Малтретирање на работно место

• Креатор на темата Креатор на темата Никола
  • Време на започнување Време на започнување

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Малтретирање на работно место. Многумина го почувствуале.
Тоа е една од последиците на машко-женските односи.
Има многу примери особено во сад, но тие поради феминизмот ги преувеличуваат. Сепак проблемот постои. Секојдневни заебанции, секакви уцени, ако не им даат ги малтретираат шефовите.

Мила79 не можев текстов таков да стои.. ко крапински чоек да го пишел..дај помисли малце. Поентата е иста. Ама основно си завршила?
Инаку други искуства?
п.с. мене ме силуваше една и баш кеиф

Никој вработен на форумов а? Освен мила_79 која ја зададе темава, малце и ја корегирав. Се се копиљана изгледа или на коректни работни позиции.

Јас сум газда и немам малтретирано мои работници. :pos:
Тоа е гадна ситуација и ваљда тешко ќе се најдат многу девојки посебно, да признаат нешто такво.
Во секој случај многу сум против тоа и мислам дека секој кој е злоупотребуван на работното место, треба тоа веднаш да го пријави. Не на колегите кои може и нема да сфатат озбилно или да поверуваат ... си има за се` лек, доколку навистина ни смета нештото.
Иначе, јас веднаш би дала отказ, доколку некој тоа ги ми го правел мене. Прво, нема што да се меша работа и задоволство, но веќе ако има нешто што јас исто не чувствувам, не смее да ми го наметнува или да ме присилува. Одма давам отказ, макар и да мора пак да се вратам кај мама и тато за да не останам гладна.

Абе ако шефицата е згодна, нема да се бунам за малтретирање, ама ке барам поголема плата:pos2: Сепак работа си е работа :P

Мојата мотивација за учење доаѓа од помислата дека некој ден ќе бидам шеф и ќе уценувам млади глупачи од ФОН :icon_cool

Жените многу почесто самите иницираат “малтретирање“ :hump:
Сепак во игра се многу придобивки и до сега на овој начин сигурно е постигнато многу. Мажите логично се однесуваат кон сите ко со мнозинството и на крај некои го јадат стапот ни криви ни должни.. :uvo:

Абе сеа ка што кажа Sephirot ako шефицата е згодна неам нишо против.:pos2::pos2:
Се шалам. Не ако мене тоа некој ми го направи и јас веднаш давам отказ, а иначем кој би бил шеф никогаш не би го напраил тоа на никого и мислам дека такви работи треба веднаш да се пријават на надлежни органи.

Никола напиша:
Никој вработен на форумов а? Освен мила_79 која ја зададе темава, малце и ја корегирав. Се се копиљана изгледа или на коректни работни позиции.

Или знаат да се справуваат со напасници и да ги сечат во корен.

Не ако мене тоа некој ми го направи и јас веднаш давам отказ, а иначем кој би бил шеф никогаш не би го напраил тоа на никого и мислам дека такви работи треба веднаш да се пријават на надлежни органи.

Понекогаш едноставно не сакаш или не смееш да го изгубиш работното место (деца, обврски, кредити). Во тој случај прво мораш да собереш докази, без докази само ќе ти се изнасмеат и директно ќе добиеш клоца. Во зависност од големината на фирмата, се пријавува во HR (Human Resources), или ако не постои ваков оддел, тогаш се оди хиерархиски, кај шефот на напасникот. Пред тоа, обавезно консултација со адвокат и законите на РМ во врска со ова, ако ги има :)

Јас имам директорки, ако се лезбејки нека повелат, може и ќе им дадам:pos:

Мојата мотивација за учење доаѓа од помислата дека некој ден ќе бидам шеф и ќе уценувам млади глупачи од ФОН :icon_cool
Убава животна цел:pipi::icon_lol:

Уште не работам, а кога би, пошо не сум човек што може да преќутува, веројатно би кренала "галама" за малтретирањето, и по цена на работно место.
Али, не тврдам. Пошто не знам у што финансиска и семејна положба ќе бидам тогаш, не гарантирам дека гордо би си дала отказ.
Да бидеме реални, многу луѓе, притиснати од финансиско бреме, трпат и молчат за сешто. Особено за вакво злоставување. Иако не треба, но стравот и неизвесноста ги кочи. И ги разбирам.

Дополнително, со проблемот на сексуално малтретирање на работа, често може и да се манипулира.
Не се ретки особите кои даваат повод и доброволно пристапуваат кон флерт, па после, за некоја своја лична корист, го злоупотребуваат тоа и лажно се претставуваат како жртви (а, не се).
Прилично осетлива и сложена тематика, во секој случај.

Прво и основно околу претпоставените,самото тоа што ми е претпоставен во некоја работна организација не значи и дека автоматски заслужува моја почит.Тоа е нешто кое треба тој/таа сами да го заслужат.
Околу самата работа,може да ме праќа кај сака да праам што им текне,се додека е во рамки на моите работни задачи и тука нема никаков проблем.Ама ако осетам дека тоа се злоупотребува тогаш го вадам оној фамозен список од мајка,шајка итн. и може и со клоци да заврши.
Околу секс на работа,златното правило,не го ставај таму каде што го вадиш лебот и точка.
Сексуално малтретирање од страна на претпоставени,тука највише се погодени жените,но и тука не е се црно или бело.Сум имал повеке колешки до сега.Скоро сите биле изградени личности со дигнитет и немале никакви проблеми во тој поглед затоа што јасно и гласно давале до знаење каде е границата и на шала и на коментирање.Ама има и примери за лејки кои прифаќаат све и свашта и со ток на време се имаат доведено во незавидни ситуации.

Или знаат да се справуваат со напасници и да ги сечат во корен.

Понекогаш едноставно не сакаш или не смееш да го изгубиш работното место (деца, обврски, кредити). Во тој случај прво мораш да собереш докази, без докази само ќе ти се изнасмеат и директно ќе добиеш клоца. Во зависност од големината на фирмата, се пријавува во HR (Human Resources), или ако не постои ваков оддел, тогаш се оди хиерархиски, кај шефот на напасникот. Пред тоа, обавезно консултација со адвокат и законите на РМ во врска со ова, ако ги има :)

Има закон во Р. Македонија кој штити од полово вознемирување: Закон за работните односи (член 9 - Вознемирување и полово вознемирување). Прашање е, како што и самата спомнуваш, колку од жените би пријавиле малтретирање од разноразни субјективни причини. Уште поважно е и колку од нив би добиле доколку решат сето тоа судски да се разреши :njet:.
Уште еден момент: зошто кога се спомнува малтретирање се мисли секогаш на односот маж кој се јавува во улога на "малтретирач" и "кутрите, невини женички кои се малтретирани". Не викам дека не постои оваа појава, има мажи кретени кои се забораваат кога ќе дојдат на функција и не можеш на крај да излезеш со истите.
Али од друга страна кога жена ќе науми да малтретира, тука ни закон не помага :pos:. Сериозно, постои и појава кога жените се јавуваат во таква улога, али сето тоа со мотив и на суптилен начин и не се сваќа како малтретирање.

доколку сум малтеретирана на работно место би пријавила одма колку да ми е важна таа работа не поднесвувам такви работи по ниедна цена за ништо и би дала одказ одма уште од првиот таков испад од страна на работодавецот или шефот а секако нема да помине без кривична пријава

Кај странските организации се посетуваат и курсеви за полово вознемирување.Учиш како да се однесуваш со колега во тој контекс,но затоа и можеш лесно да го набркаш ако ти оди на живци:)Само пријави го:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom