Креационизам наспроти еволуционизам

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мислам дека е невкусно еден сосем природен механизам каков што е еволуцијата да биде обвинуван за идеолошки манипулации вршени од страна на човекот.

Тоа што некој пропагандно го искористил концептот на survival of the fittest за да си брка работа не го прави механизмот поган, невреден или непожелен.

Еволуцијата е факт. Ништо на овој свет не може да ја порекне. Настанокот наживотот, динамиката на развој, надворешните влијанија... све ова може да се доистражува и прилагодува според откритијата. Она што НИКАКО не може да се порекне е дека де-факто постои фосилен прогрес и дека, де-факто, исто така, постои филогенетското дрво и геномите кои ја кажуваат истата приказна.

Треба човек да е ептен у динајл за да може да се сомнева во последниве две. Или да не знае што се тие.
Зошто го перцепираше како обвинување?
Не е природен механизам дарвиновата теорија.
Еволуцијата е.
Социјалниот дарвинизам потекнува директно од Дарвиновата “Потекло на видовите“ и во тоа време бил сосема релевантна филозофија и соодветните научни гранки се бавеле со докажување на супериорноста на одредени раси...класи...:)
А последиците се...alive & well...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Nesto sto tipcite kako bucio ne razbiraat e deka razmisluvanje so svoja glava na tema za koja pojma nemas ne e bas doblest. Doaga na temava, iznatropa 5-6 gluposti i posle vika razmisluvaj so svoja glava. Da, razmisluvanjeto so svoja glava e mnogu vazno no prvo educiraj se vo vrska so temata pa posle razmisluvaj so svoja glava i donesi nekoi zaklucoci a ne carsiski muabeti abe nemoze da e ova vaka, abe ova e laga, abe ova e namestaljka itn.
Нешто слично како кога ти се убаци на темана за енергија во Мистерии, а врска немаш за што збориме таму. Би ти препорачала и на тебе да се едуцираш прво, па после да донесуваш заклучоци. Simple enough, right?

Инаку, ја се слагам со еволуцијава - очигледна е нели, очи боде. Накнадните мои мисли спаѓаат повеќе кон тема “Настанок на живот“, а не “Еволуција“. Мојата увереност дека сме body-mind-spirit не ми дозволува да бидам задоволена од она што само онаа мејнстрим наука ни го пружа. И како што кажа Буцио, со тој материјалистички ум стигнавме до кајшто сме - on the brink of self destruction.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И како што кажа Буцио, со тој материјалистички ум стигнавме до кајшто сме - on the brink of self destruction.
Оф леле...

Се некои медитативни типови и типки на форумов, со светкање во главаta кое ќе го спаси човештвото. Нис сме нација на Саи Баби..

F

Frankie Yale

Гостин
Нешто слично како кога ти се убаци на темана за енергија во Мистерии, а врска немаш за што збориме таму. Би ти препорачала и на тебе да се едуцираш прво, па после да донесуваш заклучоци. Simple enough, right?

Инаку, ја се слагам со еволуцијава - очигледна е нели, очи боде. Накнадните мои мисли спаѓаат повеќе кон тема “Настанок на живот“, а не “Еволуција“. Мојата увереност дека сме body-mind-spirit не ми дозволува да бидам задоволена од она што само онаа мејнстрим наука ни го пружа. И како што кажа Буцио, со тој материјалистички ум стигнавме до кајшто сме - on the brink of self destruction.
Koj del? Dali e za paranormalnite sposobnosti na Nostradamus? Osven za toa i David Icke za drugo ne mi teknuva deka sum vlagal vo nekoi diskusii a i toa ne znaci deka voopsto nemam pojma za sto zborite. Toa e prvo, vtoro jas ne diskutiram ovde nastanok na zivot i dela na darvin, diskutiram evolucija. Treto, tvojata uverenost. Toa e loso, koga si uverena vo nesto bez nekoja solidna ili znacajna poktrepenost pa samoto toa ti gi blokira site idei koi se kosat so taa uverenost. Istp kako vernicite koga blokiraat se sto e protiv "boga" bez razlika kolku e ocigledno.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
На бринкот сме поради монетарната економија. Не поради науката.
Науката не е идеологија. Науката не забранува духовност. Таа едноставно има потешкотии (за сега) да се бави со субјективни феноми и свесност. Сето тоа се менува.

А светот - тој е ваков поради парите.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
На бринкот сме поради монетарната економија. Не поради науката.
Науката не е идеологија. Науката не забранува духовност. Таа едноставно има потешкотии (за сега) да се бави со субјективни феноми и свесност. Сето тоа се менува.

А светот - тој е ваков поради парите.
Не бе, не какав по науката јас. Него по филозофијата по која одат многу луѓе ради материјалистичкиот поглед. Кога ќе се прекине да се гледа соседот свој како дел од себе...не знам дали ме разбираш. Зборевме и за научните докажувања за дрвата како комуницираат меѓу себе - за таква поврзаност зборам. Не знам тој материјалистички поглед на што се должи

Koj del? Dali e za paranormalnite sposobnosti na Nostradamus? Osven za toa i David Icke za drugo ne mi teknuva deka sum vlagal vo nekoi diskusii a i toa ne znaci deka voopsto nemam pojma za sto zborite. Toa e prvo, vtoro jas ne diskutiram ovde nastanok na zivot i dela na darvin, diskutiram evolucija. Treto, tvojata uverenost. Toa e loso, koga si uverena vo nesto bez nekoja solidna ili znacajna poktrepenost pa samoto toa ti gi blokira site idei koi se kosat so taa uverenost. Istp kako vernicite koga blokiraat se sto e protiv "boga" bez razlika kolku e ocigledno.
Never mind...lol

Да де, и јас си кажав за еволуција. Нема порекнување на тоа - таа си е тука и си се одвива и ден денес.

А за другото....тоа не спаѓа во нешто опипливо за да може да се докаже на класичен начин, ама квантната физика е на добар пат. No pun - ја не ја негирам науката.

F

Frankie Yale

Гостин
Never mind...lol

Да де, и јас си кажав за еволуција. Нема порекнување на тоа - таа си е тука и си се одвива и ден денес.

А за другото....тоа не спаѓа во нешто опипливо за да може да се докаже на класичен начин, ама квантната физика е на добар пат. No pun - ја не ја негирам науката.
Dokazi de, me interesira kade toa jas tropav gluposti na podforum misterii i pojma sum nemal za taa tema. Samo zapamti, ne znaci deka ako ne se soglasuvas so nekoe moe mislenje deka toa e avtomatski netocno i jas pojma nemam sto zboruvam, i obratno normalno. Jas kazav za bucio deka veze nema poradi samoto toa sto toj iznatropa gluposti od tipot na "evolucijata se bazira na cista slucajnost" i e "sistem na veruvanje" sto normalno se kosi so zdrav razum. Ima razlika pomegu razlicni mislenja i cista glupost.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Dokazi de, me interesira kade toa jas tropav gluposti na podforum misterii i pojma sum nemal za taa tema. Samo zapamti, ne znaci deka ako ne se soglasuvas so nekoe moe mislenje deka toa e avtomatski netocno i jas pojma nemam sto zboruvam, i obratno normalno. Jas kazav za bucio deka veze nema poradi samoto toa sto toj iznatropa gluposti od tipot na "evolucijata se bazira na cista slucajnost" i e "sistem na veruvanje" sto normalno se kosi so zdrav razum. Ima razlika pomegu razlicni mislenja i cista glupost.
Ти го имаат избришано постот на таа тема, што да правам :toe:

Оки, јас не велам дека ако двајца луѓе не се согласуваат за нешто дека тоа автоматски значи едното или другото се неточни. Само што гледам овде МНОГУ луѓе што не сакаат да прифатат некоја мисла која што се коси со нивните погледи и одма ја отфрлаат како глупост . Ако некој не се слага, кажи си and carry on.

In this post, you are eating your own words right now:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-Прашања-до-атеистите&p=4143920&viewfull=1#post4143920

F

Frankie Yale

Гостин
Ти го имаат избришано постот на таа тема, што да правам :toe:

Оки, јас не велам дека ако двајца луѓе не се согласуваат за нешто дека тоа автоматски значи едното или другото се неточни. Само што гледам овде МНОГУ луѓе што не сакаат да прифатат некоја мисла која што се коси со нивните погледи и одма ја отфрлаат како глупост . Ако некој не се слага, кажи си and carry on.

In this post, you are eating your own words right now:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-Прашања-до-атеистите&p=4143920&viewfull=1#post4143920
Ne e ova podforum misterii ama nema veze, dobar izbor, gledam si se namacila, ova odamna e.

Nema veze, da objasnam:

Kako si gi jadam zborovite ovde? Da se ima otvoren um ne znaci da se prifati se sto ke ti kazat. Toa se vika naivnost! Ponataka, ne go otfrliv ova mislenje poradi toa sto se kosi so veke moite postaveni pogledi tuku poradi toa sto momentalno (a i veke dolgo vreme) nema dovolno dokazi za da se prifati. Da se ima otvoren um znaci da se dade reason of doubt na sekoja misla pa ako ima logika i dovolno dokazi istata da se prifati. Za taa teorija momentalno dovolno dokazi nema. Tvrdese ipsisimus deka seta materija e svesna, an extraordinary claim, right Almala? And as we all know extraordinary claims need extraordinary evidence. Extraordinary evidence nema!

Toj tvrdese deka seta materija e svesna poradi toa sto na subatomsko nivo cestickite se odnesuvaat kako branovi i cesticki t.e imaat dvojna priroda i toa e pokazatel na svesnost. Jas na ova tvrdev deka toa samo znaci deka na subatomsko nivo imaat dvojna priroda, isto taka tvrdese deka predmeti od bilo koja priroda ako se stavat pod ajnstajn-bozeov kondenzat ispadna ke pocnat da se ponasaat kako branovi-cesticki ili wave-particle behavior. Ova normalno ne e tocno, tenisko topce nikogas nema da se ponasa kako bran.

Toa ne znaci deka jas vednas ja otfrliv kako glupost. Zemav da citam na ovaa tema zosto navistina me zainteresira i ispadna deka ne sum vo pravo vo vrska so toa deka uspeva samo na subatomsko nivo i deka vo 1999 sproveden e eksperiment vo koj molekula bakminsterfulerin prikazala dvojna priroda. No toa ne me ubedi poradi toa sto posle 12 godini seuste ne e nadminata taa golemina a bakminsterfulerin e molekula sozdadena od 60 atomi i ima golemina od 0.7 nanometri isto taka toa ne pokazuva na svesnost na materijata tuku deka imaat samo dvojna priroda i deka prikazuvaat takvo odnesuvanje poradi masinata.

Ovde nikade nema slepo odbivanje tuku zdrava diskusija. Znaci da se ima otvoren um ne znaci se sto ke ti kazat da prifatis, tuku sekoja ideja otvoreno da ja razgledas i ako ti ima logika i ima dokazi koi ja poddrzuvaat, da ja prifatis. Da se ima otvoren um ne znaci da prifatis se sto ke ti frlat.

A za tvrdenje kako toa deka seta materija e svesna treba navistina extraordinary evidence. Ipsisimus veruva vo toa, jas ne. Ako se dokaze dopolnitelno, ke pocnam i jas da veruvam. Toa ti e skepticizam.

E sega, edinstven problem e sto istata teorija tvrdi deka sekoj objekt pokazuva takvo ponasanje t.e wave-particle behavior a istoto znaci deka goleminata na efektot vo sporedba so goleminata na masata brzo stanuva neizmerliva. Mozebi zatoa veke 12 godini ne e zgolemeno i ostana na bakminsterfulerin.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Добро де, не мораше цела дискусија да ми ја прераскажеш сега...хахаааа....ја се слагам со Ипси и има докази, ама можеме во друг подфорум за тоа да дискутираме....да не тераме офф топик веќе, к? :smir:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Toj tvrdese deka seta materija e svesna poradi toa sto na subatomsko nivo cestickite se odnesuvaat kako branovi i cesticki t.e imaat dvojna priroda i toa e pokazatel na svesnost. Jas na ova tvrdev deka toa samo znaci deka na subatomsko nivo imaat dvojna priroda, isto taka tvrdese deka predmeti od bilo koja priroda ako se stavat pod ajnstajn-bozeov kondenzat ispadna ke pocnat da se ponasaat kako branovi-cesticki ili wave-particle behavior. Ova normalno ne e tocno, tenisko topce nikogas nema da se ponasa kako bran.

A za tvrdenje kako toa deka seta materija e svesna treba navistina extraordinary evidence. Ipsisimus veruva vo toa, jas ne. Ako se dokaze dopolnitelno, ke pocnam i jas da veruvam. Toa ti e skepticizam.
И после цела таа дискусија ти сеуште мислиш и тврдиш дека јас сум верувал дека материјата била свесна!?
Јас тогаш а еве и сега тврдам дека свеста е матрикс на постоењето...дека свеста и постоењето се едно исто! А не дека материјата била свесна на начин на кој и ние сме. И кога викам "свест" немислам на оваа човечка будна состојба која ја искусуваме во моментов, таа е само дел, ниво од апсолутната свест. Ти поради ова тогаш ме нарече луд и што уште не, иако ова мислење го делеле и најголемите умови на минатиот век како Ајнштајн, Бор, Планк...
Еве неколку линкови кој кажуваат што сум рекол и што сум мислел:
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5&p=4141502&viewfull=1#post4141502
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-Прашања-до-атеистите&p=4143150&viewfull=1#post4143150

F

Frankie Yale

Гостин
И после цела таа дискусија ти сеуште мислиш и тврдиш дека јас сум верувал дека материјата била свесна!?
Јас тогаш а еве и сега тврдам дека свеста е матрикс на постоењето...дека свеста и постоењето се едно исто! А не дека материјата била свесна на начин на кој и ние сме. И кога викам "свест" немислам на оваа човечка будна состојба која ја искусуваме во моментов, таа е само дел, ниво од апсолутната свест. Ти поради ова тогаш ме нареше луд и што уште не, иако ова мислење го делеле и најголемите умови на минатиот век како Ајнштајн, Бор, Планк...
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B0%D1%9A%D0%B0-%D0%B4%D0%BE-%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5&p=4141502&viewfull=1#post4141502
http://forum.kajgana.com/showthread.php?57055-Прашања-до-атеистите&p=4143150&viewfull=1#post4143150
Hahahaha za dzabe sme se raspravale onda, jas na toj nacin te razbrav. Zosto ako se sekavam negde ti napisa seta materija e svesna...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Панпсихизмот, ова потполно off topic, не е толку сулуда теорија колку што изгледа на прв поглед...

Има неколку сериозни теоретичари во областа на Филозофијата на Умот, кои застапуваат одредена варијанта на панпсихизмот, како Дејвид Чалмерс на пример...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Hahahaha za dzabe sme se raspravale onda, jas na toj nacin te razbrav. Zosto ako se sekavam negde ti napisa seta materija e svesna...
Јас никогаш не лажам! Провери ако сакаш, таква моја изјава нема да најдеш.
Во секој случај, добро е што разјаснивме некој работи.:smir:

F

Frankie Yale

Гостин
Јас тогаш а еве и сега тврдам дека свеста е матрикс на постоењето...дека свеста и постоењето се едно исто! А не дека материјата била свесна на начин на кој и ние сме. И кога викам "свест" немислам на оваа човечка будна состојба која ја искусуваме во моментов, таа е само дел, ниво од апсолутната свест. Ти поради ова тогаш ме нарече луд и што уште не, иако ова мислење го делеле и најголемите умови на минатиот век како Ајнштајн, Бор, Планк...
Aj da ne se vrakame na oftopik ama kako se sto postoi e svesno? Za ova te narekov lud, plus sto se obiduvase da objasnis deka double slit experiment e eksperiment sto dokazuva svesnost koja jas ja razbrav kako konvencionalna svesnost (moja greska). Inace navistina me interesira kako go objasnuvas toa, se sto postoi e svesno, kako e kamenot svesen ili pacient koj e vo trajna vegetativna sostojba?

Kajgana Shop

На врв Bottom