО мислење, а не да се плашиме да не навредиме нечие туѓо. И ако некој не ја заслужил мојата почит, истата сигурно нема да ја добие назад само поради неговото презиме, на пример.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Гледано виртуелно: може да сум ја почитувала администрацијата на почетокот на мојот форумски век т.е кога се зачленив. Денес не ми игра никаква улога тоа што некој е администратор или модератор, затоа што денес почитувам мислења, било да е на админ или на личност со 10 поста. Функцијата во виртуелниот свет не ми менува ништо посебно.

Гледано реално: Почитувам функција, многу јасно. Реалноста е сосема различна од виртуелната реалност и ако на форум не и придавам значење на функцијата во животот и те како и придавам. Можеби функцијата нема да биде пресудна за почитта која таа личност ќе ја добие од мене, но затоа пак ќе биде пресудна за моето однесување кон истата.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Титулата на човекот не влијае на моето мислење за него, но влијае на моето однесување. Сум мислела на пример за некои професори дека се крајно лоши и не треба да предаваат воопшто, но сум се воздржувала и сум се однесувала со нив како што наликува на еден ученик. Така слично се однесувам со секој кој е директно поврзан со мене, а се наоѓа неколку скали повисоко. Доколку не ми е ништо, се однесувам со него според моето мислење. Ако мислам дека не вреди го игнорирам, ако мислам обратно го почитувам.
Тука на форумов ... од самите мои почетоци, па до денес ги почитувам само модераторите и администраторите кои јас сметам дека се добри, си ја знаат работата, при тоа знаат да напишат некое стабилно мислење и ги познавам лично, со што сум заклучила дека се навистина прекрасни луѓе. За истите би имала исто мислење и да беа членови на форумов без никаква титула, како што веќе има доста такви.
Значи за било каде, титулата не ми го оформува мислењето за некој човек.

А за тоа за продавачките, се што имав да кажам го кажа Псај. Апсолутно е грешно да се помисли дека една продавачка е поглупава од некој министер и сл., од многуте наведени примери.

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Во виртуалниот свет за кого како, на пример за некој кој од почетокот е Админ не баш, не дека воопшто не го ценам/почитувам ама, знам дека е тоа што е само заради тоа што бил на почетокот со Кајгана. Од друга страна некој кој бил обичен јузер и сега е админ, многу го почитувам, т.е рака му давам зошто успеал. Во реалниот свет е друга приказна, и нормално дека многу влијае без разлика дали е некој од нашите политичари по кого сите плукаме или некој познат бизнисмен, за да стигне до таа титула сигурно многу трпел :), а со обичен продавач зависи, не дека нема да го гледам со исти очи но сепак ке се чуствувам послободен кога ке разговарам со него.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
[1]Дали тоа што на некои членови под никот им пишува „Модераторили “Администратор“ влијае врз вашето мислење за тој човек?
Дали тие членови имаат поголем авторитет врз вас отколку другите членови на форумов?
Што мислите дека би се случило,ако се направи експеримент админите да се регистрираат со други никови и да се однесуваат исто како кога се администратори,да пишуваат слични мислења?
Дали членовите би се однесувале исто спрема тие членови(не знаејќи кои се всушност) со почит или сепак би ги заругале заради нивните различни ставови?[1]
Тоа е околу виртуелниот свет.
Што се однесува до реалноста:
[2]Дали би се однесувале исто доколку некој човек мислите дека е (пример)обичен продавач,и доколку дознаете дека истиот тој е (пример) министер?[2]

Значи дали титулата човекот било во виртуалниот или во реалниот свет влијае врз вас,вашето однесување и вашето мислење за тој човек?
[1]Не само што не ми значи тоа Модератор или Администратор него ретко и го приметувам. И неможе никој ради тоа да има поголем помал авторитет.. Правилата се тие што се наведени.. Тие само ги извршуваат мерките соодветно за секое прекршено правило. Тоа им е работа.
А да се направи таков експеримент јас знам дека би се понашала исто со нив пошо мислењето кон секој посебно као човек не како модератор или администратор ќе ми остане исто али има доста гзолижачи што ќе се заебат. [1]
[2]Како што реков која е разликата.. Сите сме исти.. Функцијата била не била.. Како што дошла така и ќе ја снема.. [2]
НЕ!!!

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
А за тоа за продавачките, се што имав да кажам го кажа Псај. Апсолутно е грешно да се помисли дека една продавачка е поглупава од некој министер и сл., од многуте наведени примери.
Не е баш така, не дека е поглупа, туку едноставно не е толку паметна. Не сакам да навредам некој, ама не може министер и продавач во некој дуќан во ист кош да се стават.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Не е баш така, не дека е поглупа, туку едноставно не е толку паметна. Не сакам да навредам некој, ама не може министер и продавач во некој дуќан во ист кош да се стават.
Во еден праведен свет можеби, но не и тука. Чест пример е да најдеш продавачка со завршен факултет или министер само со завршено средно образование или купена диплома или што и да е. Не напишав во претходниот пост, дека Ива го имаше спомнато и ова.:back:

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Во еден праведен свет можеби, но не и тука. Чест пример е да најдеш продавачка со завршен факултет или министер само со завршено средно образование или купена диплома или што и да е. Не напишав во претходниот пост, дека Ива го имаше спомнато и ова.:back:
Тоа е друго, јас зборувам за продавачка со осмо оделение, и министер (ај да не претерам со Доктор на науки) со факултет завршен и плус некои изтражувања, и све тоа што му следи :)

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Тоа е друго, јас зборувам за продавачка со осмо оделение, и министер (ај да не претерам со Доктор на науки) со факултет завршен и плус некои изтражувања, и све тоа што му следи :)
Затоа не треба да се стекнува мислење за некого според титулата. Ќе направиш муабет, ќе го запознаеш, па дури тогаш ќе дознаеш каков е и како треба да го третираш.:back:

eMilanist

Ursus domesticus
Член од
27 септември 2007
Мислења
2.401
Поени од реакции
1.830
Титулата нема никаква врска со моите мислења за луѓето....нека бидат што сакаат, ако немаат култура нека ги е‘бам ни 2%.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Мислењето баш и не може да ти го повлијае, ама може да ти го повлијае однесувањето и ставот.
Пошто титулата не е само додавка на нечие име, туку е симбол на моќ. И баш таа моќ може да те натера да се потчиниш, да си го смениш мислењето (навидум), да премолчиш и сл.
Колку и да се силиш дека титули не те допираат, тоа е лага. Затоа што реално ја имаат силата да ти повлијаат.

Kajgana Shop

На врв Bottom