Колку сакате да слушате/споделувате детали?

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување
глупа работа... може некад од премногу детално раскажување да ги запамтам и тоа долго време деталјите а да ја заборавам главната работа

Значи при секојдневните муабети,колку сте склони да ги разглабате работите до детали и колку кога на пример правите муабет за како ви поминал денешниот ден навлегувате до секоја можна точка и детал што постои?
Зависи со кого правам муабет. Ако ми е некој од поблиските, тогаш знам да навлезам до најситни детали, но зависи за што се работи. А некогаш ако нешто многу ме нервира и не сакам да се потсетам на истото, тогаш детали прескокнувам и со два збора го кажувам главното. Може на истото да се навратам кога ќе ми помине моменталната нервоза и смирено да си кажам.

Crazy in Love напиша:
Од друга страна колку сакате да слушате детали од животот на луѓето?
Истото важи и за ова прашање. Зависи кој е човекот што ми зборува. Блиските секогаш ги слушам со внимание. Не за да им направам да се чувствуваат подобро, туку затоа што навистина ме интересира. И не ме замараат. Ако е некој не толку близок, не би ме интересирале најситни детали. Ако веќе се зближувам со некој, сакам постепено да дознавам, а не во два часа да ми го раскаже својот живот до ситница.

Crazy in Love напиша:
На пример дали сте од оние луѓе кои додека да стигнат до главното,ќе кажат уште 100 работи,каде што секој детал ќе биде кажен,па на крај и ќе заборавите што сте сакале да кажете?
Никогаш не заборавам и секогаш знам каде сум застанала и со што треба да продолжам, што сум зборувала и која ми била поентата на муабетот. Уште пред да почнам да зборувам мислата ми е веќе спакувана во главата и немам проблем со меморијата.

Зависи за што ми зборува личноста-ако е тоа некоја лекција што шанси нема сама да ја сварам, објаснување до детали и те како би ми помогнало, но тупење , вртење, објаснување на долго и широко за некој прост, информативен муабет, ме иритира, зошто и сама никогаш не навлегувам во детали, обично кога кажувам нешто гледам да фатам поента и да не се расплинувам...имам блиски луѓе, на кои искрено им кажувам кога ме замараат со ситничави раскажувања, и не ми се лутат, но ако некој не го знам,а морам да го ислушам, после ми се лоши!Многу ме нервира тоа....

Сакам да слушам детали од блиски личности за тоа што како им се случувало.За останатите зависи од ситуацијата и расположението,ако ме интерсира ќе почнам да прашувам,потпрашувам за да ја потикнам личноста да ми раскажува детали, а а ко не ме интересира муабетот ќе гледам набрзина да го завршам.А јас многу ретко сакам да споделувам детали

Можам да слушам без проблем ама не сакам се до детали и тоа небитни.Тогаш ме заморуваат.Меѓутоа останатите ме сметаат за личност на која можат се да и кажат и да не го споделам тоа со никој и да ги ислушам и посоветувам.За споделување работи не го практикувам тоа многу.Можам да кажам нешто за што сум многу среќна и тоа онака само главното инаку да разглабам не.Се нервирам.

Значи при секојдневните муабети,колку сте склони да ги разглабате работите до детали и колку кога на пример правите муабет за како ви поминал денешниот ден навлегувате до секоја можна точка и детал што постои?

На пример дали сте од оние луѓе кои додека да стигнат до главното,ќе кажат уште 100 работи,каде што секој детал ќе биде кажен,па на крај и ќе заборавите што сте сакале да кажете?

И додека дојде до главното заборавил зошто зборува:)
Ех вакви гњаватори познавам неколку во мојата околина и спасот од нив ми да бидам постојано недостапна, да имам постојано работа, ми доаѓаат гости во моментот и сл. изреки...
Значи, ги почитувам сите оние кои имаат директен приказ на работите, без извртување, вообличување и драматизирање на состојбите. Практиканти а не фантазери:)

И додека дојде до главното заборавил зошто зборува:)
Ех вакви гњаватори познавам неколку во мојата околина и спасот од нив ми да бидам постојано недостапна, да имам постојано работа, ми доаѓаат гости во моментот и сл. изреки...
Значи, ги почитувам сите оние кои имаат директен приказ на работите, без извртување, вообличување и драматизирање на состојбите. Практиканти а не фантазери:)

И после се лутат зашто не ги слушаш или зашто си ги прекинал :tapp:
Па не ќе ги слушам цел ден како ми раскажуваат само за да ми кажат дека биле утрово во дуќан да си купат леб и немало (пример).

Mного мразам кога некој врти како киша око Крагујевца. Дај кажи тоа што треба, не губи време, времето е пари:). Многу ме нервира кога на некој му требаат 5 саати да ти соопшти каде бил а притоа ти кажува кого видел и што му зборел.
Исто така ме нервираат и луѓе кои не знаат да се искажат, за да ти кажат нешто им треба цела вечност и вметнуваат фрази од типот: "И сега..""И тогаш..." "Aммм" ..

Ау, една другарка многу мрази кога ќе почнам да раскажувам зашто секогаш кажувам се :) Затоа што сакам да ја доловам ситуацијата и затоа секогаш кажувам се, али не заборавам што сум сакала да кажам :) А за слушање, слушам... :)

Па зависи од муабетот. Ако некој ми меле за спорт колку шутови постигнал, или не знам Федерер колку поени собрал - глупо ми е и се трудам да ја сменам темата. Не сум по спортот нити многу го пратам. Ако некој патувал некаде и да ми сподели детали од патувањето... Е тоа обожавам. А за тоа дали јас го тупам.... Па зависи. Ако сум импресиониран (позитивно или негативно) знам да забегам у крајности. Но ако видам дека не е нималку интересно мењам тема.

Во последно време, воопшто не ме интересира да слушам детали за нечиј живот/случка и сл. Доволно си имам мои „детали“.

Мразам да слушам фалење од типот, брееј братче у петокот што сум се напил, испив толку и толку, инаку секогаш слушам, споделувам детали само на личности на кои им верувам, но не на секој, тоа најчесто се моите двајца другари од детството со кои до ден денес учам и се дружам, не сум со ова себичен, ама не сакам да кажувам на секого, пошо знам дека ќе процурат информации некој ден..

Еее,многу знам да забегам со детали ко ќе раскажвам нешто.Некогаш дури и заборавам шо сум сакала да кажам:pos2::pos2:ама пошто сите ми викат почнав сега да ги скратвам приказните.Гледам одма да го кажам само најважното.Малку тешко ми оди,ама се имам подобрено :kesa:

Јас ги обожавам деталите!Деталите се тие што секогаш ја доловуваат вистинската слика на настанот.Ако ги нема деталите во кажувањето на некоја случка тогаш,тоа ке биде само безначаен факт.Фактите се само информации без детали...и многу се досадни.Инаку јас практикувам да ги приметувам некои детали,но неможам сите.Во разговори(во зависност од разговорот) често навлегувам во тие ситни,а според некои безначајни информации.:smir:

Па кога правам муабет не навлегувам многу во детали освен ако не е нешто што стварно ме интересира или ми е важно.

Сакам да слушам и слушам детали само за личности кои ме интересираат или ми се блиски, ако не не ни слушам.

Иначем кажувам детали само доколку тоа што го кажуавам сметам дека е важно, а иначем не забегувам од главната цел.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom