Што мислите за новиот закон за алкохол

Што мислите за новиот закон за алкохол

• Против: Идиотски е, треба веднаш да се укине

Гласови: 62 59,6%
  • За: Одличен е, треба целосно да се забрани продажбата на алкохол

Гласови: 16 15,4%
  • Воздржани: Па добро, ем ќе се намали пиењето, ама сепак ќе може да се пие

Гласови: 22 21,2%
  • Неопределени: Не знам, не пијам алкохол

Гласови: 4 3,8%

• Вкупно гласачи
    104
  • Гласањето е завршено на .
E aj ko da nemalo do sea siva ekonomija pa so voj zakon ke se pojavi neli?ti rekov ostaj go zakonov neka pofunkcionira pa ke vidime.

E aj ko da nemalo do sea siva ekonomija pa so voj zakon ke se pojavi neli?ti rekov ostaj go zakonov neka pofunkcionira pa ke vidime.
Ete ti klasicen makedonski sindrom.
Abe ostaj go pa da vidime sto ke bide, moze ke prorabiti, ako ne, ke go smenime, ne e problem, imame nie pratenici.
Bas zatoa ni se eba mater, zosto seuste ne naucivme da ja cenime vrednosta na sistemot i zakonite. Zakon ne e igranje kur-tasak pa komu sto mu tekne da pecati tamu.

законот си е на место. а на кој му смета може слободно да си пече домашна ракија се додека не го донесеме следниот закон.....
т.е. да забраниме печење на ракија по домааааааааааа.....

E нема никој ни свети Грујо да ме спречи да печам ракија и домашно вино да правам со целото мое семејство. Аман бре, што ви е на вас? Казнувајте ги тие што продаваат ракија незаконски по пазари, ама зошто да забраните да се пече? Кај сме ние во Северна Кореја? Уште малку да не ќе забраните да се прават домашен ајвар, лутеница, туршија и чварки?

Патем, печењето македонска ракија и правењето македонско вино е дел од идентитетот на македонскиот народ, во кој Груески рече дека немало да се задира!

Ete ti klasicen makedonski sindrom.
Abe ostaj go pa da vidime sto ke bide, moze ke prorabiti, ako ne, ke go smenime, ne e problem, imame nie pratenici.
Bas zatoa ni se eba mater, zosto seuste ne naucivme da ja cenime vrednosta na sistemot i zakonite. Zakon ne e igranje kur-tasak pa komu sto mu tekne da pecati tamu.

Pa aj so da ostavime da si funkcionira ko so bese taka li?U font 24 na A4 format"zabraneta e prodazba na alkohol na lica pomladi od 18"?i tolku.A vamu uste gi precekuvaat so zinata usta vekje dobropoznatite maloletnici-redovni musterii koi sekoja vecer drmaat.I gotovo.Zakonot e dobar oti na nekoj ne mu odgovara da se nosat zakoni.Si izglasa narodot be.Si ima pratenici.I so mu mozes?

Патем, печењето македонска ракија и правењето македонско вино е дел од идентитетот на македонскиот народ, во кој Груески рече дека немало да се задира!

Морам да ти симнам капа за ова :)

Pa aj so da ostavime da si funkcionira ko so bese taka li?U font 24 na A4 format"zabraneta e prodazba na alkohol na lica pomladi od 18"?i tolku.A vamu uste gi precekuvaat so zinata usta vekje dobropoznatite maloletnici-redovni musterii koi sekoja vecer drmaat.I gotovo.Zakonot e dobar oti na nekoj ne mu odgovara da se nosat zakoni.Si izglasa narodot be.Si ima pratenici.I so mu mozes?
Jas za babi ti za zabi.
Dzabe diskusija so tebe.
Koga ke ja naucis vrednosta i svetosta na sistemot i zakonite ela, sega ne.

Pa ti si protiv sistemot u momentov.Cim veruvas daj mu vreme.Koa ke dojdat slednite izbori kazni go.Ako ne ti cini.NE deka ke sednam da placam sega oti ti ne diskutiras so mene.

Морам да ти симнам капа за ова :)

Брате, нели е така. Чиста вистина. Со генерации, со векови Македонците печеле најдобра ракија на Балканот и во светот (за жолта лозова никој ни нема рамен, а и за беровски сливов препек исто така, и самите срби признаваат за беровската сливова, а да не зборувам дека во с.Дуф на пример се прави ракија од дренки, во с.Печково ракија од костени), зар тоа ли да згасне?

Освен тоа има и Ракијада во Валандово, значи ракијата и виното без зафрканции и најсериозно се дел од нашиот македонски идентитет, како што е виното препознатливо за Французите, вискито за Ирците, пивото за Германците, Чесите.... И тоа е дел од идентитетот. :wink:

што разбирате вие од политика? исто ко и ја... ништо!!!

Збори си за себе.
Ако ти не се разбираш од политика, не значи дека сите ние не се разбираме во политика.:wink:

Јас сум тотално рамнодушна на законов. Ниту мислам добро, ниту лошо. Само што закон како закон, тешко дека кај нас ќе се почитува.

Брате, нели е така. Чиста вистина. Со генерации, со векови Македонците печеле најдобра ракија на Балканот и во светот (за жолта лозова никој ни нема рамен, а и за беровски сливов препек исто така, и самите срби признаваат за беровската сливова, а да не зборувам дека во с.Дуф на пример се прави ракија од дренки, во с.Печково ракија од костени), зар тоа ли да згасне?

Освен тоа има и Ракијада во Валандово, значи ракијата и виното без зафрканции и најсериозно се дел од нашиот македонски идентитет, како што е виното препознатливо за Французите, вискито за Ирците, пивото за Германците, Чесите.... И тоа е дел од идентитетот. :wink:

Се' е така ко што збориш, проблемот е што сме прифатиле да спроведуваме ЕУ прописи каде се забранува печење ракија, вино и сл.

Позитивното е што ќе се заштитат сите препознатливи македонски брендови и ќе се знае стандардот по кој може да се препознаваат.

А бе законот нема везе..... сега ако ми дојдат гости неможам да тркнам до маалската продавница и да купам пиво. Ако им е дојдено да ги заштитам малолетниците тогаш нека направат закон со кој ќе биде дозволено само купување алкохол во специјални продавници за тоа и само со лична карта..... но 24 часа на ден.

да го цитирам извесен посетител на а1 сајтот
"зошто гласавме за вас? да си играте мајтам со нас?"

mm121 i porano imase zakon no kazi mi dali se pocituvase i sproveduvase.spored nego nema pravo da se prodava alkohol na maloletnici.samo treba vlsat da go sproveduva a ne da se stancaat novi zakoni kolku da se vika deka raboti partiskata masinerija vo parlamentot.

Знам има многу такви закони ... има и закон кој те обврзува да возиш со уклучени светла ама никој не го почитува.

vo socijalizmot mozese i maloletnik da kupi viski, brendi i bese evtino sekoj mozese da si kupi, i pak nemase tolku pijancenja ko sega...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom