Што мислите за новиот закон за алкохол

Што мислите за новиот закон за алкохол

• Против: Идиотски е, треба веднаш да се укине

Гласови: 62 59,6%
  • За: Одличен е, треба целосно да се забрани продажбата на алкохол

Гласови: 16 15,4%
  • Воздржани: Па добро, ем ќе се намали пиењето, ама сепак ќе може да се пие

Гласови: 22 21,2%
  • Неопределени: Не знам, не пијам алкохол

Гласови: 4 3,8%

• Вкупно гласачи
    104
  • Гласањето е завршено на .
Е ова е дел од приклучувањето кон ЕУ. И ракија ќе се забрани да се пече, а и свињи да се колат и дерат онака у двор под дрво.

Така да ова е дел од оние бенџмарки на бирократите од Брисел. Не е само приклучувањето кон ЕУ, убава бајка има и вакви работи кои на некого му се свиѓаат на некого не.
zoso VMRO Po4na od najlesniot del??:smir:

i ti taka razocarana se vrakjas za doma po pat ustramena poso nema sto da gi ponudis gostite i od tamu nekoe bate ke ti vikne EJ sakas da kupis alkohol?
Poentava mi bese siva ekonomija ke se siri
p.s primerov mi e zemen od drug moj istomislenik

Тоа е јасно дека нема да се применува како што треба. Може ќе се врши контрола во големите супермаркети и на бензиските пумпи, ама во малските помали продавници не верувам.
Оно не се спроведува забраната за конзумирање на алкохол на малолетници, па за овој закон да не збориме.
Туку тоа е друга тема колку законите всушност се применуваат кај нас.

Пак јас ќе си кажам против сум. Со лиценцата од 20 000 денари владата ќе си направи убава вечерна гозба со виски и скара. Упс вечер ќе е ... нема каде виски да се купи ... значи домашна ракија ќе се пие сепак:pos:

Тоа е јасно дека нема да се применува како што треба. Може ќе се врши контрола во големите супермаркети и на бензиските пумпи, ама во малските помали продавници не верувам.
Оно не се спроведува забраната за конзумирање на алкохол на малолетници, па за овој закон да не збориме.
Туку тоа е друга тема колку законите всушност се применуваат кај нас.

Пак јас ќе си кажам против сум. Со лиценцата од 20 000 денари владата ќе си направи убава вечерна гозба со виски и скара. Упс вечер ќе е ... нема каде виски да се купи ... значи домашна ракија ќе се пие сепак:pos:
Gospodinot Gruevski pred da donese eden vakov zakon od koj sto ne se zasegnati se samo onie koi ne ziveat vo makedonija trebase da napravi malku istrazuvanje pa vrz baza na toa da go sprovede zakonot, vtora rabota ovoj zakon kazuva deka e sli4en so zakonite od drugite drzavi pr. Kanada, nekoi drzavi vo amerika i tn.. poentata mi e ako toj vekje nosi takov zakon neka go adaptira na makedonski uslovi zatoa sto nasiot mentalitet ne e ist so onoj od drugite amerikanski drzavi.
treta rabota kako moze da gi izdava licencite po ista cena za sekogo zan4i eden vero i sp market i tinex da plakaat po 20.000 denari so edno maalsko granpa4e koe edvaj vrzuva kraj so kraj mislam non sens amaa ajde :tapp::toe: moze ke se promeni

mislam deka zakonot e onaka izvaden od rakav bez da se razgleda da se pomuabeti da se vidat iskustva,sedish doma ti se pie idesh u kafana se sobralo spontano drushtvo im se pie se ide u kafana pa posle pijan vozish soobrakajki povredi , edna od nekolkute raboti ,pa uste ne e odbelezano vidlivo na cigarite kolku sodrzat nikotin i katran a kamoli za stetnite dejstva od niv a oni odma ke si igrame al kapone-eliot nes

Одличен е новиот закон за забрана на продажба на алхохол, дури треба да се дополни. Ево на пример после 19 часот не смее да се продава алхохол, после 21 часот да се забрани продажба на смоки (во големите супермаркети целосно да се забрани продажбата на смоки), после 22 часот да се забрани секакво движење на граѓаните надвор од своите дворишта т.е. да се водведе полициски час (ако немаат двор воопшто да не излегуваат од дома), после 23:59 да се забрани пиење вода бидејќи ова штетно ќе влијае на наредната мерка која ќе предвидува забрана за одење во WC после 3 часот за сите граѓани.

За да се овозможи беспрекорно спроведување на овај закон да се донесе шеријатско право кое ќе предвидува сечење рака на тој што ќе купи алхохол после 19 часот.

ЕТЕ ТОА ГО МИСЛАМ ЗА НОВИОТ ЗАКОН. Aj сега шала на страна. Мислам дека станува збор за ограничување на основни права и слободи, и не враќаат назад, со ова ништо не се постигнува. Во најмала рака тајмингот за забрана од 19-6 е многу лош (Кој делка пиво кога ќе се разбуди во 6 часот наутро, со исклучок на тие што не спиеле?“'%?) Гласав Против: Идиотски е, треба веднаш да се укине.

Денес сведочев на интересна ситуација. Чудно, ама има луѓе кои го почитуваат законов.
Влегов во една продавница и по мене влезе еден дечко и праша: Дечко, пиво? И продавачов вика: Извини дечко,не давам.
Беше околу 23:30.
Значи сепак има и такви кои го почитуваат законов, што ме зачуди.

Денес сведочев на интересна ситуација.Чудно,ама има луѓе кои го почитуваат законов.
Влегов во една продавница и по мене влезе еден дечко и праша: Дечко,пиво? и продавачов вика: Извини дечко,не давам.
Баша околу 23:30.
Значи сепак има и такви кои го почитуваат законов,што ме зачуди.

Нормално дека ќе го почитуваат законот. Живеат и работат во Македонија и ќе ги почитуваат законите без разлика какви се, зашто казните изнесуваат 5000 евра.

E нема никој ни свети Грујо да ме спречи да печам ракија и домашно вино да правам со целото мое семејство. Аман бре, што ви е на вас? Казнувајте ги тие што продаваат ракија незаконски по пазари, ама зошто да забраните да се пече? Кај сме ние во Северна Кореја? Уште малку да не ќе забраните да се прават домашен ајвар, лутеница, туршија и чварки?

Патем, печењето македонска ракија и правењето македонско вино е дел од идентитетот на македонскиот народ, во кој Груески рече дека немало да се задира!

Pa neli rekov jas prethodno be brat ne e Grujo na vlast tuku DUI:kesa:

Eпа еве вака, бидејќи јас сум чистокрвен Македонец, почитувач на македонската историја култура и традиција, за кој нашата влада, како дел од идентитетот се обврза дека ќе ги заштити и немало да се ЗАДИРА во нив, би посочил некои народни и останати песни поврзани со македонската ракија и вино:

Лозова, лозова, лута ракија
Кој не пие лозова, не е Комита!

(Навивачка песна на КОМИТИ, најдобрата и најстарата навивачка група во Македонија, чии членови беа и Влатко Ѓорчев сега пратеник и Ивица Георгиевски - Фреди сега директор на Агенцијата за спорт и млади)

Дафино вино, црвено,
момчето ти е заспало...

(Македонска народна песна, преработена во новото одлично цд „Македонија за секогаш“ од Агенцијата за спорт и млади, пет плус за овој нивен проект)

...Умреја Батко Ѓорѓија
за едну чашку ракија!

(Македонска народна песна од Кумановскиот крај, или Козјачко-кумановскиот крај, селата источно од Куманово накај Крива Паланка (Општина Старо Нагоричане))

Ова се само дел од македонските народни песни во кои се споменуваат виното и ракијата. Ако се земе во предвид дека овие песни датираат уште од пред 19 век, а тогаш се правеле само домашни вино и ракија, значи и тоа како виното и ракијата (а подоцна и пивото, се разбира) се влезени во нашиот македонски идентитет!

ДА НЕ СЕ ЗАДИРА ВО ИДЕНТИТЕТОТ, ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНОТ!

П.С. На дуи им одговара законот, тие се муслимани не пијат ги боли таквото

DETENCE!? Tebe sigurno mozam i tatica da ti bidam so moite 38!
A poentata ili nesakas ili nemozes da ja ukapiras......!?

KOGA IMA MNOGU OVCI IMA I VOLNA.....:pos2:
dobro ok ajde TATICA gledam deka ima mnogu oFci i ama gledam deka PROTIV ZAKONOT se imaat izjasnato goolem del e sea istite NIE koi glasavme protiv i so ne mozeme da se pobunime toa e druga stvar :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom