Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

• Креатор на темата Креатор на темата ada
  • Време на започнување Време на започнување
Одкако прв пат почнав да учам историја во основно и кога научив и сватив која е мојата татковина, верувајми да бев од Витнеам ке ја сакав оваа држава. Ако патриотизмот е тоа што го кажа ти тогаш јас сум тежок патриот. Но во очите на народот ти си никој и ништо. Не дека сакам да ме смета некој за патриот, тоа се стекнува само по себе како што кажа ти, но едноставно се чуствувам како туѓинец во мојата држава.

види, ти ако се замараш со тоа што мислат другите за тебе, верувај ми никаде нема да стигнеш. јас знам кој сум и што сум. не ми е гајле што другите мислат за мене. знам дека ја сакам Македонија повеќе од себеси. некои сметаат дека не е така, дека јас не сум прав патриот и слично. ама, како што велат вистинскиот другар во невоља се познава. така и ова. вистинските патриоти се познаваат - кога, тогаш. штета, што за некои се дознава дека се прави патриоти, премногу доцна...

Одкако прв пат почнав да учам историја во основно и кога научив и сватив која е мојата татковина, верувајми да бев од Витнеам ке ја сакав оваа држава. Ако патриотизмот е тоа што го кажа ти тогаш јас сум тежок патриот. Но во очите на народот ти си никој и ништо. Не дека сакам да ме смета некој за патриот, тоа се стекнува само по себе како што кажа ти, но едноставно се чуствувам како туѓинец во мојата држава.
И јас се чувствував исто,но откако ја напуштив и почнав се поретко да ја посетувам татковината,толку повеќе сега во овие моменти се замислувам дека сериозно и требам.Особено ние младите генерации и требаме.
Треба да изградиме здраво поколение во таа држава,треба да ја зацврстиме подлогата на Македонија по пат на сериозна едукација на нашите идни поколенија дека да си Македонец е мноооогууу гоолема гордост,а и самото име Македонија гордо звучи.Тоа треба да го научиме ние и нашите идни поколенија.

Да ти кажам право,порано патриотски песни не ме занимаваа,но сега кога слушам стари македонски песни се случува и да се отепам од плачење.:wink:

Тоа што го правиш за Македонија е од огромно значење за мојата и твојата татковина-мајка Македонија.Не треба воопшто да те занимава што си мислат другите за тебе.Од мене лично имаш огромна поддршка и те советувам да продолжиш да работиш за интересите и доброто на нашата држава и нашата нација.Такви како тебе и требаат на Македонија.:wink::smir:

Ние сме Македонци и си имаме свои интереси и принципи.Останатото е маловажно.

Што треба да направи човек во Македонија да народот го смета за патриот.

Јас гледам само пет опции:

1. Да се за се зачленам во ВМРО - ДМПНЕ

2. Да ги мразам сите останати политчки партии освен ВМРО - ДМПНЕ

3. Да се пријавам како платеник во АРМ

4. Да носам маици со вергината и да правам видео клипови со песни и знамето на Македонија за да ги види секој човек во Македонија и пошироко.

5. Да направам добрина со тоа што ке си заминам од државава и ке ја олсенам работата на владата, па да се ослободи работно место за некој друг.

:toe:
1.Членувањето во било која партија нема да те направи поголем или помал патриот.
5.Не доаѓа во предвид....
Љуби ја Македонија повеќе од себе си(или барем еднакво) и не обрнувај внимание на околината....поздрав.

Што треба да направи човек во Македонија да народот го смета за патриот.

Јас гледам само пет опции:

2. Да ги мразам сите останати политчки партии освен ВМРО - ДМПНЕ

3. Да се пријавам како платеник во АРМ

4. Да носам маици со вергината и да правам видео клипови со песни и знамето на Македонија за да ги види секој човек во Македонија и пошироко.

5. Да направам добрина со тоа што ке си заминам од државава и ке ја олсенам работата на владата, па да се ослободи работно место за некој друг.

:toe:
Ништо од ова.Туку биди горд на тоа што си, сакај си ја земјата без оглед на се.Почитувај си ги традиционалните македонски вредности, и никогаш не заборавај кој си.

со ова сигурно ... :jaj:
- Ја не сум партиски чуек и тоа се значи дека не сум патриот ...:jaj:
- Патриот се станува ако направиш нешто добро за државата и баш ми се свиѓа рекламата што ја направија владата ,,Ти си Македонија,, некако мн има силна патриотска порака ...

Ако ги гледаш само овие пет опции, посети офтамолог,ЌЕ ТИ СЕ ПРОВИДИ:pipi:

Биди горд на твојата земја, и сакај ја Македонија. За народот не се секирај... психологија на толпа, масовност, еуфорија...
Кога сите би ја сакале Македонија, и би сфатиле дека ДА, јас сум Македонија ќе нема потреба од вакви прашања.
од партии аир нема...

Patriot ke stanes koga drzavata od tebe ke napravi patriot, da ja sakas svojata tatkovina, da ja gledas svojata idnina vo ovaa zemja, koga ke imas dobro platena rabota, koga standardot ke ti bide dovolen da se cuvstvuvas sloboden kako covek na ova vreme, togas, a patriot za da gines za interesite na vladeackite strukturi, toa se samo evtini trikovi na koi nasednuvaat samo zatucani mozoci.

Абе или си патриот или не си..
Нема равенка како да се стане патриот..

За народот ... ќе се сликаш полугол со знаме до тебе и секако ќе ги поддржуваш апсолутно сите закони и муабети на владата. Покрај тоа, не ќе биде лошо и да плукаш по сите останати кои не го прават истото.
За себе ... ќе ја сакаш и ќе го правиш за неа тоа што сметаш дека е исправно. Нема да ја оставаш за појќе пари во друга држава и ќе се трудиш во неа да ги створиш истите, со што индиректно му помогаш на својот народ.
Ваљда така некако ...

Никако.
Што ќе ти е да бидеш патриот кога можеш нормално да функционираш.

Ги споив овие две теми, затоа што во суштина поставуваат исто прашање, односно прашуваат што е всушност патриотизмот.
А, за да се одговори поконкретно на прашањето од втората, споена тема, ќе вметнам линк до истото во почетниот пост.

он:
Како што веќе имам напишано, за мене патриотизмот е љубов, чувство на припадност, емоција, пред се. Оттаму, за да бидеш патриот, треба само да ја љубиш својата земја, односно нејзиниот народ. И тоа е доволно.
Затоа што, од тоа чувство произлегуваат и делата, т.е емоцијата ќе ти покаже и ќе те вдахнови да остваруваш нешта полезни за својата држава и нејзините луѓе.

И тоа е дел од чинот, чие крајно прифаќање е светот и човештвото во целина. Ги прифаќаш, условно кажано своите и своето, и потоа ги прифаќаш и останатите, односно стануваш космополит.

Јас сум голем патриот, ја сакам татковината, горда сум на тоа што сум Македонка, на своите предци. Тоа чувство го имам уште од мала и постојано се зголемува учејќи ја историјата на Македонија и древноста на Македонскиот народ. Мислам дека нема врска на која партија приѓаш, од која вера си и разни други индивидуални определби бидејќи секој треба да ја сака и почитува својата земја.:oeoeoe:

Ako patriotizmot e vroden zosto postoi samo 200 godini? Kako moze opstestvena konstrukcija da bide vrodena? Nema nikakva logika. Zemete edno novorodence od tuka odnesete go vo Urugvaj, neka raste i neka se skoluva tamu. Iili obratno...pa ke vidime za 20-25 godini sto i kako. Razmislete malku.
Vo ime na patriotizmot i nacionalizmot samo vo 20-ot vek drzavite UBIJA preku 450 milioni luge po najskromnite proceni.

Dali ljubovta kon drzavata znaci deka gi sakate site 2 milioni ziteli vo drzavava? Koj kogo laze bre...

No vo red...na patritozmot i nacionalizmot se zarabotuvaat ogromni svoti sekoja godina...taka da ke go furaat elitite uste mnooogu vreme.

Znam deka ima mnogu koi iskreno se smetaat za patrioti i ne sakam da go omalovazam nivnoto custvo.
No sepak treba da se informirate za toa sto i kako e patriotizmot i koj ima korist od istiot.Iskrenite patrioti imaat najmalku korist.Primer 2001...da ne razglabame sto i kako se sluci i koj ostana izigran.Mislite deka toa e lokalen fenomen kaj nas? Isto e sekade. Eks-yu vojnite 1991-99...Vietnam,Koreja,Afganistan,Irak,Foklandi,Severna Irska,Palestina...
Nekoj zarabotuva a nekoj gine.Patriotizmot go izmislile za da ne plakaat za naemna vojska. Francuskiot direktorium od revolucijata 1789. Posle toa samo regrutirale i mobilizirale.Topovsko meso.

Eve interesna tekst od Benedikt Anderson. Ve molam da go procitate.

http://en.wikipedia.org/wiki/Imagined_communities

Патриотизам е еден вид на препрека, ако гледаме колку е корисен космопилитеизмот. Ама бидејќи космоплит не може да е секој втор човек, затоа што луѓето ја гледаат својата нација како супериорна, може да се каже дека е неизбежлив.
Кај нас е многу лошо поставено сфаќањето за патриотизам. Наместо мерило да е сакањето на сопстеваната држава, мерило е мразењето на другите држави и националности. Така гледаме Пио пжсиња насекаде како врска немаат за историјата, фолкорот и географијата на Македонија, а се радикални националисти и партиски полтрони,а над сето тоа возвишени од средината зошто истепале двајца Албанци во 2ка. Браво:tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom