Македонија покрена тужба пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг против Грција

• Креатор на темата Креатор на темата Dr_ViRuS
  • Време на започнување Време на започнување
Posle sudenjeto nema da se dokaze ama bas nisto. Grcija mnogu dobro gi ima prouceno site mozni i nemozni varijanti uste pred Bukurest i ako vnimatelno se procita Privremenata spogodba ima edna tocka koja Grcija moze da ja iskoristi kako argument da go zavlece procesot so godini i da go napravi totalno neupotrebliv.

Rekov kako obid e ok bez nikakvi konkretni rezultati.

Правник си или онака збориш?

фала ти Господе, почнаа говедава од влада да размислуваат!:olee::olee:

Sebastian, одлуката на судот е обврзувачка ама судот нема механизам за да казни некого ако не ја почитува одлуката. Со други зборови: маде се тресе во ладна вода, или со уште поинакви, Груевски повторно продава популизам и желба му е, како и на Црвенковски, да владее до ковчег.
За да го потврдам моето мислење, ќе се запрашам јавно:

Спогодбата не е ратифицирана во грчкиот парламент. Како може да тужиш некого за непостоечки договор?
Јас го тужам Себастиан дека ми ја зеде нивата што ми ја продаде. Немам
документ на кој тој е потпишан, ама затоа имам документ на кој јас сум потпишан. Валиден е. Жими мајка.

Зошто продолжија преговорите (а верувам и понатаму ќе продолжат само нема да носат резултат) по самитот во Букурешт на кој "Грција го попречи патот на ФИРОМ во зачленувањето на меѓународни организации", како беше таму точно текстот формулиран... Тие можеа и требаа ВЕДНАШ да бидат прекинати. Договорот прекинува да важи кога ЕДНА од договорените страни ќе го прекрши договореното. Крај на муабетот.

Фактот што судот нема да донесе одлука за овој проблем во барем наредните 2 години е доволно купено време за уздање на населението. Демек чекаме... не сме ние криви.

Простете на мојот скептицизам, но политиката на мојата земја во последниве 18 години направи скептик од мене, нема лутиш.

Со дополнителни коментари, прашања и совети ќе се јавиме повторно во вестите во 22 часот.

Значи ако не преземаат ништо,а само зборат.. тогаш е во ред да се обвинуваат за популизам..

Ама не да ни стане “узречица“ секојпат кога нешто позитивно ќе излезе од Владава, само колку да не им се признае истото.
Ова е веќе сериозно сфера,а судот во Хаг нема кому да му ја подига репутацијата бидејќи моменталнава власт си го има водството во наредните 4 години. Да било пред парламентарните избори ќе се сложев со тебе.

Самите овде, многу пати баравме покренување постапка, некои тогаш беа скептици, немаме муда немаме она ова...ама ете, го добивме она кое го сакавме.

Договорот е ратифициран во ООН.
Не сме ни сигурни дали е потребна ратификација во домашниот парламент, а доколку договорот е невалиден поради тоа ( дај Боже) тогаш не постојат никакви обврзувачки акти кон нас и слободно можеме да си го вратиме уставното име во ООН и знамето.

Самите овде, многу пати баравме покренување постапка, некои тогаш беа скептици, немаме муда немаме она ова...ама ете, го добивме она кое го сакавме.
Точно, ама зошто тек сега се превзема чекоров? Можеше уште на 7 Април (дека 5 и 6 викенд, не работат судиите) да се направи тоа, цак тужба... Знаеш, не ми е јасно зошто се чекаше 7 месеци за на некој умен во наводници да му текне да го превземе чекоров. Во тек на тие 7 месеци ние преговаравме, не плашеа дека ете сега ножот е стигнат до коска, па не овој пат туку наредниот, па менувавме преговарач, па ни се караат премиерот и претседателот ко мали деца, па власта донесе 100 закони како да се 100 чекори од автобуска до трафика... Се случија толку многу срања, толку пари и време се потроши, а сето тоа можеше да се избегне доколку се превземеше чекоров навреме.
Затоа ова веќе ми наликува на купување на време.. Власта едноставно сака да паузира од преговориве за името и да донесе уште неколку стотина закони во неколку стотина чекори.
А постои уште една варијанта во умов мој. Владата се реши на ова бидејќи цело време се надеваа виновник претседателот ќе го направат за евентуална промена на име. Кога тој го повлече својот преговарач и воедно ги тргна од лична одговорност настаните во тој правец, тие поднесоа тужба која веројатно ќе се одговори за 4 години, кога ќе му заврши мандатот на Груевски и дајбоже никогаш повторно да не ми се појави во парламент, па наредниот ќе ја продолжи играва. Ова засега е моја претпоставка, но ќе видиме како ќе се развива понатаму.

Сепак, доаѓаме до еден заклучок дека преговорите се блокирани, нашето членство во НАТО и ЕУ е блокирано во наредните 4 години..... Треба да се чуствуваме онаквувани. Јас барем се чуствувам таков, ти можеби не бидејќи имам впечаток дека живееш надвор од границиве (ако грешам поправи ме). Знаеш, ти го имаш знамето, го имаш името... Јас имам долгови, слабо работа има последниве неколку месеци, обврските растат...

На нашите животи им доаѓа крајот кога ќе станеме тивки за нештата што се важни.

Абе сега треба амин и од големиот брат.Грујо таму сигурно добил некоја форма на Амин....

И јас мислам дека е малку задоцнето тужбеното барање, но, конечно им текна...

Posle sudenjeto nema da se dokaze ama bas nisto. Grcija mnogu dobro gi ima prouceno site mozni i nemozni varijanti uste pred Bukurest i ako vnimatelno se procita Privremenata spogodba ima edna tocka koja Grcija moze da ja iskoristi kako argument da go zavlece procesot so godini i da go napravi totalno neupotrebliv.

Rekov kako obid e ok bez nikakvi konkretni rezultati.

Никој не е совршен, така и грчката дипломатија. Да не правиме атмосфера како да се соочуваме со супериорно надмоќните Грци па што и да преземеме против мерка, е бескористно.

Истата оваа спогодба, е прекршена. Решението ќе излезе од нашата способност за докажување на вината.
Судот може да ја признае повредата на договорот, со што и официјално ќе престане да важи.

Грците, како и да се реши судот, без разлика што сите знаеме дека сме во право, никогаш нема да ни дозволат било каде да се приближиме доколку не избришеме 1.име, 2. нација,јазик.

Но секогаш постојат опции, паѓање на моменталната Грчка власт, смена на Саркози, прераспоредување на промакедонските и прогрчките лобисти во наша корист каде може да направиме пресврт.
Затоа и е функцијата на дипломатија, да се обработува теренот и трпеливо да се чека, во меѓувреме да се маневрира, активно делува и сл.

"Патот до НАТО и ЕУ поминува низ Атина"

Со самата таа изјава Гејците си го спопикаа себеси.

Веке не е битно дали ставиле вето или не.

Битно е дека не попречуваат во нашите интеграции.

Така да, арно им текна на нашите после толку време:pop:

Точно, ама зошто тек сега се превзема чекоров? Можеше уште на 7 Април (дека 5 и 6 викенд, не работат судиите) да се направи тоа, цак тужба... Знаеш, не ми е јасно зошто се чекаше 7 месеци за на некој умен во наводници да му текне да го превземе чекоров. Во тек на тие 7 месеци ние преговаравме, не плашеа дека ете сега ножот е стигнат до коска, па не овој пат туку наредниот, па менувавме преговарач, па ни се караат премиерот и претседателот ко мали деца, па власта донесе 100 закони како да се 100 чекори од автобуска до трафика... Се случија толку многу срања, толку пари и време се потроши, а сето тоа можеше да се избегне доколку се превземеше чекоров навреме.

Принц,најобични тужби се подготвуваат минимум 2 месеца.

Башка во периодов имавме избори, имавме ред други повеќе или помалце банални проблеми, меѓу себе.

Ако наоѓаме замерка зашто се чекало 7 месеци, некој рече а зашто 17. Па дај боље ништо да не превземаме и да сториме се' што бараат од нас.

Правник си или онака збориш?

Договорот е ратифициран во ООН.
Не сме ни сигурни дали е потребна ратификација во домашниот парламент, а доколку договорот е невалиден поради тоа ( дај Боже) тогаш не постојат никакви обврзувачки акти кон нас и слободно можеме да си го вратиме уставното име во ООН и знамето.

Dogovorot e veke nevaliden za Grcija a za niv nikogas i ne bil validen tuku samo za nas.

Sto i da odliuci sudot koj e toj koj ke ja sprovede odlukata?

Vo samata privremena spogodba nikade ne se spomnuvaat kazneni merki ako nekoj ja prekrsi a osven toa ima edna recenica koja Grcija ke ja koristi vo svoja odbrana.

Ke se vlece so godini bez rezultat.

Moe nepravnicko mislenje.

Принц,најобични тужби се подготвуваат минимум 2 месеца.
NOT true. Оваа тужба (пообична од најобичните) јас ќе ја спремев за 2 саати. Документацијата е готова (договорот, одлуката од самитот....). Еве, нека се и 2 дена (викендот што помина после самитот во Букурешт). Сеуште мислам дека некој намерно чекаше а намерата била сексање.

абе мора за се да има заговори, а не мислите дека можда се чекаше исходот од изборите во САД

Него, другиот аспект од муабетов.

СО ТУЖБАТА И МОЕТО НЕИНФОРМИРАЊЕ, ГРУЕВСКИ ЦЕЛОСНО ЈА ПРЕЗЕДЕ ОДГОВОРНОСТА ЗА ПРЕГОВОРИТЕ

Дознаваме дека веста до Цревенковски за тужбата, била зачинета со информацијата дека е дефинитивна и оти за помалку од еден час од почетокот на средбата, апликацијата се предава во Хаг. Ваквиот акт, претседателот го протолкува како целосно преземање на одговорноста од страна на Владата.

:tapp:

абе мора за се да има заговори, а не мислите дека можда се чекаше исходот од изборите во САД
Не, не мислиме дека се чекаше исходот од изборите во САД. Јас барем не мислам.
Повеќе мислам дека се чекаше да се раскараат со Црвенковски на денешниот состанок, овој им рекол "што сакате бе, сакавте да преговарате на преговарајте", а другиот му вратил "шо qr се дереш бе??? Е за инает сега никој нема да преговара"... И се пушта во јавност таква информација и се спрема тужба за 2 часа, колку што реков јас дека ми се потребни мене во погорниот пост. Бидејќи кога ќе видиш подобро, населението ВООПШТО не насетуваше ваков исход. На денешниот состанок помеѓу премиерот и претседателот се очекуваше да се одбере нов преговарач, живот иде даље, кога они се спичкале и наеднаш БУУУУУУУУУУУУУУУУУУУМ - ќе ја тужиме Грција. Од кај бе така???? Зошто труе говна наеднаш кога воопшто утрово кога станав не мирисаше на срање?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom