Колку е добар нашиот образовен систем?

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
Dali nasiot obarzoven sistem e soodveten na baranjata, potrebite i moznostite na studentite? Dali nastavnata programa i pravilata spored koi studirame ili zapisuvame godina ili semestar se ispravni i kolku? Dali navistina po zavrsuvanjeto na skoluvanjeto nie ke mozeme da se pofalime so znaenje a ne samo so diplomata, so edno parce hartija?

Studentite treba da bidat motivirani za rabota, zelni za znaenje zatoa sto tokmu toa e celta na obrazovanieto, preku ucenjeto da se nadgraduvame u podobruvame, a ne da gi ucime najdobrite mesta za cekanje i brkanje na profesorite, ili da se trueme so kafinja i cigari duri gi cekame niv-gospodata profesori da dojdat na predavanje ili ispit.

Na krajot na kraistata pa tie zavisat od nas, nie gi plakjame so nasite pari i treba nie da odreduvame kakvo obrazovanie treba da imame!!!

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Tinja... Takov e nasiot sistem, i toa ne samo obrazoven tuku vo sekoja oblast.... Ne moze edna rabota da zavrsis normalno a da ne se nakurcis od nekogo ili nesto...

Eve bas denes mi se desi eden primer...Nestrucnost na kadri kaj mene na fax...Dokaz deka sistemot e uzas... Predava neso asistentkata,prvo predavanje, vezbi trebaa da bidat ali neso smenile u posleden cas (po obicaj)...Na temata...Vika tipkata, Arapite gi zapocnale svoite osvojuvanja vo Evropa preminuvajki go Sueckiot kanal... Aloooo breeee, geografija se uci u 7-mo oddelenie...Kako prvo, Sueckiot kanal gi povrzuva Azija i Afrika, kako vtoro, oddalecen e od Spanija 2000 kilometri, kako treto baraniot kanal e Gibraltar... I so trebase ja tuka da napraam...Da ja spustam, da i go plesnam u faca so vika Toso :helou:, ili da si sedam miren kako so napraiv i da go zadrzam znaenjeto za sebesi...Koj znae so moze da se desi ako i spomnam neso, posle moze da se nastrvi na mene pa da me udri na pik ...

I posle ovaa desavka, ja treba da slusam predavanje od nea i ona mene da me spremi za ponatamu da polagam kolokviumi,ispiti itn... Pa koga nema elementarni poznavanja kako e toa mozno ??? :toe::toe::toe:

Ova e samo eden prost primer deka ideme nadolu a ne nagore , i toa ne samo vo obrazovanieto...

Ali , top tema, neka spodelat drugite nekoi nivni iskustva koi se vredni za spomenuvanje...

Justice for All

Tempus fugit
Член од
17 јули 2008
Мислења
1.372
Поени од реакции
85
Vika tipkata, Arapite gi zapocnale svoite osvojuvanja vo Evropa preminuvajki go Sueckiot kanal... Aloooo breeee, geografija se uci u 7-mo oddelenie...
Kako prvo, Sueckiot kanal gi povrzuva Azija i Afrika,
kako vtoro, oddalecen e od Spanija 2000 kilometri,
kako treto baraniot kanal e Gibraltar...
И како четврто Суецкиот Канал не ни постоел во времето кога Арапите ја ширеле нивната империја на запад.

On topic, не викам дека е тиња, ама не баш ко што треба. И ми се чини дека долго време не му се обраќа должно внимание. Запоставен е заради поголемиот број егзистенцијални проблеми во државата. А тоа не смее никако да се дозволи. Без образована младина, државата нема светла иднина пред неа.
Ама тоа ти е Македонија. Кој си нема ќе се мачи со закоравени професори кој сеуште живеат во минатиот милениум, а кој си има ќе си купи диплома.
А тие што ќе добијат знеање се некој минимален процент. Ама затоа блазе нив.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Очаен е.
Треба да се реформира од корен, ама очигледно имаме поголеми проблеми во државава, па образовниот систем е последното нешто во кое се вложува.
Последнава година-две настанаа некои мали позитивни промени, ама во својата суштина образовниот систем повеќе личи на старата социјалистичка епоха, отколку на европските услови.

Мал милион нешта треба да се сменат, почнувајќи од подобра обука за наставниот кадар, нови универзитети, реновирани згради на образовните институции, воведување на квалитетен млад кадар, повисоки критериуми за вработување, поинаква и посоодветна програма, бесплатна едукација, промени од корен.

Мора еднаш засекогаш да се искоренат корупцијата, врските, неспособниот кадар.

Ама далеку сме ние од ова.:toe:

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Tocno, ocaen e.
Majka mi koga bese u stranstvo vika devojce od cetvrto oddelenie ja uci tablicata za mnozenje. Ovde gi tupat decata so raboti koi bi im trebale samo za na kviz.
Edna profesorka od Amerika ni kazuvase ako covekot se odluci da bide klucar (ona ni go kaza ovoj primer) togas on izucuva se za klucot. Ne uci istorija, geografija, biologija.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Tocno, ocaen e.
Majka mi koga bese u stranstvo vika devojce od cetvrto oddelenie ja uci tablicata za mnozenje. Ovde gi tupat decata so raboti koi bi im trebale samo za na kviz.
Edna profesorka od Amerika ni kazuvase ako covekot se odluci da bide klucar (ona ni go kaza ovoj primer) togas on izucuva se za klucot. Ne uci istorija, geografija, biologija.
A koga covekot e dovolno zrel i svesen da se odluci sto saka da bide do krajot na zivotot? Koga covekot znae sto e sposoben da raboti 30 godini?

Sistemot mozebi ne e sovrsen, ama napraven e od ludje za ludje, i sekoj normalen covek so prosecna inteligencija moze da stigne do fakultet i da go zavrsi. Sistemot opfaka se, a koj ne saka ne mora da uci. Zatoa ima ocenuvanje od 1 do 5. Opsiren e, da, mozebi malku poveke od kolku sto treba, ama toa sto e opsiren ne znaci deka e los.

Btw, znaete li zasto nastavata e losa vo Makedonija? Zatoa sto nikoj nisto ne prasuva. Vo USA ili Zapadna Evropa na kraj na predavanje da nema prasanje toa e katastrofa za profesorot. Ovde i koga nisto ne e jasno i koga nesto ne e jasno, site, ili ajde da kazeme najgolem broj od ucenicite/studentite, molcat.

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
Tocno, ocaen e.
Druze ova ti e dobro kazano, ali pak od edna strana toa e dobro, od druga ne e dobro. Poradi toa Amerikancite ne znaat deka na pr. ne smee da se stavi izbanjato zivotno koe seuste e mokro u mikrobranova za da se isusi, za razlika od nas. Toa nivnoto e preterizam. Za primer zemi go bilo koj drug obrazoven sistem osven amerikanskiot. Kolku povekje znaenje ima covekot tolku podobro za nego.

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
A koga covekot e dovolno zrel i svesen da se odluci sto saka da bide do krajot na zivotot? Koga covekot znae sto e sposoben da raboti 30 godini?

Sistemot mozebi ne e sovrsen, ama napraven e od ludje za ludje, i sekoj normalen covek so prosecna inteligencija moze da stigne do fakultet i da go zavrsi. Sistemot opfaka se, a koj ne saka ne mora da uci. Zatoa ima ocenuvanje od 1 do 5. Opsiren e, da, mozebi malku poveke od kolku sto treba, ama toa sto e opsiren ne znaci deka e los.

Btw, znaete li zasto nastavata e losa vo Makedonija? Zatoa sto nikoj nisto ne prasuva. Vo USA ili Zapadna Evropa na kraj na predavanje da nema prasanje toa e katastrofa za profesorot. Ovde i koga nisto ne e jasno i koga nesto ne e jasno, site, ili ajde da kazeme najgolem broj od ucenicite/studentite, molcat.
Sistemot da napraven e od lugje ama ne ke da e za lugje, sekoj covek so prosecna intelegencija moze da studira ja ne rekov deka ne moze nitu nekoj drug go rece toa ne mesaj poimi. Sistemot sekogas opfaka povekje nepotrebni otkolku potrebni raboti. Ja ovde ne povikuvam na revolucija ebate pa ti da popuvas koj nejke ne mora da uci. Ja da ne sum sakal nemalo da se zapisam na fax. I ako od tvoe iskustvo tvrdis deka nikoj ne prasuva ondak ne mora da znaci deka e segde taka.

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
Tinja... Takov e nasiot sistem, i toa ne samo obrazoven tuku vo sekoja oblast.... Ne moze edna rabota da zavrsis normalno a da ne se nakurcis od nekogo ili nesto...

Eve bas denes mi se desi eden primer...Nestrucnost na kadri kaj mene na fax...Dokaz deka sistemot e uzas... Predava neso asistentkata,prvo predavanje, vezbi trebaa da bidat ali neso smenile u posleden cas (po obicaj)...Na temata...Vika tipkata, Arapite gi zapocnale svoite osvojuvanja vo Evropa preminuvajki go Sueckiot kanal... Aloooo breeee, geografija se uci u 7-mo oddelenie...Kako prvo, Sueckiot kanal gi povrzuva Azija i Afrika, kako vtoro, oddalecen e od Spanija 2000 kilometri, kako treto baraniot kanal e Gibraltar... I so trebase ja tuka da napraam...Da ja spustam, da i go plesnam u faca so vika Toso :helou:, ili da si sedam miren kako so napraiv i da go zadrzam znaenjeto za sebesi...Koj znae so moze da se desi ako i spomnam neso, posle moze da se nastrvi na mene pa da me udri na pik ...

I posle ovaa desavka, ja treba da slusam predavanje od nea i ona mene da me spremi za ponatamu da polagam kolokviumi,ispiti itn... Pa koga nema elementarni poznavanja kako e toa mozno ??? :toe::toe::toe:

Ova e samo eden prost primer deka ideme nadolu a ne nagore , i toa ne samo vo obrazovanieto...

Ali , top tema, neka spodelat drugite nekoi nivni iskustva koi se vredni za spomenuvanje...

Dobra asistentka imas ti, taka mi se cini mene. Prasaj ja slucajno Spanija da ne e glaven grad na Italija. Ke ja zbunis zimi se!

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Sistemot da napraven e od lugje ama ne ke da e za lugje, sekoj covek so prosecna intelegencija moze da studira ja ne rekov deka ne moze nitu nekoj drug go rece toa ne mesaj poimi. Sistemot sekogas opfaka povekje nepotrebni otkolku potrebni raboti. Ja ovde ne povikuvam na revolucija ebate pa ti da popuvas koj nejke ne mora da uci. Ja da ne sum sakal nemalo da se zapisam na fax. I ako od tvoe iskustvo tvrdis deka nikoj ne prasuva ondak ne mora da znaci deka e segde taka.
A koj kaza deka tvrdam od licno iskustvo? I aj kazi za kogo e sistemot ako ne e za ludjeto? I rekov deka najgolem broj, ne site, molcat i ne prasuvaat. A ako mislis deka ima nepotrebni raboti vo red e, batali gi, ignoriraj gi, uci toa sto ti sakas da ucis, ama na kraj i jas i ti znaeme kolku nepismen narod ima vo Makedonija, a toa, my friend, ne e zasto sistemot e los, tuku zasto sme vo globala mrzi nevideni, zasto se ni smeta i zasto na se mozeme da najdeme maana, mozeme da teoretizirame do sto edno i nazad, i na kraj pak ke si ostaneme nepismeni zatoa sto "ne ne motivirale da ucime, sme se truele so cigari" itn. Imas internet, imas biblioteki, znaenjeto na celiot svet ti e na raspolaganje. Uci sto mislis deka treba da ucis.

Toa dali ke mozeme da se pofalime so znaenje na kraj zavisi najveke od nas. Ne moze nekoj so sila da ne napravi "zelni za znaenje" ako samite ne se motivirame. A profesorot e gospodin. Profesorot okapal ucejki, vlozil trud i zrtvuval mnogu za da dojde na toa mesto i nego da go cekaat studenti da dojde na predavanje ili na ispit. Mozebi se arogantni i narcizoidni, ama barem imaat kakvo takvo opravduvanje za razlika od nekoi.

Nastavnata programa ne mozam da ja ocenam zatoa sto se razlikuva vo zavisnost od oblastite. Nekoi predmeti se spored mene odlicno pokrieni (Matematika, Makedonski, Istorija), nekoi premnogu (Biologija, Fizika, Hemija, GEOGRAFIJA!) a nekoi pak premalku (Umetnost).

Za fakultetskite programi ne mozam da zboram zasto ne sum kompetenten da komentiram za nieden drug fakultet osven za Elektro.

Toa e mojot odgovor.

P.S.
Procitav vo nekoj post deka sme ucele kako za na kviz. Mislam deka na Milioner e eden primer deka navistina "ucime kako za na kviz".

Член од
23 септември 2008
Мислења
313
Поени од реакции
7
A koj kaza deka tvrdam od licno iskustvo? I aj kazi za kogo e sistemot ako ne e za ludjeto? I rekov deka najgolem broj, ne site, molcat i ne prasuvaat. A ako mislis deka ima nepotrebni raboti vo red e, batali gi, ignoriraj gi, uci toa sto ti sakas da ucis, ama na kraj i jas i ti znaeme kolku nepismen narod ima vo Makedonija, a toa, my friend, ne e zasto sistemot e los, tuku zasto sme vo globala mrzi nevideni, zasto se ni smeta i zasto na se mozeme da najdeme maana, mozeme da teoretizirame do sto edno i nazad, i na kraj pak ke si ostaneme nepismeni zatoa sto "ne ne motivirale da ucime, sme se truele so cigari" itn. Imas internet, imas biblioteki, znaenjeto na celiot svet ti e na raspolaganje. Uci sto mislis deka treba da ucis.

Toa dali ke mozeme da se pofalime so znaenje na kraj zavisi najveke od nas. Ne moze nekoj so sila da ne napravi "zelni za znaenje" ako samite ne se motivirame. A profesorot e gospodin. Profesorot okapal ucejki, vlozil trud i zrtvuval mnogu za da dojde na toa mesto i nego da go cekaat studenti da dojde na predavanje ili na ispit. Mozebi se arogantni i narcizoidni, ama barem imaat kakvo takvo opravduvanje za razlika od nekoi.

Nastavnata programa ne mozam da ja ocenam zatoa sto se razlikuva vo zavisnost od oblastite. Nekoi predmeti se spored mene odlicno pokrieni (Matematika, Makedonski, Istorija), nekoi premnogu (Biologija, Fizika, Hemija, GEOGRAFIJA!) a nekoi pak premalku (Umetnost).

Za fakultetskite programi ne mozam da zboram zasto ne sum kompetenten da komentiram za nieden drug fakultet osven za Elektro.

Toa e mojot odgovor.

P.S.
Procitav vo nekoj post deka sme ucele kako za na kviz. Mislam deka na Milioner e eden primer deka navistina "ucime kako za na kviz".
Mojot opis na toa za kogo e napraven sistemot kako prvo bese METAFORICKI alooo, mnogu normalno deka e za lugje sigurno nema da bide za zivotni.
Fakt e deka ima nepismen narod eden ton vo Makedonija no isto taka ima dobar broj na intelektualci i pametni sposobni lugje.
Deka sme mrzi nevideni toa i Gospod da se simne ne moze da me ubedi, toa e relativna, poedinecna osobina na sekoj covek, taka da ne mi se dopagja toa sto si go generaliziral.
Profesorot nema da bide gospodin ako ne mu ovozmozime jas,ti, i site drugi so nasite pari koi nie gi davame.
Istorijata vo Makedonskiot obrazoven sistem e najizmanipuliraniot predmet, ne e dovolno opfaten, falat celi periodi i licnosti od makedonskata istorija, nekoi raboti se ucat ne bi mozel da recam nitu polovicno.
A mozes li da baras opfatenost na predmet kako na pr. Umetnost vo obrazoven sistem koj se bazira na ostankite na obrazovniot sistem koj ni ostanal kako staro domasno milenice od SFRJ pa sega ni e zal da go isfrlime?

rossoner stefan

Модератор
Член од
5 декември 2007
Мислења
1.770
Поени од реакции
192
со еден збор...ЗА НИКАДЕ.....толку имав...се надевам дека моите деца ке имаат подобар...

Член од
27 септември 2008
Мислења
98
Поени од реакции
3
Нашиот систем е катастрофа, да треба јас да го менувам ќе ги пратам на истражувачка работа сите тоа старците за тоа ги бива, а би ставил не партиски нови професори кои би изработеле нови книги наменети за да се научи нешто од нив што и како се одвива во вистинскиот живот, а не само во теориската виртуелна реалност. Пред се би бил насочен кон праксата, а теоријата набрзина би била спомната во предавањата. Никој без теорија не пропаднал во бизнисот и нема ни да пропадне зошто теоријата никакви информации не му дава.

На мојот блог имав една тема какво би било образованието во иднината, тоа нормално е далеку неколку години од Европа, а уште подалеку од државава.

Член од
24 септември 2008
Мислења
450
Поени од реакции
14
Obrazovanievo e za po gavolite. Decata ucat se sto treba i ne treba, profesorite pisuvaat knigi i vo 300 strani filozofiraat za nesto sto mozat ednostavno da go smestat vo 50 strani, pa gi teraat decata da ucat bezvezni stvari. A zasto samo za da se kaze deka napisale obemna kniga. A za mitoto i korupcijata da ne praime muabet. Polovina od studentite si gi plakaat diplomite. toa li e obrazovanie?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Нашиот образовен систем? Е тоа ти е веќе филозофско прашање.Ако почнеме да објаснуваме, ќе нема крај.

Kajgana Shop

На врв Bottom