Бројаници

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Може да се носи бројаница..или да се користи при молитвта..се додека не премне во идолопоклонство некој си фетиш или суеверие..односно додека не ја замени молитвата или кон кого е упатена...Мислам дека монасите ја вовеле..ама не сум сигурен..и намената и била како што кажува името за броење на молитвите...

Христос не рекол дека треба да се бројат молитвите.

Тој што ги вовел нема библиска поткрепа за тоа.

Едноставно нема потреба да постојат во молитвениот живот.

Не реков ни јас дека треба да се бројат...ниту дека има некаква врска со молитвениот живот..реков дека можеш да се носи какои секое парче накит или друг додаток..се додека не премине во реликвија

Пред две години имав бројаница и тоа од тие сребрените, ја носев некое време ама ме тепаше еден малер невиден и престанав да ја носам.
Во август сестра ми беше во св.Јоаким Бигорски и од неа добив за поклон црна бројаница.Не ја носам постојано заради тоа што кога мијам раце или се туширам ја вадам за да не ми се натопи и ќе заборавам да ја ставам и така ја забаталив.
Ако си ја најдам обавезно ќе си ја ставам некако убаво се осеќам кога ја носам:pipi:

Jas licno mislam deka brojanicite bas i nemaat nekakva vrska... mozebi porano nekako lugeto se raspoznavale po niv (hristijani i nehristijani na pr) ili mozebi vo nekoe vreme znacele nesto. Sega nisto ne znacat. A i sto e poentata koga site gi nosime a nisto ne ni znacat. Ili gi nosime od sueverie....

Бројаниците немаат никааква врска со молитвата.Може секој да се моли на Господ без никакви бројаници и други украси.
Ниту Христос ниту апостолите користеле дрангулии за време на молитвата.Така да тоа е за жал уште еден ерес на православната црква.
Кога го пражале Христос, како да се молат?
Тој одговорил, молете се вака: Оче наш...

Не рекол, да земете бројаници со толку и толку јазли по можност некое иконче и плус некои дополнителни реквизити па тогаш молете се.

Да, Господ кажал така да се молиме меѓутоа ја имаме и Господовата молитва. Сигурен сум дека си слушнал за неа „Господи Исусе Христе помилуј ме грешниот/гречната“. Бројаниците имаат врска со молитвата и воопшто не се ерес (живо ме интересира од каде ти такво мислење!). Не дека се неопходни за молитвата туку се корисни - многу! И ТОА БАШ ЗА ГОСПОДОВАТА МОЛИТВА!!! А еве како - за да ја кажуваш Господовата молитва и она ти донесе плод (а тоа би било постојана молитва на Бога) треба да си и посветен и да го собереш умот во срцето, а не да си расеан. За тоа као „прирачно“ средство се користи дишењето и бројаницата. Освен за зачувување на умот да не бега по разноразни слики, случки и мечти бројаницата е и помошно средство за броење како што би можело да се заклучи од самото име, нели? :) И тоа зато што монасите кои и се посветуваат на Господовата молитва го прават тоа постепено па се повеќе и повеќе. Е во та смисла духовните Оци им даваат на своите чеда за почеток помалце молитви да кажат на ден па се повеќе. Значи може да биде по 1-2 круга, по 100 на ден, по 500, по 1000 за да на крај самата Господова молитва стане дел од човекот и да од едно правило за кое на почеток требало труд стане еден интегрален дел од човекот и да се кажува и неприметно со секој здив. Тие што отишле подалеку можат да прават и други, напоредни, работи со кажувањето на Господовата молитва. Да работат и да ја кажуваат па дури и да зборат со други луѓе и да ја кажуваат!!! Доколку сте приметиле во некој манастир (обично таму може да се види) дека некој збори и ја врти бројаницата тоа е управо тоа!

Иначе имам една бројаница што ја добив пред 10-ина години и во периоди кога бев поагилен верник се трудев да ја користам правилно. Не ја носам на рака од проста причина што тоа е една осветена работа и просто би било дегутантно да идам во WC со неа (на пример) а од стално вадење и ставање, као и невадење за време на туширање и капење, би се упропастила. Си ја носам со мене во џеб од јакна или фармерки така да стално ми е при рака. Ми се чини дека носење бројаница во последниве неколку години повеќе станало некој моден детал отколку што стварно се користи али па од друга страна - чудни се патиштата Господови - може некој ќе дознае како правилно се користи и ќе ја користи и ќе стане подобар верник... Слава на Бога!

Осветувањето на бројаниците е само еден начин на православните цркви т.е. црковни тезги, да ја сузбијат конкyренцијата од другите тезги кои не се дел од нејзината црква. Демек "не купувајте од другите бројаници, тие не се осветени, туку купувајте од нашите, тие се "осветени"... давајте ни ги нам парите, а не на нив" :)
Истиот случај е и со свеќите, и со иконите, и со сите други бизнис-артикли на православието.

Осветувањето на бројаниците е само еден начин на православните цркви т.е. црковни тезги, да ја сузбијат конкyренцијата од другите тезги кои не се дел од нејзината црква. Демек "не купувајте од другите бројаници, тие не се осветени, туку купувајте од нашите, тие се "осветени"... давајте ни ги нам парите, а не на нив" :)
Истиот случај е и со свеќите, и со иконите, и со сите други бизнис-артикли на православието.

Се е тоа точно има и тука бизнис.
Но никој не ти става нож под грло и ти вика да носиш бројаница или да купиш свеќи или икона. Твој избор е тоа.
Јас лично сакам да ја носам бројаница и се чуствувам посигурно со неа. Не ми е битно дали со неа прават бизнис и јас не станувам посиромашна ако дадам 100 денари за алка која ми влева самодоверба и сигурност.

А бројаници продаваат многу луѓе и си прават бизнис од нив некои го прават тоа со благослов од МПЦ а некои не. Има полно жени низ градов кои продаваат бројаници на плоштад, на кеј, низ ГТЦ е тоа е бизнис веќе. И јас никогаш не би купила од такви места. Бројаница јас би купила само од црква или манастир.

Петре, разбери дека не ти треба никакви предмети да ти помогнат за да не си расеан додека се молиш.

Светиот Дух те води во молитвата, а не бројаниците.

Mojata mi e dadena kako poklon (kako shto treba i kako shto e redot) po boja crna isto kako shto treba,kupena od sveshteno lice so 33 jazli stavena na leva raka i nema vadenje dur ne se skine.A iskreno mnogu pocituvam covek shto nosi i mnogupati mi se ima sluceno da go zabelezam toj detal dali nekoj nosi ili ne.Ne znam nekako mnogu ubava rabota mi e,ednostavno kako covek da e prosveten koga ja ima na sebe.:smir:

Јас носам исто така црна како шо кажа скофилд 33 јазли на лева рака. Имав порано една ми ја скинаа на утакмица и купив нова. Сега и оваа е дотраена у секое време треба да си скине. За мене е убаво да се носи,а и убаво стои :)

јас носев 4 бројаници ама ми кажаа дека повеке од една демек не било убаво да се носи па ги извадив останатите, и сега носам само 1 .дали е точно ова или нема врска колку се носат???

сега носам само 1 .дали е точно ова или нема врска колку се носат???

Апсолутно нема врска само тоа дека треба да се носат бројаници го измислил некој несериозен религиозен мангуп.

Библијата не бара никаде бројаници.

Апсолутно нема врска само тоа дека треба да се носат бројаници го измислил некој несериозен религиозен мангуп.

Библијата не бара никаде бројаници.

Точно дека во библијата ги нема бројаниците се појавиле после 4тиот век од нашата ера. Пишува во првиот пост пак ќе кажам како се појавиле бројаниците.
Но прифатени се во христијанството и нашата црква прави бројаници и другите цркви низ светот исто.

Јас ја носам зашто се чуствувам поубаво кога ја имам на рака, значи за мене лично ја носам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom