Што мислите за новиот закон за алкохол

Што мислите за новиот закон за алкохол

• Против: Идиотски е, треба веднаш да се укине

Гласови: 62 59,6%
  • За: Одличен е, треба целосно да се забрани продажбата на алкохол

Гласови: 16 15,4%
  • Воздржани: Па добро, ем ќе се намали пиењето, ама сепак ќе може да се пие

Гласови: 22 21,2%
  • Неопределени: Не знам, не пијам алкохол

Гласови: 4 3,8%

• Вкупно гласачи
    104
  • Гласањето е завршено на .
Ако збориме за инат така е.
Но.
Доколку се целта малолетниците, по стоти пат ќе повторам...

Одамна има изгласано закон за продажба на алкохол и цигари за малолетници, и тоа во било кој дел од денот!

Треба само да се спроведе.

Pa koj be rekol oti samo maloletnicite se cel?Uabvo ti pisav procitaj.Maloletnicite se edna od pricinite.Ama moze li na sekoja prodavnica trafika benzinska dragstor pa i pazar da se pazi?Kolku se namaluva so ovoj zakon brojot na prodavnici na koi ke treba da se vnimava?Ili treba matematicki da ti objasnam?

Pa koj be rekol oti samo maloletnicite se cel?Uabvo ti pisav procitaj.Maloletnicite se edna od pricinite.Ama moze li na sekoja prodavnica trafika benzinska dragstor pa i pazar da se pazi?Kolku se namaluva so ovoj zakon brojot na prodavnici na koi ke treba da se vnimava?Ili treba matematicki da ti objasnam?
Bez da objasnuvas matemati4ki posto vo matematikata ima i logika sam zaklu4i deka so ovoj zakon se vozobnovuva sivata ekonomija dali me razbiras i deka dokolku sega se prodavase alkohol vo prodavnicite i toa bese relativno kontrolirano sega ke bide von ramkite za kontrola.
vtora rabota trebase samo da se zasilat policiskite racii vo kafi4ite pa da se otkrijat maloletnicite koi pijat alkohol zarem toa ne e poednostavno?? pa da se vidi posle koj pie koj ne. ako toa ne e taka togas demantiraj me so f a k t i

Од сите работи твојата одбрана на законот се сведе на мониторингот на владата врз продажбата на алкохол.

Значи имаме закон кој ја регулира продажбата на алкохол на малолетници.
Имаме акциза и данок на алкохолните пијалоци врз база на што владата може да врши мониторинг.
Имаме закон во кој многу убаво стои кој и каде може да продава алкохол.
На пазар сигурно не.

Или можеби владата македонците ги гледа како деликвенти, пијаници и алкохоличари, па со овој закон сака рехабилитирачки да делува врз народот. :)

Da be pameten treba moze i vojskata da ja aktiviraat da pretresuva kafici?So mislis ti policijata postoi samo za da proveruva kafici?

Tesko covek da ve demantira koa ste vo volkav broj so kolegite.Znam deka ste isfrustrirani ama u opozicija nema popametna rabota toa e.ama aj ke probam.SO stariot zakon za maloletnici sekoj imase pravo da prodava alkohol.I benzinski i trafiki i spazar i ti ako ti prdne.E sea samo tie so imaat licenci ke mozat da prodavaat.A oti nema sekoj tolku promet za da plati licenca ke se namali brojot na prodavnici so ke se kontroliraat.E sea kako ke prodava alkohol na crno nekoj so ke ne moe da go nabavi?OD prosta pricina so ako nemas licenca i ne mozes da nabavis alkohol pa sledstveno i ne mozes da go distribuiras.Prosto i ednostavno e da se razbere ama ne problemot za tebe vo zakonot.Nego koj go donel.Kako i da glasese tebe ti e toa potsvesno ne ti cini.

Од сите работи твојата одбрана на законот се сведе на мониторингот на владата врз продажбата на алкохол.

Значи имаме закон кој ја регулира продажбата на алкохол на малолетници.
Имаме акциза и данок на алкохолните пијалоци врз база на што владата може да врши мониторинг.
Имаме закон во кој многу убаво стои кој и каде може да продава алкохол.
На пазар сигурно не.

Или можеби владата македонците ги гледа како деликвенти, пијаници и алкохоличари, па со овој закон сака рехабилитирачки да делува врз народот. :)

Dogovoreni ste ili sto?Prvo ne ti cinese so so maloletnicite go opravduvav pobara drug argument.Sega i toj ne ti cini ?Imam custvo deka povekje troluvas otkolku so diskutiras?JAsno mi e.Ne e do zakonot.Rabotata e so vi smeta koj go donel.Uzivaj do maj.Ae.PA ke go prasaat narodot pa ke si kaze.Melese ti vaka i pred izborite.Se dupna od "realni "diskusii.I so stana?da te potsetam?
daj mu vreme na zakonot pa ke vidime.U megjuvreme raboti na dilerskiot plan.

Dogovoreni ste ili sto?Prvo ne ti cinese so so maloletnicite go opravduvav pobara drug argument.Sega i toj ne ti cini ?Imam custvo deka povekje troluvas otkolku so diskutiras?JAsno mi e.Ne e do zakonot.Rabotata e so vi smeta koj go donel.Uzivaj do maj.Ae.PA ke go prasaat narodot pa ke si kaze.Melese ti vaka i pred izborite.Se dupna od "realni "diskusii.I so stana?da te potsetam?
daj mu vreme na zakonot pa ke vidime.U megjuvreme raboti na dilerskiot plan.

Јас само сакав само буквално да ти нацртам дека сето она на кое ти се повикуваш, е прецизно регулирано со постоечките закони, и затоа од овој закон ефектот ќе биде само пари за администрацијата во буџетот.
Тоа е единствената моја цел, која поголем дел од форумџиите ја разбраа. :)

Јас само сакав само буквално да ти нацртам дека сето она на кое ти се повикуваш, е прецизно регулирано со постоечките закони, и затоа од овој закон ефектот ќе биде само пари за администрацијата во буџетот.
Тоа е единствената моја цел, која поголем дел од форумџиите ја разбраа. :)
vidi be dete koga imas 75% od glasa4i koi glasale deka e idiotski zakon sto pa ti imas neso pametno da kazes...kako mozis da branis tolku glup zakon ne mi e jasno i sekoja ponatamosna diskusija so tebe e bez nikakov efekt koga ne mozis da gi sogledas faktite..jas ne znam kako treba da ti objasnime da crtami venovi dijagrami ili sto da svatis:tapp:

I kolku bese efektivno toa precizno regulirano so postoeckite zakoni?Znam ja koi forumdzii te razbraa.

не ми се свиѓа како да ми се свиѓа....али затоа кафанџиите и газдите на дискотеките сеа трљаат раце :)

не ми се свиѓа како да ми се свиѓа....али затоа кафанџиите и газдите на дискотеките сеа трљаат раце :)
to4no ....vladata mu naprai golema usluga na kafandziite pa sea nema pivoto 35 denari ili kolku e ne pijam pivo sea ke se plakja 60-70 denari jupii blavo za vladata gi namali trosocite na semejstvata

Законот е делумно ОК а како што гледам и што е најважно функционира.Не е добро само тоа што и малите маалски продавници и големите маркети за лиценца треба да платат иста сума од 20000 ден.Мислам дека со овој закон значително ќе се намали бројот на малолетниците кој конзумирааат алкохол поради тоа што ќе биде потешко достапен.

i prethodno imase zakon za zabrana na tocenje alkohol na maloletnici no nikoj ne go pocituvas tuku kafeangiite tocea alkohol i ne baraa legitimacija da vidat dali e maloletnik.inaku za licenci sum da no ne posle 19 da se zabrani.trebase stariot zakon da se sprovede vo praksa i nema potreba od zabrana posle 19 casot.

Законот е делумно ОК а како што гледам и што е најважно функционира.Не е добро само тоа што и малите маалски продавници и големите маркети за лиценца треба да платат иста сума од 20000 ден.Мислам дека со овој закон значително ќе се намали бројот на малолетниците кој конзумирааат алкохол поради тоа што ќе биде потешко достапен.

Sto e delumno ok? Nisto ne e ok...kapis? Ni za ednite ni za drugite. Znaes samo sto e ok..? Ok za vlasta ke se napuni pari!

I uste nesto...sum bil golem pijanica i znam edno...ako sakam da pijam nema sila sto ke me spreci!

Проблемот не е во законот ни во алкохолот проблемот е во луѓето.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom