Сејте љубов помеѓу вас

K

kat.<3

Гостин
JAs te sfakam mnogu fino... ama aj kazi mi znaci David (go zapnav ama ako jako mi e) ne bil vernik stom imal gnev?
PAk ke ti kazam vernikot svojot gnev Mu go doveruva,Mu go iskazuva na Bog, namesto kako sto bi napravil nevernik bi otisol i bi ubil i bi si go resil gnevot i omrazata. Ne velam deka treba da sme ogorceni ama aj kazi mi ti zgresil li tebe nekoj ne so zbor, tuku realno i nezasluzeno od tvoja strana da ti zgresi tebe ili na nekoj epten tvoj blizok...i ako ne ti e problem kazi mi sto ti zgresil, pa da zborime na realni osnovi a ne na teoloski osnovi......
да,верникот ќе му го довери она што го чувствува во неговото срце на Бог,но не мислам дека тоа е гнев,зашто вистинскиот верник не чувствува гнев,името на Бог е за љубов и милост,не за гнев и омраза.
Болката е она што останува во срцето на верникот после некоја повреда,што и да сторил тој човек и на каков начин и да го повредил верникот нема омраза во своето срце за на тој човек да му посакува зло,ниту има право да му суди.и тогаш може само да се обрати на Бог,да го стори она за што му извикува срцето,дури и да е казнет човекот што го повредил верникот,болката во неговото срце не може да е помала,но со вера во Бог,со мирот кој доаѓа од верата во Бог верникот ќе го прифати она што не зависи од него да го промени.

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
постојат две основни чувства.љубов и страв.
кога стравот ќе надвладее над љубовта почнуваат сите работи...омраза,љубомора,гнев,убиства,тепачки......
се додека не дозволиме стравот да надвладее ќе можеме да шириме љубов.
за жал во нашата природа е да бидеме уплашени.така не учат од мали.
ако направиш беља ќе бидеш казнет.
ако направиш грев ќе гориш во пеколкот.
господ ќе те казни!
ќе ти биде судено......
затоа не можеме да се препуштиме на чувството љубов.
како да сакаш кога единствениот што треба безусловно да те сака(покрај родителите) е господ,а он може да те казни.да ти суди.....
тоа е проблемот

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Постојат ПЕТ основни чувства:
- страв
- гнев
- радост
- тага
- љубов....

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
што стана со
рамнодушноста
депресивноста
меланхоличноста
еуфоричноста и ........

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Точно!
Но тоа се состојби со целосно отсутни чувства или пак преекспонирани чувства.
Односно двете крајни екстремности.

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Ја тупите многу со беспотребна иронија. Кога двајца се борат со исто оружје омраза на пример, клевети, навреди ...битката не престанува (еве нека немаме епилог убиство) ... Во оваа “битка“ ние немаме разбирање спрема туѓите чувства потреби не размислуваме зошто другиот се обидел да не повреди на пример (со зборот еве како оружје) ние едноствно знаеме дека не повредил и сме свесни само за тој факт. Така се создава омрзата и се негува и таа никогаш не престанува, се сити се наголемува, размислуваме за освета, нашето срце мрази до вечност и назад. Проблемот не се решава. Ако се обидиме да го сфатиме непријателот (оној кој не повредил со збор) ја израционализираме неговата бедна одлука да не мрази и повредува можеби и ќе најдеме објаснување за таквото негово однесување и ако не го успееме да го засакаме барем нема до толку да го мразиме, а срцето ќе се ослободи од квалитетна доза на отров. Ке се чувствуваме подобро ако успееме да му простиме на непријателот. Ако на секое зло вратиме со зло ке се истребиме како вид ако не па. :)

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Точно Кведолинче...Само би додала...Дека не му простувам на непријателот, но си помагам себеси што ќе станам рамнодушна кон него, само и само за себе, да се ослободам од негативните емоции кои ме притискаат за него, за полесно психофизички и емотивно да се чувствувам....Значи такви сме луѓето, не забораваме оние кои не повредиле, разориле, и ни ја повредиле душата...Но барем , можеме тоа да го прифатиме како такво и веќе да не се замараме со таа личност...
Оние кои имаат доблест да потиснат нечие зло, да го надминат сето тоа и да продолжат во ист континуитет со таа личност како порано, јас би ги нарекла гение:nesum:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Постојат ПЕТ основни чувства:
- страв
- гнев
- радост
- тага
- љубов....
радоста доаѓа од љубовта.
тагата и гневот доаѓаат од стравот.

како и да е.ако некој те мрази,ти прави лошо,ти мава шлаканица нема да му го свртиш другиот образ колку и да е тоа христијански.
гневот во тебе расте и му враќаш...
не дај боже да ти повреди близок очи ќе му извадиш.
за да се сее љубов меѓу сите треба никој да не прави лоши работи ама апсолутно никој,за едноставно да немаш на кого да вратиш.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
радоста доаѓа од љубовта.
тагата и гневот доаѓаат од стравот.

како и да е.ако некој те мрази,ти прави лошо,ти мава шлаканица нема да му го свртиш другиот образ колку и да е тоа христијански.
гневот во тебе расте и му враќаш...
не дај боже да ти повреди близок очи ќе му извадиш.
за да се сее љубов меѓу сите треба никој да не прави лоши работи ама апсолутно никој,за едноставно да немаш на кого да вратиш.

Слично вели и еден од старците: кога луѓето не би чинеле зло, тогаш не би имало ни судови, ни затвори...Арно ама, тоа е премногу идеалзирано гледање на работите. Во стварноста, се е поинаку.

Kajgana Shop

На врв Bottom