Должностите на жената Муслиманка

• Креатор на темата Foxy`BuTTerFLY
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Тикви4ка

Нарцис со сина крв
Член од
1 март 2007
Мислења
3.134
Поени од реакции
273
а читав нешто што и не така ме убеди дека жената е толку почитувана и бла бла во изламот...
мислам дека беше цитат од коранот баш и не ми текнувабеше нешто отприлика вака
ако се оди на суд муабетов за сведоци се потребни двајца мажи или маж и две жени пош жениве ветрушки ( у превод ) и полесно заборавале така да ако еднава нешто заборавела/испуштела другава да ја потсетела.. по што иако јас не сум муслиманка се навредив... зашто ги сметате жените за толку неписмени и прости?

и да : зашто ако толку ги почитувате жените мажот оди напред а жената 5 метри позади него?
зашто да речеме млада невеста излегува исклучиво во придружба на свекрвата или децата доколку ги има али ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ сама?

тоа е дел од таа почитта што ја имате кон жените?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Затоа што сум видел како одат муслимани од Блиски Исток. :)
Мажот напред, мислам после децата и на крај жените едно 5 метри позади мажот. Ова е само за почеток :icon_lol:
A pa majka mi i tatko mi koga idat po ulica idat fateni za race, i sega, iako imaat i dvajcata skoro 60. I dvajcata se golemi vernici i muslimani. Samo kolku za pocetok.
Да и јас знам дека смее да има 4 жени.Но дека ако првата жена не му дозволи не смее да се ожени по втор пат или трет пат итн.И ако има 4 жени на сите подеднакво треба да им пружа внимание,љубов и поклони.Ме интересира дали е ова точно?
Tacno.
Додека врз неа се изврши шеријатската казна. А таа е каменување до смрт.
A kaj toa se predvideni ovie kaznuvanja so kamenuvanje, so kamsikuvanje, secenje..... mislam, vo koj Ajet se napisani tie merki? Bi bil sreken ako mi kazes.
а вистина е дека жената нема право на избор на маж?дека таткото ја продава за одредена сума на пари и после мажот може да и прави што сака?
знам дека порано и во македонија така правеле,нели уште е останат обичајот да се "продава" невестата на врата но веќе нема такви работи...како мажот ја бира жената со која ќе се земе?
што се случува ако таа не може да раѓа деца или ако не му роди мачко дете?
дали е вистина дека на првата брачна ноќ и мајката на мажот е присутна и таа се уверува дека девојката е невина?
дури имам слушнато дека мајката и ја одзема невиноста на девојката за нели да се увери дали е невина...
Da, otkako ke ja kupi moze se da pravi so nea pa i da ja renta, zosto neli taa e negova sopstvenost. Ako ne moze da raga dete se besi na sred plostad kako predupreduvanje do site drugi zeni, deka morat da mozat da ragaat deca. Da, na prvata bracna nok prisutna e i majkata na mazot, i vistina e deka taa i odzema nevinost i toa isklucivo so bosanski sudzuk, so dijametar 6 cm i dolzina 20 cm, za da vide dali ke ja boli ile ne nevestata, za da se osigura vo nejzinata nevinost, zosto neli moze da bide i sosiena.

Abe aj......

Ако е атеистка не смее, а ако е Христијанка смее? Дем, која е логиката? Како... Ако е второто ќе може да ја преобрати? Не сфаќам...
Prosta logika, na mazot musliman mu e dozvoleno da se zeni so zena monoteistka i pri toa da i ovozmozi na zenata uslovi za vrsenje na nejziniti verski obvrski. So ateistka ne moze, ako se preobrati se menuva prikaznata. Na zena muslimanka ne i se dozvoluva da se omazi so maj koj sto ne e musliman, zatoa sto drugite veri ne predviduvaat uslovuvanja da mazot mora da i ovozmozi uslovi na zenata za svoite religiozni obvrski kako sto bese slucaj kaj Islamot.
а читав нешто што и не така ме убеди дека жената е толку почитувана и бла бла во изламот...
ако се оди на суд муабетов за сведоци се потребни двајца мажи или маж и две жени пош жениве ветрушки ( у превод ) и полесно заборавале така да ако еднава нешто заборавела/испуштела другава да ја потсетела.. по што иако јас не сум муслиманка се навредив... зашто ги сметате жените за толку неписмени и прости?

и да : зашто ако толку ги почитувате жените мажот оди напред а жената 5 метри позади него?
зашто да речеме млада невеста излегува исклучиво во придружба на свекрвата или децата доколку ги има али ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ сама?

Duso daj be prestani so kenjanje na sekoja tema kaj sto streba i kaj sto ne treba koga se zboruva za muslimani i vo celina za albanci. Mlada si, 18 godini, vodi lubov....

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Хехе Quark баш чекав да пишеш, многу глупости паднаа на темава, од каменувањето со 4ца гости па се до "сурите" каде што се бара казнување, тоа со суџукот ти беше добро :pos:

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Da, otkako ke ja kupi moze se da pravi so nea pa i da ja renta, zosto neli taa e negova sopstvenost. Ako ne moze da raga dete se besi na sred plostad kako predupreduvanje do site drugi zeni, deka morat da mozat da ragaat deca. Da, na prvata bracna nok prisutna e i majkata na mazot, i vistina e deka taa i odzema nevinost i toa isklucivo so bosanski sudzuk, so dijametar 6 cm i dolzina 20 cm, za da vide dali ke ja boli ile ne nevestata, za da se osigura vo nejzinata nevinost, zosto neli moze da bide i sosiena.

Abe aj......
и која е просечна цена за рентање? мала шала не ме тепај...тоа беа само работи што ги имав слушнато и ми беа неверојатни па затоа си прашав....за ова ако не може да раѓа бев сигурна дека ја враќаат дома ама чим ти викаш дека не.....

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Ова сарказам треба да биде? Прашувам пошто кај вас се случуваат и такви работи па не би ме чудело и да е вистина .

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Па Quark пишел по вистинита бајка.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Многу страни се испишани па ме мрзи да ги читам.Може ова веќе е кажано ама јас да го повторам.
Финансиите и интелектуалниот степен на средината до многу ги дефинираат работите...
Муслиманството е на Блискиот Исток кој одсекогаш е угнетуван и оставан во просек по 5 до 6 века поназад од остатокот од светот.
Колку тоа на некој му одговарало,денес по врат му иде...
Дали некој не јадел свинско или ја малтретирал жената и не зависи баш од Библијата или Коранот кои по филозофија се мирољубиви...
Да не беше христијанскиот центар околу Медитеранот(и океанските експедиции по целиот свет) можеби и немаше да биде до овој степен модифициран , развиен и пред се слободен...
Тие луѓе на Блискиот Исток живеат во 14 век.Не се они криви за тоа,туку христијанските војски кои го пустошеле и сеуште го пустошат-не даваат ни најмала шанса за прогресивен исламски напредок во тие општества.
Погледнете ги Турците-како успеаа одоколу да ги секуларизираат,не за друго,важната географија не дозволува таму да има шиити или сунити...
Жената во исламскиот свет е далеку попочитувана отколку кај нас.
Деморализиран стереотип од дамнешните христијански вредности-Еби се,ама да не те разберат.
Мажот е оној кој е главен секаде.Жената е потчинета.
Таму маваат камшици за казна,а кај нас ги ставаа на клада заедно со вештерките.Технократскиот развој на Западот,глаавно заради географијата и водниот пристап до цел свет,придонесе денес да има муџахедини кои всушност сакаат да го избркаат христијанскиот угнетувач од нивните земји,и “ослободители“ како Америка и Британија...

Малку забегав,ама сакав да ставам акцент на тие работи.
Јас сум имал можност да отидам во Иран и Саудиска Арабија.
Богати и ултраисламистички земји.Жените шетаат со шамии по улица,постои и закон за тоа,ама воопшто нема таква клима дека некој е шовинистички угнетен.И се си има логика,причина и повод...
Имаат повеќе жени оти сите овие векови се помалку од нас,па се трудат околу наталитетот(нас не ни одговара тоа-па ги викаме животни)
Не јадат свинско-ама ај да видам кој маж ќе јаде свинско и ќе пие алкохол на тие жештини...
Прават сунет-Денес цела Америка е сунет правена..чисто заради хигиена, главната причина и во муслиманскиот свет е баш хигиената...

Они немаат некои нелогични закони како Индија и кравите...
Ќе испоцркаат од глад ама телешко месо и кравјо млеко ЈОК!

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
а вистина е дека жената нема право на избор на маж?дека таткото ја продава за одредена сума на пари и после мажот може да и прави што сака?
Тоа е само предрасуда. Точно е дека младоженецот (или неговото семејство) треба да спреми пари за да има свадба. Но, според исламските правила, тие пари треба да и бидат дадени на жената, исклучиво за нејзино лично располагање и како гаранција за нејзина финансиска самостојност. Обичајот за купување невести според кој се создавани овие предрасуди нема никаква врска нуту корен во исламот - тоа се балкански локални племенски обичаи, а не верски пропишани закони.

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Околу 4 жени.
Ако земеш една-малку е за се да стаса.Домаќинлук,секс,деца.
Ако земеш две-нонстоп ќе се караат.
Ако земеш три-Двете ќе се здружат против едната и пак кавги.
Е сеа Четири-Две по две ќе се здружат и ти ќе тераш раати.
Таа шо ќе ти даде прв син е најпочитувана.И има поубава одаа од другите.

Кај нас дедовците секогаш најмногу му се радуваат на оној внук шо им го носи името-најстариот...традиционално,има исклучоци нели...
Ама има и кај нив.

Жената да биде девица-ние не го сакаме тоа?
Жената да оди позади мажот...Малку поизразена љубомора која е причинета од понискиот степен на општествен развој.
Мажите први се сретнуваат на улица,после децата,и на крај жените...а ти во меѓу време гледаш кај му оди окцето на пријателов.
Кај нас нема љубомора?...или ние гледаме Џери Спрингер па ич не ни чуе...

Жената се купувала-Хехе...колку поубава толку поскапа.
Па добро бе,вие шетате низ Македонија и низ христијанскиот свет во глобала?

Јака женска со богат дечко.Ако не е баш богат,мама и тато на овој или на оној начин ќе ја убедуваат дека Мите на докторон Цанко е дааалеку поарен од Трајче на Ристо таксистон..
Има и тука нели исклучоци...Има и кај нив...Јасмина и Аладин се уствари креирани на тој начин.

Не правете разлика меѓу верите...оти се исти.
Секаде има улога здравјето(свинско,постења,алкохол),парите(се разбираме) ,хуманоста(они се понапреднати тука) и љубовта кон Бога и мирот...
Нашиот Исус е проповедник и кај нив.Само тргнал на Запад па ја заборавил Персија и реките околу Голфот...ама Мухамед се посветил на нив...и тоа е тоа.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
и која е просечна цена за рентање? мала шала не ме тепај...тоа беа само работи што ги имав слушнато и ми беа неверојатни па затоа си прашав....за ова ако не може да раѓа бев сигурна дека ја враќаат дома ама чим ти викаш дека не.....
Besplatno gi rentame ma, solidarni sme po toa prasanje. Edino naplakame za grupno vozenje, i toa samo za noknata tarifa a dnevnata pak e besplatna. Ne znam, mozebi treba obratno da bide, ama jebiga, tersene narod sme nie muslimaskite mazi.
Nema da te tepam ma, uzivaj, bez gajle, zenskite gi ljubam ne gi tepam.:)

Znam deka se samo raboti sto gi imas slusnato, eve pak gi slusas....

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197

Toa e mnogu be dusho.
Shto e do mene, voopshto...
Isto kako zenata vo Biblijata.
Pa da viish togash shto e muka.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Чекам мислење од некој кој е муслиман и е подобро запознаен со тоа.Јас незнам многу, поготово како атеист.
VAKA:SE CEKA DA DOJDE NEJZINOTO VREME ZA SMRT.NE MOZAT DA JA UBIJAT.............TAKA NE SE KAZNUVA ZA TOA.........TUKU OSTATOKOT OD ZIVOTOT GO MINUVA SAMA..............

Член од
1 мај 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
Pa ne sum mnogu zapoznaen so islamot no znam deka
mnogu raboti vo toj kuran se :cheeky1: ...pogotovo za zenite...
A smetam deka Turcite ziveat 3-4 veka ponazad od drugite...
Kako prvo site znaeme deka site Muslimanite ne jadat svinsko...
Jadat meso od zivotni shto prezivaat zatoa shto velat
deka covekot stanuva toa shto jade....a toa za u 21vek e malce:uvo: ..
Drugo znaame zenite deka se motaat so samii( za da ne gi gledaat drugite mazi) no sega vo evropa pocnuva da se zabranuva nosenjeto na takvite raboti( mislam vo ucilistata)....I sum gledal po TV kako nekoi
muslimani deca si gi ubivaat SOPSTVENITE ZENSKI CEDA zatoa
shto bile zaedno so pripadnici od druga religija...( pritoa koga
go prasuvaat semejstvoto zoszo ja ubile tie velat deka ja spasile cesta na semejstvoto,
i pritoa na pogrebot i pluvaat vo grobot site po 3pati....
Znaeme deka zenata treba da bide 'cista' pred da stapi vo brak...
Ima drugo no toa ne znam dali e samo za zenite ili samo za mazite,
ili pak za site muslimani....(ako znae nekoj neka kaze)
Pred pocetokot na nekoi praznici(kako kaj nas shto se veligden,bozik)
ne treba da se vnesuva tecnosti vo teloto do osum casot(ne znam kolku dena) shto e mnogu nezdravo za coveckoto telo...treba da se molat po pet pati najmalku na den...
se delat na SULEVITI I ALEVITI....
a razlika e toa shto ednite zeni nosat samii(ili kako se vika)
a drugite ALEVITI mislam ne nosat...shto izgleda podobro...
ako mi tekne use nesto ke pisam...ama neshto so ima u taa
religija...mislam ne e za u 21vek i ne treba da se smeta za religija..
ajde pozdrav..

Член од
5 јуни 2008
Мислења
45
Поени од реакции
1
Pa ne sum mnogu zapoznaen so islamot no znam deka
mnogu raboti vo toj kuran se :cheeky1: ...pogotovo za zenite...
A smetam deka Turcite ziveat 3-4 veka ponazad od drugite...
Kako prvo site znaeme deka site Muslimanite ne jadat svinsko...
Jadat meso od zivotni shto prezivaat zatoa shto velat
deka covekot stanuva toa shto jade....a toa za u 21vek e malce:uvo: ..
Drugo znaame zenite deka se motaat so samii( za da ne gi gledaat drugite mazi) no sega vo evropa pocnuva da se zabranuva nosenjeto na takvite raboti( mislam vo ucilistata)....I sum gledal po TV kako nekoi
muslimani deca si gi ubivaat SOPSTVENITE ZENSKI CEDA zatoa
shto bile zaedno so pripadnici od druga religija...( pritoa koga
go prasuvaat semejstvoto zoszo ja ubile tie velat deka ja spasile cesta na semejstvoto,
i pritoa na pogrebot i pluvaat vo grobot site po 3pati....
Znaeme deka zenata treba da bide 'cista' pred da stapi vo brak...
Ima drugo no toa ne znam dali e samo za zenite ili samo za mazite,
ili pak za site muslimani....(ako znae nekoj neka kaze)
Pred pocetokot na nekoi praznici(kako kaj nas shto se veligden,bozik)
ne treba da se vnesuva tecnosti vo teloto do osum casot(ne znam kolku dena) shto e mnogu nezdravo za coveckoto telo...treba da se molat po pet pati najmalku na den...
se delat na SULEVITI I ALEVITI....
a razlika e toa shto ednite zeni nosat samii(ili kako se vika)
a drugite ALEVITI mislam ne nosat...shto izgleda podobro...
ako mi tekne use nesto ke pisam...ama neshto so ima u taa
religija...mislam ne e za u 21vek i ne treba da se smeta za religija..
ajde pozdrav..
toa so go imas niss ne e to4no..kakvo pluvanje...kakvo ubivanje..........muslimnka moze da se omazi za dr vera ak toj go primi islamot a ak ne togas vistina ja otfrluvaat ama vo nikoj slucaj ne ubivaat.....i toa vistinskite muslimanki nosat samii zatoa sto tie se zadolzitelni i toa strogo................i islamot mozebi e strog no mn pomaga i e vistinska vera i ne e ubavo da ja ponizuvas.....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom