Патриотизам - вродено чувство, наметната пропаганда или...?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Демек тој што е спремен да го даде животот за државата е патриот?
А демек е предавник, или индиферентен, или будала тој што е спремен да го даде животот за татковината? Демек треба да си глуп ако е загрозена татковината да се пријавиш да ја браниш ризикувајќи го животот?

Значи низ историјата, цело време сме опстанувале и сме биле непокорни кревајќи востанија и бранејќи ја пошто сме имале многу будали? Почнувајќи од антика, преку турско, анти-фашистичката борба, до 2001?

Недај боже да припука пак, ќе те бранат патриоти, нема да те бранат трговци, демагози, поети, експерти и филозофи.

Член од
1 август 2008
Мислења
81
Поени од реакции
1
Lugje vie ste gi pomesale rabotite baagimti...
Nemoras da gines za tatkovinata za da bides patriot...
Ne se bara od nikoj vas da ginete za drzavava za da se deklarirate kako patrioti...
Nemoze da bides patriot(da vikas deka si patriot) koga neznaes koga i kade se rodil Metodij,osnovacot na nasata azbuka...
Patriotizmot e ljubov kon tatkovinata/drzavata/narodot i se gleda po toa kolku ti sakas da znaes za tvojot narod kako se razvival koj se trudel najveke za podobar zivot na negoviot narod....

N

n/a

Гостин
Хммм...
Имам неколку замерки.
1.Патриотизмот мора да биде реален.
Мора да бидеш горд на своето,такво како што е.Нема потреба од мегаломанија.Нема потреба да `докажуваш` дека се на овој свет потекнува од Македонија и е македонско.Таквиот патриотизам (а тоа веќе носи поразлично име) е контрапродуктивен и соодветно на тоа-порано или покасно деструктивен
Почитувај ги другите и барај да те почитуваат!
2.Не е никаква цел да загинеш на бојното поле за татковината!
Иди скокни од шести спрат-еписибир ти е.
Умешноста е во тоа да го натераш непријателот да загине на бојното поле.
:toe:
(делумен цитат од George S. Patton)

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
А демек е предавник, или индиферентен, или будала тој што е спремен да го даде животот за татковината? Демек треба да си глуп ако е загрозена татковината да се пријавиш да ја браниш ризикувајќи го животот?

Значи низ историјата, цело време сме опстанувале и сме биле непокорни кревајќи востанија и бранејќи ја пошто сме имале многу будали? Почнувајќи од антика, преку турско, анти-фашистичката борба, до 2001?

Недај боже да припука пак, ќе те бранат патриоти, нема да те бранат трговци, демагози, поети и филозофи.
Не гледам моментално таква ситуација во Македонија, затоа и не сакам да разговарам за тоа, а и ме нервира да го читам истото. Доколку има реална потреба од војна (пу пу пу), кога би требало да се брани државата од некој непријател кој напаѓа, убива и сака насилно да ми земе нешто, можеби и јас би излегла да се борам. Значи само доколку би била тоа вистинска и ненаместена политичка игра за профит. Се надевам дека нема такво нешто да се случи никогаш повторно и дека секогаш ќе преовладува зборот наместо оружјето.
Не живеам со и за минатото, туку гледам да одам напред и да живеам во подобро утре, толку колку што можам. Јас мислам дека само така можеме да тргнеме напред и да ја видиме поубава нашава татковина еден ден.
Се извинувам што со многумина не се сложувам, ама баш ми е гајле, дека не зависам од ничие мислење.
И да ... постот на Зевсус е најлогичното нешто што го имам прочитано на темава. :pipi:

N

n/a

Гостин
Политиката е комплексна наука која што цели на луѓето,на единките кои што живеат во една држава да им овозможи подобри услови за живот.
Неколку пати имам цитирано и подвлечено една те иста реченица,која што стои во самиот поднаслов на еден од најголемите државници и политичари на минатиот век и која што гласи:
-Способните политичари целат и се стремат економски да ги напреднат своите граѓани,неспособните набрегнуваат на национализмот и верата.И својствено на тоа,си бараат непријатели.

Сега... бавењето со политика е (треба да е) круна на нечија успешна кариера.Сакам да кажам... некој бил менаџер,па директор,па направил друга фирма која што после одредено време станала поголемо претпријатие,па создал конзорциум и го контролирал,па има мрежа на соработници на кои што им поверил да управуваат со дел од неговите фирми и со кои што има максимална доверба,па има деловни и лични пријатели кои што исто така напредувале и значат нешто во своите држави - таков човек,на залезот на неговата кариера треба и може успешно да се бави со политика.
А не во Македонија ми се раскокале разно-разни полу или уопште не приучени селски крелци... и хоп-како со магично стапче да ги очешал некој по главата -станале политичари. :kesa:
И што (добро) човек може да очекува од нив?
Многу јасно дека ќе се организираат по примерот на хитлерјугенд и ќе пробаат да мачкаат очи,да пропагираат и да парадираат, па тоа е единствено што им останува,само тоа знаат.
Само што.. има еден страшен дел кој што они во нивната заслепеност не можат да го видат и незнаат да го `растумачат`.А тој страшен дел баш заради нивното делување глатко ќе ја растури Македонија по шевови за некое време од сега,затоа што им се свиѓало или не:
Македонија е мултиетничка држава.
И секогаш кога они ќе скокаат за некоја глупост,и другите ќе скокаат и ќе бараат некакво право.И заедно,дури и несвесно ќе ја растурат Македонија.
Уште долго после тоа ќе свири `Кој е крив` ,ама сите тие тапани после свадба како и обично ќе бидат залудни.
Велат дека сакаат да го обединат народот во Македонија! :pos2: (на што јас со право не им верувам,оти не сум слеп,и гледам што се случува на терен,тие... разединуваат.
Како можат да ги обединат сите и да бидат горди граѓани на Р.Македонија?
Само преку мноооогу поразлични методи на политичко промовирање од нивното сегашно,кои што ќе го обединат мултиетничкиот карактер кај населението и сите тие заедно ќе сакаат да бидат членови и да допринесуваат за Македонија,земјата која што нуди сигурност и економска моќ.
Јас... таков приод не гледам.(нажалост)
Јас гледам,слушам и читам споулавени и ожесточени националисти кои што прават дупки на сопствениот брод и наркомански се превиткуваат од смеење (хахахаха... види ме што направив,еј...многу сме јаки...еј :baeh::tapp:) додека седат до истата таа дупка која што ја `ископале` ко тифусари...
И затоа... за скоро ќе треба да ги качиме сите на една мала лаѓа,и силом или милом ќе мора да ги замолиме да го напуштат нашиот брод (Македонија).
Останува уште да ги натераме да си одат,оти они се воглавном сељачишта кои што со мило тешко ќе си заминат сами http://uk.youtube.com/watch?v=2syZ4YpRkrE,
и да размислиме кои се тие што ќе ги замeнат (аман Боже... немој уште една утка,дај човек.)
До тогаш...останува само:
stand up fight !!!

Ganimed

La Petite Seduction
Член од
18 јули 2008
Мислења
303
Поени од реакции
18
za mene lichno, tie sho na vremeto begava od vojska ne se patrioti, sramota e toa, a gi imashe mnogu znam pa duri i megu politicharite, pa duri imashe i takvi koi sho se vodeva na platen spisok na specijalnite edinici a ne se pojaviva tamu-ete kakvi patrioti ima sho se u parlament:smir:

filipmakedonski

Македонец
Член од
25 ноември 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
31
Поентата на војната не е човек да загине за неговата земја. Поентата е непријателот да загине за неговата.
Ми се чини дека ова беше Двајт Ајзенхауер , и поентата на горната фраза е дека си попродуктивен за совјата земја ако ги натерап другите да загинат за нивната.На твојата земја не и е потребен уште еден син кој ке загине , туку е потребен некој кој навистина ке и помогне.
По вреднуван ке биде војник кој победил во битка и себе си се ставил на располагање за следниот жесток миг.
ПС Вжештените глави не размислуваат , тие гинат

Pan

Член од
18 септември 2008
Мислења
6
Поени од реакции
1
Не гледам моментално таква ситуација во Македонија, затоа и не сакам да разговарам за тоа, а и ме нервира да го читам истото. Доколку има реална потреба од војна (пу пу пу), кога би требало да се брани државата од некој непријател кој напаѓа, убива и сака насилно да ми земе нешто, можеби и јас би излегла да се борам. Значи само доколку би била тоа вистинска и ненаместена политичка игра за профит. Се надевам дека нема такво нешто да се случи никогаш повторно и дека секогаш ќе преовладува зборот наместо оружјето.
Не живеам со и за минатото, туку гледам да одам напред и да живеам во подобро утре, толку колку што можам. Јас мислам дека само така можеме да тргнеме напред и да ја видиме поубава нашава татковина еден ден.
Се извинувам што со многумина не се сложувам, ама баш ми е гајле, дека не зависам од ничие мислење.
И да ... постот на Зевсус е најлогичното нешто што го имам прочитано на темава. :pipi:
Точно.За да одиме напред треба да го искористиме зборот како оружје а доколку тоа не функционира тогаш мора да се бориме за татковината доколку сме вистински патриоти,но сепак треба прво да се употреби зборот како оружје со кое можеш да комуницираш и да направиш некаков договор кој ке биде добар и за двете страни и кој ке биде замена на оружје.Што значи немора да има крв,убиства и многу др. ствари кои не се потребни.

D

DeviL_32`

Гостин
Хммм...
Имам неколку замерки.
1.Патриотизмот мора да биде реален.
Мора да бидеш горд на своето,такво како што е.Нема потреба од мегаломанија.Нема потреба да `докажуваш` дека се на овој свет потекнува од Македонија и е македонско.Таквиот патриотизам (а тоа веќе носи поразлично име) е контрапродуктивен и соодветно на тоа-порано или покасно деструктивен
Почитувај ги другите и барај да те почитуваат!
2.Не е никаква цел да загинеш на бојното поле за татковината!
Иди скокни од шести спрат-еписибир ти е.
Умешноста е во тоа да го натераш непријателот да загине на бојното поле.
(делумен цитат од George S. Patton)
Јас живеам на шести спрат :vozbud:Се зезам. Фала богу некој ја кажа вистината. „Умешноста е во тоа да го натераш непријателот да загине на бојното поле.‘‘

DarkWalker

Think globaly , Act Localy!!!
Член од
4 февруари 2006
Мислења
1.209
Поени од реакции
70
Патриотизам е поим со кој се означува позитивно чувство и поддржувачки став спрема „татковината“ од страна на поединци или групи. „Татковината“ (или домовина, родбина) може да биде една област или град, но патриотизмот вообичаено се однесува на народ или нација или држава. Патриотизмот подразбира ставови како: гордост за достигнувањата и културата, желбата за зачувување на карактерот и основата на културата и себепронаоѓање со другите членови на нацијата. Патриотизмот е блиску поврзан со национализмот и често се користи како негов синоним. Строго кажано, национализмот е идеологија, но често се разбира како посакуван и соодветен патриотски став (и националистичките политички движења и патриотизмот можат да бидат непријателски настроени спрема туѓите татковини).
Патриотизмот има етичка конотација: кажува дека татковината (било како и да се дефинира тој поим) е морален стандард или самиот е морална вредност. Патриотизмот исто така кажува дека поединецот треба да ги стави интересите на нацијата пред личните интереси или интересите на одредена група или партија,

Член од
30 септември 2008
Мислења
206
Поени од реакции
3
Темава ја отворам во овој подфорум затоа што се фокусира на емоција/чувство, што е психолошка категорија.

Значи, лично сум убедена дека патриотизмот, односно чувсвото на припадност и љубов кон одредена земја/нација/народ е нешто вродено и сосема нормално.
Како што се идентификуваме со нашето лично име, со нашето семејство и сл. така се идентификуваме и со змјата во која живееме и народот на кој му припаѓаме.

Ок, не отсекогаш постоеле нации. Но, од денот кога човекот почнал да се собира во групи, од тогаш почнал и да се поистоветува со нив. Па, како се проширувале тие групи и се развиле до нација/држава, така и поистоветувањето на индивидуите се префрлало на нив.

Поради тоа, сосема ми е очекувана и нормална реакцијата да сакаш да ја заштитиш и надградуваш својата земја. Како што го штитиш и љубиш своето семејство, така си го љубиш и му посакуваш се најдобро на својот народ. И тука нема ништо лошо.

Имено, без осознавање и прифаќање на својот народ, не можеш да ги прифатиш ни другите. Исто како кога не се сакаш себе си, па не можеш вистински да ги сакаш ни другите. Дополнително, националниот идентитет е нераскинлив дел од нашиот примарен, личен идентитет. Кога го губиме националното чувство на припадност, губиме дел и од сликата за самите себе.

А, и космополити, или "граѓани на светот" не можеме да бидеме, без да бидеме прво луѓе на својот народ и земја. Затоа што без да се спознаеш себе си, не можеш да ги спознаеш ни другите.

Она што ме интересира пак, е вашето мислење околу тоа што всушност е патриотизмот? Дали воопшто постои како вродена емоција или е наметната измислица? Каде е линијата која го дели здравиот патриотизам од нацизмот?Дали може да бидеш и патриот и космополит?...итн.

не е вродено,почнува од самото социјализиранје на човекот...и трае трае....се зголемува зголемува...и крај му се нема :vozbud:

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Патриотизмот е вродена особина, што би рекле крвта не е вода. Значи се пренесува преку гените. Бидеќи многу патриоти загинале од кодоши и не оставиле свои поколенија, денес во макеоднија има повеќе размножено таква сорта на народ отколку патриотска.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Kakvo be vrodeno perenje mozok e

dokaz :

SS trupite hitleryungen toa kopiljacite imashe i Rusi i Ukrainci... sta zan dete sta je 500 kila uzme i podigne

u Turcija janichaite koga gi zimale ko kopiljaci da ne bile vrodeni patrioti za Turskiot asker ?

Ne si laskajte patriotizam is overated

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Kakvo be vrodeno perenje mozok e

dokaz :

SS trupite hitleryungen toa kopiljacite imashe i Rusi i Ukrainci... sta zan dete sta je 500 kila uzme i podigne

u Turcija janichaite koga gi zimale ko kopiljaci da ne bile vrodeni patrioti za Turskiot asker ?

Ne si laskajte patriotizam is overated

добро и тоа има улога како ќе го васпиташ детото зашто како мало се прифаќа од родителот. круша под круша паѓа. но ако не било склоно од дество на таква тортура ког аќе израсне во момче или возрасен човек тогаш до израз доаѓа гените и нели ако ги има насчледено тие патриотски гени како баскиците, хрватите, па и некој муслимански земји тогаш тој човек ќе ја брани земјата во која се родил.

Член од
30 септември 2008
Мислења
206
Поени од реакции
3
Патриотизмот е вродена особина, што би рекле крвта не е вода. Значи се пренесува преку гените. Бидеќи многу патриоти загинале од кодоши и не оставиле свои поколенија, денес во макеоднија има повеќе размножено таква сорта на народ отколку патриотска.

Дефинитивно си грешка....патриотизнот е дел од карактерот,а карактерот не е вроден,само карактерните црти се...а патриотизмот е далеку од карактерна црта :uvo: се гради од пропаганда значи од телевизијата....на пример сеа шо беше рекламата ,,ТИ СИ МАКЕДОНИЈА,, .....и многу други... + како шо реков со социјализацијата,значи со започниванје на преучилишна возраст па далје.

Kajgana Shop

На врв Bottom