За покајанието

• Креатор на темата Креатор на темата makarios
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
17 ноември 2008
Мислења
159
Поени од реакции
1
Гледам дека има ставено тема за исповед. Но, за да се разбере правилно исповедта, мора прво да се сфати што претставува покајанието. Ќе се обидам да објаснам кое е учењето на Црквата за покајанието. Па еве вака:

Зборот покајание доаѓа од грчкиот збор метаноја, кој во буквален превод значи преумување. Тоа пак што значи? Значи, да се премислиме за нешто. Досега мислев вака, отсега ќе мислам поинаку. На пример, досега сакав да излегувам со оваа женска, сега сакам со оваа другава. Или, досега сакав да живеам во стан, сега сакам во куќа со базен. Друг пример, досега ми правеа почест другарите, отсега сакам да ми прават почест и комшиите. Сите овие се примери на покајание. Но, за своја основа ги има страстите (сластољубие, среброљубие и славољубие).

Вистинско покајание е она, кое како критериум го има Христос. Тоа што значи? Тоа значи, целиот мисловен процес да го насочиме кон Христос.

Јас сум крив за се`. Ова „јас сум крив за се`“ води до „Господи помилиј“. Ако преумувањето е вистинско, тогаш тоа „јас сум крив за се`“, односно „Господи помилуј“ ќе стане секојдневна мисла, која умот ќе ја практикува. Постепено, тоа се вселува и во срцето и се раѓа внатрешната молитва...

Ама.. битно е да се почне. Добра почетна движечка сила кај секој човек е стравот Божји.
Зависи кој што сака во животот..

se e u redu... ama zosto da se plasime od Bog?... Gospod gi sakase lugeto i zatoa go dade svojot Sin... nema potreba od strav. ako go sakas Bog, ke go mrazis grevot!

treba da znaeme deka Bog e strasen Bog ali isto taka deka e Bog na ljubovta,no neli pisuva da ne se plasime od toj sto moze da go unisti samo teloto tuku da se plasime od toj sto moze da ni ja frli dusata vo pekolot,. a sto se odnesuva do pokajanieto svetiot duh zapocnuva se ,Toj preku sovesta ni zboruva deka sme gresni i deka treba da se novorodime i taka sekoj covek ima sansa 2-3 pati vo zivotot da go primi Hrista,zatoa luge ne ja ispustajte sansata da imate vecen zivot i zaednistvo so Bog

se e u redu... ama zosto da se plasime od Bog?... Gospod gi sakase lugeto i zatoa go dade svojot Sin... nema potreba od strav. ako go sakas Bog, ke go mrazis grevot!

Во поглед на ова прашање, еве што вели дедо Наум:

„Светите Отци на Црквата забележале и опишале три вида на односи кои човек може да ги има со Бог: робовски, наемнички и синовски.

Стравот е основен двигател на робовскиот однос. Човекот се плаши да не биде казнет со болест, со некоја несреќа или со смрт, заради неисполнување на одредени религиозни обврски. Што е најлошо, се плаши дека ќе биде казнет од самиот Бог.

Интересот е основниот двигател на наемничкиот, односно трговскиот однос. Човекот смета дека со исполнувањето на одредени религиозни обврски, за возврат, ќе добие од Бог здравје, успех во животот и материјални блага, а на крај, после заситувањето од животот, и спасение во Рајот.

Љубовта е единствената причина на подвигот на градење на синовски однос со Бог. Децата Божји го бараат Него, својот небесен Отец, и ништо друго. Добивањето на некои од даровите Божји, без оглед дали небесни или земни, го оставаат на Неговата света промисла за нивно спасение; и толку. Ставот на децата Божји кон својот небесен Отец е став на благодарност, на давање и на себепринесување, без притоа да очекуваат нешто за возврат. Тие, барајќи Го само Него, уште во овој живот ја живеат тајната на она: сè Мое е твое...“

Затоа реков дека добра почетна движечка сила е стравот Божји.

treba da znaeme deka Bog e strasen Bog ali isto taka deka e Bog na ljubovta,no neli pisuva da ne se plasime od toj sto moze da go unisti samo teloto tuku da se plasime od toj sto moze da ni ja frli dusata vo pekolot,......

da! mozebi si vo pravo, ama sepak, covekot ima slobodna volja da izbere blagoslov ili prokletstvo, raj ili pekol, da go saka bog ili ne! stravot moze da napravi lugeto da zabegaat vo religioznost i da pravat smotani raboti mislejki deka mu ugoduvaat na Bog. a i tesko e da sakas nekogo ako se plasis od nego taka?

i taka sekoj covek ima sansa 2-3 pati vo zivotot da go primi Hrista,zatoa luge ne ja ispustajte sansata da imate vecen zivot i zaednistvo so Bog

Човекот со гревот се оддалечува од Христос, а со покајанието повторно се приближува. Затоа, не 2-3 пати, туку постојано има шанси. Секако, совршено е да го сакаш Христос до самозаборав. Тоа е првата заповед од Бога. Тоа е движење по вертикалата на Крстот. Втората заповед е да го сакаш својот ближен, која за совршените подразбира да го сакаш секој човек. Тоа е движење по хоризонталата на Крстот. Па така, секодневно и постојано се распнуваме на Крстот. Распнувањето на Крстот подразбира плачење за нашите гревови.

Господ не е надничар, па да ни дава 2-3 спогодби за одредена плата. Бог е љубов, Тој постојано ни се дава, дури и пред ние да побаравме нешто од Него.

treba da znaeme deka Bog e strasen Bog ali isto taka deka e Bog na ljubovta,no neli pisuva da ne se plasime od toj sto moze da go unisti samo teloto tuku da se plasime od toj sto moze da ni ja frli dusata vo pekolot,......

da! mozebi si vo pravo, ama sepak, covekot ima slobodna volja da izbere blagoslov ili prokletstvo, raj ili pekol, da go saka bog ili ne! stravot moze da napravi lugeto da zabegaat vo religioznost i da pravat smotani raboti mislejki deka mu ugoduvaat na Bog. a i tesko e da sakas nekogo ako se plasis od nego taka?

Така е!. Арно ама, почетокот во релацијата со/кон Бога секогаш почнува со стравот Божји. Стравот Божји не е страв од Бога како тиранин, туку стравот се толкува повеќе како бегање од злото и приклонување кон доброто. Стравот е почеток, а љубовта кон Бог и ближниот е „завршетокот „ во таа релација.

znaes, sekogas mi precel toj zbor, sostojba... strav. kako na pr. strav od Bog, strav od idninata, strav od ne znam ti ja so drugo. mislam deka hristijanite sto go ljubat Bog i sto gi pazat negovite zapovedi ne treba da se plasat. Ne plasi se e napisano ne znam kolku pati vo Biblijata i mislam deka vazi za site luge koi iskreno pristapuvaat pred Bog.... taka mislam jas. ama nema veze.. ne ni temata Strav od Bog :)

bog treba da se pokae sto go dopusta zloto i sto dozvolil da zgreca adam i eva i on e kriv za se, i zatoa se kae i se brani so molcenje.

znaes, sekogas mi precel toj zbor, sostojba... strav. kako na pr. strav od Bog, strav od idninata, strav od ne znam ti ja so drugo. mislam deka hristijanite sto go ljubat Bog i sto gi pazat negovite zapovedi ne treba da se plasat. Ne plasi se e napisano ne znam kolku pati vo Biblijata i mislam deka vazi za site luge koi iskreno pristapuvaat pred Bog.... taka mislam jas. ama nema veze.. ne ni temata Strav od Bog :)
Дури и со родителите имаме однос кој е микс од страв и љубов, кој раѓа почит.

Стравот од Бога е едно од првите нешта кои не доближуваат до Неговиот пат. Тој е она што на почетокот ни го конторлира и корегира грешното однесување.
Да, Бог не љуби неизмерно многу. Но, не смее да претпоставиме дека и покрај тоа што правиме повторно и повторно гревови, Тој ќе мижи и ќе простува, без никаков фидбек од нас. Тоа е веќе самољубие и непочитување. Па тука е стравот да не обузда во таквата неоснована надеж. односно суетна претпоставка.
Зошто ако ја земеме Божјата љубов здраво за готово,ние ќе грешиме и никогаш нема да размислуваме за последиците на нашите гревови.
А, последици сепак ќе има, ако не се покаеме.
Додека пак,ако сме без никаков страв, ние нема да размислуваме за последиците.

Нормално,стравот не смее да биде единственото чувство кон Бога. Зошто тогаш сме во тој, погоре споменат, робовски однос. И ги исполнуваме Божјите заповеди под присила, а не од љубов и благодарност кон Него

Но, здрава доза на страв е потребна, пред се како потсетник и глас кој не опоменува што ризикуваме ако се одалечиме преку грев од Бога. Особено кога се враќаме на верата по безбожен приод.

bog treba da se pokae sto go dopusta zloto i sto dozvolil da zgreca adam i eva i on e kriv za se, i zatoa se kae i se brani so molcenje.
Ти се читаш ли понекогаш што пишуваш..Бог да се покае...се брани со молчење..да бе го користи петиот амандман до американскиот устав..
Море покај се ти додека е време..оти на судот што ќе одиш...и да пееш тие џабе..

Човекот со гревот се оддалечува од Христос, а со покајанието повторно се приближува. Затоа, не 2-3 пати, туку постојано има шанси. Секако, совршено е да го сакаш Христос до самозаборав. Тоа е првата заповед од Бога. Тоа е движење по вертикалата на Крстот. Втората заповед е да го сакаш својот ближен, која за совршените подразбира да го сакаш секој човек. Тоа е движење по хоризонталата на Крстот. Па така, секодневно и постојано се распнуваме на Крстот. Распнувањето на Крстот подразбира плачење за нашите гревови.

Господ не е надничар, па да ни дава 2-3 спогодби за одредена плата. Бог е љубов, Тој постојано ни се дава, дури и пред ние да побаравме нешто од Него.

d
druze ne izmisluvam taka pisuvaza toa deka covekot ima 2-3 sansi vo zivotot(vo eremija mislam deka pisuvase)
inaku Isus veli koj se plasi ne e dostoen za mene znaci sekoj strav treba da go iskorenime preku Hristos dali bil od Lukaviot ili od bilo koj

НЕЕ ТОЧНО ДЕКА ЧОВЕК МОЖЕ ЗА СЕ ДА СЕ ПОКАЕ

ТОА Е ГОЛЕМА ЛАГА . Ти можеш да се покајуваш колку си сакаш , туку прашањето е дали некој ти простува за тоа тоашто се покајуваш те дали ти е прифатено покајувањето . Покајувањето и Проштавањето се премногу поврзани меѓу себе за да се разгледуваат одделно .

1 ) Престап...прeкршочно дело ...како казна е предвидена постина материјална казна или опомена , прекор . укор итн .Значи станува збор за дело кое поединец го сторил незлонамерно или од некоја крајна ситуација кога бил присилен немал друг избор ....Но притоа не настанала некоја поголема материјална штета или физички или психички повреди кај други луѓе или заедницата во која живее . Е за вакви случаи Христ им кажувал да се покајат и да не грешат повеќе ....без разлика што според Мојсеев закон следувала дури и смртна казна во некој случаи .Затоа Павле сугерирал таму каде се формирале првите христијански заедници самоуправи – кибуци ако во близина има стари луѓе а поготову вдовици па и со деца задолжително да се помагат со храна да не се доведе во прашање нивен биолошки опстанок а со тоа и оправдување дека мора да занимава со проституција за да прехрани семејство оти општеството ја довело во таква ситуација. Оти во такви случаи кажал Христ споредба....”господар му дал на заем на слуга поголема сума пари, поминал рокот за враќање и слуга молел оти неможел да ги врати ..и господарот му ги простил парите . Но курназот слуга позајмил на друг човек пари и кога и овој не можел да му ги врати па го молел да одложат слугата побарал да се спроведе законот да му се конфискува се на човекот . Кога разбрал господарот му побарал на слугата се да врати со камата.”....јасно е што сака да каже .Затоа и ги прашал Христ дали се толку сигурни дека немаат некој грев па сакаат да каменуваат . ... да судат ...оти така ќе им биде и судено .ПОКАЈАНИЕТО СЕ ПРИФАЌА ОТИ ДЕЛАТА СЕ СТОРЕНИ ОД НЕЗЛОНАМЕРА , НЕЗНАЕЊЕ ИЛИ ПРИНУДНО . Значи доволно е и самото покајание .

2 ) Грев е казниво кривично дело за кое на сторителот обавезно мора да му се изрече казна во вид поголема материјална казна или лишуање од слобода . Самиот Христ ги учел дека КАЗНАТА МОРА ДА СЕ ПЛАТИ . Нели го дал примерот со Захеј ( мислам така се викаше ) кој си натлатувал ...и мислел дека нее виден ....арно амааааа Христ му кажал дека фино лепо крадено си е крадено и мора да врати со 300 % камата според законот на Мојсеј па дури потоа ако му чини може да се усовршува духовно-идеалистички . Оти според Мојсеевиот религиозен закон ...НЕ Е ПРЕДВИДЕНО ПРОШТАВАЊЕ ...секој престап , грев мора да се плати ....важи правилото ...”крив за едно крив за се “ (ова правило важи и секоја религија ...така вели Павле ). Значи откако ќе се расчистат сметките – казните гревовите сторени според Мојсеев закон дури после може да се применува Христово слово – доктина ...но и ако некој практикува Христово слово ако направи кривично дело според Законот ..мора да се плати ...нема проштавање ....никакви покајанија не доаѓаат во предвид . ПРВО НЕКА ПЛАТИ ПА НЕКА СЕ ПОКАЈУВА КОЛКУ СИ САКА ОТИ ДЕЛОТО-А СЕ НАПРАВЕНИ СВЕСНО . Тоа е правилото .Но откако ќе плати или времена казна ќе помине (затвор)....може да практикува духовност ...никој нема право да го спречува или потценува . ПОКАЈАНИЕТО НЕ СЕ ПРИФАЌА СЕ ДОДЕКА ПРВО НЕ СЕ НАДОМЕСТИ ШТЕТАТА КОЈА Е НАПРАВЕНА . Дури отпосле покајанието се прифаќа под услов да не се повторат делата-о .Ако се повторат не се прифаќа покајанието без разлика што штетата ќе биде платена надокнадена на било кој начин .

Грев – кривично дело сторен од духовен-идаелистички аспект ВО ОБЛАСТА НА МИСЛОВНОСТА , ЖЕЛБИТЕ СТРАСТИТЕ , но кој не се реализирани и практично ( сега кој може и колку е стварно тоа остварливо е друго прашање ) СЕ ПРИФАЌА ПОКАЈАНИЕ доволна е молитва , незнам како изгледа таа молитва ама ваљда доволно е со свој зборови ....а не и исповед пред некој свештени лица или со однапред спремени текстови или во верски објекти ...па Христ се молел и во гори и долини нели и самиот побарал од Бог да го замине пехарот на суровата смрт па се предомислил – покајал .Доволно е и самото покајание ...се прифаќа секогаш

3 ) Смртен грев ....велепредавство .....НИКОГАШ , НИКАДЕ НЕМА ПРОШТАВАЊЕ .....сторителот може да си се кае колку си сака .....штетата што ја предизвикал или опасноста во која ги довел сите други членови на заедницата предизвикале огромни штети и загуби ....материјални , човечки физчки душевни секакви . Казната е со неограничен рок на траење . Христ ги кажал двата смртни грева ...1) не нарекувај го брат ти по дух – идеал – глупав ( оној со кого си се договорил дека ќе се бориш значи брат не по крвна линија туку по идеал –дух )... на било кој начин . 2) не навредувај го возвишениот дух-идел ( светиот дух ) на било кој начин ...целта за која сте се договориле дека ќе се борите .

Денес двата смртни грева за кој нее превидено ниту покајание оти нема ниту да бидат простени се веќе направени . Покрадена е самоуправна идеалистичка сопственост ...навредени се и возвишената цел и тие кој се бореле за неа се наречени глупи . Нанесена е огромна човечка загуба ..избркани на улица стотци илјади луѓе .огромни физички и психички трауми кај огромен број луѓе ..само за некој криминалци да живееле комотно .

Samo so strav od BOG ne bi praele grevovi...dokolku si iame na um deka BOG e samo dobar a ne e strasen togas kje si gresime i kje si vikame aj BOG e dobar a dodeka se plasime postajano kje se obiduame so pomalku grevovi da praime i pomalkui

Da BOG e pre mn mn mn dobar ama i e strasen

Изреки 1:7 Почеток на мудроста е стравот Божји...

Токму тоа што го кажа макариос. Првиот степен на личносен однос со Бога.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom