Креационизам наспроти еволуционизам

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Си чул ли ти, Лурц, некоја друга теорија за настанокот на животот освен (1) Абиогенеза, (2) Креациониам и (3) Панспермија (што е (1) у ствари)?!?

Ако не, тогаш што толку се исчуџаваш, свако мало, по ова форумов Религија?!?! Како уште не ти е јасно што е што?
ај ти си паметниот, кажи твоја теорија...мада човек не е да ти се обраќа ама упорен си...која е твоја теорија осим тие три.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За почеток СЕТИ (нивните претходници и наследници Феникс и уште некои проекти) и главните спонзори НАСА, нивниот извор на милијарди, резултатите низ овие 4-5 децении. Понатаму и за пробите на НАСА и неуспешните лансирања (пази, империја која стапна 60-тите на месечината им се рушат спејсшатлови како играчки). Што резултати добивме од овие проекти.
Стварно ми стануваш смешен со овие алузииве.

Досега, вкупно 2 (ДВА) спејсшатлови имале несреќа.

„Им се рушат како играчки“... „А ја као стварно прашувам, пошто многу ме интересира да знам“ ....Yeah, right!

Немојте да му ги џвакате мисиите на НАСА пошто нема ни да ги прочита постовите.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За почеток СЕТИ (нивните претходници и наследници Феникс и уште некои проекти) и главните спонзори НАСА, нивниот извор на милијарди, резултатите низ овие 4-5 децении. Понатаму и за пробите на НАСА и неуспешните лансирања (пази, империја која стапна 60-тите на месечината им се рушат спејсшатлови како играчки). Што резултати добивме од овие проекти.

„Им се рушат како играчки“... „А ја као стварно прашувам, пошто многу ме интересира да знам“ ....Yeah, right!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не успеаа да добијат сигнал за постоење на мали зелени.
Но процентуално, тоа е само малечок дел од нивниот буџет,а ако се земе споредбено, неспоредливо помалку отколку овдешните лудила на власта,споменици и сето тоа.
Можеби и не е најдобар начин за трошење јавни пари, истражувањето на вселената.
Не знам.

Зошто водечките цркви во САД (како и овие овде за овдешниве маки на рајата) не догнат глас против зулумите во Ирак и Афган ете...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
За човековото совршенство: Не е тоа во смисла дека сме безгрешни, туку во смисла на тоа дека сме совршено склопени, физички, интелектуално, со принципи, подредено, наместено, толку многу органи наредени во совршен сооднос, за одредена функција. That`s amazing!

Да, гените се наш комуникациски печат, ама тие се и информација. Бог ја остави таа информација. Како настана првиот ген, ако не од Бог?

Сета наука е создадена со претходно насочување од Бог. Негово е да создава, да одржува. Чист благодет е тоа, не е наша заслуга. Не можеме да заслужиме такво нешто, премногу сме грешни.
Istata taa sovrsenost ja ima najmaliot insekt i znaci po toa ti ne si nisto pokomplicirana sovrsena od sekoj insekt ili bilo koj oblik na zivot koj si ima setlila organi svest dovolna za negovo kako takvo snaoganje, ama za niv nema vecen zivot iako se isto delo bozje negova kreacija so organi koi sovrseno sluzat na voljata za zivot manifestirana vo sekoe telo.

A za blagodat od Boga, blagodat od Boga e zemjotresot u Japan najnovo... imas sekoas blagodeti, znam sto ke reces bog mrza ziva on ne e kriv samo dopusta slobodna volja lugeto bile krivi epa ako se krivi znaci krivi se i nevinite sto umiraat posto oni go jadat stapot za vinata na drugite, i najposle ako se krivi i ako kakvi ti se mislite takov ti e i zivotot sto kur gi zalite onie koi spored vas blagodarenie na svoite misli si napraile haos (pekol) od zivotot.....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ај ти си паметниот, кажи твоја теорија...мада човек не е да ти се обраќа ама упорен си...која е твоја теорија осим тие три.
НЕМА друга теорија, Лурц!

Требаше, после два-три месеца распрашување наоколу да ти е јасно, нели?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Но процентуално, тоа е само малечок дел од нивниот буџет,а ако се земе споредбено, неспоредливо помалку отколку овдешните лудила на власта,споменици и сето тоа.
Можеби и не е најдобар начин за трошење јавни пари, истражувањето на вселената.
Не знам.

Зошто водечките цркви во САД (како и овие овде за овдешниве маки на рајата) не догнат глас против зулумите во Ирак и Афган ете...
А што стана со откритието со код ALH84001.
http://astronomyonline.org/Astrobiology/ALH84001.asp
Дали навистина е предмет на полемика или нешто се мучка. На сајтот пишува дека е предмет на полемика, дека е можна контаминација и е предмет на многу дискусии...но од 1996 за очекување е нешто треба да добиеме како резултат од тие дискусии и анализи.

Ммм, не би да ги бранам. Се ми стои дека ако не правиш таласи, нема да ти влезе вода во очи и уши, нели :)

--- надополнето ---

НЕМА друга теорија, Лурц!

Требаше, после два-три месеца распрашување наоколу да ти е јасно, нели?
Очекувам конкретен одговор. Која теорија ти ја застапуваш за потекло на живот свет на земјата.

--- надополнето ---

Лепењето етикети и лични квалификации кон членовите не ти помага да не одговориш на основните прашања. Што се однесува до проблемите не се два, побарај има низ архивите повеќе проблеми, неуспеси, откажувања...многу за толкав буџет

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ej vernici nemojte tolku da se vozgordevate ne se umisljajte deka vas Gopod ve udostoil pa vi se javil nego vie ste si go stvorile ko gladna kokoska so sanja proso e taka da znaete ako ima bog toj e daleku od toa so vie si uobrazuvate deka ste nesto kao posebni, so ste posebni imas noze race glaa, pa koj nema sekoj se raga takov ....

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Тоа не е одговор на поставеното прашање.
Не е битно Игоре, не знаеше, па се истрча...
У книгата ти е се што треба да знаеш за сети.
А дали ја сум знаел не е битно, ти со тоа ништо не добиваш нели ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Башка за сигналите...наводно добија сигнал 70-тите, потоа во 2006 излегува еден од вработените во институтот и обзнанува дека имаат сигнал, но ја кријат наводно информацијата од јавноста...истиот формира своја институција и издава книга. Кому од нив да веруваме :)
зарем не е проѕирно дека некој или некои манипулираат со јавноста како што црквата манипулираше во т.н. темен период?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
А што стана со откритието со код ALH84001.
Очекувам конкретен одговор. Која теорија ти ја застапуваш за потекло на живот свет на земјата.
* * *
не се два, побарај има низ архивите повеќе проблеми, неуспеси, откажувања...многу за толкав буџет

Два шатли „паднале како играчки“. Не паѓале 100.

Колку повеќе проблеми? Колку е тоа многу, за колкав буџет? Секогаш ли разговараш вака нејасно и во прашалници?

Лично, сметам дека Абиогенезата има порационални претпоставки. Ако треба да поддржам една од страните, речиси сигурно би ја поддржал оваа.

Креационизмот е сирова глупост која нема никаква врска со рационална логика која, нели, би требало да биде применлива во универзумот во кој живееме.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Два шатли „паднале како играчки“. Не паѓале 100.

Колку повеќе проблеми? Колку е тоа многу, за колкав буџет? Секогаш ли разговараш вака нејасно и во прашалници?

Лично, сметам дека Абиогенезата има порационални претпоставки. Ако треба да поддржам една од страните, речиси сигурно би ја поддржал оваа.

Креационизмот е сирова глупост која нема никаква врска со рационална логика која, нели, би требало да биде применлива во универзумот во кој живееме.
Реков дека не се само тие два. Од проекти се откажаа и Франција и други држави ради дуплирање на долгови, без резултат. Побарај ако ти е битно.

Наместо да се секираш за креационизмот и неговата глупост...сеуште очекувам конкретен одговор за теориите абоигенеза, панспермија...која од нив е точна. Која да ја прифатиме као догма и зашто. Како е можен експлозивен бран на жив свет од таа абиогенеза кога и дел од самите институти се оградуваат од оваа теорија како недокажлива (според истите, експериментите кои се вршени се неуспешни, затоа и не се интензивираат). Имаш у наука подфорум за панспермија која повеќе е прифатена последно време.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Наместо да се секираш за креационизмот и неговата глупост...сеуште очекувам конкретен одговор за теориите абоигенеза, панспермија...која од нив е точна. Која да ја прифатиме као догма и зашто.
А зошто не комбинација од тие 2, не се во контрадикторност, или пак можда некоја трета, четврта, ...... десета. И зошто да се прифати како догма? Чуму ни се догмите?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
У книгата ти е се што треба да знаеш за сети.
А дали ја сум знаел не е битно, ти со тоа ништо не добиваш нели ?
Знам доволно за програмот СЕТИ, не ми треба некоја книга да ме запознае.
И да, не знаеше, затоа се истрча така...

Kajgana Shop

На врв Bottom