Колку години е СДСМ на власт? 18?

• Креатор на темата Креатор на темата Стрелец
  • Време на започнување Време на започнување
Јас пак велам дека нема иднина додека Груевски не одлежи за многу гоелми криминали кои ги има направено во своето минато и како министер и како премиер, барем едно 20-30 години... тогаш можи ќе ни тргне како нација.. зошто на крајот тој ќе испадне како предавник и ќе го пцуете дури вие и уздисаните вмровци
Нека скапе во затвор ако крадел и он и тие околу него, за мене тој е најмалку предавник , се здрпа со учките .Околу годините имај на ум , не е Кољо толку жив колку што Рошле пљачка и пустоши низ земјава.

Јас пак велам дека нема иднина додека Груевски не одлежи за многу гоелми криминали кои ги има направено во своето минато и како министер и како премиер, барем едно 20-30 години... тогаш можи ќе ни тргне како нација.. зошто на крајот тој ќе испадне како предавник и ќе го пцуете дури вие и уздисаните вмровци
Ако е само тој за в зандана, арно ќее...ама не е само тој...многу се...и од нивните и од вашите...
Ама, никој нема да го јаде стапот...
Ми стана јасно 1998, ми се потврди 2002...
Гавраните не си вадат очите еден со друг.

А ти си безгрешна?
Да, сум. Nice to meet me.:pipi:

Какви докази бре...што збориш, не си ми некако јасен.
Кои се тие докази што ти ги поставуваш, па после твојот пост си замислуваш дека сите треба да молчат и да ти аплаудираат.
Што уствари се замислуваш ти дека си на форумов ?
Судија некој....џелат ?
Ти си обичен член на "Кајгана" исто како и Јас.
И исто како и Петко или Трајко.
Правилата на форумов подеднакво важат како за мене, така и за тебе.
Твоите аргументи се валидни исто како и моите.
Незнам од кај ти правото секогаш твоите наводни докази да ги воздигнуваш до граница на некој Манифест или Устав.

Разликата меѓу мене и тебе е што ти незнаеш да водиш дискусија на ниво.
И мислиш дека секогаш си ти во право.
Ако...биди си.
Јас разбирам човек да има цврст став...и тоа е во ред.
Но неможам да ти ја разберам арогантноста и вулгарноста во изразувањето, спрема секој член на форумот кој ќе се дрзне да спори нешто со тебе.
Неможам да го разберам ниту анимозитетот кој владее во тебе, спрема секој кој се коси со твоите ставови.
Дрскоста...која во некои ситуации е доблест, но некогаш може да те направи и магаре.

Сврти се малку наназад, и ќе видиш со кои зборови се обраќаш ти спрема неистомислениците.
Сврти се...и ќе ја видиш твојата дрскост....кога пред изборите му се закани на еден член на форумов, оти ќе му пуштиш инспекција во дуќанот доколку продолжи да пишува против власта.
Чувството на ПАРТИСКА моќ, е запрепастувачко кај македончето.
Му ствара виртуелна реалност во главата.

И после ти ќе ми збориш тука за обединување на Македонецот.
А како тоа ти сакаш да го обединиш народот ?
Со стап по глава и по уши на секој со различен политички став од твојот ?

И сеа пази еден момент.
Покрај твојата негативна репутација што си ми ја дал, и си напишал "лоботомиран полтрон".
Има уште неколку позитивни во знак на моја подршка.
И тоа не од "лоботомираните полтрони" како што ги викаш.
И не од оние со кои имам исти политички гледишта.
Туку од оние кои ја сваќаат поената на една демократска дискусија.
А тоа значи дека луѓето разбираат дека начинот на комуникација и култура, ја прави позитивна или негативна некоја личност.
А не политичката наклонетост.
А ти продолжи да се демаскираш.
И не уште една.
Уште десет негативни репутации додели ми.
Ми чуе мене дали ќе ми свети црвено...или зелено.
Со тоа само ја докажуваш твојата немоќ и беда.

И за на крај.
Ако веќе морам да избирам меѓу Киро Глигоров и Ванчо Михајлов или Тодор Александров.
Со гордост би го избрал Киро.
За бугарски крвници нема место во македонската историја.
Колку биле вие упорни да го протуркате тоа низ задната врата.
Јасна ми е вашата цел...како и на многумина на форумов.

И немој уште еднаш да си ме нарекол другар.
Тој збор за мене има големо значење.
А ти не си достоен да ме неречеш така.
За тебе во иднина можам да бидам само Господин.
"Господине", вас очиглено нешто лично ве заболе штом вака бурно реагирате.
Фактите кои ги изнесе Братот, се однесуваат на сомнителната наклонетост кон Македонија и нејзиниот народ, која 17 години ја демонстрираат Киро и неговите сопартијци.
Можеби не ти се допаѓаат, но не може да ги избришеш или промениш. За жал. Затоа што од нив сме дојдени на ова дереџе како земја.
А, наводната ароганција, понекогаш е неопходна. Осебено кога оној на кој му пренесуваш фактичка состојба се прави слеп и те навредува без основа.

Значи имаме неколку "моменти":
1. Недостаток на верба во независна Македонија, демонстриран преку симптоматичната формулација на референдумското прашање, како и преку говорите на Глигоров, ден пред референдумот, во кој се залага за спасување на Југославија.

2. Одбивање да се аплицира во ОН и другите евро-атлантски структури, во периодот помеѓу '92-'93, кога сеуште можевме да ги избегнеме опструкциите од грција.

3. Наместо тоа, прифаќање на привремената спогодба, и срамната референца.

4. Крајно искриминализирана приватизација и грубо кршење на ембаргото кое резултира со создавање на олигархијата, која до ден денес го блокира слободниот пазар.

...Ги има уште многу. Но, да ги погледнеме само овие...Дали тоа се пример за политичари кои се наклонети кон Македонија и нејзинот народ? Дали?

А, за Александров. Размисли навистина добро како го нарекуваш. Ова што сега го велиш навистина не ти оди во прилог.

Jas veke ednas redov : da go ostavime minatoto i da se svrtime kon idninata.Ako se pametni politicarite do taa mera sto treba,ke naucat od sopstvenite greski i od greskite na drugite i ke rabotat vo prilog na graganite koi gi izbrale,a ne za svoja licna korist.
Pretsedatelot G-dinot Crvenkovski,pred ovie izbori rece:"Nicija pobeda ne vredi tolku mnogu za da se plati so zaednicki poraz.Nicij licen ili partiski uspeh ne moze da bide povazen od idninata na celata zemja."

Благонадежна, од тебе почна целава препирка. Сега немој да бегаш, затоа што баш се потврди она за кое спомнав, дека кога ќе ги ставиме “комуњарите“ на анализа според нивните (не)дела тогаш одма се повикувате на “Единство“ .. “да го оставиме минатото позади нас“ итн итн.

Испадна дека изгледа баш Ќиро бил оној што најеуфорично го поздравувал Бугарскиот окупатор '41.

П.С. Црвенковски кога ја дал таа изјава сигурно не мислел на себе, тој се смета за “НАД“ човек, судејќи според неговата суета.

Благонадежна, од тебе почна целава препирка. Сега немој да бегаш, затоа што баш се потврди она за кое спомнав, дека кога ќе ги ставиме “комуњарите“ на анализа според нивните (не)дела тогаш одма се повикувате на “Единство“ .. “да го оставиме минатото позади нас“ итн итн.

Испадна дека изгледа баш Ќиро бил оној што најеуфорично го поздравувал Бугарскиот окупатор '41.

П.С. Црвенковски кога ја дал таа изјава сигурно не мислел на себе, тој се смета за “НАД“ човек, судејќи според неговата суета.

Шо го напрајвте Црвенко ебаго,како супермен со брада?:pos2:

Шо го напрајвте Црвенко ебаго,како супермен со брада?:pos2:
Проблемот е што не е, а многу сака да биде.
Па се курчи без покритие.

Prijateli mi zameruvaat sto postojano se izvinuvam,no takva sum po priroda i pak ke se izvinam na site i zalam ako predizvikav kaj Vas clenovi na VMRO DPMNE nervoza ,no,dodeka bea "komunjarite" ,vo Makedonija se ziveese dobro.Ti ili tvojot tatko zemavte Titova stipendija i odevte na besplaten odmor na more vo taa Jugoslavija po koja frlate drvja i kamenja. Edna od mnogute nivi dadovte za detski dodatok ,otkazuvajki se od nea,a sega povtorno gi dobivte od VMRO DPMNE,pa toa vreme ne cinelo,a sega cini koga lugeto se izbezumeni kako ke obezbedat ogrev za zimo i kako ke gi skoluvaat svoite deca.Nie nemame druga tatkovina i nemame bugarski pasosi vo dzep,pa nasite deca so bugarski stipendii da studiraat vo Bugarija.Nie nemame druga alternativa zosto si ja sakame Makedonija podednakvo koga bea "komunjarite "na vlast i sega.

Prijateli mi zameruvaat sto postojano se izvinuvam,no takva sum po priroda i pak ke se izvinam na site i zalam ako predizvikav kaj Vas clenovi na VMRO DPMNE nervoza ,no,dodeka bea "komunjarite" ,vo Makedonija se ziveese dobro.Ti ili tvojot tatko zemavte Titova stipendija i odevte na besplaten odmor na more vo taa Jugoslavija po koja frlate drvja i kamenja. Edna od mnogute nivi dadovte za detski dodatok ,otkazuvajki se od nea,a sega povtorno gi dobivte od VMRO DPMNE,pa toa vreme ne cinelo,a sega cini koga lugeto se izbezumeni kako ke obezbedat ogrev za zimo i kako ke gi skoluvaat svoite deca.Nie nemame druga tatkovina i nemame bugarski pasosi vo dzep,pa nasite deca so bugarski stipendii da studiraat vo Bugarija.Nie nemame druga alternativa zosto si ja sakame Makedonija podednakvo koga bea "komunjarite "na vlast i sega.

А кој бевте тоа вие,мислам колку ве има,пошто гледам дека ти си Соња бр.5?:smir:

Ако немате пари побарајте од БЦ преседникот е полн пари беше у Турска на одмор :wink: или од Заев има тој пари (не мислам на оние 8 мил евра, мислам на тие пред нив) побарјате го Тито има ќерка мажено за Грк ќе ви отстапи соба за спиење за на одмор у Грчка, побарајте од Шекерка има пари мажена е за Бобо дајнерс ич јас не ве мислам вас вие сте си обезбедени само без мн глупирања ве молам

Ако немате пари побарајте од БЦ преседникот е полн пари беше у Турска на одмор :wink: или од Заев има тој пари (не мислам на оние 8 мил евра, мислам на тие пред нив) побарјате го Тито има ќерка мажено за Грк ќе ви отстапи соба за спиење за на одмор у Грчка, побарајте од Шекерка има пари мажена е за Бобо дајнерс ич јас не ве мислам вас вие сте си обезбедени само без мн глупирања ве молам

Така е,па кога овие ќе им дадат пари можат да си приуштат да одат полулегално со Гвујо во Италија барем на 10тина дена на одмор,ебаго.:)

Така е,па кога овие ќе им дадат пари можат да си приуштат да одат полулегално со Гвујо во Италија барем на 10тина дена на одмор,ебаго.:)
абе можат и сега БЦ ќе им даде пари има сметки по тие островите јас за тоа не се секирам па маме му ебем зар малку лапнаа од тат луше испоумреа од срцев удар ајде отишол Никола у Италија ама никој не знае со сигурност:baeh:

Покрај сета "убавина" во Југославија, имаше еден проблем.
Што немавме наша, самостојна татковина, и што бевме приморани националниот идентитет да го "прилагодуваме" на оној диктиран од Београд.

И се додека зборите за Југославија покажувате дека не ја сакате доволно Македонија. А, тоа е најголемиот грев кој што некој Македонец може да го направи!

Сами си признавате дека не ви е доволно важно Македонското. Па што повеќе сакате?

Eve podolu del od "ubavinite" na Yugoslavija prodolzeni od od tebe vozvishuvanite Gligorov i Crvenkovski.

EDNA TAZNA KODOSHKA ISTORIJA

Janko BA^EV

Trgnuvaj}i od faktot deka tajnite slu`bi otsekoga{ go privlekuvaat vnimanieto na javnosta, vo periodot {to sledi }e se obidam da dadam odreden pridones vo rasvetluvawe na procesite od na{ata ponova istorija povrzani so deluvaweto na Slu`bata za dr`avna bezbenost (SDB).^ustvuvam obvrska da iznesam odredeno viduvawe za upotrebata ili, potpo~no, permamentnata zloupotrebna na SDB od nositelite na dr`avnata vlast VO samostojna i nezavisna Makedonija. Pritoa smetam deka e potrebno serijalot napisi posveteni na SDB da go po~nam so razjasnuvawe na tehologijata na anga`irawe lica za sorabotnici ili popoznati vo javnosta kako kodo{i i dou{nici, koi i do den-denes ostanuvaat najzna~ajniot izvor, bez ogled na toa {to sovremenite razuznava~ki sistemi koristat visoko-sofisticirani tehni~ki sredsta vo rabotata.
Poznato e deka vo 2000-ta godina se donese zakon za pristap do okolu 15.000 li~ni dosieja, vodeni za lica koi komunisti~kata vlast od 1945 godina do 'novata demokratska' vlast od 1991 gi tretirala kako 'vnatre{ni neprijateli'. Vo ovoj kontekst, vo slu`benite bele{ki na SDB figuriraat pove}e od 100.000 lu|e kako policiski dou{nici. No, po otvoraweto na dosiejata se vide deka golem del od ovaa ogromna brojka na kodo{i se vsu{nost prijateli, rodnini, kolegi od rabota ili sosedi na licata pod tretman na tajnata policija.
Mnogu gra|ani ja iskoristija zakonskata mo`nost i izvr{i uvid vo sopstvenite dosieja. Pritoa mo{ne interesni bea nivnite reakcii koga prvi~no listaj}i gi dosiejata, 'zaboravija' na site torturi od SDB i najprvin posakaa da vidat koi se dou{nicite {to gi polnele nivnite dosieja. I taka naidoa na nevideno razo~aruvawe od neprijatnoto soznanie deka vsu{nost bile kodo{eni od svoite prijateli, rodnini, kolegi, sosedi. Spored nivni ka`uvawa, ova im nanese pogolema bolka otkolku dolgogodi{niot policiski nadzor. Pritoa bevme svedoci na potresni ~ove~ki tragedii na 'odroduvawe' i zgasnuvawe na mnogu bliski rodninski, prijatelki, sosedski i sli~ni vrski pome|u kodo{enite i nivnite kodo{i. Zatoa, sakam da ja rasvetlam realnata dimenzija na dou{ni~kata mre`a, so nade` deka na ovoj na~in sepak }e se slu~i povtorno pomiruvawe na kodo{enite i nivnite kodo{i.
Imeno, pome|u ostanatite izvori, SDB vo svojata rabota do podatoci doa|a i preku operativni vrski i sorabotnici kako najzna~aen i najpraktikuvan izvor. Zaedni~ko za ovie dva izvori e toa {to svesno stapuvaat vo sorabotni~ki odnos so SDB i pritoa potpi{uvaat i pismena izjava, a sorabotkata ja odobruva rakovoditelot na tajnata slu`ba. Postojat pove}e osnovi za anga`irawe na kodo{i, no najbitni se patriotizmot, materijalnata zainteresiranost i kompromitira~kiot materijal. Karakteristi~no e toa {to SDB za vozvrat im izleguva vo presret na sorabotnicite za nivni najrazli~ni potrebi. Vo SDB ima(lo) samo okolu 3.000 registrirani operativni vrski i sorabotnici, a kako {to ve}e poso~iv, vo slu`benite materijali se sre}avaat preku 100.000 iljadi policiski dou{nici. Zna~i, ogromen broj od tie lu|e se zloupotrebeni, bidej}i nesvesno i bez nivno znaewe se evidentirani kako kodo{i na tajnata policija. SDB go pravi toa na na~in {to nejzinite agenti, koi pred se i samite se gra|ani i sekojdnevno se dru`at i razgovaraat so svoi bliski lica (a vo uslovi koga celiot sistem, kako vo komunizmot, taka i podocna vo 'demokratijata', e postaven taka {to re~isi se `ivo e pod nadzor na tajnata policija) o~ekuvaat vo sekoe vreme da slu{nat 'bezbednosno-interesen' podatok. Po ova sleduva slu`bena bele{ka, vo koja mora da se navede izvorot na informacii i taka nekako, sogovornicite na agentite na SDB preku no} nesvesno se evidentiraat kako dou{nici na tajnata policija. Nastrana od toa {to site tie kupi{ta slu`beni materijali se polni edinstveno so podatoci od privatniot `ivot za obrabotuvanite-koj kade i so kogo se dru`i, so {to se zanimava, kakvi sklonosti ima, koi objekti gi posetuva, dali patuva vo stranstvo. Ili, pak, vo pluralizmot- koi se aktivistite i kolku avtobusi }e donesat na mitinzite na VMRO DPMNE. Ili porano-koi studenti i novinari se eksponirale kako gra|anska desnica, anarholiberali i dogmatsko-birokratski elementi, a podocna stanale 'vnatre{ni ekstremisti i vrhovisti' i sli~ni nebulozi. No, rabotata stanuva isklu~ivo seriozna koga od ovie 'aktivnosti' na agentite na SDB prizleguvaat slu`beni bele{ki, vo koi mora da se napi{e i izvorot, koj ni vinoven ni dol`en, preku no}, nesvesno e evidentiran kako dou{nik.
Zatoa, treba da se uka`e deka ne treba da se prifa}a zdravo za gotovo faktot deka site spomnati 'kodo{i' vo slu`benite bele{ki se i realni dou{nici, tuku da se imaat predvid samo registriranite kodo{i na SDB, koi svesno se opredelile da kodo{at za tajnata policija.
Vo prilog na gornata teza samo u{te podatokot deka samo na golemite narodni mitinzi na VMRO DPMNE vo devedestite godini, vo edna ve~er se pi{uvani i po 500 slu`beni bele{ki. Ovie mitinzi bea praznik za SDB i celata agentura se vklu~uva{e me|u t.n. mitinga{i, po {to tajnite agenti za ona {to videle ili slu{nale sostavuvaa bele{ki, vo koi 'sirotite' sogovornici, bez pritoa da znaat, od toj moment se evidentirani kako dou{nici na tajnata policija.
Od druga strana, zabele`livo e deka pri otvoraweto na li~nite dosieja se slu~i nevidena selektivnost vo obelodenuvaweto na dou{nicite na SDB. Na mo{ne perfiden na~in se za{titija t.n krupni dou{nici. Imeno, golem broj od dene{nata op{testvena elita od samite po~etoci na svojata kariera e vo sorabotni~ka vrska so SDB i blagodarenie na ova, deneska ovie 'priznati' li~nosti imaat visok op{testven status vo dr`avata. Mnogu oligarhiski biznismeni, bankari, novinari, univerzitetski profesori, pisateli, nezavisni gradona~alnici, ednokratni premieri, ministri, porane{ni i sega{ni, politi~ari od pozicija i od opozicija... se vsu{nost dolgogodi{ni najeksponirani dou{nici na SDB koi permamnetno gi kodo{ele 'bezbednosno-interesnite', odnosno t.n. vnatre{ni neprijateli vo svoite rabotni sredini.
Kolku li samo deneska mirno spijat i u`ivaat vo svoite karieri najbeskrupoloznite kodo{i na SDB kako na primer deceniskite sorabotnici na tajnata policija od tipot na 'Laufer', Urednik', 'Hariton', 'Tawc', 'Maliot Bakuwin', 'Kafka', 'Internacionalec', 'Tehnometal
iV','Jurist' 'Vodno' 'Drim' 'Konsultant', 'Egocentrik'...? No, dodeka ovie krupni kodo{i se zatskrieni, kako i sekoga{ ostanuva obi~nite gra|ani da ja 'zabavuvaat' javnosta so svoite potresni prikazni kako bile kodo{eni od svoi bliski lica, {to bi bilo sme{no dokolku se razbira ne se raboti za izvonredno seriozen problem kade se naru{ija i bliski li~ni relacii.
Zabele`uvate deka krupnite kodo{i se navedeni so psevdonimi. Ironijata da bide pogolema, ovie dou{nici, koi izgradile zavidni karieri na grbot na t.n vnatre{ni neprijateli, vo momentov se tolku dobro za{titeni so zakonot {to ne smeete vo javnosta da im gi spomenete imiwata, bidej}i }e se soo~ite so kaznena odgovornost za naru{uvawe na nivniot 'ugled'.

Prijateli mi zameruvaat sto postojano se izvinuvam,no takva sum po priroda i pak ke se izvinam na site i zalam ako predizvikav kaj Vas clenovi na VMRO DPMNE nervoza ,no,dodeka bea "komunjarite" ,vo Makedonija se ziveese dobro.Ti ili tvojot tatko zemavte Titova stipendija i odevte na besplaten odmor na more vo taa Jugoslavija po koja frlate drvja i kamenja. Edna od mnogute nivi dadovte za detski dodatok ,otkazuvajki se od nea,a sega povtorno gi dobivte od VMRO DPMNE,pa toa vreme ne cinelo,a sega cini koga lugeto se izbezumeni kako ke obezbedat ogrev za zimo i kako ke gi skoluvaat svoite deca.Nie nemame druga tatkovina i nemame bugarski pasosi vo dzep,pa nasite deca so bugarski stipendii da studiraat vo Bugarija.Nie nemame druga alternativa zosto si ja sakame Makedonija podednakvo koga bea "komunjarite "na vlast sega.

Благонадежна, во Македонија во тоа време ДОБРО живееја само блиските до власта комунистичките функционери и “заслужни“ граѓани.

Тие добиваа БЕСПЛАТНИ имоти и куќи на ВОДНО,а не некој обичен Македонец од РАБОТНИЧКА класа.

Која е таа “Титова стипендија“ и врз основа на што се добивала?
Не знам јас тоа кој добивал, моите не биле ТОЛКУ привилегирани, а сигурно не и оние стотици илјади Македонци кои што ја НАПУШТИЈА Македонија после '45 и отидоа во дијаспората за подобар живот.

Можеби таа “стипендија“ се добивала за кодошење на Македонците меѓу себе, па 3000 завршија на Голи Оток како “противници“ на системот.

И кој е тој што одел на БЕСПЛАТЕН одмор?

Или мислиш на кредитите кои што ги отплаќавме на неколку години, па ја доведовме ситуација до безизлез во “онаа“ Југославија.

Се одземале нивите во замена за детски додаток? :kesa:

Блазе им на децата, многу убави времиња биле тоа, посебно за оние кои биле на функција.

Знаеш ли зашто сега нема струја, нема вода, и сл. и ги плаќаме толку скапо?
Затоа што НИКОЈ од тие комуњарите не мислел на ИДНИНАТА туку како да искористи функција и да украде што повеќе, сето тоа е нивна заслуга.

Прашај си го Ќиро како успеал да се справи со “достоинството“- сопствено, кога во време на окупација на неговата земја тој се пишува БЛГАРИН за да може да дојде на функција, од истиот тој човек очекуваме да мисли на народот.

И уште едно прашање, дали можеби знаеш кога почна “штампањето“ на бугарски пасоши за Македонците?

А партиската припадност, благонадежна моја, нема никаква врска со некакви пасоши, или можеби комуњарите се “имуни“ на Бугарски пасоши и нив не им се издаваат? лол.. доволно е да тркнеш до општинскиот на Заев и да ги прашаш што пасоши имаат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom