Формула 1 сезона 2009

• Креатор на темата Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување Време на започнување

Дали правилата конечно ја направија Ф1 интересна и рамноправна?

• Да

Гласови: 86 41,3%
  • Не

Гласови: 122 58,7%

• Вкупно гласачи
    208
Кај го виде ова? Мислам дека рано е уште да се каже дали ќе се додаде Scuderia пред Sauber (екипите што користат мотори од Ферари додаваат Скудериа пред името како Торо Росо).
Theissen confirms Ferrari engine for Sauber/Qadbak
115395_215_136

BMW Motorsport director confirmed that the current BMW Sauber team will use a Ferrari engine and gearbox next year(понатамошниот дел од текстот е за тоа дали Саубер ќе има место во Ф1,веќе знаеме дека има.)

Нов бодовен систем догодина. Место првите 8, како што беше до оваа сезона, од 2010та првите 10 ќе земаат бодови.

1. место - 25 б. (:raz: Isn't too much ???)
2. место - 20 б.
3. место - 15. б.
4. место - 10. б.
5. место - 8 б.
6. место - 6 б.
7. место - 5 б.
8. место - 3 б.
9. место - 2 б.
10. место - 1 б.

http://www.formula1.com/news/headlines/2009/12/10279.html

Нов бодовен систем догодина. Место првите 8, како што беше до оваа сезона, од 2010та првите 10 ќе земаат бодови.

2. место - 20 б.
3. место - 15. б.
4. место - 10. б.
5. место - 8 б.
6. место - 6 б.
7. место - 5 б.
8. место - 3 б.
9. место - 2 б.
10. место - 1 б.

таман е... така се бодуваат и моторциклите. А види која е разликата помеѓу прво и трето место... 10 бода, така да ќе биде поинтересно.

2. место - 20 б.
3. место - 15. б.
4. место - 10. б.
5. место - 8 б.
6. место - 6 б.
7. место - 5 б.
8. место - 3 б.
9. место - 2 б.
10. место - 1 б.

па добро е вака исто како кај моторите и да не биди резил за шампионите кој не можат ни 100 поени да освојат (последните двајца)
вака барем ке имаат по 200-300 поени шампионите ама пак можат да го стигнат најуспешниот возач во историјата а кутриот за џабе црнчеше толку........
:salut:

Леле не ми се верува какви глупости се пишуваат резил било што не освојуле 100 поени и како можат да го стигнат најдобриот во историјата кога не се исто бодувани размили малце пред да пишеш.

Само што прочитав дека во новата сезона финскиот возач на Формула 1 Хеики Ковалаинен и Италијанецот Јарно Трули од следната сезона ќе бидат возачи на Формула 1 тимот Лотус.Значи овие двајца се најавени како возачи во тимот на Лотус а малезиецот Фаируз Фарузи како трет возач на Лотус.

^ И потпишале на три години.

Иначе Батон изјави дека репутацијата на Шумахер му е на коцка со неговото вракање. Доколку не биде успешно неговото вракање, ке ја изгуби репутацијата на победник што ја имаше досега.

па добро е вака исто како кај моторите и да не биди резил за шампионите кој не можат ни 100 поени да освојат (последните двајца)
вака барем ке имаат по 200-300 поени шампионите ама пак можат да го стигнат најуспешниот возач во историјата а кутриот за џабе црнчеше толку........
:salut:

ццццц брат што правиш муабет бе.... преслушај се...

инаку слашам Шуамхер се вратил кога и каде сите зборуваат а јас немам појма ако може некој да ми каже на скратено, јас чув нешто демек во Мерцедес ГП:toe:

^ И потпишале на три години.

Иначе Батон изјави дека репутацијата на Шумахер му е на коцка со неговото вракање. Доколку не биде успешно неговото вракање, ке ја изгуби репутацијата на победник што ја имаше досега.

Па фала Богу, у право е човекот ..

Кај се враќа Шумахер бе?Не веруем.Иначе ова со бодовиве глупости живи.Си мислев од кога ќе си отиде мозли,ќе има нешто паметно,али лажги со опашки.Отиде формулава у неповрат.

Кај се враќа Шумахер бе?Не веруем.Иначе ова со бодовиве глупости живи.Си мислев од кога ќе си отиде мозли,ќе има нешто паметно,али лажги со опашки.Отиде формулава у неповрат.

Големо враќање: Шумахер повторно во Ф1!

sps_shumi-f1-again.jpg

Михаел Шумахер се враќа во формула 1. Следната година ќе ја помине како член во Мерцедес ГП, стои на насловната страна на тиражниот германскиот дневник Билд.

„Драги љубители на Формула 1, ве молиме да ги врзете појасите: Рекордерот по бројот освоени светски титули Михаел Шумахер следната сезона ќе биде на стартот во болидот на новите сребрени стрели и со тоа ќе се случи најголемото вреќање во историјата на спортот“- пишува Билд во текстот под наслов „Шуми и Мерцедес“. Сега преостанува само потпис.

Исто така, истиот извор располага со информации дека е постигнат усмен договор окулу едногодишен договор помеѓу седумкратниот поранешен Ф1 првак и тимот на поранешниот Браун ГП.

„Шуми и Мерцедес - им се исполни сонот на сите германски навивачи“- се додава. „Потписот е само формалност. Шумахер се чуствува здраво и спремно. Последните тестови беа во потполност позитивно. Тој сега често говори за враќањето и не може да дочека за нова соработка со Рос Браун“- вели неименуваниот извор на Билд.

Шумахер и Браун, потсетуваме, соработуваа во сите Германски освоени титули - два во Бенетон, пет во Ферари.

Наводно, следната недела и дефинитивно целата работа ќе биде завршена со официјален потпис.

Спорт Денес

Додека не видам официјално не верувам:). Според мене Шуми ќе си остане таму каде што е. Но баш ме интересира што ќе се случи. За репутацијата не верувам дека драстично ќе му се наруши. И Мајкл Џордан се врати од пензија во Вашингтон и не беше на нивото од пред тоа па никој не го памети по тоа, туку напротив како најдобар кошаркар. Така ќе биде и со Шуми ако евентуално реши да се врати (во што јас не верувам).
Инаку ми се допаѓа новиот начин на бодување. Сега секој ќе вози да победува а не само да ја заврши трката во бодови.

Во периодот 1996-2007 да не претерам но сум пропуштил околу 10-тина трки. Значи незамисливо беше за мене секоја втора недела да не се нацртам пред телевизорот и да се нервирам или да се радувам ко луд.
Е сега, последните 2 години Ф1 е чисто срање преку кое единствено се перат пари.
Сите ги испофаќаа со финансиски и којзнае какви скандали, изменија 100 правила со што и ја изедоа душата на Ф1, возачите станаа како роботи, ги отстрануваат легендарните писти како Индијанаполис а сега и Силверстон, да не зборам за Спа Франкосамп.Мене ми е јасно дека спонзорите и парите го вртат спортот, но ова се претвори во циркус. Маса го забуби првенството лани наместоно, кога двајцата клошари се пропуштија меѓу себе за да Хамилтон за 1 бод избие пред Маса... итн, итн, итн...
Само уште Шумахер фалаше да се врати во друг тим освен Ферари, па сега ни 1 трка не планирам да гледам.

и сеа кое правило ќе се користи во 2010, шампион станува тој со највише победи?

Ако се изедначени со бодови тој што има повќе победи ке биде шампион а разликата од минатата сезона е принципот на бодување повеќе бодови се добиваат за прво место погоре во некој пост имаше...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom