Нотите од петолиние не се исти со гитарата (истите ноти се ама не се исто распоредени) и ја ги знам на петолиние, сите ги знаат, а и плус порано пијано свирев.Ај ја да не останам покуса, морам тука да цитирам
Ако ги знаеш акордите и низата како тие се движат, тогаш логично ќе ги знаеш и нотите на гитара, а ако акордите само напамет си ги научила и све си учиш така од таблатури, ондак џабе свириш од 10 години у бенд кога тапа си.
А за нотите на петолиние, тоа е боза ствар
Pocni so Tose,Vlado Janevski, Plavi Orkestar,Crvena Jabuka,Dugme,Corba, dosta ti e za pocetok... Onaka bas, ako ne mozes da gi fatis sam pesnite najdi gi akordite na net i drndaj dodeka ne ti skurci....Posle toa, dojdi tuka, kazi do kaj si stignal ,sto ide a sto ne ide......Што треба прво да се учам како почетник за гитара, кои групи.
Совет.
абе остај ги, тие знает. имет во основно на музичко учено, знает. па нормално дека е комплицирано да се свирит по ноти.Нотите од петолиние не се исти со гитарата (истите ноти се ама не се исто распоредени) и ја ги знам на петолиние, сите ги знаат, а и плус порано пијано свирев.
ПС. НЕ ГО УПОТРЕБУВАЈТЕ ЗБОРОТ АКУСТИЧНА ГИТАРА
Добро на едно место грешка се изразив што реков дурови наместо акорди.. ама знам и за молови и 7мици и 9ки и исте други :wink:enriquefan, постојат и молови, и димови и сусови, и уште мал милион варијанти на акордите, не се само дурови. И да, постојат 12 тона, а не 6 ноти.
Какви може да има?!во понеделин ке одам и ке видам шо гитари има па ке ви ги кажам ..
За акустична не се истите нели? Плз ако најдеш слика прати тука, ЗШ јас имам акустична па и САМОУК сум згора на тоа. :helou:ЕВЕ ГИ ТОНОВИТЕ: