Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Сељачка работа. Национализам, патриотизам, лајнаризам.

Френч Револушн, ја еба борбата за идеи! Напраи денес да се борат Шиптарине и Каурине... Оние кои до тогаш живееја и се бореа рамо до рамо како браќа.:nenene:

V

VeniVidiVici

Гостин
Патриотизмот во поголема или во помала мера мислам дека има врска со гените на индивидуата, но поголем фактор влијае детството на самата личност и средината во која е израснат. Бар јас така мислам. Најнакрај човекот се раѓа како табула раса и врз него се испишуваат страниците. Земајки предвид дека карактерот на личноста во голема мера се креира до неговата 10-та година, тогаш наметнатите ставови играат главна улога овдека, како за се така и за патриотизмот.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Патриотизмот...хмммм!

Мојата идеја

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Патриотизмот во поголема или во помала мера мислам дека има врска со гените на индивидуата, но поголем фактор влијае детството на самата личност и средината во која е израснат. Бар јас така мислам. Најнакрај човекот се раѓа како табула раса и врз него се испишуваат страниците. Земајки предвид дека карактерот на личноста во голема мера се креира до неговата 10-та година, тогаш наметнатите ставови играат главна улога овдека, како за се така и за патриотизмот.
Контрадикторност малку или не??

патриотизам, уште една наметната работа од општеството, нема никаква врска со гените. Фактот што си се родил на координатите не македонија, не те прави ништо повеќе или помалку во споредба со некое друго место на земјата.

Во денешно време патриот е малку извртен поим, според мене патриот може да се нарече некој кој направил нешто за државата, без да очекува нешто за возврат. Само оние кои ја бранат државата за време на кризи може да се наречат патриоти.

Носење жолто-црвени маички и пароли, и дерење ја сум македонец, ти си макдонија и сите други глупости што се продаваат како патриотизам се само за матење мозоци на простата раја, за да се чувстувуваат како нешто многу јако што се македонци, додека оние горе ги е*ат во г*з на секој чекор и се смеат.

V

VeniVidiVici

Гостин
Контрадикторност малку или не??

патриотизам, уште една наметната работа од општеството, нема никаква врска со гените. Фактот што си се родил на координатите не македонија, не те прави ништо повеќе или помалку во споредба со некое друго место на земјата.

Во денешно време патриот е малку извртен поим, според мене патриот може да се нарече некој кој направил нешто за државата, без да очекува нешто за возврат. Само оние кои ја бранат државата за време на кризи може да се наречат патриоти.

Носење жолто-црвени маички и пароли, и дерење ја сум македонец, ти си макдонија и сите други глупости што се продаваат како патриотизам се само за матење мозоци на простата раја, за да се чувстувуваат како нешто многу јако што се македонци, додека оние горе ги е*ат во г*з на секој чекор и се смеат.
Како прво напоменав дека мал дел има врска со гените, затоа што ти си генетски програмиран за твојот карактер во голема мера, да не се лажеме. Познаваш татко и син исти како јајце на јаце не само физички? Јас да, повеќето се такви иако генот може да ти е наследен и од прадедоти од мајкина страна. Да закличиме, мал дел да, а понатаму останува ти како ке се развиваш или што ке ти биде сервирано како мал да го прифатиш слепо во случај во адолесцентноста помалку да се развиеш или да не обрнеш внимание на твојот став кон патриотизмот, да не го развиваш или промениш.

А за се друго што напиша потполно се согласувам, но останатото што го напиша е офтопик.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
мешаш баби и жаби.
Карактер не се влече со гени, тој е научен.

V

VeniVidiVici

Гостин
мешаш баби и жаби.
Карактер не се влече со гени, тој е научен.
Не си во право потполно. Карактер во најмала рака 50% се влече со генот. Исто така се гради и надградува со тек на време.

ficdogg

221b
Член од
29 септември 2008
Мислења
1.105
Поени од реакции
699
Познаваш татко и син исти како јајце на јаце не само физички?
Пример, мајка и тако кои и двајцата имаат добиено нобелова награда за мир имаат близнаци.

Едниот го оставаат да живее во "идеалното" семејство, а другиот го пуштаат да се саоѓа во некое гето.

По 10 години браќата ќе имаат ист карактер?

Тоа што таткото и синот имаат ист/сличен карактер, сакаш да кажеш дека истиот карактер ќе го има и ако живееле одделено. Или дека фактот што синот живеел 10 години со својот татко, и се што научил (добро vs лошо...) е токму од него или од неговата сперма.
Општо познато е дека секој татко е "херој" за своето дете(во нормални околини), и секое дете сака да биде како својот татко.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Болест на која не учат родителите, а потоа општеството не става на тест да види дали убаво сме ја научиле.

Според мене, една од многуте лажни вредности. Особено денес, каква извртена дефиниција се дава за патриотизмот е нешто неверојатно (не дека некогаш дефиницијата била подобра).

Ај што имаме патриотизам како лажна вредност, ама лажен патриотизам? Ај нека се дрзне некој нека го измери тоа колку е одвратно ...

Член од
12 декември 2009
Мислења
45
Поени од реакции
8
Не си во право потполно. Карактер во најмала рака 50% се влече со генот. Исто така се гради и надградува со тек на време.

Greska si druze. Karakterot se odreduva preku procesot na socializacija, a toa sto e nasledno vo nacinot na odnesuvanje e temperamentot:wink:

Шмекерот

Еден и единствен
Член од
24 мај 2008
Мислења
1.767
Поени од реакции
384
Патриот.
Еххх. Многу патриоти има овде бе. Врие. Лажни или вистински. Лажните треба да се шамараат. Вистинските да се величат.
Јас како македонец сум патриот. Зошто сум? Епа вака...
1. Прадедо ми Стојан се борел за оваа земја со турци-османлии и разно разни арнаутски банди време турско. Бил во турски затвор една година пошо им се курчел тогаш на османлиите коа овие сакале да го натераат да го смени името од македонско во турско. Бил и ранет.
2. Дедо ми бил во втора светска војна партизан и се борел против фашистите. бил учесник во НОБ. Коа бев клинец ќе ме гушнеше, ќе го отвореше албумот со слики и ќе ми покажеше слика од него како војник и другар му до него кој за жал загинал за Македонија. Паралелно додека ми го покажува ова дедо ми гледам кај дедо дека тече солза од навирање на спомени.
3. Татко ми фатил за гуша некојси старешина у ЈНА. Некое српско националистичко копиле. Старешината му рекол на татко ми: Македонац...ма ти си јужносрбијанац и имаш мајка србинка. Татко ми коа слушнал навреда за него, неговата земја и најсветото неговата мајка моја баба му се споиле жички и го фатил да го дави старешината. Бил испратен на воен суд. За среќа го ослободиле а крив бил самиот старешина којшто провоцирал и бил против братство и единство.

Се родив во оваа земја. Мојот прадедо и дедо се одамна починати. Но ги памтам тие муабети. Дедо ми викаше: Сине...биди си патриот и сакај ја Македонија. НО избегавај го оној којшто се лупа премногу у гради дека е патриот.
Секогаш брани се коа ќе те навредат за Македонија. Прво биди разумен и врати со навреда а некад користи и сила.
По овие вистини за моите предци јас сум патриот и си ја сакам Македонија. Ги мрзам македонските политичари и албанските. Гадовите коишто го поделија овој народ во оваа убава земја.
Башка...како да не се борам за Македонија бе. Па доволно е тоа што сум пораснал овде, сум имал прекрасно детство, школски моменти незаборавни, прва љубов во Македонија, прв секс во Македонија, нон-стоп шмекање во Македонија со според мене една од најубавите во свет девојки. Македонско Девојче!
Сите пријатели. Убави и тажни моменти коишто се случиле во оваа држава.
Ете тоа мене лично ме тера да кажам. Знаете шо...јас сум Патриот и си ја сакам својата земја и горд сум што сум дел од неа!
Шмек...патриотски :)

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Патриотизамот е наметната пропаганда.Тоа е заради тоа што во вистина не постојат држави.Некоја будала за да избега од се и за да се докаже како моќник нацртал линии по мапата на светот.Сега сите живеат во лага дека тие црти кои се нарекуваат граници треба и се вредни да се даде живот за нив.

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Патриот е спротивно од кретен кој во дворот ќе пронајде античка статуа и ќе ја продаде на Грците!

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Патриотизамот е наметната пропаганда.Тоа е заради тоа што во вистина не постојат држави.Некоја будала за да избега од се и за да се докаже како моќник нацртал линии по мапата на светот.Сега сите живеат во лага дека тие црти кои се нарекуваат граници треба и се вредни да се даде живот за нив.
Се согласувам само ќе те исправам малку. Патриотизмот е измислен од богатите за да си ги заштитат своите интереси. Порано кога луѓето живееле во беда особено сиромасите не постоел механизам за да се натера да го заштити имотот и вредностите на моќниците. Затоа е измислен патриотизмот. Едноставен начин да се натераат луѓето кои немаат ништо да се борат за интересите на оние кои имаат што да изгубат или добијат. Реално не постои друг начин на некој што е бос и гол да го натераш да се бори за една држава освен ако не го убедиш дека таа држава е дел од него и дека треба да биде горда во неа. А реално ретко на кој би му сменило нешто од истата група на луѓе да биде под една или друга држава.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Абе гони го патриотизмот, тоа не е тренд. Денеска е тренд да бидеш поборник на ново чуство за љубов кон татковината. Се одликува со следните карактеристики: Македонија и покрај се и над се, таков каков што си, неизмерно те сака, а ти едноставно и вртиш грб и се правиш Северодонец...

Kajgana Shop

На врв Bottom