Зошто Франција е против Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата muvla
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
Ме интересира и неможам ништо да најдам по интернет или книги зашто Франција веќе на неколку пати ја турка Македонија. Се случило со поделбата после балканските војни се случи и сега со НАТО. Никако не можам да ја поврзам Франција со нас па да ми стани барем малку јасно што и пречиме ние на една Франција. Ако знае некој нека пише.....

Против е затоа што им се косат интересите со нашите интереси. Како и зошто, тие си знаат.
Македонија имала многу француски лобисти, ама воглавно решенија донесувале против нас, а и денес е така.

Ме интересира и неможам ништо да најдам по интернет или книги зашто Франција веќе на неколку пати ја турка Македонија. Се случило со поделбата после балканските војни се случи и сега со НАТО. Никако не можам да ја поврзам Франција со нас па да ми стани барем малку јасно што и пречиме ние на една Франција. Ако знае некој нека пише.....
Вака на Париската Мировна Конференција, кога конечно беа удрени темелите на ова парче земја кое што сме сега, кога не упропастија се виде вистинското лице на Франција која била една од земјите кои ставија глас против давање на целосната територија назад на Македонија, и покрај залагањата на Италија и Англија за тоа (таму сме имале јако лоби)

Денес е така затоа што Саркози има потекло од Гејција

Да :) и криво им е што неможат да кажат Р како луѓе туку мораат од грло да испуштаат звук.
Затоа што морале да го трпат Луи14.
Затоа што се деген нација.
Затоа што..... се гејови

Овие два документа неодамна ги најдов и ги постирав на другата тема за Македонскиот полк. Мислам дека се вонредно важни и би сакал некој историчар подлабоко да ја зачне темава зошто е битна. Сум проверувал многу документи за мировните договори по Првата светска војна, кога цело време жабарите се на страната на Србија и/или Грција, но ова откровение на Наполеон подоле мислам дека е идејниот почеток на таа политика.

Врти сучи, не со "Европа", туку со Турците сме поврзани и ден денес. А на Европа, преку наш грб и се кршат копјата со Турција (денес преку САД):

Кога веќе го покриваме овој временски период, да споделам два документа на кои наидов деновиве. Имено, бев заинтригиран кои се корените на Француската политика спрема Македонија, која во континуитет е многу на страната на нашите непријатели.

Откако почнав да чешлам документи, излезе на повидок фактот дека Наполеон имал едно откровение, еден момент кога се менува се, во поглед на ширењето на моќта на француската империја!

Имено, при посетата на Ватикан и на папските држави, на 9. февруари 1797 год. Наполеон престојувал во Анкона, пристаниште на Јадранско Море. Анкона била стратешки важна точка, посебно за односите со Цариград, а била населена со Турци, Албанци, Грци, Босанци, итн.

При моментот на откровение, Наполеон пишува:

" Човек може да стигне [од тука] до Македонија за дваесет и четири часа, а дo Цариград за десет дена. ... Ние мораме да го задржиме пристаништето Анкона кога ќе се склучи мировниот договор за тоа засекогаш да биде француско. Тоа ќе ни овозможи големо влијание врз Отоманската Порта, и ќе не направи господари на Јадранското Море. ..."

(Correspondance de Napoleon publee par orde de l'empereur Napoleon III, 32 vols. (Paris 1858-1870), Corr ii. n. 1497 (15 February, 1797)).

Шест месеци подоцна, Наполеон го повторува овој првобитен сентимент:

" Крф и Јонските острови за нас вредат повеќе отколку цела Италија. ... Империјата на Турците се распаѓа со секој нареден ден: имањето во посед на овие острови ќе ни овозможи да го потпомогнеме [распаѓањето на империјата], и да си го земеме нашиот дел од неа. ..."

(Correspondance de Napoleon publee par orde de l'empereur Napoleon III, 32 vols. (Paris 1858-1870), Corr. III n. 2103 (16 August, 1797))

Мozebi zatoa sto..

Like so many significant historical figures, Napoleon was largely self-taught. Napoleon's future ambitions were certainly apparent in his choice of reading: he read history and geography, obsessing over the stories of kings and generals like Alexander the Great (great e izmislica od 19 vek) and Hannibal. Indeed, he would later take these men as his examples, using their tactics as models for his own: Alexander the Great of Macedonia built a huge empire, as Napoleon would eventually do, and Hannibal (of Carthage) was famous for crossing the Alps with a huge army (another surprise tactic Napoleon would recreate during his own campaigns).

Imaat zavist..

Mozebi i zatoa sto francuskite kralevi se zakolnuvale nad:

јvangјliaire de Reims

Koja bila: Cyrillic book which is of the Ukrainian (Ruthenic) provenance, written in Kiev, and dates from the 12th century...

A se znae koj ja izmislil glagolicata i kirilicata.

glagolitic_reims_evangel_1395.jpg

(ovaa slika e od podocnezno izdanie)

Tie, frencite, golemite katolici, a nivnite kralevi se kolnele nad BIBLIJA PISUVANA NA CRKOVNO MAKEDONSKI (ili ukrainski crkoven).

P.S. L’јVANGјLIAIRE DE REIMS. Les rois de France, notamment Charles IX, Henri III, Louis XIII et Louis XIV, prкtиrent serment lors de leur avиnement sur le « Texte du Sacre » de l’јvangјliaire de Reims dont une partie est rјdigјe en glagolitique, l’ancien alphabet croate du Moyen Вge. On ignore comment ce mystјrieux јvangјliaire parvоnt а Reims.

glagoljica_reims.jpg

ili mozebi sto nekoj se osmelil da gi broi..
Napoleon's soldiers

Source Journal of Computing Sciences in Colleges

Authors Elizabeth Goode Mathematics Department, Department of Computer and Information Sciences, Towson University, Towson, MD Goran Trajkovski Mathematics Department, Department of Computer and Information Sciences, Towson University, Towson, MD
Publisher Consortium for Computing Sciences in Colleges , USA

ABSTRACT This paper presents a counting problem the goal of which is to calculate the number of soldiers in Napoleon's army. Several approaches to solving the problem are given that are suitable for implementation in various contexts in a multitude of Mathematics and Computer Science undergraduate and graduate courses. Further generalizations of the problem are also discussed.

http://portal.acm.org/citation.cfm?id=771862

Има еден комичар Расел Питерс и во едно шоу имаше ваков мајтап:

"The whole world is mixing. . . If we are all going to mix anyways, let's start mixing now people who wouldn't usually mix. Let's hook up a French with a Greek and get Freak....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom