Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
Стар вистински скопски дијалект користи зборови от типот: требе, преди, рука, маало, ченка, утамкица...
Има разлика, нели?
прво и основно баш би сакала да знам колку проценти од народот шо живее во скопје се вистински скопјани,а не дојдени од по други градови и од по селана?

п.п.с. пеер/педер e општо прифатена узречица што ја користат повеќе градови.
второ досега немам слушнато за тоа ПЕЕР да се користи во други градови... а Охрид слушам само Скопски туристи со тоа нивно Пеер...ама то е шо ќе прајш ...

За охридскиов дијалект јас лично иако сум родена тука и живеам тука неможам баш чисто охридски да зборувам...на пр никогаш на крајот од зборот не ставам Т.. а за з`ш и некои др такви фрази употребувам з`ш да не ;)

Ne znacit bas to. Samo neznam kako da go objasnam. To ti e "zanaet" so pretezno go imet varosanki. Znacit, sedet na pendzere i go "snimet" sekoj so ke pominit i sl.
е па кај нас во прилеп то манијачење го викаме или портарење шо ти е исто со оговарање

И јас то им викам, не ме слушет никој. Кажи ми некој шо не е од Охрид или Струга а шо имат научено да зборвит на нашиов дијалект? Немат. Зш? Зш е најтежок за учење, па по автоматизам охриѓани и стружани си сме најпаметни. :baeh:

е ај не биди од охрид или струга па научи да зборуваш охридски......:tapp:

Eеееее не мојш! А зш не мојш? Зш е најтежок!:baeh:

Игор, а да дојш после дома да се напијеме по една велгошка рајчија черешнојца !?!?

мооооре бабе...не ој на то клиперите...дроога клаваја в џетоните..МУХ:smir:

а ре,ај да ве видам сеа, кој знајт шо се терлаци?

Игор, а да дојш после дома да се напијеме по една велгошка рајчија черешнојца !?!?

Чекај да видам кога го имаш ова напишано??? Ќе дојдам сигурно денојве(ама без кола :) ), ќе ти се јавам прво лол

Да бе ман :nesvest:

Иктиза ми е работава - неодложлива, за брзање, морат да се завршит.

да ре,влечки се...ееее
а иктиза...?:)

ех човекот учит дур е жив :) Зависит охридсков е комплициран, имаш охридски и охридски... Зависит од кој регион, овие скопјанишчана така си мислет е то :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom