Дали титулата на човекот влијае врз вашето мислење за него?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
eпа јас лично не ги делам по титулата, немора да значи ако е модератор или администратор дека секогаш е во право и дека тој никогаш не греши, само како што гледам има многу кои со си се мислат дека ако се на повисоко ниво од другите секое мислење поразилично од нивното покажува колку се глупи шо е многу погрешно.
Може некој да е почетник а пак да има поголем авторитет отколку сите заедно во форумов

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Па сеа некој му ја дал таа титула на човекот бидејки се докажал во нешто или некако ја заслужил.
Не дека титулата му дава повеке права од другите или не знам што... Респект за титулата но не мора респект и за личноста...

Член од
22 април 2008
Мислења
142
Поени од реакции
17
Ова ме потсетува на ситуацијава: седат во кафана кафанџија и лекар, и кафанџијата пола саат му ’објаснува’ на лекарот за анеуризма; во стил, не знаеш ти, јас ќе ти кажам.

Зашто не ги почитуваме другите и нивната работа, па се наоѓаме секогаш попаметни од нив? И ако не се согласуваш (а притоа понекогаш сме во право, а понекогаш само тврдоглави и каприциозни), барем ислушај, имај почит, биди културен. Да се слушаме едни со други, никој никого не слуша а секој сака тој да каже.

Инаку, јас се воодушевувам на луѓе кои немаат титула ни образование од некоја дејност, ама страствено ги привлекува истото и така фино и убаво ја сфатиле суштината, да ти е мерак да полемизираш со нив. Ама притоа си имате убава комуникација, и ниедна титула не е пречка за секој да има свое мислење. Секогаш можеме да научиме едни од други; но дрскоста ми пречи од било која страна да доаѓа.
Ниедно големо име, авторитет со својот лик и дело не се недопирливи во таа смисла, а сите имаат општа скромност притоа, како Тоше. И баш ме изненади во таа смисла Милчо Манчевски. Попрво би го обвинил народот и менталитетот за ваков таков или онаков, место да го сослуша неговоот мислење.

Член од
29 ноември 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Vlijae bar znaesh deka procital nesto kniga u zivot kakva takva ne e kopach

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
Можеби титулата прави да имам како една слика за тој човек но во целост не влијае врз моето мислење за него, го гледам карактерот,како се однесува а титулата не ми е важна:salut:

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
На титули од типот на дипломиран инжињер,дипломиран економист,магистар доктор,политиколог им одавам исклучително почитување.
Зошто?
Па тие луѓе за да ги добиат титулите мораат да имаат завршено факултет, а да завршиш факултет мора да си исклучителна личност.
Високо образована личност колку тоа гордо звучи.
Јас немам завршено факултет и за тоа многу ми е криво бидејќи јас кога бев џак немав услови пошто бевме десет деца селанчиња од село, струјата еднофазна ни беше послаба од свеќа плус немаше пари за школување.
Мака ми е кога децата мои кога ги прашала учителката какво образование имаат вашите родители они рекле "Наставнички нашите родители се прости луѓе со средно се само".
Затоа денес на син ми му викам синко учи да завршиш факултет да станеш нешто во животот да бидеш директор со машна не обичен работник како мене.
Никако... За да завршиш факултет не мора да си исклучителна личност... Сите гледаат на што помлак и полесен начин да "догураат" до дипломата, која после можат комотно да си ја урамат во соба. Знаењето не го поврзувам со нивото на образование. На крај на школска година, (ова се повторува 12 години наназад од прво одделение, до 4та година средно), јас сфаќам со какви капацитети учам... Тоа чудо работа, сите 5. 00, а преку година едно анорексично двојче влечат, колку да не е кец... Порано не било така. Порано важело тоа "учи синко, да бидеш директор", а денес важи " не учи синко, тато ќе те стави да бидеш директор"... На факултет читам натпис " Учи, учи, оти работа и онака нема да најдеш"...:pos:
Јас знаењето го сакам заради него самото. Очекувам истото да ми донесе парче леб. Верувам дека се` ќе си дојде на место, и дека вработувањето еден ден нема да зависи од просекот, ниту од факултетот, туку од самото знаење. Затоа што, има студенти на правен, кои не знаат да напишат жалба... Титулата стекната во денешно време, не е толку веродостојна како онаа во минатото. Не е исто да станеш доктор сега и пред 20 години... :smir:

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Да ама сепак... Ако имаш некоја квалификација сепак ке се надеваш на работа, а што ако немаш? Тогаш си целосно ДАУН!

И не се согласувам кога цитираш `Учи, учи и така нема да најдеш работа.` Имам безброј примери дека луѓето нашле работа. Сепак нешто се подобрува денес.

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
Не, евентуално на нивна штета, ме поттикнува да имам поголеми очекувања и построг критериум:toe:

Mädchen

Smile
Член од
31 мај 2006
Мислења
1.571
Поени од реакции
38
Дали тоа што на некои членови под никот им пишува „Модератор“ или “Администратор“ влијае врз вашето мислење за тој човек?
Дали тие членови имаат поголем авторитет врз вас отколку другите членови на форумов?
Што мислите дека би се случило,ако се направи експеримент админите да се регистрираат со други никови и да се однесуваат исто како кога се администратори,да пишуваат слични мислења?
Дали членовите би се однесувале исто спрема тие членови(не знаејќи кои се всушност) со почит или сепак би ги заругале заради нивните различни ставови?
Воопшто не ми игра улога дали на некој му пишува администратор или пак модератор.Јас не ги ни приметувам тие.Форумот е место каде што секој еден можи да дискутира и да си го кажи своето мислење,без разлика што другите мислат за него.Јас ретко и да ги приметувам тие напишаните,кој што е.А и воопшто не мислам дека администратор или модератор е некаква посебна титула,па да мора сите да им се клањаат или пак да си го менувам мислењето под нивно влијание.Тоа ми е смешно,ако воопшто има некој што прави така.

Што се однесува до реалноста:
Дали би се однесувале исто доколку некој човек мислите дека е (пример)обичен продавач,и доколку дознаете дека истиот тој е (пример) министер?

Значи дали титулата на човекот било во виртуалниот или во реалниот свет влијае врз вас,вашето однесување и вашето мислење за тој човек?
Исто би се однесувала во секој случај.Ако зборуваме на некоја конкретна тема поврзана со неговата професија тогаш сигурно би го слушнала што има да кажи,зашто тоа е него бранша.Но општо,не правам разлика и не ми игра никаква улога кој што е.Некој можеби немал услови за да се школува понатаму,можеби бил паметен и сакал да продолжи понатаму ама одредени услови го натерале да не си ги оствари своите цели,така да сите луѓе за мене се исти.Мислењето за некој човек го стекнувам исклучиво според нековото однесување и карактер.

Член од
15 октомври 2009
Мислења
249
Поени од реакции
16
Мене тоа ништо не ми значи.. али на другите луѓе Мн. им значи... АМАААА баш многу!

saman

Раскажувачот
Член од
1 август 2009
Мислења
367
Поени од реакции
91
Никогаш не сум ги ценел лугето по своето образование додека се воодушевувам на луге со кој можам да дискутирам на некој теми . Дипломата е парче хартија со која некои луге се курчат а дека ако имаш диплома си попаметен не. Но живееме во опшество кое за жал многу гледа на тоа кој со какво обаразование е денеска ми правеа некаква анкета за мобилните оператори ме прашаа какво образование имаат моите . Опшеството само праве да има поделба се врака она старото ќерко иди со него доктор е. Дипломата има предност во вработувањето е сега малку ми е несватливо. Имаш диплома седиш во канцеларија уживајќи ги сите комоции и земаш дневница од некој 800-1000 ден за осум часа додека оној без диплома нема работно време мрзне надвор работи физичка работа а зема некој си 300 ден не можам да сватам ама тоа е нашето опшество. Некој ке рече дека си инвестирал во дипломата пари време труд па затоа треба да земаш повеке пари од оној бес диплома хм мошеби е така но и оној бес диплома има деца за растење .

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Секогаш се гордеам да бидам виден во друштво со некој професор, доктор, инженер... а избегавам да комуницирам со луѓе без дипломи и општествен статус. Морам да пазам на имиџ. Јас немам против луѓе без школија или работничката багра, тие си имаат своја улога во општеството, секогаш треба некој од нив да одзатне канализација, исчисти оџак, залепи плочки, измие кола, вароса, изѕида, и секако треба да им се плати колку што заслужиле... али да се разговара со нив... мислам за што би разговарал јас со некој.... среднист.... општ работник?!
Дали е поуба пилешка или посебна салама уз крали марко пиво?? како се крпи крило од 101?!?!

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
70% да!Многу би ми преставувало чест да бидам пријател или близок познајник на некој успешен човек,културен,од високо ниво.Но тоа незначи дека само оние со титула се добро образовани исто така има и личности кои имаад добри познавања во мн бранши

ace_boy

BADBOY
Член од
28 ноември 2009
Мислења
25
Поени од реакции
3
I so ako e admin? Osmo svetsko cudo ako e admin ako ne go biva ne go biva a ako nekoj e obicen clen i ako go biva togas nema vrska sto e obicen clen.
A dodeka vo realnosta imam pocit kon ministrite,premierot,pretsedatelot zatoa sto so niv e poinaku. Zasluzuvaat pocit sto se na taa funkcija zasto prvo narodot gi izbral a vtoro konkretno ovaa vlast ima tolku dobri raboti napraveno za Makedonija i tolku se cesni i dobri luge sto ednostavno zasluzuvaat golema pocit! E se razbira ne sekogas onie koi se na vlast zasluzuvaat pocit zavisi koj e na vlast ali da ne navleguvam vo politika sega.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дали тоа што на некои членови под никот им пишува „Модератор“ или “Администратор“ влијае врз вашето мислење за тој човек?
Искрено, само за неколку души кои се модератори овде имам оформено искрено, позитивно мислење. Знаат кој се :helou:.

Што значи повеќето иако имаат статус на модератор или администратор, сепак не значи дека некој поединец ќе оформи некаков позитивен став за нив.

Дали тие членови имаат поголем авторитет врз вас отколку другите членови на форумов?
Да, ги држат конците в рака. Но сепак други членови можат да имаат слично влијание врз мене. Зависи кој.

Што мислите дека би се случило,ако се направи експеримент админите да се регистрираат со други никови и да се однесуваат исто како кога се администратори,да пишуваат слични мислења?
Моежеби би биле третирани поинаку. На полош или подобар начин, пак зависи за кого се работи.

Дали членовите би се однесувале исто спрема тие членови(не знаејќи кои се всушност) со почит или сепак би ги заругале заради нивните различни ставови?
Тоа е околу виртуелниот свет.
Што се однесува до реалноста:
Дали би се однесувале исто доколку некој човек мислите дека е (пример)обичен продавач,и доколку дознаете дека истиот тој е (пример) министер?
Поголема почит би имал ако е продавач. Најискрено. Помалку ќе ме краде.

Значи дали титулата на човекот било во виртуалниот или во реалниот свет влијае врз вас,вашето однесување и вашето мислење за тој човек?
Не би рекол толку титулата него делата и однесувањето, во и надвор од виртуелниот свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom