Македонија излезе од листата на 10 најреформски земји во светот

Член од
25 септември 2007
Мислења
1.436
Поени од реакции
45
Парламентарните избори ги забавиле реформските проекции. Светска Банка го објави годинашниот извештај - Дуинг бизнис, ранг листата на 181 земја во светот беше соопштена директно од Вашингтон, преку конференциска врска со Скопје.
На врвот од листата најреформски земји - Азербејџан, Албанија, Киргистан, Белорусија.
„Јас ја посетив земјата и тимот ја посети земјата кон крајот на минатата година и ако некој ме прашаше која земја мислам дека ќе биде топ реформаторска во светот во следниот извештај, ќе кажев Македонија. Но, тоа беше пред да се случат изборите и политиката“, изјави Симеон Џанков, Светска Банка.
Поради напредокот во условите за почнување бизнис, регистрација на имот, добивање на кредити, даночна политика, надворешна трговија, Македонија годинава забележа скок за 8 места и сега се наоѓа на 71-то на ранг листата.
„Подобра од другите земји, од Србија којашто е на 94-то место, Хрватска е на 106-то место, подобри сме и од Грција којашто е на 96-то, од Полска, од Чешка“, рече Зоран Ставревски, потпретседател на Владата.
Земјава ја нема на листата на оние што направиле посериозни реформи за заштита на инвестициите, добивање на дозволи за градба, вработување.
„За реформите треба многу време, многу е важно земјата да продолжи со реформите. Македонија во последните две до три години направи поголеми напори, како на пример подобривање на условите за почнување бизнис и за регулаторниот амбиент“, изјави Маркус Репник, директор на Светска банка за Македонија.
Најдобри услови за водење бизнис има во Сингапур, Нов Зеланд, САД, Хонг Конг.
За разлика од годинава, лани Македонија беше рангирана на 4-то место, како една од водечките најреформски земји во светот.

A1

Клинт Иствуд оваа година, не доби ниеден оскар...аууу
scared.gif

Овој проект кој ја издвојуваше Македонија, владата дури го промовираше преку пропаганда низ сите медиуми, но дали оваа година ќе спомне нешто околу падот?

Парламентарните избори ги забавиле реформските проекции. Светска Банка го објави годинашниот извештај - Дуинг бизнис, ранг листата на 181 земја во светот беше соопштена директно од Вашингтон, преку конференциска врска со Скопје.
На врвот од листата најреформски земји - Азербејџан, Албанија, Киргистан, Белорусија.
„Јас ја посетив земјата и тимот ја посети земјата кон крајут на минатата година и ако некој ме прашаше која земја мислам дека ќе биде топ реформаторска во светот во следниот извештај, ќе кажев Македонија. Но, тоа беше пред да се случат изборите и политиката“, изјави Симеон Џанков, Светска Банка.
Поради напредокот во условите за почнување бизнис, регистрација на имот, добивање на кредити, даночна политика, надворешна трговија, Македонија годинава забележа скок за 8 места и сега се наоѓа на 71-то на ранг листата.
„Подобра од другите земји, од Србија којашто е на 94-то место, Хрватска е на 106-то место, подобри сме и од Грција којашто е на 96-то, од Полска, од Чешка“, рече Зоран Ставревски, потпретседател на Владата.
Земјава ја нема на листата на оние што направиле посериозни реформи за заштита на инвестициите, добивање на дозволи за градба, вработување.
„За реформите треба многу време, многу е важно земјата да продолжи со реформите. Македонија во последните две до три години направи поголеми напори, како на пример подобривање на условите за почнување бизнис и за регулаторниот амбиент“, изјави Маркус Репник, директор на Светска банка за Македонија.
За разлика од годинава, лани Македонија беше рангирана на 4-то место, како една од водечките најреформски земји во светот.

A1

e dobro de... bitno sme se kacile za 8 mesta! i toa e napredok! znaci ova e zemji koj napravile najmnogu reformi. so use da se reformira? bitno se podobrile uslovite za zapocnuvanje biznis. skok za 8 mesta

[acko]®;1651922 напиша:
e dobro de... bitno sme se kacile za 8 mesta! i toa e napredok! znaci ova e zemji koj napravile najmnogu reformi. so use da se reformira? bitno se podobrile uslovite za zapocnuvanje biznis. skok za 8 mesta

Да ти ибам реформите,листите,законите и рангирањата,да ти ибам,кога станавме последни во Европа според стандардот и вработувањата.:toe:

Просечна нето плата.
Македонија - 255 евра.
Хрватска - 570 евра.
Босна - 290 евра.
Србија - 425 евра.
Словенија - 815 евра.
Црна Гора - 415 евра.

Бруто општествен производ:
Македонија - 1.987 евра.
Босна - 2.800 евра.
Србија - 2.800 евра.
Хрватска - 5.500 евра.
Словенија - 16.000 евра!!!
Европска Унија просек - 20.000 евра.

Стапка на невработеност:
Македонија - 36 %
Хрватска - 13 %
Србија - 13 %
Словенија - 6,9 %
Бугарија - 7 %

Pijam pivo!!!!

bev opkladen so eden redoven isto posetitel na formot ,otkoga gi gledav vestite, deka ili samoubiecot ili edinstveniov ke otvori tema za ovaa vest.

Просечна нето плата.
Македонија - 255 евра.
Хрватска - 570 евра.
Босна - 290 евра.
Србија - 425 евра.
Словенија - 815 евра.
Црна Гора - 415 евра.

Бруто општествен производ:
Македонија - 1.987 евра.
Босна - 2.800 евра.
Србија - 2.800 евра.
Хрватска - 5.500 евра.
Словенија - 16.000 евра!!!
Европска Унија просек - 20.000 евра.

Стапка на невработеност:
Македонија - 36 %
Хрватска - 13 %
Србија - 13 %
Словенија - 6,9 %
Бугарија - 7 %

За таква невработеност- да зборуваме?
Числата за невработените са ужасни.Инвестиции и пак инвестиции требат

„Јас ја посетив земјата и тимот ја посети земјата кон крајот на минатата година и ако некој ме прашаше која земја мислам дека ќе биде топ реформаторска во светот во следниот извештај, ќе кажев Македонија. Но, тоа беше пред да се случат изборите и политиката“, изјави Симеон Џанков, Светска Банка.

A1

И што сеа ?

a be pesimist si e pesimist,nemoze sea koga sme napravile reformi vo site sektori i naednas skoknavme na sedumdeset i nekoe mesto a bevme na 100 to,i sea ti da ocekuvas skok pak od 25 mesta, e nema tolku brzo pak kacuvanje,reformite prodolzuvaaat a takvi kaa tebe samo da kritikuvaat gi imame nogu.
dajostajte gi da rabotat lugjeti,dobija mandat i da vidime sto ke napravat
vie odma sakate da tece med a bogami i mleko(dodusa mlekoto veke pretece poulicite:pos2:) ama ozbilno malce pooptimisticki gledate na rabotite

Се крадеше и се крадеше и се крадеше и се шверцуваше нафта и се шверцуваше тутун и големи пари се свртеа и големи пари се испраа и рак ја фати државата.

Аиии абе еве ја трча на 100м 9,5 сек, нов светски рекорд.

10 годни по ред ни треба раст на БДП од 5 до 7% за да десетата година осетиме нешто.
2007 помина со 5%.
2008 во првиот квартал е 5,5%.
Највисок раст во последните 17 години.

Abe i temava e del od esenskava ofanziva na BC i kompanija na forumov.Grujo nisto ne naprail,vakov e takov e.Koa bevme 8 (i toa pred toa i ne nemase na tie listi)nigde gi nemase a sea op odma eve gi.Pa arno si rece toj na presot "da me prasavte pred izborite koj ke bese na prvo mesto na listata ke kazev makedonija,ama po izborite okolnostite se promenija".A kolku so se sekavam plavive be del od tie izbori.

Македонија годинава забележа скок за 8 места и сега се наоѓа на 71-то на ранг листата.
„Подобра од другите земји, од Србија којашто е на 94-то место, Хрватска е на 106-то место, подобри сме и од Грција којашто е на 96-то, од Полска, од Чешка“,
:toe:

Овој проект кој ја издвојуваше Македонија, владата дури го промовираше преку пропаганда низ сите медиуми, но дали оваа година ќе спомне нешто околу падот?
Кој пад бе????

mozebi e off topik malku ama pak smetam deka razresnica na vakvi slucai moze da napravi podobra slika za zemjava

риватизацијата на Фершпед се враќа во судот. На 26 овој месец е закажано новото рочиште по тужбата од државата за незаконска приватизација на компанијата.Правобранителството ќе ги извади доказите со кои тврди дека приватизацијата на Фершпед е спротивна на законот. Аргументите се подготвени, се очекува овој пат да почне расправата, откако во јуни истата се одложи по инсистирање на адвокатите на Фершпед кои побараа дополнителен рок за да одговорат на тужбата од правобранителството.
Сега се е во рацете на судската власт, но извори за А1 прогнозираат дека е далеку датумот за затворање на случајот, проценките се дека битката во судот може да трае и до година и пол.
Државата бара да се поништи приватизацијата на Фершпед со тврдење дека била незаконски спроведена, бидејќи при трансформацијата бил отуѓен државен капитал од Македонски Железници, што не смеел да се отуѓува. Од сегашните газди на Фершпед се бара на државата да и вратат 51 процент од капиталот.
„Со тужбата се бара ништовност на договорот за приватизација во делот на 51% каде што има државен капитал, којшто бил тогаш општествен, кој не смеел да биде предмет на приватизација. Зборувам за далечната ’94-та година и се бара утврдување сопственост на тој дел“, изјави во октомври 2007г. Оливера Китанова, државен правобранител.
Правобранителството поднесе тужба за поништување на приватизацијата на Фершпед лани во август. Фершпед важи за една од најмоќните домашни шпедитерски компании. Главен акционер во фирмата е бизнисменот Штерјо Наков.

uste mi e pred oci slika koga eden novinar go prasa sterjo vo vrska so privatizacijata a ovoj mu lupna `` so ku~ te boli tebe za privatizacijata`` ))))

a1 izvor

Mnogu sporo odi drzavata , nedostiga toa : waaao kaj sme stignale , pamtite li kako bese pred... godini.
Nema promeni , site drzavi se promenia naglo , Bugarija kako bese kako e , go znabduvaa bugarite cel svet so prostitutki i so ulicni prodavaci .
Albanija izolirana drzava vo koja ne mozese da najdes dve srkrsteni asfaltirani patista , deneska onie koi bile pred ... godini , nema da ja prepoznaat.
A tuka se nesto bavno odi , samo prazni vetuvanja za podobra idnina, veke duri custvuvam deka odime nazad ( ne kon Jugoslavija tuku kon tranzicija od 199..)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom