За прв пат отворено прашањето за Македонското малцинство

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Егејците..исто како Пиринците , Вардарците и тие од Мала Преспа ..се дел од нераскиливото СЕ-Македонско Ткиво..
:toe:
Лав, најмногу од све би сакал да грешам, ама долго животно искуство ми кажува дека Македонија имала многу предавниции, и дека НИКОГАШ немало договор поволен за МАКЕДОНИЈА...

мислам дека некаде во март пишував за едно можно сценарио на среден и долг рок :П и тогаш напоменав дека од тогашна гледна точка изгледа поприлично нереално но работите си се крчкаат.. толку од теоретскиот осврт.

Практичниот осврт е многу поочигледен и видлив, Груевски имаше поставено полна концентрација на враќањето на одамна изгубените перговарачки позиции по однос на името.. точката за можен компромис која што не е ништо повеќе од барањето максимум за да се добие оптимум.. без да невлегуваме дали сценариото е од САД или не.. можеби тоа ќе го увидиме колкав простор на ФОКС ќе одвојат ако истрчаат некои „хипици“ од виножито со цвеќиња во рака пред цевките на циганиве за време на вежбата :) .. да се навратам на основната поента.. сепак сметам дека е маневар што ќе може да се искористи и до и по 9 јули .. навистина е збунувачки доколку сакаме да ги земеме предвид сите аспекти, дали времето работи за нас или против нас.. дали ако го испуштиме возот за НАТО сега ќе не закачат на локомотивата на Србија и слично .. но верувам дека и следните неколку чекори во серија во помал или поголем обем ќе бидат пријатни изненадувања.. ќе видиме.. реков и претходно.. верувам дека го имаме правиот премиер во право време !

Време беше

Конечно некој и кај нас со „петле„ ..за да им каже на грчиштава и нивните пријатели...дека имаа сеуште вересија оставено овде..и е неплатена сеуште....
пс
А ни се нудеше една кокона со „сукња„ и тоа само за 6 месеца (за разлика од Киро Фиромски кој бараше и доби само 2 месеца) ...ама ептен многу транспарентна и била...се мисли само на сукњата..за да нема некои недоразбирања овде...со некоја запалена сдсм-офца овдешна..а може и овен да (си) е...

дали ако го испуштиме возот за НАТО сега ќе не закачат на локомотивата на Србија и слично .. но верувам дека и следните неколку чекори во серија во помал или поголем обем ќе бидат пријатни изненадувања.. ќе видиме.. реков и претходно.. верувам дека го имаме правиот премиер во право време !
Утре ако прифатиме решение другиот ден ке влезиме во НАТО.Нема тука возов појке.Уште 100 години да нема решение нема да влезиме сем ако се смени начинот на управување во НАТО каде што се работи со консензус на сите членки.

Лав, најмногу од све би сакал да грешам, ама долго животно искуство ми кажува дека Македонија имала многу предавниции, и дека НИКОГАШ немало договор поволен за МАКЕДОНИЈА...

Воопшто несомневајќи се во тоа што си го погоре напишал..си велам дека еднаш и кај нас треба да ни се стрефи..мислам и ние да имаме еднаш единство..макар и привремено..
А толку ..барем се надевам дека во 21 век е сепак можно..од Македонците?!.
Или пак по старо???

И тоа е променлива категорија.. значи да не се повторувам премногу работи и фактори што би биле збунувачки за нас.. еве хипотетички уште еден момент што од објективен аспект би ни бил од корист.. и тоа двојна.. ирското НЕ ! .. ако тука падне компромисот во вода се надевам дека нашите европски пријатели и те како тоа би можеле да го искористат како во ЕУ така и во НАТО.. или пак изборот или неизборот на Обама за претседател оваа година.. значи да не нагаѓаме, варијанти има многу а ние имавме избори и оставивме некој друг да го боли главата за моето и твоето добро (малку перверзна дигресија :П) .. ќе видиме, мене лично после некој подолг период повторно ми се случува со полно внимание да трошам многу време на гледање домашни и странски вести :), но мараме да бидеме сплотени и компактни како нација и народ, со многу позитивна енергија и верба .. ...

оваа работа ПРЕМНОГУ СМРДИ... ова е некоја финта, и по се ми изгледа дека НИЕ ќе си останеме со курот у рака... ова се оди на некоја финта, да ЕГЕЈЦИТЕ се здобијат со некакви “ПРАВА“ и можеби и имоти ќе им се вратат, ама НИЕ овде ќе си го изгубиме ИМЕТО, и ништо не би ме зачудило ако ЕГЕЈЦИТЕ биднат соучесници на грците...

Кој се тоа НИЕ,а тука не ги вклопуваш т.н. “Егејци“???
Или збориш за “нас“- ВАРДАРЦИТЕ???

Не се тие “Егејци“ туку МАКЕДОНЦИ, пред се.

Доколку се признаат “нивните“ човечки ПРАВА, како МАКЕДОНЦИ во Грција тогаш НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НАСЕКАДЕ сме победници, и тука завршува приказната за “Грција“.

Мене многу ми смрди кога самите се делиме, затоа воздржи се од испади како погоре.

Брат, јас не се делам, некој друг сака да не дели, само си кажав мое размислување, што би можело да се случи... јас 5 пати одам пред грчка канцеларија за врски и протестирам, а мои пријатели (по потекло од Беломорска Македонија) што се засегнати, ме исмејуваат... јас сум роден Скопје, по потекло од Струмица и св.Николе... па ти сега види... смрди брат, многу смрди... јас не предавам МАКЕДОНЕЦ...

Околу 30 милијарди евра е сумата која гејлада би требало да им ги исплати на протераните егејци од Егејска Македонија, од страна на гејлада...Се буди Македонската свест...Македонија на Македонците!

Ако мора да се дојде до договор тогаш оваа наше барање ќе му донесе највеќе корист на Караманлис.
Како ? Зошто ?
Па ако се принудени да стават потпис на нашето ново име , тогаш
овов момент е џек пот да се амортизира незадоволство кај гејците...
Еве ние(циганите) мора да се задоволиме со сложено име бидејќи Македонците почнаа да си ги бараат и своите имоти и државјанства,
па бидејќи имаат право на тоа најдобро е да се согласиме за некое ново име и со тоа да го затвориме македонското прашање засекогаш.

Можам де претпоставам дека ќе почне да се шушка во јавноста ,медиумите, колку тоа Македонци би можеле да се доселат во Грција,
така да јавноста со задоволство ќе прифати договор само за името.
Прееска имаше на ТВ дека циганите се согласни со името С.Македонија.

Не се радувам на оваа наше барање, бидејќи е само изјава и не постои таква цел и агенда од наша страна. Јасно е дека само се омекнува јавноста во Грција и македонската влада се прокламира како патриотска,така нема да земеме за зло ако свика референдум за С.Македонија. А на референдумот се знае .........

п.с. И Коки векеше мај нејм ис .......... па на крај дај да го подадеме тоа мај нејм ....

Од толку думање не ја гледате суштината, Грција треба да го ПРИЗНАЕ не “скопското“ туку МАКЕДОНСКОТО малцинство, како посебен етникум,народ во рамките на својата држава.

А тоа е сосема спротивно од барањата на Грците, за оние кои сеуште не сфатиле името НЕ Е ПРОБЛЕМОТ, туку Македонскиот народ. И тие не сакаат да признаат постоење на МАКЕДОНЦИ.

Ништо работа не им врши смена на името, доколку пак постои МАКЕДОНСКИ народ како таков.

Брат, јас не се делам, некој друг сака да не дели, само си кажав мое размислување, што би можело да се случи... јас 5 пати одам пред грчка канцеларија за врски и протестирам, а мои пријатели (по потекло од Беломорска Македонија) што се засегнати, ме исмејуваат... јас сум роден Скопје, по потекло од Струмица и св.Николе... па ти сега види... смрди брат, многу смрди... јас не предавам МАКЕДОНЕЦ...

Доста со предрасуди, не генерализирај според однесувањето на неколкумина.

Има секаков народ, ама овде веќе станува збор за нешто мн. поголемо за сите нас и сите сомнежи еден во друг треба да престанат.

Парадоксално е тоа што Македонците со потекло од Егеј,чекаат за нивните имоти и елементарни права да се изборат Македонците со потекло од оваа Македонија додека тие се ангажирани да бидат во врвот на Македонската политика,па смислуваат референдуми за името или Патриотска фискализација со портокалова преродба,без резултати.

Ако мора да се дојде до договор тогаш оваа наше барање ќе му донесе највеќе корист на Караманлис.
Како ? Зошто ?
Па ако се принудени да стават потпис на нашето ново име , тогаш
овов момент е џек пот да се амортизира незадоволство кај гејците...
Еве ние(циганите) мора да се задоволиме со сложено име бидејќи Македонците почнаа да си ги бараат и своите имоти и државјанства,
па бидејќи имаат право на тоа најдобро е да се согласиме за некое ново име и со тоа да го затвориме македонското прашање засекогаш.

Можам де претпоставам дека ќе почне да се шушка во јавноста ,медиумите, колку тоа Македонци би можеле да се доселат во Грција,
така да јавноста со задоволство ќе прифати договор само за името.
Прееска имаше на ТВ дека циганите се согласни со името С.Македонија.

Не се радувам на оваа наше барање, бидејќи е само изјава и не постои таква цел и агенда од наша страна. Јасно е дека само се омекнува јавноста во Грција и македонската влада се прокламира како патриотска,така нема да земеме за зло ако свика референдум за С.Македонија. А на референдумот се знае .........

п.с. И Коки векеше мај нејм ис .......... па на крај дај да го подадеме тоа мај нејм ....

dur se molcese zasto se molcelo, koga se pobara ne bilo za raduvanje..a be ne mozam jas nikako da razberam vas ve maci postapkata so se otvorilo prasanjeto ili ve maci koj ja otvoril pa da uletate kako dr.Poaro pa da razotkriete deka vladava se proklamirala kako patriotska????

Парадоксално е тоа што Македонците со потекло од Егеј,чекаат за нивните имоти и елементарни права да се изборат Македонците со потекло од оваа Македонија додека тие се ангажирани да бидат во врвот на Македонската политика,па смислуваат референдуми за името или Патриотска фискализација со портокалова преродба,без резултати.

aj potkrepi ova deka makedoncite od egejska cekale drugi da im se izborat za imotite? zasto gledam vo tvoive postovi pristap kon makedoncite od egejska makedonija kako na ``vinovnici``????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom